Jump to content

dzīvokļa izīrēšana un nodokļa maksāšana?


Dins
 Share

Recommended Posts

Šeit cilvēki ir gudri pāru pārēm, tāpēc jautāšu šeit.

 

Ir doma izīrēt savu dzīvokli, bet vai man ir jāreģistrējās VID kā saimnieciskās darbības veicējam? Maksājot nodokļus utt? Kāds vispār kaut ko tādu dara? jeb vienkārši izīrē savu dzīvokli par īres naudu un īrnieks maksā visu pārējo?

 

Jebšu kāds var ieteikt kā labāk rīkoties?

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Kāda problēma vienkārši izīrēt bez visām oficiālām būšanām, vienīgais īres līgumam ir jābūt?

 

Bet šitā nedari, jo liela varbūtība ka pēc pusgada īrnieks aiztīsies un par komunālajiem nebūs samaksājis ne santīma. 

 

īrnieks maksā visu pārējo

 
Link to comment
Share on other sites

Vislabāk ir, ka tev kā īzīrētājam tiek nodoti visi rēķini - ūdens un elektrības skaitītājus katru otro mēnesi pārbaudi pats. Un tad piestādi kopējo summu īrniekiem.

Labots - kazarma
Link to comment
Share on other sites

viesturs0711

E-latvenergo šo pozīciju var kontrolēt. Vismaz zin. ka par špani maxā.

 

 

pusgada īrnieks aiztīsies un par komunālajiem nebūs samaksājis ne santīm

Link to comment
Share on other sites

vai man ir jāreģistrējās VID kā saimnieciskās darbības veicējam?

 

nu vispār ir jāreģistrējas. Ar vienu dzīvokli gan risks pagaidām mazs, bet tos kuri izīrē vairākus jau ķer un diezgan veiksmīgi.

Kontrolēt internetā var gandrīz visas pozīcijas - Namu pārvaldnieka komunālo rēķinus, elektrību, lattelecom ...

Tur bija nianses izdevumu uzskaitē. Mazprocentu nodokļa variantā nemaz nebija izdevīgi iekasēt visu no īrnieka un pēc tam maksāt pašam.

Labots - e = d
Link to comment
Share on other sites

Ko tad jūs man iesakāt? Ir man doma paplašināties un izīrēt vairāk par vienu dzīvokli, tad labāk piereģistrēties VID un rēķinus ņemt uz sevi un pēc tam emailot rēķinu kurš jāapmaksā? Protams, ar visiem E-pakalpojumiem var visam sekot līdzi.

 

Varbūt ir vēl kādi ieteikumi?

Link to comment
Share on other sites

alusbundza
Dins, pirmkārt, noslēdz normālu līgumu ar īrnieku, lai pēc tam nebūtu čakars

man viens čoms arī izīrē pāris dzīvokļus, ar vienu bija baigās problēmas, laikā nemaksāja, taisīja ''kodienus'' un tt...

vienreiz čomam nervi neturēja, pats sakodās un aizgāja īrnieku kārtīgi pieklopēja, tad ar mokām tika no viņa vaļā

protams par pēdējo mēnesi nekādu maksu arī nedabūja.... 

Link to comment
Share on other sites

"jeb vienkārši izīrē savu dzīvokli par īres naudu un īrnieks maksā visu pārējo?"

 

Var, bet uzliec, lai rēķini tiek sūtīti dubultā, tev un īrniekam. Varēsi kontrolēt.

Link to comment
Share on other sites

Pie katra lata nav jāreģistrējas VID. Palasi likumu par iedzīvotāju ienākuma nodokli un uzzināsi sliekšņus.

Link to comment
Share on other sites

alusbundza
Dins,

līgumu tu uztaisi pats, ieraksti visus punktus, ko uzskati par vajadzīgu, (nevajag nekādu standarta)

uztaisi 2 eksemplāros, visi paraksta un dzīvojiet laimīgi

Link to comment
Share on other sites

Liec tādu īres cenu lai pieteiktos vismaz 5-10 īrnieki, tad pēc feisa apmēram izvērtē kurš ir kārtīgs, nevis uzkrukjī tādu īres cenu ka jaatdod pirmajam urlātam. Īres līgums oligāti + katru mēnesi vai nu savāc maksājuma čekus vai īrneiks sūta/skenē utt. 

Link to comment
Share on other sites

Bonifacijs

Da nereģistrējies VID un neslēdz nekādu līgumu rakstiski, vienkārši nosvied cenu druscītiņās zemāk un izvelies normalu pēc paskata īrnieku, tam tā arī pasaki ka ja viņš netaisīs ziepes tad būs tavs godavards par līguma nosacījumiem. Ja noslegsi rakstisku līgumu vari ieberzties uz visādu likumdošanu kas neļauj stāvoklī esošu sievieti izsviest par nemaksāšanu utt, pie tam Tevi varēs šantažēt ar ziņošanu VID utt. a tā, bez līguma - kā kaut kas ne tā tā aizej nomaini atslēgas unlai tad īrnieks Tev skaraida pakaļ ja grib mantas dabūt atpakaļ vai vienkārši izsauc policiju un izliec uz ielas jo tavā dzīvoklī ir ievākušies nepqzīstami cilveki

Link to comment
Share on other sites

Arnolds Piepe

Jūs te ākstaties? Kāds kādreiz ir mēģinājies iet tiesāties ar šitiem pašu rakstītajiem un slēgtajiem līgumiem? Ja nav zvērināta notāra apstiprināts papīrs, tad gan tu gan īrnieks varat sevi dibenu noslaucīt ar tādu - tie pašrakstītie līgumi varbūt tikai kādu studentu var pabiedēt...

Link to comment
Share on other sites

Vislabāk ir, ka tev kā īzīrētājam tiek nodoti visi rēķini - ūdens un elektrības skaitītājus katru otro mēnesi pārbaudi pats. Un tad piestādi kopējo summu īrniekiem.

Nav gan vislabāk. Piemēram ja pēc laika atklāsies, ka īrnieks zadzis elektrību, tad Tu, kā oficiālais lietotājs dabūsi maksāt sodu. Vislabāk tūlīt pēc dzīvokļa izīrēšanas nolauzt līgumu ar latvenergo un īrnieku aizdzīt slēgt līgumu uz sava vārda. Un pēc tam tev dziļi pie vienas vietas vai viņš par elektrību maksā vai nē.

Par pārējiem komunālajiem nezinu, bet par elektroenerģiju iesaku rīkoties tieši šādi.

Labots - ivo
Link to comment
Share on other sites

Bonifacijs

IVO  tu esi traks....

Arnold  -  a kā tu stādies priekšā izsviest ārā īrnieku par nemaksāšanu vai ko citu????? Nu pasaki ka vinjam jāiet prom utt. a viņš ņem un neiet... gaidīsi 2 gadus kamēr caur tiesu izliksi???? Ja īrniekam ir īres līgums tad pie pietiekamas devas nekaunības no tya puses Tu nu nekādīgi nedabūsi lauka viņu ne ar policiju ne ar bandītiem jo policijai tiks uzrādīts īres līgums un viņi pateiks tieciet galā paši   civiltiesiskā kārtībā  tb nah nah, a bandītiem uzrīdīs policiju jo līgums ta ir

Link to comment
Share on other sites

 

IVO  tu esi traks....

Nevis traks bet gan nedaudz pārzinu "virtuvi"... 

Link to comment
Share on other sites

Bonifacijs

IVO  visu cieņu, Tev ir normali komentāri tēmās kurās esi kompetents, taču atvaino šoreiz...

 

Nu pasaki godīgi - esi pēdējā laikā nodevis savus dzīvokļus īrei, zini ka mainās īrnieki, zini kā tas ir, kad katru mēnesi ir tev jauns īrnieks, cok bieži tie vispar mēdz mainīties, da pat ne par to ir runa, nu kā tu stādies priekšā līguma noslēgšanu ar Latvenergo????  Da SIA līgumu ar Latvenergo var noslegt mēneša līdz daudzu laikā, a iedzīvotajam i to jautrības garantētas. Domā ka Latvenergo ir galīgi muļķi lai ar karu " atvaino bomzi - īrnieku" līgumu slēgtu un tad dzītos viņam pakaļ par 15 Ls nenomaksu???? Da Latvenergo to nafig nevajag - ir dzīvokļa īpašnieks kurš ja nearko citu tad vismaz ar nekustamo īpašumu jebkurā gadījumā būs spiests atbildēt. Nē nu var jau būt ka par baigo blatu to arī var dabīt gatavu vienreiz vai divreiz, a blats tevi pasūtīs trīs mājas tālāk ja tev būs 10 īrnieki pa gadu, kas ja nav paveicies atrast toīsto foršo īrnieku  ir pilnīgi reāls cipars.

 

P.s. se nenoliedzu ka ar elektrību var reāli ieberzties, tas ir fakts tik piedāvātais risinājums ir nereāls

Link to comment
Share on other sites

Es ar uzskatu,ka jaunam īrniekam jaslēdz līgums ar Latvenergo.Vismaz pirms 6gadiem tā darīju LV,kad pac īrēju tikai uz 3mēnešiem.Šeit tagad Norvēģijā arī nevienam pat tāda doma neienāk prātā nepārslēgt visus komunālos un elektrības līgumus,ja īrē vismaz uz 2 nēnešiem.Izņemot gadījumus kur ir fiksēta mēneša maksa par elektrību.Tur var palikt dzīvokļa,mājas īpašnieka ziņā ,kas tiek pieskaitīts īrei.




tas ir fakts tik piedāvātais risinājums ir nereāls

Ļoti reāls,tikai jauzrāda īres līgums.Slēdza uz nenoteiktu laiku. P.S. ja nu tagad uztaisīta kāda birokrātija,tad nestrīdos.
Link to comment
Share on other sites

Bonifacijs

Domāju ka katrā valstī tas ir nu ļoti stipri individuāli, atkarībā no tā kādā veidā tas ir likumdošanā saregulēts. LV viss ir skaidrs - ja vēlies maksāt nodokļus un būt baigi tīrais tad būsi nenormālākajos mīnusos lai ko arī tu darītu, nu izņemot tos retos gadīgumus kad esi monopolists vai baisi liels salīdzinot ar konkurentiem. Lai nu kā ir svaigs piemērs  - mūsu mājas apsaimniekotājs uztaisīhja parādus, faktiskio nobanmklrotēja un iedzīvotājiem nācās uztaisīt īpašnieku biedrību un pārņemt māju, tad lūk par blatu Latvenergo līgumu noslēdzām nedēļas laikā a Rīgas ūdens jau 3 mēnešus tā arī nav noslēdzis līgumu jo.... mums tāda kartība vajag apdomāt utt., ar siltumu nosledzām 1 mēneša laikā, taču nācas pārņemt pusgada parādu. Nu nezinu es savus dzīvokļus a man to ir vairāk par pāris izīrēju tieši tā kā jau rakstīju un vienalga reāli tas nes zaudējumus, jo tirgus ir tads ka ir.  Lai varētu kaut ko kaut nedaudz nopelnīt vajaga vismaz 10 dzīvokļus a ja pilnīgiu legāli pēc pantienm strādat nu tad nezinu labāk kaut ko citu darīt vai vismaz veselu māju izīret savādāk nudien nav vērts, ir izdevīgāki naudas ieguldīšanas varianti kā alternatīva

Link to comment
Share on other sites

 

Lai varētu kaut ko kaut nedaudz nopelnīt vajaga vismaz 10 dzīvokļus a ja pilnīgiu legāli pēc pantienm strādat nu tad nezinu labāk kaut ko citu darīt vai vismaz veselu māju izīret savādāk nudien nav vērts, ir izdevīgāki naudas ieguldīšanas varianti kā alternatīva

NĪ pasaulē ir viens no zemākā ienesīguma biznesiem. Toties stabils.

 

Tehniski, ja izmaksas ir mazākas par ieņēmumiem, tad peļņa sanāk arī katram atsevišķajam dzīvoklim.

Link to comment
Share on other sites

Bonifacijs

Tehniski ir tā ka var būt tirgus situācija kad būsi priecīgs izīret par nulle latiem, lai tik nomaksā komunalos, vēl tehniskāk ir tad ja kādu laiku neizdodas izīret nekā, ja nodzīvo 2 menešus a samaksā par vienu, a pašam tehniski būs jamaksa gan komunālie gan nekustamā īpašuma nodokļi, vēl var būt arī remonti, jo īrnieki pamatīgi nolieto dzīvokli, var aiziet kaut ko salauzuši, noskrūvejuši utt. Tas tas bizness var iet ar pamatīgiem mīnusiem. Nu protams tad kad ir labvēlīga situācija tirgū un tikko remontets dzīvoklis var jau paprasīt 2 menešu avansu uz priekšu, tik nav fakts ka tev to kads būs uz mieru dot. Nianses ir ļoti daudz. Tad kad tikai sāc ar to nodarboties tad viss ir skaisti, labs dzīvoklis itka kaut kāda nauda nāk un tu doma ka tas tā būs vienmer, a paiet paris gadi, dzīvoklis jau ir atklati ne pirma svaiguma un tev ir izvele atkal  tūkstošus ieguldīt remonta jebšu piekrist zemakai īres maksai, vēl pēc pāris īrniekiem jau nepavisam nav labs skats un tieši tas tad arī ir atklāsmes brīdis par to ka ar dažiem dzīvokļiem neko nenopelnīsi, kur nu vēl nodokļus samaksat. Vēl nevajag aizmirst par zaudēto iespēju teoriju - kamer tu skraidi apkārt ved 15x dienā potenciālajiem īrniekiem dzīvokli rādīt, a ja tai stuācija tev atrodas vairāki dzīvokļi... tad tā ir pilnvertīga darba slodze un strādat citu parastu darbu par algu vai atalgojumu tev vienkārši nebūs laika. Tas nozīme ka no mistiskās peļņas ik mēnesi ir jānoņem vidējās tavas algas apjoms un tik tad jāskaita cik varetu nopelnīt no bezriska depozīta bankās un kads ir sausais atlikums no visas tās skraidīšanas. Nu piemeram izīrē 3 dzīvokļus no katra pa 150 Ls  a tava alga darbavietā ir teiksim 500 Ls, tas nozīme ka problēmu ar īrniekiem gadījumā tu nespēj pelnīt tos 500 un vel ik menesi esi 50Ls mīnusā, ja vel 2 no tiem dzīvokļiem neizdodas atrast īrniekus vmeneša laikā, tad skaiti vēl 200 Ls mīnusā par 2 dzīvokļu komunalajiem teiksim ziemā. Nu protams var caur mākleri to darīt, tik tad tev dzīvokļi tukši stāvēs pa 3 mēnešiem, jo mākleris jau gribes par maksimālo cenu izīrēt, plus vel paņems paris mēnešu maksu par saviem pakalpojumiem - varēsi turpinat pelnīt savu atalgojumu 500 ls, bet būs jānomaksā  3-5 mēneši x 3 dzīvokļi x 100 Ls komunālie t.i. 900-1500 Ls kamēr vispār sāksi kaut kadu naudu atpakaļ saņemt. Aprēķins protams ir aptuvens, atkarīgs protams no reģiona kur dzīvoklis atkarīgs un no situācijas tirgū, taču pilnīgi iespējams ir arī šāds scenārijs. Ja īpašums ir labā vietā Rīgā, tad būs vieglak, a ja tas ir kaut kur Rēzeknes piepilsētā, tad var uzreiz iet kārties vai uzdāvinat to dzīvokli naidniekam

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...