Jump to content

DIY Indiscreet RIAA (PHONO)


osscar
 Share

Recommended Posts

Tad nu par cik 2 no maniem RIAA ir iedoti biedram uz testu, nācās savest līdz galam 3-šo un ielikt aprakstu - kā pirms gada biju solījis vinila sadaļā.

 

Tad nu ideja par šo brīnumu radās lasot dažu audiofīlu pozitīvās atsauksmes(pamatā zviedru un itāļu saitos) radās ideja šo shēmu salodēt, kaut tā ir biku dīvaina ar savu divpolāro asimetrisko barošanu un nelielo pozitīvo atgriezenisko saiti (kuras esamība neesamībe laikam ir gaumes un ausu jautājums, jo spicē nekāda baigā atškirība nav rādījumos ar vai bez viņas). Turklāt tajā nav eksotisku detaļu un labāk salodēt nekā lasīt :)

links uz shēmu un PCB:

http://www.tnt-audio.com/clinica/indiscreet.html

 

Es veicu nelielu modifikāciju samazinot pastiprinājuma koeficientu uz 40db@1khz (apm. x100 ) . jo pēc LTspices simulācijas - thd krietni mazāks  apm. 0.04% pie 3mV ieejā@ 1khz un 300mV izejā, kas man ir pilnīgi pietiekoši. vēl neliku Cload, jo man pagarš vads no vinila galda līdz riaa un tur savi 150pf ir stabili ja ne vairāk un paildus C tik paceļ augšas augšā par + pāris db.

 

konstrukcija:

BC109B ir veci tranzistori - tāpēc iepirku ēbjā indiešu CDIL ražojumus, kurus pielasīju pēc Hfe koeficienta. (var izmantot arī citus tranzistorus droši - bet man šie metāliskie oldskūl patīk) Tāpat pielasīju ar C mērītāju  pasīvā RIAA filtra kondensatorus lai to vērtība būtu abos kanālos pēc iespējas tuvāka. Izejas 10uf kondensatorus no otras plates puses nošuntēju ar 0.1uf kondensatoriem. Sākumā bija doma to visu barot ar saules bateriju, kuru apgaismo Ledi, bet pēc tam nopirku R - core trafu, bet tas krāj plauktā putekļus, jo slinkums uzvarēja - šī shēma patērē apmēram 12mA abiem kanāliem kopā ņemot un tapēc šodien pielodēju baterijas 3x9v + 1x9V. Panelis paņemts no vecā RIAA ar 2 Lediem (attiecīgi uzrāda 27V un 9V padevi aur rezistoru @ 1mA) turklāt izmantots esošais 2 sekciju slēdzis , kurš bija vecajā RIAA jo jāatslēdz abas barošanas.  Tātad ar šādām mazajām bačām ja klausīšos apm 4h weekendā (kā šodien piem. ) - pietiks pus gadam +-. Var protams izmantot niknākas baterijas, bet es protams ceru ka salodēšu to barokli tajā pašā kastē , ka tik atkal nekavētos detaļas no neta kā tas ir pēdējā laikā :( viss ar galiem pazūd.

 

aizmugurē korpusam RCA izejas un DIN ieeja , tiesa tā jānomaina jo uz sitiena izmantoju vecu, lietotu un salocītu.

 

Biku samērīju ar EMU skaņu karti - trokšņi zemi ap -120db tik loģiski pumpa  uz -100db pie 50Hz ar nenoīsinātu ieeju.  Protams pieslēdzot vinilgaldu - pumpa uzlec augstāk, jo galva ir kā antena ar savu spoli :) tik nokārās softs - un paspēju uzmest pr.scr. - sorry , ka zaļā līkne traucē (tas ir pieslēgts riaa bet bez barošanas - kad ieslēdz barošanu - tie AF pīķi pazūd - jāskatās violetā un zilā līkne , kas atbilst abiem kanāliem)

 

indiscr.jpg

 

 

Skan ok tas brīnums, neskatoties uz savu jocīgumu - bass labs  un augšas dzidras un nav griezīgas. vārdu sakot - ja vajag viegli atkārtojamu phono un nepatīk opampi bet gribas audiofīlu "piesitienu" - uz priekšu.

 

dažas bildes:

 

DSC099041.jpg

 

DSC09905.jpg

 

 

DSC09900.jpg

 

DSC098991.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Es, protams, neko nerubīju no tām līknēm, bet tā DIN5 ligzda ir kā darvas pikucis medū :)

Link to comment
Share on other sites

Arnolds Piepe

Kas vainas DIN5? Tas ir sevi pierādījis kā pietiekami uzticams savienojums, kas nereti ir atrodams dažāda kalibra un sarežģītības/dārguma iekārtās komponentu intreconnection vajadzībām.

Un pat nevarētu sacīt, ka tā būtu neglīti nostiprināta šajā projektā... Ja nu vienīgi Tu runā par kautkādu nevēlamu retro pieskaņu dizainā. Bet nu, no otras puses - tieši tādēļ tā ir iekārtas aizmugure.

Labots - Arnolds Piepe
Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Atceroties, kādus sprakšķus deva ārā savulaik U-7111 ieejas ligzda, kad to pakustināja, rodas nepatīkamas asociācijas. Specializētos verķos to liek dēļ lētuma. 

Link to comment
Share on other sites

audio_spoks

Nu tāds kā saka "vopros na zasipku" - kāpēc tad piemēram tāds liels un nopietns high end ražotājs kā NAIM tik cītīgi pieturās pie DIN5, un uzskata to par vienu no labākajiem kvalitātes ziņā? Nu kaut vai te - http://www.naimaudio.com/hifi-products/pdt-type/hi-line Patiesībā savienojumam nav ne vainas, bet tizli var uztaisīt pilnīgi jebko. Bet par projektu, prieks, ka cilveks rušinās un plosās, un sanāk labas mantas.

Link to comment
Share on other sites

Labs rīts! Paldies!

 

Din ir tāpēc , ka manam vecajam vinilgaldam ir din vads, kuru nav tik viegli nomainīt pret RCA, jo fiziski nav aizmugurē vietas RCA džekiem. Tad nu ir DINS un autentisks izskats :)

Link to comment
Share on other sites

Jazznfunk

Nu, U-7111 jau krakstēja viss, defaultā :D Ja ir labi DIN5 konektori, kas vainas? Arī MIDI signāli joprojam pa tādiem skrien.

 

Autoram visu cieņu. Tās kronas ir permanentas, vai tāpēc, ka nebija pie rokas sastāvdaļas pienācīgam barošanas blokam?

Link to comment
Share on other sites

nav permanentas, bet labs baroklsi šādām vajadzībām ir pat sarežģītājs par pašu riaa. atnāks (ja atnāks ) visas detaļas no ebaja, salodēšu barokli. Vismaz ir tāda doma.

Link to comment
Share on other sites

RudeWolf

Gan jau, ja pārāk bieži plates negroza, tad būs labi ar tām visām kronām.

 

P.S. Patiesību sakot, esmu nedaudz vīlies, jo ieejot topikā gaidīju Torņa paradīzes phono.

Link to comment
Share on other sites

nu jā - paradīze jau ir tāds sarežģīts aparāts. a bačas ar 2 pusējo skoču turas, tā ka var grozīt :D

Link to comment
Share on other sites

Paradīzes phono stāv puspabeigts, jo pabeigšanai vajag kādus 300 latus, kuru man nav šobrīd - 100 korpusam un 200 MC galvai. paradise, kā zināms ir domāts MC, un bez shēmas modificēšanas ar MM pārstūrējas.

Link to comment
Share on other sites

RudeWolf

Mjā, diezgan pamatīgas izmaksas. Man dačuks vien tik, cik tā galva izmaksāja! Ak laimīgie digilītiķi...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Inspektors Caps

Es laikam nekad nesapratīšu kādēļ ir jātaisa jau fundamentāli nepareizas shēmas un pēc tam jātestē cik patīkami tās kropļo skaņu. Un vēl likt tajās kvalitatīvas un dārgas komponentes...

Labots - Inspektors Caps
Link to comment
Share on other sites

:) tā jau ir - audifīli nav saprotami. detaļas gan te nav dārgas. ši vairāk tā eksperimenta pēc tapa. skan ok, un kropļojumi nav nemaz tik lieli kā siltajā lampu skaņā. kā teic A. Piepes kungs - katram savi "tarakāni" galvā.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...