Jump to content

Kā to sauc, kad sānos pieliek maliņas ar daļu neasa oriģinālā attēla.


IMANTS
 Share

Recommended Posts

Sveiki.

Nosaukumu nezinu pat latviski, kur nu vēl angliski, bet vajag angliski..

 

Ja videomateriāls safilmēts ar malu attiecību 4:3, bet tas jārāda uz monitora ar malu attiecību 16:9,

tad, lai būtu "pa smuko" montāžas procesā (gan jau ka ir arī "dzelzis", kas to spēj izdarīt tiešraidē) sānos pieliek maliņas ar daļu neasa oriģinālā attēla.

 

Uff, piekusu domājot aprakstu.. :SOH: 

 

Sakiet, lūdzu, kā sauc šīs maliņas un kā sauc maliņu likšanas procesu?

Link to comment
Share on other sites

Šis bija tieši tas, ko man vajadzēja!

Lietoju AdobePremiere. Un ko tādu jau biju izdomājis.

Bet nu šis salika visu pa plauktiņiem. Vienīgi - savā naivumā cerēju, ka Premierei ir šāds atsevišķs rīks - tjipa videoefekts.

Bet Premiere CS4 ļauj sataisīto saglabāt, kā efektu.

Paldies!

Link to comment
Share on other sites

Arī LTV (un ne tikai) uz šī paša grābekļa mēdz kāpt.

Cik LVT1 un 7 ir skatīts, tad tikai melnas malas ir tiem 4:3 formātiem, tādu kā autors prasa, ēterā neesmu manījis. Nu tu tajā "lietā" vairāk esi iekšā, varbūt ka ir arī. Varbūt ne priekš ētera.

Labots - Zuxters
Link to comment
Share on other sites

Raivic, nu kā tu nesaproti, cilvēks nopircis dafiga collu teļuku, par visu ekrānu samaksājis un te pēksņi pa malam melnumi :sarkasms: . Tak tie stulbie ļautiņi izvelk 4:3 bildi vienalga pa visu ekrānu, jo nauda pāri gājusi un viņiem pilnīgi poh**, ka rāda varžuģīmjus. Tāda ir mūsdienu realitāte. Citādāk es Tev pilnīgi piekrītu, pareizi ir rādīt melnas malas!!!

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Baigais Janka

 

 

tad, lai būtu "pa smuko" montāžas procesā [...] sānos pieliek maliņas ar daļu neasa oriģinālā attēla.
Teikšu īsi - nekas trulāks, tupāks un idiotiskāks nav izdomājams :) Tad jau tā ģīmju izstiepšana, pat otrajā vietā nostājas...
Link to comment
Share on other sites

Nu bet tautai tak patīk un viss ekrāns aizpildīts :sarkasms: . Tas tāpat kā Philips televizora ambiliht vajadzīgs kā zaķim stopsignāls. Nu jā, es esmu visu to ulučšizaizeru nīdējs un ar likumu aizliegtu televīzijas bildi čakarēt. Ja materiāls ir savulaik filmēts un uz 4:3 formāta, tad tam jābūt ar melnām malām, bet kā jau es teicu, stulbie skatītāji uzreiz sniegsies pēc pults un ieslēgs bildi pa visu ekrānu. Tas, ka rāda varžuģīnjus lielāko daļu nesatrauc. Tāda nu ir dzīves realitāte.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Baigais Janka

Es šitam kauču kur kruķījot TV kanālus biju uzdūries. Vienkārši acis šķērsām. Pirmā asociācija - bij tāda bilde savulaik manīta netā, kur kauču kāds japāņu meitietis bij safotožopēts ar 3 acu pāriem. Tagad uz sitienu nevaru atrast. Vot - skatoties uz to, acis tieši tāpat sāka griezties otrādi :) Jap, melnās malas iraid vienīgā izeja, kā normālu bildi dabūt.

Link to comment
Share on other sites

 Klīstot pa lielās kaimiņzemes interneta plašumiem, nesen   uzraku šitādu. Šausmīgi jau saslavējuši un it kā drīz būšot arī iespēja smuki rādīt 4:3 bildi 16:9 formātā. Nu nez, nez, forumos rakstīts, ka instalējot šis sainstalē arī kaudzi sponsoru drazas un nestrādā uz 64 bit W8.1. Negribas mēģināt instalēt.

Labots - raiviic
Link to comment
Share on other sites

Didzi, ekrānu var aizpildīt dažādi - ar varžuģīmjiem un ar zoomu, kur daļa bildes tiek zaudēta, bet proporcijas netiek kropļotas. Vēl ir trešais variants, kas man dažkārt liekas tīri pieņemams, kad bilde tiek nelineāri izstiepta - tjip smart zoom, kur centrs netiek kropļots, bet abas malas ~20% no bildes ir izstieptas. Sāni tā kā lēcas izskatās. Mazliet jautri, ja diktors nesēž centrā un skaties šajā režīmā - viens plecs kā kačokam. :D Tomēr daudzos gadījumos ir optimāli. Vispār problēmas ir tad, ja materiāls jau sākotnēji ir filmēts ar izteiktiem tuvplāniem, tad labāk skatīties ori'ginālo 4:3.

Link to comment
Share on other sites

Protams, ka jaunie televizori apgādāti ar visadām fīčām, bet parasts lietotājs no tā visa pilnīgi neko nesajēdz. Pašam ir bijuši vairāki gadījumi kad, ne jau pensionāri, bet cilvēki spēka gados, skatās bildi ar baigiem kropļojumiem. Setingi virszemes uztvērējā garām un teļukā arī. Kad salieku visu kā vajag, tad seko izbrīna sauciens, eu, bet bilde nav pa visu ekrānu. Ieslēdzu zoomu, atkal slikti, nav titri redzami. Beigās saimnieks saka, saliec visu atpakaļ,man tā patika un pofig viņam par zirguģīmjiem un varžuģīmjiem :sarkasms: Man liekas, ka kādi 95% skatītāju grib tikai pārslēgt programas un viņiem apsolūti neinteresē , teleteksti, zūmi, dažadas valodas, titri un citas modernas fīčas. Pensionāram iemācīt uz televizora pārslēgties no virszemes TV uz SAT vispār neiespējami. Uz vienas pults uzlīmēju nakļeikas ķipa OTV, uz otras TV3 un LNT. Tak bezštoks, visu sajauc un mani bombardē, kapēc nerdz TV3, bet pati spada virszemes uztvērēja pulti. Vispār, pilnīga "bēdu ieleja"

Link to comment
Share on other sites

Tas ir rnormāli - man mājās ar sanāk 4 pultis - TV, SAT, resīvers un media pleijeris. Bija nevienkārši, kamēr famīlija iemanījās apieties un tāpat, ja kaut kas misējas, tad besis iestājas. :D

 

Bet par tiem zoomiem - publiskās vietās (tjip kafejnīcās, kur sportu rāda) ar mēdz būt pigori, kur uztvērēja izeja 16:9 bildei ir uzlikta uz 4:3 un 16:9 teļļukā piezūmota, lai būtu pa visu ekrānu. :p Parasti, ja ir laiks, tad palūdzu pultis un salieku normāli, jo man personīgi tas acīs griež, bet pieļauju, ka lielākajai daļai ir po, tāpat kā lielā signāla kompresija, kas rada artefaktus, tāpēc arī es vairs īpaši nespringstu... :)

Link to comment
Share on other sites

Ir ir problēma iestāstīt cilvēkiem,ka malu attiecības nepareizas un varžuģīmji.

Jautājot vai tad neredz ka attēls nepareizs - 100% atbilde ir ka neko neredzot, viss esot kārtībā.

Pat nevajag pesionārus, bet jau salīdzinoši jaunus cilvēkus.

Esmu atmetis ar roku ko stāstīt, skaidrot par 16:9 un 4:3.  pilnīgs bezcers.

Link to comment
Share on other sites

nigerskijs gangsterskijs

Man sieva atkal otrādi mēdz no 16/9 televizorā pārslēgt uz 16/10, jo viņai nepatīkot ka visi cilvēki izskatoties resni, un mani argumenti, ka tās ir pareizas proporcijas viņai pie kājas.

Pie vainas laikam tas ka man 130kg, bet mani ar pulti nevar saspiest :D

Link to comment
Share on other sites

 

 

Philips televizora ambiliht

 

Ambilight tu neaiztiec! Tam ar bildi nav nekāda sakara. Drīzāk tad radinieks gaismas mūzikai. Man ļoti patīk, turos jau 15 gadus pie philips šī iemesla dēļ.

Link to comment
Share on other sites

Arnolds Piepe

 

 

Tas tāpat kā Philips televizora ambiliht vajadzīgs kā zaķim stopsignāls.
Par visu pārējo pievienojos, bet Ambilight ir ļoti vērtīga funkcija. Pats gan filmas skatos uz projektora ekrāna, taču datoram jau sen iepirku LightPack (Ambilight klonu). 

 

lightpack.jpg

Link to comment
Share on other sites

Skatījos to ambilait TV visu nakti nesen, neaizrāva nu nemaz. pat ne tuvu nebija attēlam ekrāna tās krāsainās gaismiņas uz sienas. TV modeli nezinu, biju ciemos.  46" vai 52" pēc skata Neprasīju tādus sīkumus.

Bet no redzētā sapratu, ka personīgi man tas nav vajadzīgs. Jo skatoties TV, es menaz tos krāsainos pleķus uz sienas pat neievēroju sākumā.

Gaumes lieta.

Link to comment
Share on other sites

Tie "pleķi" jau nav nemaz tā speciāli jāievēro. Tad, kad to nav, tad gan uzreiz jūtu, ka pietrūkst kaut kas.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...