Jump to content

Metināmie aparāti


Propaans
 Share

Recommended Posts

Sveicināti, griežos pie zinošajiem cilvēkiem :)

 

Lieta tāda, ka man tik ļoti sagribējās nopirkt metināmo aparātu un pasmācības ceļā iemācīties ar to rīkoties tādā līmenī, lai vari metināt topošos driftmobīļus, kurus apņemos lauzt katru dienu. Respektīvi, apstrādāt rūsas vietas, iemetināt jaunus gabalus.

 

Par metinātāju veidiem neko nezinu, bet gribu maksimāli lētāko variantu, ar kuru varētu strādāt garažā pie 220V.

 

Ar ko tie atšķiras? Kur skatīties, uz ko skatīties? Kā strādāt? Kādas cenas? Ar kādu, cik dārgu var cik paveikt un ko paveikt?

 

 

Paldies jau iepriekš.

 

P.S. tikai nesūties uz metinātāju kursiem un nevēlos lasīt arī "tev nesanaks, jo ..., to nevar, jo utt" Visu var, visu ātri apgūstu!

Link to comment
Share on other sites

Vai nosaukumi atšķiras arī tiem, kuriem ir tas pistoles gals, no kura nāt stieple un tiem, kuriem galos liek elektrodus? CIk noprotu ar elektrodiem stradat ir krienti sarežģītāk. Kādās cenās iet ar stiepli?

 

Vai ar gāzes balonu un parasto stiepli ir labāks variants par - bez gāzes un stiepli, no kuras izdalās gāze, kas pilda aizsardzības funkciju?

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Varbūt sarunājam tā, ka izlasi par katru no metināšanas veidiem un nāc jau ar jautājumiem, kas būtu par lietu. DL jau pateica atbildi - pērc pusautomātu un dzīvo laimīgs, līdz brīdim, kad varbūt iemācīsies to lietot un radīsies vajadzība pēc krutāka verķa. Jāpiezīmē, ka tas mirklis var nepienākt, jo ne katrs spēj iemācīties metināt, neskatoties, ka ir metinājuši daudz. Ar svarku vai gāzi tikai nodedzināsi autiņu vai sataisīsi lielus caurumus korpusā.

Labots - Mežavecis
Link to comment
Share on other sites

· Hidden by Mezavecis, Oktobris 16, 2013 - Herņa
Hidden by Mezavecis, Oktobris 16, 2013 - Herņa

Te neviens nav prasījis padomu kā "pa fikso" izoperēt kuņģa čūlu?

Link to comment

Lasīt citas tēmas par metināšanu, nevis cept tikai jaunas - nu pasniedziet man zināšanas uz paplātes.

 

Visi Tavi jautājumi jau neskaitāmas reizes apspriesti!!!

Link to comment
Share on other sites

Atvainojos, bet biju labi daudz pasērčojis tepat, boot.lv, neko neatradu.
Turpmakos komentārus lūgšu rakstīt par tēmu, bez apvainojumiem, ar reālu informāciju. Ja jau nevaja piestāstit serveri ar lieku informāciju, tad nedari to :)

Link to comment
Share on other sites

 Vispār jau, topošajiem metinātājiem un amatniekiem es iesaku vispirms nopirkt darbnīcai labas skrūvspīles un sākt trenēties strādāt ar metālu utml., jo metināšana ir tikai detaļu sastiprināšanas, viens no veidiem.Sametināt šuvi, it seviški ar pusautomātu un vēl ērti pieejamā vietā pavisam nav grūti, bet tā ir tikai  viena maza daļa no kopumā izgatavojama vai arī kapitālāk remontējama izstrādājuma darbu apjoma.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Nu var teiksim, Mangaļu kuģu remonta rūpnīcā apmācīties un dabūt kuģu metinātāju sertifikātu. Pieprasīta specializācija, ja kas.

Link to comment
Share on other sites

Varētu pastāstīt sīkāk, kur atrast kaut ko par apmācību? Mangaļu kuģu remontu rūpnīca tagad saucas Termināls Vecmīlgrāvis un viņu mājaslapā nekas par apmācību nav minēts.

 

Atradu, ka metināšanas kursus piedāvā http://www.tehniskaiscentrs.lv, http://buts.lv un http://www.aga.lv

Nevienā no iepriekš minētajiem nav ne cenas, ne apmācības termiņi.

Link to comment
Share on other sites

Guest wersa

ss lv sludekļos >kursi > profesionālo kursu sadaļa– arī vairāki kursi.300 un uz augšu.

Arī buts māca, cenas uzzināsi pats.

Visp, es drīzāk nopirktu aparātu un pamācītos no kāda profa. Ja ietu labi, izietu arī kursus. Priekš darba atsevišķi sertifikācijas ( maksas) pēc kursiem var kārtot. Jāmācās būs daudz.

Kuģiniekos būs iesākumam pagrūši. Vīlīte kāda vispirms jānopērk, tīrīt virsmas jāiemācās, sagatavot utt.

Tā jau ir, kā jacobs saka.

Propāns, kādu gāzes balonu? Tu kaut ko ar gāzi esi metinājis? Vispār? Vajadzēs vēl flexu un citus instrumentus sagatavošanai utt. Ja reti vajag, vrb lētāk maksāt citiem?

Labots - wersa
Link to comment
Share on other sites

alusbundza

 

 

Lieta tāda, ka man tik ļoti sagribējās nopirkt metināmo aparātu un pasmācības ceļā iemācīties ar to rīkoties tādā līmenī, lai vari metināt topošos driftmobīļus,

nu ja tik tiešām gribi kaut ko sākt mācīties, tad diez vai lētāku par kaut ko tamlīdzīgu pirkt nevajadzētu: lhttp://e-magazin.lv/products/lv/474/4569/sort/1/filter/0_0_0_0/Telwin-Bimax-4-165-Turbo-metinasanas-pusautomats.html

 

var jau dabūt arī SS-ā, kaut ko lietotu un labāku, lētāku,

bet tie mazie lētie arī nekur neder,  



bet vislabāk paņem konjaciņu, aizej uz tuvāko garāžu pie ''Vaņas'', un viņš tev elementāros metināšanas paņēmienus, aparātu lietošanu parādīs, un ieteiks arī kādu aparātu iegādāties

Link to comment
Share on other sites

Mācīties metināt vienkārši metinot uz čuju būs ilgi un dārgi. Ir visādas nianses, kuras māsters var paskaidrot viens un divi, bet pašam atkost būs ilgi vai pat neiespējami, bez advancētākas sapratnes par meteriāliem, fizikas mehānikas kursa un veiksmes.

 

Tāpat pieļauju, ka kursos par darba drošību pastāstītu kaut ko vairāk kā youtubes "How To Weld" video rullīšos.

Paprovē šo: http://www.llkc.lv/files/biblioteka/201304/20130402-1047-metinasana.pdf

 

Pilnībā piekrītu jacobs'am. Lai gan neatkarīgi ka tā pati sametināšana bieži ir vieglākā daļa, roku un prātu vajag piešaut.. jābūt tai izjūtai kā metāls kopā kūst, jo mehāniski atdarinot noskatītās kustības neko nevar sametināt. Un jā - sametināšana tiešām būs vieglākā daļa, ja būs pareizi veikts viss iepriekšējais.

 

Vispār jau tas pirmais solis - nopirkt labas skrūvspīles arī ir diezgan viltīgs mūsdienās :D

Labots - ImissimI
Link to comment
Share on other sites

Raimonds1

Tas, ko Tu taisies metināt, skaitās "atbildīga konstrukcija".

Tā kā izdomā, vai tā uzreiz varēsi visu izdarīt tā, ka vajag.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Sveiki!

Varbūt kāds ir sastapies ar automātisko masku aptumšošanas filtru maiņu. Kur lai meklē filtrus?

Link to comment
Share on other sites

 Kaut vai Sanistal veikalos.

''Hameleon'' maskām jau tas  automātiskais gaismas filtrs būs jaunas maskas cenā...

Tikai neņem lētākos...

Tad jau labāk, tev kā amatierim, ielikt tajā maskā parasto gaismas filtru

Link to comment
Share on other sites

Lietoju Telwin produkciju, pusautomātu ar pulverdrāti lai nav balons jāvazā nekur, viens no lētākajiem, strādā jau 5 gadu bez aizķeršanās.

Iesaku uzreiz iegādāties hameleona masku, derēs arī lētākā, ss.lv ap 20ls. 

vajadzīgs paresns elektrības kabelis vietā kur metini, kā pieliek pie mazāka par 2.5, šis sāk puņķoties. 

Plus mācies vien, nenodedzini savu garāžu, un attiecīgi nodrošinies.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Mantojumā ir atnācis MMA. Diemžēl uzraksti visi ir nodzisuši. Varbūt kāds orientējās šajos metināmajos un var pateikt priekšā modeli, marku. no nodzisušjiem uzrakstiem var saprast ka LV ražojums.

Mērķis ir atrast instrukciju tam, konkrēti kas kur jāslēdz un kas no tā sanāk.

post-88343-0-41078500-1412946603_thumb.jpg

post-88343-0-60700700-1412946610_thumb.jpg

Labots - constrig
Link to comment
Share on other sites

Pēc bildēm izmērus nevar īsti saprast. Bet izsktās pēc maziņa trafa metināmā aparāta. Iespējams ka paštaisīta. Ja tā, ieteiktu viņu nodot vara lūžņos un neseksot. Tas nav nopietni, tā nav metināšana. Pat vislētākais ķīnas inventors būs 100x labāks!

Link to comment
Share on other sites

Metināt var, un ne jau krievu laikos ar tādiem vien strādājam, priecājoties, kad vēl labus elektrodus izdevās sagādāt....

Tagad citi laiki, citas iespējas un pirmais kas būs, darbinot līdzīgu agregātu, izsitīs sadales automātu...

Link to comment
Share on other sites

Es vispirms masas spaili un elektroda turētāju nomainītu uz kaut ko parocīgāku. Tas leņķa dzelzis ar atspertērauda stienīti ir riebīgs. Un tos zaļos kontaktus ar sataisīt vajadzētu. Izskatās ka špani "regulē" pārskrūvējot spaili uz augšu/leju. Nopērc garus cimdus un nemetini gumijniekos :)

Link to comment
Share on other sites

Jacobs, paldies dievam, vairs nav krievu laiki! Metinātājs neesmu, bet biki pieredze ir. Vienu reizi sanāca ar tādu mazo transformatora mēslu pametināt. Nu i nakuj! Iesācējam radīsies iespaids, ka metināšana ir kaut kas mega sarežģīts. Ja ķīnas inventors pa ~100 eur liekas par dārgu, ir vēl nomas punkti.

Labots - ronalds_
Link to comment
Share on other sites

Bonifacijs

Nekā sarežģīta tai metināšanā ar šitādu aparatu nav. Es reiz joka pēc iemācījos 1 minūtes laikā. Bij sanācis tā ka visi rabotjagas bij aizgājuši jau sen mājās a mēs 2 ūberkrutie menedžeri ne reizi pat īsti nepetījušie ka to īsti dara sadomājām paprovēt uz fikso uzmetinat detaļu žāvēšanas ezi. Nu neko izmantoju privilēģijas un pirmais sāku, a otrais pietur detaļu, ņemam 3,25mm elektrodu inverttor un uz priekšu. Pirmais mēģinajums bij nu tur pa ausu galam dzirdetu loku ķert utt. nu neko - piemetināju 1,5 collu caurules gabalu pie švellera - jāpārbauda - āhā nolauzām tā kā sūdu nost, nu neko, skola rokā - tupi stumjam līdz atdurei tā lai turas nevis uz šuves valnīti, bet lai ir izkausets cik nu var iestumt dziļumā, vot i viss - otrā šuve tureja zvērā un nākošā dienā atnākušie metinātāji teica ka tur viss ok ir. Nu jā tā gan arī palika pirmā un pedejā reize kad ko metināju pats :resent:  :superstition:  nu a otram džekam ar viss sanāca, varbūt ne tik skaisti, bet zato ar pirmo piegājiemu

Link to comment
Share on other sites

Pašam ir doma paņemt Ķīnas lētāko elektrodu metināmo priekš mājas darbiem. :shifty:  Depo skatījos "jasper" metinamais 60 eiro + 10 eiro aizsargmaska, + 10 eiro elektrodi + 3 eiro ādas cimdi = 83 eiro  :pooh_honey:

 

P.S Šis padomju metināmais tīri zolīds :D Esmu redzējis arī pliku transformatoru darbībā, sametinājām deltai dakšu :D

Labots - ricijs
Link to comment
Share on other sites

Ar klasisku maiņstrāvas metināmo aparātu var ļoti smuki metināt. Ja kāds saka ,ka tā nav, tad lai atcerās veco labo stāstu par dejotāju un paši zinat, kas kājstarpē viņam maisīja labi dejot :sarkasms:

Ja runa par konkrēto krievulaiku dzelzi, tad ir tāds redzēts un man liekas.ka zinu cilvēku, kuram tāds ir. Mēģināšu vakarā paprasīt.

Principā, kāda tur instrukcija, apskatamies tinumu slēgumu, uzliekam lielāko strāvu, divnieku elektrodu rokā un provējam. Ja deg, tad trīnieku elektrodu,u.t.t. kad jūt,ka aparāts vairāk nevelk, tad viss skaidrs bez instrukcijas. Domāju, ka konkrētā kaste vairāk par trīnieku elektrodu nepavilks.

Tas nenozīmē,ka nevajag izmantot modernis automātus un invertorus, bet, ja ir vecs dzelzis, kapēc uzreiz nodot metāllūžņos.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

 

 

Ar klasisku maiņstrāvas metināmo aparātu var ļoti smuki metināt.

Man bija pagalmā nepieciešamība sametināt. Darbs nepilnai pusdienai. Sarunāju metinātāju, profesionāli, tādu, kurš strādā nopietnā firmā, kur metina pasūtījumus Zviedrijai. Zinat, viņš ieradās ar ne visai izcilu skatā klasisko metināmo aparātu, iespējams samoģelku. Sametināja man visu perfekti. Profesionāļi, droši vien, nepasmādētu tavu mantojumā atstāto MMA.

Link to comment
Share on other sites

Metināmajiem ir svarīgs parametrs kā "duty cycle" - kāda strāva ir pie 60%. Tas nozīmē, ka ar tādu strāvu 6 minūtes var metināt un 4 minūtes ir jāpīpē (jāmaina elektrods un jāveic citi sagatavošanas darbi), kamēr metināmais atdziest.

Viena tante bija nopirkusi lētu metināmo aparātu un nolīgusi metinātāju, lai tas sametinātu žogu. Pēc tam želojās ka dārgi jāmaksā par stundu darba, bet metinātājs pārsvarā stāvējis un pīpējis.

Ir dzirdēts ka visiem lētajiem aparātiem visi parametri tiek uzrādīti par kādiem 20% augstāki. Nevadzētu pirkt tādus invertorus, kuri tikai mazliet lielāki un smagāki par kompjūtera barošanas bloku.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Principā, kāda tur instrukcija, apskatamies tinumu slēgumu, uzliekam lielāko strāvu, divnieku elektrodu rokā un provējam. Ja deg, tad trīnieku elektrodu,u.t.t. kad jūt,ka aparāts vairāk nevelk, tad viss skaidrs bez instrukcijas. Domāju, ka konkrētā kaste vairāk par trīnieku elektrodu nepavilks.

Lai šādi eksperimentētu vispirms ieteicams novērtēt savas garāžas el. instalāciju un drošinātāju max jaudu.

Link to comment
Share on other sites

Ar klasisku maiņstrāvas metināmo aparātu var ļoti smuki metināt.

 

Jā, ja viņš ir divu vai 3 fāžu, trafs sver vismaz 20 kg un ir vismaz 24A elektrības pieslēgums. Tad jā, var! Esmu diezgan daudz metinājis ar krievu laika metināmo kas ir maza ledusskapja izmēros - iet kā zvērs, lieliem dzelžiem tieši tas kas vajadzīgs!  Bet tie mazie vienfāzes aparāti ir vienkārši pornogrāfija.

 

 

 

Profesionāļi, droši vien, nepasmādētu tavu mantojumā atstāto MMA.

 Smādētu un vēl kā smādētu. Visi profi tagad strādā ar kvalitatīviem inventoriem.  Bet ja vajadzētu, pielietojot pieredzi sametinātu normāli arī ar to lūzni.

 

Bet iesācējām sākt ko darīt ar to mazo vienfāzes aparātu - tas ir vienkārši mazohisms. 

1. Grūti aizdedzināt loku. Tiešām grūti! Elektrodam ir tendence "pielipt", rodas īsais un aparāts momentā pārkarst - vai nu nostrādā aizsardzība vai sāk kūpēt trafa tinumi. 

2. Kad loks aizdedzināts viņš ir nestabils - drusku par tālu/tuvu un viss. 

3. Resnāku par 2mm elektrodu nez vai tas aparāts normāli pavilks.

4. Ja vajag metināt kādus 10 - 20 metrus no rozetes, pagarinātāja pretestība ietekmē aparāta darbību ne uz to labāko pusi. 

5. Pat normāli metinot, viņš pārkarst - minūti metinām, 5 min pīpējam kamēr aparāts atdziest. 

 

Nē nu skaidrs, krievu laikos kad nekā nebija, bija jāmetina ar to kas ir, Bet tagad, kad ķinietis ir uztaisījis labus inventorus pa ~100 EUR, neredzu nemazāko iemeslu mazohismam. Kas interesanti, esmu metinājis gan ar lētajiem ķīniešiem, gan ar brand name aparātiem kas maksā kādas 5x vairāk. Es nejutu starpību. Arī profi, ar ko runāju, teica ka ķīnas inventoriem nav ne vainas. Atšķirība ir izturībā - ja ķīnas gara darbu sāktu dzīt 8h dienā, nez vai viņš vairāk par pāris nedēļām izturētu. Nopietnu firmu aparāti tādā režīmā gadiem iztur.  

 

 

Skaties un mācies!

Nu vismaz cik var redzēt pirmajā bildē iekš linka 

 

http://copypast.ru/2007/08/15/interesnaja_model_svarochnogo_apparata_4_foto.html

 

Tad tas ir piemērs kā nevajag izskatīties šuvei! Tur redzams ka kaut kā ir salipinātas detaļas kopā, iespējams ka viņas pat turas kopā.... 

 

Reku piemērs kā kvalitatīva šuve izskatās

http://www.millerwelds.com/resources/articles/Master-MIG-welding-GMAW

 

Oki, tur ar pusautomātu ir metināts, bet arī ar loka metināmo var dabūt līdzīgu rezultātu.

Labots - ronalds_
Link to comment
Share on other sites

 

 

Tad tas ir piemērs kā nevajag izskatīties šuvei!

Ņem vērā, ka viņs metināja bez maskas. Zinu vienu cilvēku, kurš prot metināt tikai pēc dzirdes un neesmu redzējis nekad uzliktu masku.

Es vairāk par to, ka jaunietim ar vidusskolas fizikas kursu vajadzētu pietikt, lai saprastu, kā tas transformators funkcionē. Indietim, lai arī nabadzīgs, nav ar to problēmas.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Ņem vērā, ka viņs metināja bez maskas. Zinu vienu cilvēku, kurš prot metināt tikai pēc dzirdes un neesmu redzējis nekad uzliktu masku.

 

Lūk ar šo nu gan nevajadzētu lielīties! Normāla hameleona (auto aptumšošanās) maska ap 30 EUR maksā. Dedzināt seju un acis ar UV starojumu no metināmā loka.... :(  

Pat krievu laikos mācīja darba drošību metinot! Es vienreiz esmu saķēris "saules zaķīšus" no loka. NU PALDIES! NEKAD VAIRS!

 

Skaidrs ka izmatojot trafu var metināt. Bet mūsdienās ir krietni labāki un lētāki metināmie aparāti!  

Link to comment
Share on other sites

JA drīkst, piemetīšos pie tēmas.

Ir laukos tāds metināmais, strādā uz divām fāzēm, apmēram 80-90cm augsts un 50-60cm plats un garš. Krievu laiku, augšā rokturis ar kuru var paskrūvēt un pamainīt strāvu laikam. skrūvējot nemainās, jāuzsit, laikam viss pieputējis iekšā :D Bet ne par to jautājums.

 

Ir plānots sadales kasti no vecās, ar kūstošajiem doršinātājiem un visādu mistiku, pārtaisīt uz normālu, mūsdienīgu  kasti ar autmātiem. Tad nu jautājums - kādu automātu tam brīnumam likt? Pieslēgumam stāv C32 3f automāts. Likt tādu pat arī uz metināmo? Vai viņš mazāk prasa? Izmērīt pagaidām nav iespēju.

Link to comment
Share on other sites

Pareizi, ka atgādini par darba drošību. Par elektrodrošību arī vajadzētu atgādināt. Ja jau jautā par tik elementārām lietām, tad es labāk ieteiktu, lai to aparātu apskatās kāds paziņa, kas orientējas elektrības lietās un apmāca.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Ir laukos tāds metināmais, strādā uz divām fāzēm, apmēram 80-90cm augsts un 50-60cm plats un garš

 

Ja pareizi saprotu, tad tas ir tieši tas pats aparāts, ar kuru pie sievas tēva esmu metinājis. Rupjš krievu laika instruments - resniem dzelžiem ideāls. Par drošinātājiem - šim vajadzētu ar C24 pietikt. 

Link to comment
Share on other sites

Nu plānus bleķus ar viņu nevar sametināt :D Tu noteikti domāji C25.

Ceru, ka kāds varbūt zin tiem verķiem kādu nebūt specifikāciju. Pats krieviski ņibumbum un plāksnīšu uz tā verķa nav.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...