Jump to content

Windows 8.1 NumPad Komats -> Punkts


nock
 Share

Recommended Posts

Sveicināti.

Windos 8.1 nāk kopā ar Apostrofa klaviatūras izklājumu, kas ir ļoti forši, bet ir problēma, kura nebija manīta nevienā iepriekšējā Windows versijā (8 ieskaitot).

Kā decimālo atdalītāju uz NumPad vienmēr izmantoju punktu "." nevis komatu "," un, ja parasti pēc noklusējuma ir komats, to vienmēr varēja samainīt iekš Region/Additional Settings... Problēma ir tāda, ka Win8.1 arī ļauj tur mainīt decimālo simbolu, bet uz NumPada vienalga paliek komats.

Google nekādu sakarīgu problēmas atrisināšanas veidu nav piedāvājusi, tādēļ jautāju te - vai ir kāds veids samainīt komatu uz punktu Latvian (Standard) klaviatūras izklājumā bez papildus izklājumu uzstādīšanas?

Link to comment
Share on other sites

 Vispār jau latviešu birokrātijā pareizi ir decimāldaļu atdalīt ar komatu un to arī W8.1 ir iestrādājuši, punkts varētu būt vienīgi kā papildus fīča specgadījumiem. Mājās jau vari ķēmoties kā gribi, bet man darbā ir vairākas, katru mēnesi aizpildāmas tabulas, kur ieliekot punktus, visi rēķini aiziet šķērsām.

Labots - raiviic
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

 Decimāldaļu ar komatu atdalīt Latvijā ir pareizi. Tas ne tikai Latvijā, gandrīz visā Eiropā. Vikipēdijā var atrast, kur pasaulē lieto komatu, kur punktu. http://en.wikipedia.org/wiki/File:DecimalSeparator.svg Angliski runājošās valstis lieto punktu, vēl ķīnieši, japāņi u.c.

 Lielākoties var labi iztikt ar komatu numpadā, kas ir pareizāk nekā punkts. Diemžēl ir amerikāņu programmas, kur nav piestrādāts, lai varētu pilnvērtīgi lietot komatu caur numpadu skaitļos. Tā, piemēram, ir tajā pašā AutoCAD.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Kā decimālo atdalītāju uz NumPad vienmēr izmantoju punktu

Vispār gribētos sakarīgu pamatojumu šādai dīvainai izvēlei.  Varbūt pareizāk būtu nevis likt apostrofu, bet iemācīties rakstīt pareizi ?

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

 

 

Vispār gribētos sakarīgu pamatojumu šādai dīvainai izvēlei.

Varbūt strādā ar amerikāņiem. Vienam paziņam ir darbs IT sfērā - dzīvo Rīgā, no datora strādā uz ASV. Nopelna labi, pat ļoti labi, tikai dzīve viņam tāda, ka jādzīvo pēc turienes laika. Darba diena viņam sākas, kad visi pie mums guļ. Tādam puisim, es pieļauju, uz numpada nav komats.

Link to comment
Share on other sites

Pats nelietoju "Tildes Jumi", tāpēc nezinu kā ir jaunākajās versijās, bet senākās nemaz nestrādāja, ja decimālais simbols nebija punkts:

http://forums.tilde.lv/viewtopic.php?p=33&sid=ed49c34617072b3efca4afc6846c00d8

Kādi operētājsistēmas reģionālie iestatījumi ir nepieciešami darbam ar sistēmu Tildes Jumis?
Ir jābūt šādiem iestatījumiem:
Skaitļi:
Decimālais atdalītājs (Decimal symbol) — punkts (.)
Zīmju grupēšanas simbols (Digit grouping symbol) — atstarpe (space) ( )
Sarakstu atdalītājs (List separator) — semikols (; )
Valūta:
Decimālais atdalītājs (Decimal symbol) — punkts (.)
Zīmju grupēšanas simbols (Digit grouping symbol) — atstarpe (space) ( )
Datums:
Datuma formāts (Short date format vai style) — dd.MM.yyyy
Datuma atdalītājs (Date separator) — punkts (.)

Labots - aigarsa
Link to comment
Share on other sites

Arnolds Piepe
Varbūt pareizāk būtu nevis likt apostrofu, bet iemācīties rakstīt pareizi ?

Wut? Kopš kura laika Alt turēšana (vai kāds nu skaitās tavs reliģiski pareizais paņēmiens) skaitās pareizais?

 

Es tieši otrādi uzskatu, ka apostrofa taustiņa izmantošana (ko izmanto tā pati Tilde) ir daudz labāks risinājums. Ja atmiņa neviļ, es pat redzēju, ka viens Latviešu blogeris bija uztaisījis laika un precizitātes salīdzinājumu starp Alt, tildes taustiņu un apostrofu, kur apostrofs iekabināja pārējiem rakstot tekstu latviski.

 

EDIT: pēc vvv komentāra skaidrs, ka laikam ne tā biju sapratis...

Labots - Arnolds Piepe
Link to comment
Share on other sites

 

 

Kopš kura laika Alt turēšana (vai kāds nu skaitās tavs reliģiski pareizais paņēmiens) skaitās pareizais?

 Šeit galīgi ne par to ir runa. Neviens pat nepiemin Alt vs '. Stāsta būtība ir tā, ka tēmas autors, kuram ir Windows 8.1, ir palaidis šajā Windows versijā iebūvēto klaviatūras izklājumu ar nosaukumu latviešu (standarta), kas raksta garumzīmes un mīkstinājuma zīmes caur apostrofu. Šim Windowsā iebūvētajam klaviatūras izkārtojumam ir viena "nelaime" - tas uz klaviatūras numpada kā decimālo atdalītāju lieto komatu (un tikai komatu). Nav iespējams decimālo atdalītāju uz numpada iestatīt kā punktu. Tēmas autors punktu grib, jo paradis lietot skaitļos punktu, nevis komatu. Biedrs _ronalds pareizi iesaka kā risinājumu lietot populāro lāča apostrofu, kuram bija iespēja izvēlēties starp versijām ar punktu vai komatu, ja jau nāve gribās uz numpada to punktu. Savukārt biedrs raiviic pareizi aizrāda, ka latviešu valodā gramatiski korekti ir lietot skaitļos kā decimālo atdalītāju tieši komatu nevis punktu, ko nokomentē - labāk nelikt lāča apostrofu, bet rakstīt pareizi, kā latviešu valodā pieņemts, lietot skaitļos komatu, turklāt dod vērtīgu padomu tiem, kas māžojas ar punkta likšanu skaitļos - iemācīties rakstīt pareizi, tas ir ar komatu skaitļos. Ja rakstīsim pareizi, pilnībā visus apmierinās tas Windowsā 8.1 iebūvētais jaunais latviešu valodas klaviatūras izkārtojums. Ļoti skaidri un saprotami. Nekur neviena vārda par Alt turēšanu.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Arnolds Piepe

Ā, nu tad mana atvainošanās - kaut kā no konteksta izrāvu.

 

Par tēmu saistībā - tak pats Kaspars rakstīja, ka apostrofs veidots ar Microsoft Keyboard Kreator - jebkurš, kam nav žēl, var jamo noslaukt un nomainīt to atdalītāju.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

MK noteikumi Nr.916 iesaka decimālo atdalītāju ".", polšu pazaudēju! Jumis un cita LV gramatvedības nestrādā ja nav punkta.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Lūdzu nocitē konkrētu punktu no šiem MK noteikumiem, jo visu tekstu nav vēlēšānās lasīt, bet par decimālo atdalītāju neko neatradu.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Lai netaisītu jaunu tēmu uzjautāšu šeit, jo šitais raksts vienīgais izlec meklējot "latvian standard", a kur tajā windows 8.1 var atrast to Latvian standard?... man ir divi datori kuri ir upgreidoti no w8 ar angļu interfesu un rāda tikai Latvian qwerty ? Vai tas Latvian standard ir tikai ar latviešu interfeisu ?

Labots - Dils
Link to comment
Share on other sites

Valodai Latvian add input method Latvian standard .... ? (te display language 8.1 pro ir gan en, gan lv)

Link to comment
Share on other sites

Paldies par padomu, meklējot pēc "add input method" atradu , jo pēc noklusējuma "stūma" man iekšā tikai qwerty klavieri ....

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...