Jump to content

Cisco sertifikāti


dutchguy
 Share

Recommended Posts

Sveiki,

 

Tā kā neesmu īpaši tuvs ar LV darba tirgus specifiku, tad vēlējos pajautāt -  cik Latvijā pieprasīti ir CCNP  speciālisti ? 

 

Uz pirmo aci pārskatot darba sludinājumus, vairāk par CCENT/CCNA nekur netiek prasīts....

 

 

Link to comment
Share on other sites

Nzinu cik lielu lomu tur spēlēja CCENT`s, bet tik daudz, ka darba pārrunās un sākotnējā procesā tika izlaisti jautājumi par tīkla pamatdarbības principiem, respektīvi, tādu lietu zināšanas kā STP, VLAN`i, kabeļi, iekārtas, utt, utjp. tika pieņemtas kā pašsaprotamas. Un kā es to redzu - CCNA parāda pamata zināšanas par tīkliem un ļauj ātrāk, produktīvāk apgūt jaunas, tāpēc tā ir saprātīgā prasība tīklotājiem.

 

 

 

Savukārt CCNP jau visā rokas dziļāk, kas, nav jau slikti, bet bez praktiskās pieredzes - neredzu lielu nozīmi. Iespējams, ka maldos. :)

Link to comment
Share on other sites

CCNP ir pietiekami specifisks sertifikāts, kurš parasti ir kā pluss kadnidējot uz tīklu inženiera vakanci. IMHO Latvijā pārsvarā ir mazi un vidēji uzņēmumi, kur switchings un routings netiek managēts tādā līmenī, lai būtu nepieciešams speciālists ar CCNP sertifikātu. Pārsvarā ar šīm lietām nodarbojas ISP vai lielie kantori (finanšu, valsts utt. kantori), tie tad arī meklē, vai arī lielās IT outsourcinga kompānijas, vai kanori kam IT centri nobāzējušies baltijā (barclays, atea, etc..)

Domāju ka šāds papīrs varētu būt kā labs pluss, bet visa pamatā prasīs pieredzi. Kā jau teicu, šādu sertifikātu parasti vajag tīklu inženierim, ne adminam kurš nodarbojas ar visu. Diezvai Adminam kurš adminē vidēju kantori ar pārsimts darbastacijām būs nepieciešamīva konfigurēt vtp domēnus, bgp, eigrp, etc protokolus, debugot visu to.

Kopsavilkums.

Ja kandidē uz tīkla inženiera vakanci, tad šāds sertifikāts ir jēdzīgs. Bet tikai ar priekšnoteikumu, ka ir pieredze darbā ar kanorim nepieciešamo protokolu administrēšanu.

Labots - meeris
Link to comment
Share on other sites

dutchguy
(labots)

NJā... sanāk labāk paķert kādu MCSA vai MCSE sertifikātu CCNP vietā, jo cik skatos pieprasīti pārsvarā visur ir ''universālie kareivji'', kuriem jāzin viss par visu. Gan savilkt kabeļus gar sienām, gan pārzināt ITIL procesus uzņēmumā  :)

Labots - dutchguy
Link to comment
Share on other sites

Nav tik traki. Tas tev pašam ir jāizlemj uz kuru pusi gribi doties. Kļūt par profiņu tīklos, vai universālo kareivi. Abi veidu speciālisti ir pietiekami pieprasīti un darbiņš pietiekami interesants. Viss atkarīgs no paša uz kādu kantori aiziesi. Ir arī univerālie kareivji, kas blakus serveriem administrē arī ofisa kafijas automātu, kopētāju un tējkannu. Bet normālā gadījumā administrē darbastacijas, serverus, datubāzes, tīklus, kur tevis pieminētie MCSA, CCNA, ITIL + kāds no MCTS par kādu no ms produktiem.
Jeb kurā gadījumā ir jāsāk ar CCNA, cik atceros, bez tā turpināt uz CCNP nevar.. uz CCIE varēja iet apejot CCNP.

 

p.s

imho pirmais variants varētu būt perspektīvāks skatoties nākotnē. Mūsdienās viss tiek centralizēts, outsourcēts, būvētas megasistēmas, kur universālie kareivji vairs neder. Vajag speciālistus jau ar ļoti specifiskām zināšanām kādā jomā.

Link to comment
Share on other sites

dutchguy
(labots)

CCNA un ITIL certifikati man jau ir. Vienkarsi bija doma iet uz CCNP, jo pašam vairāk tā lieta interesē, bet uztrauc tas, ka beigu beigās nevienam īsti tas nebūs vajadzīgs šeit LV... nav pieprasījums tik liels.

 

Vēl jau tas, ka šobrīd man nav īsti pieeja cisco iekārtām, līdz ar to tas CCNP varētu arī būt, ka būs diezgan pagrūti nokārtojams. Ar vienu pašu GNS3 varētu būt par īsu. Ar MCSA jau tā situācija mazliet vienkāršāka..... GUI interfeiss, pāris virtuālās mašīnas, training material un tos 3 eksāmenus beigās vajadzētu nolikt.

Labots - dutchguy
Link to comment
Share on other sites

nezinu tavu profilu un vēlmes. Vari apjautāties tam pašam lattelecomam, LMT vai latvenergo, vai nevajag jaunāko tīklu inženieri, vai varbūt var praksi iedot. Protams, ja tu to vari atļauties. Tur tev būs reāla pieredze ar cisco tīkliem un visiem protokoliem, paralēli var mācīties priekš CCNP (būs tev reāla pieredze un dzelži). Tikai tā var tikt pie normālas pieredzes konfigurēšanā, administrēšanā un troubleshootingā.
Es drīzāk iezvēlētos šādu ceļu, nekā kļūtu par universālo kareivi, kādi ir ļoti daudz, tiesa gan dažādu līmeņu.

Link to comment
Share on other sites

kā tad Tu CCNA nokārtoji? Tikai simulatoros?

Ja tiec pie CCNP, domāju, ka iekš LTC Tev vietiņa noteikti atradīsies.

Link to comment
Share on other sites

dutchguy

 

kā tad Tu CCNA nokārtoji? Tikai simulatoros?

 

Nu CCNA var brīvi nokārtot izmantojot tikai GNS3 (vai arī Cisco Packet Tracer). Visas problēmsituācijas, kas ir CCNA līmenī, tur var mierīgi izspēlēt. 

 

Iepriekšējā darbā tāda periodiska prakse ar 2960 Catalystiem un 2900 sērijas rūteriem bija..... bet nu šobrīd tas variants atkrīt un speciāli pašam pirkt ekipējumu tagad galīgi nav gribēšana.

 

Laikam būs tochna jāapjautājas lielajiem uzņēmumiem vai nevar piedāvāt kādu praksi. Pareizāk sakot tādu kā pusslodzes praksi  :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
CiscoLady

Mazliet ar nokavejumu, bet man tads jautajums - kads ir aptuvenais Tiklu Inzeniera atalgojums Latvijaa?

Link to comment
Share on other sites

CiscoLady

Vai ir iespejams kadam ar so informaciju padalities ? Meginaju atrast ar Google palidzibu bet bez panakumiem.

Esmu cela uz CCNP, mans kolegis darba ir CCIE un es vienkarsi velejos salidzinat atalgojumus.

Ieprieks pateicos.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Ja ir pa velti - redzesloka paplašināšanai visu var ņemt.

IoT būs vairāk kā specializācija, turklāt kaut kādā ļoti interesantā formātā. Parasti cisco ILT kursi ir 5 dienas, tur savukārt ir 20 un 15 h (?)
Un tas, kas tur ir rakstīts īsti nekotējas kā kursa apraksts. Kursu apraksts izskatās šādi
http://www.flane.co.uk/course-outline/cisco-imins

^^ šis btw ir oficiālais IoT cisco kurss

Otrs ir vēl dīvaināks.

Vairāk izklausās pēc tādiem virspusējiem ieskatiem šobrīd "trendīgās" lietās :)
 

Labots - hero
Link to comment
Share on other sites

CCNP sertifikāts nekādi neatceļ CCNA esamību, kas kalpo kā pre-requsite priekš CCNP. Tā kā nevaru piekrist apgalvojumam, ka darba devējs izvēlēsies CCNA/CCENT, jo tas ir "universālāks kareivis"

 

Visa izvēles starpība slēpjas faktā, vai persona par CCNP esamību prasa jūtamu papildus summu pie atalgojuma, salidzinot ar CCNA. Tādā gadījumā darba devējam varētu nelikties interesants CCNP kandidāts, ja darbā nav vajadzīgas CCNP līmeņa zināšanas.

Link to comment
Share on other sites

Anonīms Alkoholiķis

Der, ja jastrada ar mt iekartam. Kas lielakotiesir smb vai mazo provaideru gadijuma tiek pielietoti.

Labots - Anonīms Alkoholiķis
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Radās pāris jautājumi, kuri ir ārzemēs bieži apspriesti bet Latvijas forumos maz aprakstīti t.i.

-Caur kurieni labāk reģistrēties uz CISCO sertificēšanu, caur pearsonvue vai iesniegt pa tiešo sertificēšanas iestādē iesniegumu?

-Kuras iestādes jūs ieteiktu?

-Cik procentus pa virsu ņem virs oficiālas maksas sertificēšanas iestādes(CISCO apgalvo ka nedrīkst vispār neko pa virsu likt bet, piemēram Krievijā, dažviet ir uzcenojums ap 20%)?

Es esmu gatavs to uzcenojumu arī samaksāt(saprotu ka vienīgais ienākums viņiem ir kursi + tie % pie sertificēšanas) ja viņš nav pārspīlēti liels.

-Kādās valodās notiek eksāmens uz doto brīdi(no šā gada rudens ir jauna CISCO mācību literatūra un mainīts eksāmenu saturs/noteikumi),  vai pie svešvalodas dodas +30 min.?

 

Iespējams atbildes noderēs arī citiem Latvijas CISCO srtifikāta licējiem...

Link to comment
Share on other sites

Pearson vue testus - visus caur bda.lv. Pasaki testa kodu, ko vēlies likt - pārējo visu nokārtos.
Dažiem ražotājiem  ir iespējamas atlaides. Tad reģistrējoties pa tiešo pearsonvue uz bda atnāc tikai ar jau apmaksātu vaucheri.
(cisco tipiski caur kaut kādām partnerattiecībām).
Par uzcenojumiem neko nezinu, bet ar Krieviju nesalīdzini, tur ir izkropļots tirgus. Ieskatam, ja normālos apstākļos dzelzi parasti caur partneriem dabū ar atlaidēm, tad Krievijā dažkārt dabū maksāt virs GPL, lai tikai devaisu dabūt pēc iespējas ātrāk. Viena problēma - tur ir mistika kaut kāda ar piegādēm un otra, pārdevēji "nodrošinās pret straujiem valūtas lecieniem".

Kursu cenas gan svārstās pamatīgi atkarībā no vietas, kur tu viņus ej. Ja LV par tehnisko kursu būs 1k, tad UK tas pats var būt jau 3k

Par testiem:
Tests notiek angļu valodā (japāniski un krieviski - nedomāju, ka tas tevi interesēs).
ilgums 90min + 30 min jo mēs neesam "native english speakeri"(kopā 2h)

Izmantot vari tikai laminētu lapu, markieri un ausu aizbāžņus - visu pārējo jāatstāj ārpusē.
Īss info par cisco testiem (aktuālās testa versijas, valoda, ilgums, temati, utt ir http://cisco.com/go/certifications).

Īsti nezinu par kādu testu tu tieši domā, bet kursu (attiecīgi arī testu) materiāls tiek pārskatīts aptuveni vienreiz trijos gados.
Populārākais CCNA R&S pēdējās izmaiņas ir šogad. Moduļi pārbīdījās un izmaiņas saturā ir ~30%. Pārējais ir pārcelts no vecā un to šur tur modificējot.
 

Labots - hero
Link to comment
Share on other sites

Ir arī kāds labums no tiem sertifikātiem? Kautkur ir prasijuši?

Pirms vairākiem gadien universitātē nokārtoju CCENT & CCNA,jo bij par velti, bet tā arī pielietojumu neesu atradis. 

Link to comment
Share on other sites

Ja darbotos attiecīgajā sfērā, noteikti būtu.

Link to comment
Share on other sites

Kā rubb saka, ir vērtīgi, ja patiešām amats ir tendēts uz tīklinieku vai organizācija saistīta darbā ar kādu specifisku ražotāju.
 CV pat bieži vien šādiem amatiem sertifikāti tiek noteikti kā vēlamais zināšanu līmenis (ccna,ccnp,etc). Ja darbosies kādā partnerorganizācijā, sertifikāti ir nepieciešami, lai uzturētu nepieciešamo līmeni. Ja darbojies organizācijā, ka apkalpo attiecīgos devaisus, konkursos ir prasības, ka nepieciešami "tik un tik" / "tāda un tāda" līmeņa speciālisti.

 

Pašam arī ir vērts, ja  darbojas attiecīgajā sfērā un saprot tehnoloģijas, par kurām tur iet runa.

Mūsdienās "dumpu paradīzes laikos" jebkuras sfēras "sertificētais" cilvēks ir papildus jāpatestē, vai tur apakšā ir kāda bāze, vai tukša izkārtne.

 Ja mācās ccna un intereses ir "embedded systems" :) - tad protams, jēga maza
 

Labots - hero
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...