Jump to content

FM modulatora signāla pastiprināšana


guguce
 Share

Recommended Posts

Kāds slēdzis tēmu par signāla pastiprināšanu, tāpēc blakus tēma.

 

Vienkāršākais veids kā pastiprināt signālu no FM modulatora ir pielikt tā antenas izejā pastiprinātāju.

 

1. Jāatrod antenas izeja un jāpielodē ekranēts antenas vads vai štekeris.

 

2. Vadā liekams pastiprinātājs. Tā kā par izejas filtriem šiem modulatoriem garantijas nav, tad vislabāk būtu lietot speciālu 87,5MHz - 108MHz joslas pastiprinātāju.

Piem.:

http://www.planar.chel.ru/products/amplifiers/antenna-amplifiers/series-ft

 

Var lietot arī antenās liekamos pastiprinātājus, tikai tie būs jāekranē.

Piem:

http://web.argus.lv/shop/productinfo/SWA-FM%2FCER/hwindex.htm

 

Tikai šitos vajag vismaz divus, jo ļoti mazs pastiprināšanas koeficients.

Var lietot arī vienu platjoslas TV antenu plāksnīti ar lielu pastiprināšanas koeficientu, tikai tai ieejā jāliek filtrs. Vienkāršākais ir iespiestais filtrs apmēram šitāds ''PWFB4''. Tādi nāk dažos auto maģos un kasešu pleijeros, kuros ir radio.

 

Tā kā pastiprinātāji barojas caur kabeli, tad tur caur 10μHn - 50μHn ir jāielaiž 12V. Modulatora izejā un arī aiz pastiprinātāja jābūt atdalošam kondensatoram. Plāksnītei izlodējot apaļo ferīta transformatoru dabūjam divus ieejas galus. Tā kā tas vadā ir jāgriež otrādi (ieeja - izeja), tad barošana tam šajā gadījumā iznāk no antenas puses. Tāpēc, lai nodrošinātu barošanu  pastiprinātāja ieeja un izeja jasavieno ar tādu pašu droseli. Pastiprinātāja izejā kondensatora (0,01μkF - 0.1μkF keramiskais) vietā var lietot kādu no šiem:

 

http://www.google.lv/search?q=ground+isolator&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=okLqUZfsOcSA4gThu4DYDA&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1031&bih=759#imgdii=_

 

kuram iekšā ir kondensators, noder arī kāds no šiem risinājumiem:

 

http://web.argus.lv/products/hwindex.htm?cat=W2028

 

3. Izejā jāliek salāgota antena. Vispār jau pietiktu arī ar modulatora izejā pieliktu kārtīgu antenu.

Labots - guguce
Link to comment
Share on other sites

Gints_lv

Papēti jaudas un aizej nokaunies.

Link to comment
Share on other sites

Parcik esmu šādu modulātoru partaisījis, tad jāsaka, ka guguce ieteiktie dzelži nebūs pareizs risinājums. No tā piepīpētāja modulātora nāk vairāk par 100dBµV, bet ieteikto pastiprinātāji pat izejā nespēj turēt tādu līmeni un momentāli pārstūrējas. Skaidrs ka strādās tāds variants, jo pie FM nodulācijai ir pie kājas, ka izejā kantaina sinusoīda. Toties kādas būs harmonikas un viss ciems vairak nevarēs ne radio dzirdēt, ne TV redzēt.  Nedrīkst izmantot arī platjoslas 88-108MHz pastiprinātāju, jo var rasties traucējumi citām stacijām. Filtram ir jābūt uz vienu frekvenci un joslas platumam ne vairāk kā 200kHz. Filtram jābūt gan tūlīt aiz modulātora, gan arī izejā pirms antenas, lai būtu droši,ka nav traucējumu citām stacijām. Tādu filtru nopirkt nevar, tapēc jau es iepriekš pieminēju, ka vajag daudz mēraparātu lai tādu uzbūvētu. Vārdu sakot, visu izdarīt var, bet jābūt tehnikai un sajēgai, kā pareizi raidītājus būvē. Ja kādam interesē, tad individuāli pastāstīšu, bet atklātā tekstā forumā gan nē. Es radiopirātismu neatbalstu!.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...