Jump to content

Tehnikas izslēgšana, izraujot vadu! Vai bojā?


Lameriz
 Share

Recommended Posts

Pie viena pagarinātāja kam ir sava izslēgšanas poga ir pieslēgts lcd TV, pc un rūteris! Parasti visu izsledzu kamēr vēl TV un pc darbojas atsledzot elektrību pagarinātājam. Tagad iedomājos vai tāda izslēgšana nekaitē TV?

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 82
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • Zux

    7

  • kirils

    6

  • Volters

    19

  • TasEsmuEss

    4

Popular Days

Top Posters In This Topic

Posted Images

Arnolds Piepe

Bļ*d, tāda izslēgšana pirmām kārtām kaitē datoram!

Un vispār - mūsdienās vairums iekārtu ir zem "one watt initiative", kas nozīmē, ka to dīkstāves enerģijas patēriņš ir burtiski daži santīmi mēnesī.

Link to comment
Share on other sites

Tāda izslēgšanās ļoti kaitē datora cietajam diskam. Tad arī visam pārējam.

Labots - shagrat
Link to comment
Share on other sites

 Kā labi zināms, jebkurai elektronikai viskaitīgākie ir tieši ieslēgšanas/izslēgšanas (sevišķi šādas) momenti. Par PC vispār nerunājot - labākajā gadījumā ātri nograusi failu sistēmu vai partīciju tabulu, bet HDD arī ilgi nedzīvos.

Labots - raiviic
Link to comment
Share on other sites

Izraujot kontaktu vai izslēdzot slēdzi rodas tā sauktā "kontaktu drebēšana" , kad savienojas/atvienojas neskaitāmas reizes ļoti īsā laika periodā. Tas _ļoooti_ labi ietekmē visas iekārtās, kas pieslēgtas ...

Link to comment
Share on other sites

nu nez nezz es PC tādā veidā jau kādus pāris gadus izslēdzu, nekas nekad nav noticis, tagad vairāk par TV baidos!

Link to comment
Share on other sites

Es vēl pieļauju, kad citi brauc prom uz nedēļas nogali, tad atslēdz no elektrības TV/rūteri..., kaut gan pats tā nedaru. Bet regulāri slēgt ārā datoru vienkārši atrubījot špani, tas ir :shok: stulbuma kalngals. Skatos DL šo tēmu vēl nav redzējis, citādi neticu ka nebūtu veltījis tev kādus smuki rupjus vārdus! :grin:

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Nē, nu nekas jau nav, ja izrauj no kontakta, vai izslēdz pagarinātāju. Laukos, piemēram, labāk izrubīt pa nakti vispār, nekā atstāt, kad spriegums lēkā, vai vispār pazūd vairākas reizes, bet galvenā problēma jau ir tā, ka slēdz laukā ejošu, nešatdaunojot.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

man laukos viens tv tikai šitā tiek slēgāts gadus 3 katru dienu vismaz reizes 5-6 iekšā ārā. nekas vēl nav noticis.

Link to comment
Share on other sites

nu shutdownojot, jeb nospiežot pogu uz pc viņš, vienmēr sāk bļaut ka ir kaut kādi aktīvi CMOS ieslēgti (filmas, wordi, firefoxi u.t.t.) un ta atkal jameklē kur peli nobāzu un ta yes yes yes jaklikšķina, vieglāk pagarinātāja pogu nospiest :mrgreen:

 

Kāds nezin kā to CMOS paziņojumus izrubīt uz win7?

Labots - Lameriz
Link to comment
Share on other sites

Par TV pilnībā piekrītu, bet par datoru - noteikti nē.

Ne vienmēr ir taisība arī par mazo patēriņu izslēgtam TV, kurš var sasniegt pat līdz 10W.

Man ir arī veļas mašīna, kas "izlēgtā" stāvoklī tērē veselus 6W.

 

Skaties, ka kopā pa nakti jau sanāk gandrīz kā dedzinān 1 ekonomisko spuldzi. Tad jau labāk turu ieslēgtu gaismu trušiem kūtī.



aktīvi CMOS ieslēgti

Lai atbrīvotos no CMOŠnajiem, var līdzēt tikai vārdotāja. Vai vismaz kāds mācītājs ar svēpekli :fie::lol:

Link to comment
Share on other sites

Portatīvajiem jau laikam galīgi po tā vada raustīšana.

Kaut kad mēriju LCD + dvd+antenas baroklis ~ 15-20w standby bija. Tā nu kad nelietom tad at slēdzi uz off.

Būs jāpamēra, ko veļene ņammā, kamēr guļ.

Link to comment
Share on other sites

Savu TV ar LTC dekoderi tā tik vien slēgāju jau daudzu gadus (TV ilgāk).

 

Kompim tāda vardarbība īsti nenāk par labu.

Link to comment
Share on other sites

canis_lupus

Tehnikas ražotāji tāpēc ir paredzējuši tādu "Stand by" režīmu, kas neliek lietotājam katru reizi štepselēt to ierīci iekšā un ārā. Ja tēmas autoram apnīk gaidīt normālu operētājsistēmas izslēgšanos un viņš atvieno elektrību - tas norāda, ka dators drīz tiks remontēts ar foruma palīdzību.

Link to comment
Share on other sites

Man laukos veči nemīlēja strādāt un tāpēc nosprieda gateri izslēgt ar cirvi. Nosist nenosita, bet menti viegli atrada. Kā nekā nav bieži redzēt čaļus dzeram kopā ar cirvi, kam galva sakususi.

P.S. Biju mazāks, tad mēdzu slēgt datoru ārā "ar pogu". Pāris reizes bioss pazuda un cietnis vidēji trīs gadus kalpoja.

Link to comment
Share on other sites

Par TV runājot, zinu vairākus modernos TV, kuri nosprāguši dēļ tā, ka bijuši izslēgti un iekontaktēti, toties nezinu nevienu, kurš būtu nosprādzis tādēļ, ka cilvēks, beidzot lūrēt, to regulāri izrāvis no rozetes.

Link to comment
Share on other sites

... es PC tādā veidā jau kādus pāris gadus izslēdzu...
  No ko lai saka - necerēti tev paveicies (bet, par laimi, tas ir pārejoši :devil: ) - bet savu stulbumu nevajag tik atklāti demonstrēt.
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Varu tikai piebilst ka regulāri raustot iekšā/ārā tiek bojāts elektrības kontakts. Ka tikai beigās ekonomija nesanāk ar mīnus zīmi - ieekonomēts lats par elektrību, bet jāpērk jauns kontakts par diviem. Ja nu tā gribās to latu gadā ietaupīt, tad jāierīko papildus slēdzis vai jānopērk pagarinātājs ar slēdzi, bet skat - atkal izdevumi..... :D  Ja grib ekonomēt tad jāsāk ar vietām kas tiešām daudz elektrības patērē un kur kaut cik nopietni var ieekonomēt. 

 

Par datora izslēgšanu šādā veidā vispār neizteikšos.... 

Link to comment
Share on other sites

Man te vakar bija tieši iekritusi vēstule no fakultātes PR komandas, tad šie bija sarēķinājuši, ka ZS brīvdienu laikā (bet UK tās ir kādas 10 dienas), kad visiem bija "palūgts izslēgt datorus un izraut no rozetēm visu iespējamo elektrisko stafu, faklutāte ietaupījas 30k £. Un tas ir 10 dienu laikā. 

Link to comment
Share on other sites

raiviic, pamato lūdzu, kā izslēgšana (atslēgšana, izraušana) var kaitēt?

 

P.S.

Baidos, ka nekur šādu statistiku par ierīcēm neviens nav redzējis.

Labots - Volters
Link to comment
Share on other sites

...kā izslēgšana (atslēgšana, izraušana) var kaitēt?
 

izraušana pati par sevi neko sliktu nedara, bet izraušana darbojošamies aparātam par labu nenāk...

ja atvieno elektrību, piem. tv, (par pc nemaz nerunājot...), kāmēr tas darbojas, tad tiek norauta barošana pilnīgi visiem procesiem, matricai, vadības procesoriem utml... 

kur garantija, ka norubījot špani kāda no tām komponentēm neaiziet na*, jo nav izslēgta pareizajā režīmā, sekvencē... tāpat visām komponentēm ir attiecīgi impulsu barošanas avoti, kam jau nu īpaši nepatīk ieslēgšanas/izslēgšanas brīži, it sevišķi brutāli... :hunter:

ikdenā nafig vispār slēgt mūsdienu iekārtas ārā pilnībā... cita lieta, ja dodies no mājas prom uz vairākām dienām un tādējādi vēlies nedaudz ieekonomēt...

...kādas 10 dienas), kad visiem bija "palūgts izslēgt datorus un izraut no rozetēm visu iespējamo elektrisko stafu, faklutāte ietaupījas 30k £. Un tas ir 10 dienu laikā.
 

ir ļoti liela atšķirība starp izslēgtiem datoriem un vienkārši atstātiem līdz nākamajai darba dienai... 

un ja nevar sagaidīt, kad pc izslēgsies (jo nevienā no progām nav saglabāts tekošais darbs un proga neļauj izslēgt kompi uzdodot jautājumus par iesāktā saglabāšanu...), varbūt ir vērts aizstāt shut down funkciju ar hibernate?...  :TBS:

Link to comment
Share on other sites

Tehnikas ražotāji tāpēc ir paredzējuši tādu "Stand by" režīmu
"Stand by" režīms ir paredzēts lietotāju ērtībai: lai TV varētu ieslēgt ar pulti, lai TV varētu ieslēgt un izslēgt pēc taimera, lai aparatūrā darbotos pulkstenis un nebūtu vajadzīga baterija tā darbināšanai, kad aparatūrā ir atslēgta no elektrības, lai elektroniskā ierīce ātrāk ieslēgtos (ātrāk ielādētu OS), un gan jau, ka ražotājam lētāk ir ielikt mazu podziņu ar ko ieslēgt / izslēgt aparatūru, nekā likt pilnvērtīgu slēdzi uz 230V, un domāt par to kā to slēdzi pieskaņot aparatūras kopējam dizainam. No aparatūras ilgmūžības viedokļa, nav nekādas starpības vai elektronisks verķis tik atslēgts pilnībā, vai tas tiek atslēgts tikai daļēji - „stand by” režīmā (runa ir aparatūru kurai iekšā nav cietais disks).
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

No aparatūras ilgmūžības viedokļa, nav nekādas starpības vai elektronisks verķis tik atslēgts pilnībā, vai tas tiek atslēgts tikai daļēji - „stand by” režīmā (runa ir aparatūru kurai iekšā nav cietais disks).

Lūk arī arguments.

Tā kā... Joprojām nav statistikas par ierīcēm, kuras pēc izslēgšanas, tiekot tām izrautām no kontakta (vai atslēgtām ar pagarinātāja slēdzi), kalpotu mazāk par tām, kuras tiek atstātas iekontaktētas.

Link to comment
Share on other sites

ja atvieno elektrību, piem. tv, (par pc nemaz nerunājot...), kāmēr tas darbojas, tad tiek norauta barošana pilnīgi visiem procesiem, matricai, vadības procesoriem utml... kur garantija, ka norubījot špani kāda no tām komponentēm neaiziet na*, jo nav izslēgta pareizajā režīmā, sekvencē... tāpat visām komponentēm ir attiecīgi impulsu barošanas avoti, kam jau nu īpaši nepatīk ieslēgšanas/izslēgšanas brīži, it sevišķi brutā

Nu nez, parādi, kuram portatīva datora vai citas līdzīgas iekārtas barošanas blokam ir izslēgšanas slēdzis, vienīgā iespēja ir izraut vadu vai arī pašu bloku no rozetes. Tie tak arī praktiski visi ir impulsu barošanas bloki.

Tāpat par to 'pareizo' komponentu izslēgšanās kārtību. Ir kāds piemērs ar sadzīves iekārtu, kurai tas tā ir?

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Fiziski kaut ko sabojāt tā ir grūti. Nu, viss jau var gadīties, protams, bet tas ir āāāāārkārtīgi reti. Arī HDD mūsdienās jau sen ir normāli, un slēgāšanās iekšā/ārā tiem netraucē. No personīgās pieredzes, man jau teju 10 gadus HDD strādā režīmā, kur vairākas reizes dienā tiek slēgti iekšā/ārā. Bez problēmām.

 

Taču, ja fiziski ar ierīcēm viss būs OK, tad loģiskā līmenī gan var būt problēmas. Piemēram, dators savu informāciju ne vienmēr uzreiz ieraksta uz HDD, kad kāda programma to prasa. Tā vietā viņš mazliet pagaida, savāc vairāk datus, ko rakstīt, un tad visus reizē ieraksta. Tā sanāk efektīvāk (ātrdarbīgāk). Taču, ja tur pa vidam izrausi elektrību, kaut kas var līdz galam neierakstīties, un tad VVZ, kas var notikt. Nu, tā nebūs, ka HDD vispār vairs nepacelsies (pret to NTFS ir aizsargmehānismi), taču šādus tādus svaigākos datus vari pakāst. Nu, un, Windows arī tas nepatīk. :)

 

Līdzīgi ir arī citām ierīcēm, kurām ir kaut kāda iekšēja atmiņa, kurā tās raksta. Piemēram, ierīces, kas ieraksta TV pārraides uz DVD vai HDD. Ja izrausi elektrību, kamēr ieraksti raidījumu, tad ieraksts būs ne tikai pārrauts, bet arī nebūs korekti finalizēts, un to, ļoti iespējams, nevarēs atskaņot. Parastiem TV/SAT/pleijeriem gan nevajadzētu būt problēmām.

 

Starp citu - ja esi uz Windows Vista vai 7, tad varu ieteikt labo fīču "Hybrid sleep", kas tieši paredzēta desktop datoriem. Pats to diendienā izmantoju, baigi labi strādā. Ideja vienkārša - kad pasaki "Sleep", tad atmiņas saturs pie reizes tiek ierakstīts arī HDD. Ja elektrība datoram nepazudīs, tad pēc tam pacelsies kā pēc Sleep (dažu sekunžu laikā). Ja elektrība pazudīs, tad pēc tam pacelsies kā pēc Hibernate (mazliet ilgākā laikā, bet ātrāk, nekā vienkārši iestartējoties).

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Kāds nezin kā to CMOS paziņojumus izrubīt uz win7?

Nesaprotu, kārtējais pieGdienas tofiks vai tiešām autors=idiots... :D

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Izraujot kontaktu vai izslēdzot slēdzi rodas tā sauktā "kontaktu drebēšana" , kad savienojas/atvienojas neskaitāmas reizes ļoti īsā laika periodā. Tas _ļoooti_ labi ietekmē visas iekārtās, kas pieslēgtas ...

tā nav gluži taisnība. tas atkarīgs no iekārtas shēmas. piemēram, Edisona spuldzei ir pilnīgi pajāt par to. Klasisks dators gan tādai izslēgšanai nav paredzēts. Klasisks kineskopa televizors ar tranzistoru lampām - ir.



+ kas ir "CMOS paziņojumi"?

Link to comment
Share on other sites

+ kas ir "CMOS paziņojumi"?

 

Manuprāt šamajam nosēdusies CMOS bača sistēmplatei, rezultātā - kad šamais izrauj no kontakta un pēc kāda laika iesprauž atpakaļ viņam izmet CMOS clear, cmoss default vai ko tml pie pc ieslēgšanas pirms post

Labots - shagrat
Link to comment
Share on other sites

nu shutdownojot, jeb nospiežot pogu uz pc viņš, vienmēr sāk bļaut ka ir kaut kādi aktīvi CMOS ieslēgti (filmas, wordi, firefoxi u.t.t.) un ta atkal jameklē kur peli nobāzu un ta yes yes yes jaklikšķina, vieglāk pagarinātāja pogu nospiest
Izklausās, ka cilvēks runā par atvērtajiem procesiem, par kuriem Windows 7 stāsta, ka tie vēl vaļā. Nevaru nepiekrist, tā ir. Un, manuprāt, tā ir ļoti labi un pareizi. Windows nav gaišreģis, un ja Tev tur kaut kāds Word dokuments vēl ir vaļā, tad viņš nevar zināt, ka Tev ir pajāt par tām pēdējām 3 nesaglabātajām lappusēm. Viņš labāk civilizēti Tev vēl dod iespēju tās saglabāt.

 

Uzliec taču, lai tā poga uz PC taisa Hybrid Sleep, un būsi laimīgs. Ir shutdown būs ātrs, ir startup būs ātrs, un elektrību nevajadzēs raustīt.

Labots - Vilx-
Link to comment
Share on other sites

Quote ... es PC tādā veidā jau kādus pāris gadus izslēdzu... No ko lai saka - necerēti tev paveicies (bet, par laimi, tas ir pārejoši :devil: ) - bet savu stulbumu nevajag tik atklāti demonstrēt.

Nu nekas tāds ārprātīgs nav! Vecās AT sistēmas giezās, ka nemetās, pa 7 gadiem neviens HDD nebija nosprādzis, kā arī pati sistēma. Bet to, ka rubī španungu nost, kamēr OS griežas, nu īsti labi tas nav un tiešām, tā var nobrucināt OS un iekapāt kādu virtuālo badu un HDD.

Link to comment
Share on other sites

   Par visādām diskierīcēm pilnīgi jāpiekrīt, bet kas attiecas uz elektroniku un citām ierīcēm, tad atkrīt vajadzība pēc pētījumiem lauku apvidū. Tos zaudējumus , ko radīs viens zibens spēriens tuvumā (dienā vai naktī ) nevarēs salīdzināt ar desmit nolietotu kontaktu nomaiņu + ugunsgrēka iespējamība.

Link to comment
Share on other sites

Bah, vajag vienkārši slēdžus, kam kontkati ar dzīvsudrabu ir apslapināti! Vai vēl labāk- ielikt dzīvsudraba līmeņslēdzi, beidz strādāt- ar kāju apgāz kasti

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share


×
×
  • Izveidot jaunu...