Jump to content

Kāda ir vidēja junior programmētāja alga Latvijā (C++, Java, .Net)


Tasteris
 Share

Recommended Posts

Mezavecis

Beefs, pareizi jau saki, ka MS Dynamics vai kāda cita biznesa aplikācija ir perspektīvāk, bet tur jāsaprot vispār biznesa aplikācijas kopumā, jāpārzina biznesa loģika, kas daudziem nav pa spēkam kaut vai tāpēc, ka nav kompleksās domāšanas. 

 

Mīnuss gan tāds, ka pašmācībā to praktiski nevar apgūt, bet izdalīt resursus apmācībai ļoti grūti, tas ir ļoti dārgi un kursi lielākoties ir ārpus LV, kas tāpat jebkurā gadījumā nedod garantijas, lai kļūtu par labu speciālistu. Ja ir firmā ir iespēja ar šiem risinājumiem strādāt un praktizēties, tad šādu iespēju garām nevajadzētu laist, kaut ārpus darba jāsēž, jo pēc tam karjeras iespējas būtiski palielinās gan darba tirgū, gan arī algas apjomā. Normālam Dynamics speciālistam maksā virs 1k Ls. 

 

Ja programmētājs grib attīstīties, tad tomēr jāizvēlas viens virziens, bet A-Z, nevis vienu dienu PHP, nākamo Java un galu galā neko līdz galam neapgūst. Der sākumā, bet ilgtermiņā jāzina, uz ko iet. 

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

ieleja, un patiesība ir cita? :)  Es vienkārši regulāri čekoju līdz darba tirgum un redzu, kādas ir prasības. Visur darbojas pieprasījuma-piedāvājuma princips. 

Link to comment
Share on other sites

0xDEAD BEEF

Patiesībā es gadu strādāju par Axapta programmētāju. Biju pat tīri labi piešāvies, bet man tas darbs šķita diezgan garlaicīgs. Jo īpaši reportu taisīšana. Manuprāt, nav tik grūti iebraukt Axapta biznesa loģikā. Pazinu čali, kurš vienkārši izgāja caur visu kodu un tādejādi iemācijās biznesa loģiku (tur gan tā koda bezjēdzīgi daudz). Pats izbūros šādā veidā cauri Items un BOM. Kaut kāds funs jau bija. :)

Dzirdēju, ka tagad Axapta pāriet uz C#. Tas ir ļoti labi!

 

Beefs

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
Mezavecis

Ņemot vērā "izsmeļošo" aprakstu, spējīgi programmētāji uz turieni nedosies. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Kā sevi nenovērtēt pārāk zemu/augstu darba intervijās, t.i., kā zināt, cik prasīt, kad dd tev tupa prasa konkrētu ciparu?

 

Daži iet uz intervijām un tur saka, ka viņiem tāds un tāds kredīts, tāpēc ne mazāk kā X , bet nu kā novērtēt sevi pēc prasmēm, jo nu darba alga tomēr ir atlīdzība par darbu/laiku, nevis dzīvošanas pabalsts. 

 

Kas ir maz/normāli/daudz mūsdienās?

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

DD nekrata, kāds kuram kredīts, dzīvo pilī vai zem tilta utt. Tāpēc šo gaudu stāstu labāk neņemt līdz uz intervijām, lai nesačakarētu iespaidu.

 

Daži iet uz intervijām un tur saka, ka viņiem tāds un tāds kredīts

 

 

 Visgrūtākais ir noteikt algu pirmajā darba vietā un tur principā nekādas prasības nevar izvirzīt. Ja reiz esi kaut kur strādājis, tad jau zini, kādu ciparu saņēmi līdz šim, kāda stundas likme un cik būtu tas optimums, ar kuru var vienoties. Ejot uz interviju ir jāzina, cik ir objektīva samaksa par potenciālo darbu.

 

Ja aiziesi un teiksi, ka pa 150Ls/mēn programmēsi 12h dienā, tad padomās, ka neesi pie pilna prāta. Arī otra galējība noved pie nekāda rezultāta, ka bez 1000Ls uz rokas nekustināsi pakaļu.

Labots - Skrandainais
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Visgrūtākais ir noteikt algu pirmajā darba vietā un tur principā nekādas prasības nevar izvirzīt. Ja reiz esi kaut kur strādājis, tad jau zini, kādu ciparu saņēmi līdz šim, kāda stundas likme un cik būtu tas optimums, ar kuru var vienoties.

 

WRONG! 120% nepareizi. Pirmajā darba vietā kā reiz nav liela bēda, ja nezina, cik konkrēti nosaukt. Pēcāk, kad jau ir kaut kāda pieredze, tad jau ir daudz grūtāk novērtēt, vai tas, ko saņem konkrēti TU, atbilst tam, ko saņem DARBINIEKS (vispārīgi), kas pilda līdzīgus pienākumus līdzīgā līmenī (ātrums, kvalitāte u.c. vērtības).

 

Kad nācu uz tagadējo darbu, sanāca mainīt darbības sfēru - beidzot izrāvos no web dieviem (debils zīmogs uz pieres, kura dēļ vairums darba devēju CV lidina pa taisno recycle binā, trashā vai kā nu kurā OS/softā to sauc). Webā alga bija nu tāda galīgi nekāda… Bet, cik paskatījos apkārt, +/- atbilstoša webam. Tagadējā darbā paprasīju daudz vairāk, sākumā pašam vēl vajadzēja aprast ar tādu ienākošo ciparu bankas kontā. Tagad, pēc pusotra gada, skatos/klausos apkārt - tā vien šķiet, ka "citi" (līdzīgi pienākumi / atbildība / līmenis) pelna vismaz par 50%, ja pat ne par visiem 100% vairāk. Nu tāda iekšējā sajūta. Vai patiesa? Nezinu.

 

Pirmajā darbā tik tiešām nebija *nekādu* problēmu nosaukt ciparu (jā, man pirmajā darbā prasīja, cik es gribu)… Māsa, kas kādu laiku jau dzīvoja un strādāja Rīgā (kā reiz darbinieku atlasē, ja atmiņa neviļ), pat neticēja, ka man tādu algu iedos. Pats tam ticēju. Pusgada, gada laikā vēl dabūju +12% (vienkārši DD iniciatīva) un pēc tam vēl +22% (arī DD iniciatīva, jo sajuta, ka var pazaudēt mani). Toreiz viss bija vienkārši.

 

Tagad pēc 5-6 gadiem gan ir ļoti grūti saprast, kādu ciparu var prasīt. Nēnu ja vienkārši kaut kur ietu ar domu, ka varētu esošo darbu nomainīt, tad varētu īpaši neraizēties un pateikt "gribu X un viss" - ja piekritīs, tad labi, ja nepiekritīs, ar' nav liela bēda. Bet ja sēdētu bez darba un alga būtu faktors, kas DD varētu likt nosvērties par vai pret manis pieņemšanu darbā, tad es tiešām ļoti šaubītos…

Link to comment
Share on other sites

Guest fmx

200 ls ja LV studeja,   Ja pabeidz UK IT  augstkolu tad ap  4k + alga

Labots - fmx
Link to comment
Share on other sites

fmx, tu no savas Anglijas vari daudz nemuldēt, nav nekādi 200 Ls.

  • Patīk 3
Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

binary, nu algas cipars nevar būt izzīsts no pirksta un nederēs pieeja, ka iegāju boot.lv forumā, apskatījos, ka programmētāji pelna 1000Ls uz rokas un tagad visiem zaļiem gurķiem ar 0-3 gadu pieredzi programmēšanā būs karogs rokā ar šo ciparu. Visticamāk, ka tāds būs ilgstošais bezdarbnieks nevis progresīvs darbinieks.

 

Atskaites punkts tomēr ir pieredze iepriekšējos darbos. Arī to pašu webu čakarējot kaut ko esi iemācījies. Protams, ja pirms tam būtu bijis slotas operators vai Anglijas sparģeļu kapātājs, tad diez vai kaut kādā mērā varētu ietekmēt nākamās algas lielumu programmētāja amatā. 

Labots - Skrandainais
Link to comment
Share on other sites

Nesaprotu, kas vienmēr šeit par diskusijām jāuztaisa vienkārši sticky kurā visi var anonīmi nobalsot cik katrs saņem ar 100ls soli, lai vidējā statistika ir skaidra.

Minimāla 200Ls 300Ls 400Ls 500Ls 600Ls 700Ls 800Ls+

Es zinu, ka programmētāji iesācēji saņem aptuveni 300Ls uz rokas - tas ir censonis, kuram ir galva uz pleciem, bet 0 pieredze. Šādam darbonim, gada laikā, normālā uzņēmumā, alga var mierīgi izaugt līdz 600ls uz rokas, ja cilvēks grib strādāt.
Specifiskiem programētājiem, kas var piemēram uztaisīt jebko un šim jebkam var uzprogramēt softu alga tik tiešām = 1000ls+ (draiveru rakstīšana, custom softi custom iekārtām utt)

Savukārt programētājiem, kas programē sen izmirušās valodās vai "pielabo" uz šādām valodām rakstītos softus alga ir nenosakāma, jo tādi cilvēki ir ļoti unikāli un par savu unikalitāti pat par sīkumiem prasa X000 ciparu skaitļus.

Arzemēs algas tik tiešām ir lielākas nekā LV, BET neizmirsti, ka universitātēs budžeta vietu gandrīz kā nav un, lai šo diplomu iegūtu tev jāsamaksā X0 000 mārciņu, savukārt LV tu vari izmācīties par velti.

Alga UK parastam WEB programētājam neatšķiras vairāk kā par 50% no LV algas, tas nav daudz. Un rēāli parēķini cik gadu vajadzēs, lai atdotu to studiju kredītu, tur pat tie 50% arī pazudīs...

 

Savukārt programētājam developerim, kurš māk uztaisīt jebkādu iekārtu un šai iekārtai softu , jā tur algas ir fantastiskas esmu pats redzējis daudzus 80k un 120k mārciņas gadā darba piedāvājumus, tiesa programēšanas valodas ir specifiskas tur nevar izvēlēties programēt, piemēram, Java vai C, ko prasa tas jāmāk. Bet jautājums cik tādu cilvēku ir LV un vai vispār mēs par šāda līmeņa speciālistiem varam šeit runāt? Es domāju, ka nē. 

Labots - kazarma
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Diemžēl man neļauj izveidot jaunu tēmu. Gribēju jaunu tēmu zem darba meklēšanas.

Meklēju kādu, kas (par atlīdzību) var uzstādīt OpenTreeMap (OTM) uz mana servera. Ir divas OTM versijas jaunā OTM2 https://github.com/azavea/OTM2 un vecāka, bet ar vairāk instrukcijām uzstādīšanai https://github.com/azavea/OpenTreeMap . Cik saprotu OTM ir būvēta uz Pascal. Man vairāk interesē jaunā OTM2, bet, ja tā ir pārāk grūti uzstādāma bez instrukcijām tad der arī vecā. 

Link to comment
Share on other sites

Diezgan daudz taisnības komentāros - nav vienota standarta, pēc kura novērtēt.

 

Mēs arī šobrīd meklējam PHP programmētāju, bet tur alga var mainīties līdz 100%+ - tas atkarīgs, ko vēl bez 'basic' cilvēks māk un vai 'galva strādā'.

 

Super rupji un neņemot vērā katra uzņēmuma specifiku un nepieciešamo programmētāja daudzpusīgumu varētu būt ~ šādi:

 

'Svaigs' IT absolvents:

a) Neko ārpus skolas nav darījis - 250-300Ls (lai pārbaudītu potenciālu)

b) Paralēli skolai (3 gadi) kaut ko privāti pabakstījis, mājaslapiņas pataisījis, 'palauzis' kaut ko - 350-400Ls

 

Praktiski programmē atrādāmus projektus un nav ar mietu bakstāms:

a) <2 gadi - 450-500Ls

b) 2-4 gadi - 600-800Ls

c) 4+ gadi - sākot no 800-900Ls+ (jau var ļoti variēt)

 

Ja tāds pavisam universāls džeks un var redzēt, ka viņš no rīta atnāk gudrāks uz darbu, kā aizgājis (jo mājās vēl kko lauž), tad to jau var ātri pamanīt un tad var būt ļoti elastīgi - pieļauju, ka jaunos uzņēmumos šādus cilvēkus vairāk novērtē, jo uzņēmumam jāaudzē muskulis un ir vajadzīgs 'backbone'.

 

 

P.S. Var aplūkot šo sludinājumu

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
JanisBerzins

Atvainojiet, ka veca thread rakstu...

 

Esmu .NET (C#), Web programmetajs. UK augstskola, 5 gadu pieredze UK uznemuma. Senior developer, varu viens uztaisit projektu no sakuma lidz beigam.

 

1400 Ls uz rokas ir laba alga LV? Prasu, jo man nav daudz nojausmas par LV algam.

Link to comment
Share on other sites

Arnolds Piepe
1400 Ls uz rokas ir laba alga LV?

1.4k Ls .net programmētājam ar ~7 gadu pieredzi ir padaudz, patiesībā. Mūsu uzņēmumā .net programmētāji ar līdzīgu pieredzi saņem ~1100 pēc nodokļiem, un skaitās, ka pie mums algas ir virs vidusmēra.

Labots - Arnolds Piepe
Link to comment
Share on other sites

Pareizi saprati ciparus LS vai euro?

Latu vairs nav, viss ir euro.

Link to comment
Share on other sites

Arnolds Piepe

 

 

Pareizi saprati ciparus LS vai euro?
Tu redzi Eur apzīmējumu vai simbolu Jāņa jautājumā vai manā atbildē? 
Link to comment
Share on other sites

JanisBerzins, alga neto vai bruto?

Piepe, kas ir? JanisBerzins, cik noprotu, nestrādā pie tevis. janka71 vien vaicāja, vai viņa minētie 1400 tiešām ir Ls, nevis pieraduma pēc nosaukta valūta, ar Tevi (un Tavu komentāru) viņa komentāram nav nekāda sakara.

Link to comment
Share on other sites

Arnolds Piepe

Binary - tu esi tāds pats acīgs kā Janka71? Neredzi "uz rokas" un "pēc nodokļiem"?  :SOH: Piesējies tāpat vien, vai kā?

Labots - Arnolds Piepe
Link to comment
Share on other sites

"Uz rokas" tiešām neredzēju (t.i., nē, nepiesējos tāpat vien) ;) Toties pamanīju, ka savā komentārā nolēmi samazināt ciparu.

Link to comment
Share on other sites

Arnolds Piepe

Jā - atminējos, ka puiši strādā kā mikrozuņēmumi, kā rezultātā 9% mazāk paliek uz rokas - nevis 1200 bet ~1100.

 

Pievienots Šodien, 18:12

Šo rakstu rediģēja Arnolds Piepe: Šodien, 18:12

Nudien acīgs, dritvai kociņ - refresho aiz OCD? :D

Labots - Arnolds Piepe
Link to comment
Share on other sites

Noup, nerefreshoju, tik meklēju, kur bija piesauktā "pēc nodokļiem" frāze. Tad arī iekrita acīs, ka e-pastā izlasītais cipars nesakrīt ar browserī esošo ;)

 

Tiem mikrouzņēmumiem arī pienākas apmaksāts atvaļinājums? Atceros, man reiz 1 darba devējs sagribēja pamainīt līguma veidu. Blakusefekts bija, ka tiek likvidēts atvaļinājums (ķip atpūsties var, bet to neapmaksā). Ja tā, tad var pieņemt, ka faktiskā mēnešalga alga paliek vēl par ~8.3% mazāka.

Link to comment
Share on other sites

Arnolds Piepe

Oficiāli var nemaksāt, jo mikrozuņēmums vienkārši sniedz pakalpojumus, kuri atvaļinājuma laikā netiek sniegti. Bet parasti jau, protams, darbinieks ar vadību vienojas ka tiks izstādīts rēķins mēnešalgas apmērā arī par atvaļinājuma mēnesi, tā ka nekas zaudēts netiek. Cita lieta ir ar atlaišanas/promiešanas kompensācijām...

Labots - Arnolds Piepe
Link to comment
Share on other sites

nevertell

Tas ir gadījumā, kad vadība/priekšnieks nav 3. šķiras cilvēklopi ar šauru redzējumu uz dzīvi un ārkārtīgu savtīgumu. 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Cita lieta ir ar atlaišanas/promiešanas kompensācijām...

Aha, ar visādām citām naudām (pabalstiem) arī, cik noprotu, ir "cita lieta" ;)

Link to comment
Share on other sites

Protams, bērnu kopšana atvaļinājums (un mūsdienās tajās var doties arī vīrietis), slimības lapas. Tas viss uz mikrouzņēmēja paša rēķina.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...