Jump to content

SMS aprit 20 gadi - padalamies atmiņās un humorā


Arnis`85
 Share

Recommended Posts

Labsvakars biedriem un kolēģiem!

 

EDIT: drusku izvēršam diskusiju par nupat kā izskanējušo ziņu, ka īsziņu (Short Message Service, a.k.a. SMS) pakalpojumam nupat divas dienas atpakaļ oficiāli apritējuši apaļi 20 gadi.

 

Pavisam pāris vārdos par vēsturi - īsziņu tehnisko konceptu pirmo reizi ierosināja Franči kopsadarbībā ar Vāczemi vēl gandrīz desmit gadus pirms to komerciālās ieviešanas - tālajā 1985.gadā. Jau tolaik tika konceptualizēts īsu teksta ziņojumu apmaiņas formāts izmantojot eksistējošo bezvadu mobilo tīklu. Pirmie standarti tika izstrādāti 1987. un turpmākajos gados. SMS kā standarts pievienojās GSM 3.4 specifikācijai.

 

Pirmā komerciālā SMS tika nosūtīta tieši pirms 20 gadiem - 1992.gada 2.decembrī. Tā tika sūtīta no datora uz Orbitel 901 mobilo tālruni Vodafone tīklā - tās saturs bija gluži prozeisks - "Merry Christmas".

 

post-66557-0-79547800-1354662182.jpg

Un, kopš tās dienas uz turpmākajiem divdesmit+ gadiem, SMS kļuva par sērgu, ar kuru sirga lieli un mazi, jauni un veci, vīrieši un no-virtuves-izbēgušās dāmas. Tiesa - SMS vēl īpaši lielu popularitāti neiemantoja - 1993.gadā Nokia sāka ražot pirmos masveidā ražotos tālruņus ar SMS funkcijām, un 1995. gadā joprojām pasaulē tālruņu lietotāji vidēji nosūtīja tikai vienu īsziņu divos mēnešos. Taču pēdējos pāris gados pirms milēniuma, SMS popularitāte strauju uzlēca debesīs - it sevišķi, kad tai lietai pieķērās tīņi. Jaunie ar to sāka sirgt tikai deviņdesmito otrajā daļā, kad mobilo tālruņu izplatība strauji vairojās ģeometriskā progresijā, un tie tapa pieejami arī cilvēkiem, kam no sākuma vajadzētu iemācīties salikt divus vārdus kopā savā dzimtajā valodā, pirms sākt da jeb ko vispār mēģināt rakstīt...

 

Lai nu kā - atzīmēsim šo nu jau izgājušo dienu ar glāzīti grādīgā nedēļas beigās - vismaz, kā saka, beidzot būs iemesls svinēt. :p

 

Statistikai un interesei:

  • 2010.gadā pasaulē tika nosūtīti 6.1 triljons SMS ziņu, tātad - apmēram 193 000 katru sekundi.
  • 2011.gadā SMS skaits jau sasniedza 7.8 triljonus, MMS - 207 miljardi
  • 2016.gadā īsziņu un multiziņu skaits tiek projicēts aptuveni 10 triljonu apjomā, no tām 600 miljardi MMS

post-66557-0-52791400-1354669653.jpg

 

Pa to laiku, lai turēto topiku augšpusē līdz piektdienas vakaram - davaj ka padalamies amizantākajos ar īsziņām saistītajos notikumos vai atmiņās. Kā parasti, sāk dumjākās idejas autors, tad nu -

 

Savu pirmo tālruni dabūju salīdzinoši vēlu (vismaz ar vienaudžiem salīdzinot). Aš 2002-ais varēja būt, kādi gadi 17 tolaik bija. Senčiem naudas nebija, un ilgi tika krāts, lai no blakusmājas čigānēna nopirktu šaubīgas izcelsmes 3210 Nokiu. Kas tie bija par priekiem - turpmākajos gados svaru zaudēt sanāca it īpaši viegli, jo sūri grūti sapelnītās kapiekas aizgāja Baltcom GSM (tagadējās Meles2) lētākajam abonamentam. Divi gadi vēlāk tika pāriets uz tolaik tikko kā parādījušamies Zelta Zivtiņu, un tādējādi SMS, kuru cena no 0.15 pēkšņi nokritās uz 0.05 sūtīšana pieckāršojās, jo abonēšanas slogs arī bija nost... :D Cik tikai netika pantiņi un balādes (kas salien 160 simbolos) sacerētas, ar viediem vārdiem sirdis lauztas, un rakstība ievērojami izsmalcināta tajos laikos, ehh.. Tad vēl, protams, avīžu pēdējās lapās lielās tabulas ar operatoru logo un melodijām par 0.35Ls, un neskaitāmās negulētās naktis, hakojot tālruni, lai varētu par naudu noandalētos digitālos labumus izsūtīt darba kolēģiem. Tāpat atminos pirmo MMS - tolaik likās īsts brīnums - kolēģim bija svaigi iepirkts pirmais tālrunis ar kameru pasaulē (Nokia 3650) un šis, protams, nekavējās visiem izsūtīt paša tikko uzņemtās ģīmetnes ar šaubīgo māksliniecisko vērtību.

 

Tie laiki aizgājuši, tie nenāks, nenāks vairs.

Eh, veči, kādā interesantā laikā mums bijis tas gods bijis dzīvot, padomājiet tik!...

 

Rakstam izmantota info no Wikipēdijas - http://en.wikipedia.org/wiki/SMS

 

EDIT: skatos, izrādās, ka citi ziņu portāli atšķirībā no boot.lv ta neguļ - arī Gizmodo pieminējis eventu savā vietnē

post-66557-0-79547800-1354662182_thumb.jpg

post-66557-0-52791400-1354669653_thumb.jpg

Labots - Arnis`85
  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

viesturs0711

Pirmo ko nopirku bija Okarte. Priekš tiem laikem 1999 bija sālīti - 10 Ls sākuma komplekts. Pirmās sms nu tā pa kruto. 160 simbolos bija kaut kā jāierakstās. Pēc tam, kad parādijās Lmt gprs, tad varēja caur kaut kādu mahināciju aizsūtīt sms par MB cenu. Sanāca lētāk protams, za to čakars ar pamatīgs!

Link to comment
Share on other sites

kad parādijās Lmt gprs, tad varēja caur kaut kādu mahināciju aizsūtīt sms par MB cenu
O, jā, bija šitāda lieta - ja atmiņa neviļ, pie SMS centra iestatījumiem vajadzēja norādīt GPRS pakešsavienojuma iezvanes numuru, vai kaut kādu līdzīgu figņu, un tur cilvēki izmudrījās sūtīt tādā veidā tekstus. Bet priekš tā laika tarifiem par internetu, lētāk neko diži nesanāca. :D
Link to comment
Share on other sites

viesturs0711

Bija 0,95 Ls par MB un tādā veidā sms mksāja ap 1 santīmu

Link to comment
Share on other sites

Kad LMT parādījās datu savienojumi, bija vēl iezvanes maksa par savienojumu divas vai trīs kapeikas. Lai VIL palabo, ja kļūdos.

Labots - Arnis`85
Link to comment
Share on other sites

viesturs0711

Nu varbūt arī, tas bija tik sen, ka precīzi gan neatceros. Lētāk protams par parastu sms sanāca. Tajos laikos bezmaksas sms un Brīvība likās zinātniskā fantastika. :)

Link to comment
Share on other sites

tur grafikā kopā nesanak 100% :/
:D :D :D :D :D :D

 

Varbūt skaidrības labad vajadzēja virsrakstu uzrakstīt garāku - "Procentuālais lietotāju, kas izmanto SMS, īpatsvars vecuma grupās"

 

EDIT: izlaboju virsrakstu, lai nerodas šādi jautājumi.. :D

Labots - Arnis`85
Link to comment
Share on other sites

Kaut kad 200X. sākumā ļoti aktīvi no savas ZZ uz T2 tīkla numuriem sūtīju teksta ziņas MMS veidā.

Neskatoties uz to, ka zivtiņai internets (GPRS) telefonā vispār nebija pieejams, MMS bija nosūtāms par 0 Ls :D Šo pakalpojumu T2 nemaz nereklamēja - droši vien viņu galā tas bija tehniskais defekts, kas zinošajiem klientiem kļuva par efektu :D

Vienīgā problēma - ne daudziem bija telefoni, kas spēja saņemt manas MMS ;(:D :D

Labots - Nēģeris
Link to comment
Share on other sites

Man bija tāds prikols studiju laikos, kad lietoju kaut kādu ala klasisko 6 nokiju:

Kā zināms nokijām bija tāda „fīča” - ja nospiež pirmo pgu (neatceros, kurā tā bija) – tur sanāca tā – tipa nospied vienreiz – sūtīt sms, nospied 2x – parādās iepriekšējais sūtītais teksts, nospied 3x kontaktu 1.vāds uz A burta , nospied 4x – aizsūtās 1.majam numuram pēdējais sms. Šis parasti nostrādāja , kad telefons kabatā un nav nobloķēta klaviatūra.

Tad nu sanāca, ka manai beibei sūtītais teksts – tip abučas vai kas tāds, aizgāja pirmākontakta numuram, kur bija kaut kāda Aija, ar kuru sen nebiju kontaktējis un kuras zz nummurs jau labu laiku bija piešķirts citam jūzerim. Šādā veidā tika vismaz pāris sms aizbliezti. Vienu sestdienas rītu ap 9:00 ejot uz kaut kādām lekcijām atkal aizgāja buču sms- pēc tam sekoja zvans no nezināmas meitenes ar tekstu – ko tu man sūti, man te siltā gultā džeks blakus –sestdiena kā nekā. Mana taisnošanās par kļūdu nelīdzēja, pēc tam zvanīja arī viņas mīlnieks, solīja pa purnu un satikties Jelgavā vai Salaspilī – neatceros. Beigās man apnika – pasūtīju viņu rupji ..irst, ja nesaprot, ka tā bija kļūda. Bet rēcām ar čomiem lekcijās labi.

Link to comment
Share on other sites

Kad LMT parādījās datu savienojumi, bija vēl iezvanes maksa par savienojumu divas vai trīs kapeikas. Lai VIL palabo, ja kļūdos.

 

Iezvans ir normāls telefonijas pakalpojums, ko varēja vēl lietot pat analogajā NMT ērā.

1992. gadā es vēl nodarbojos ar pamatskolas beigšanu un neatceros tā laika tarifus.

Link to comment
Share on other sites

99 gads, Nokia 5110 iegaadaaju zz taadaa tumshi zilaa iepakojumaa ar zeltainu shproti virsu:) ehh... tik ljoti gribeejaas tajaa laikaa, lai kaads atsuuta sms, vai piezvana :D

Link to comment
Share on other sites

Akls?
Oficiāli atvainojos par netiešo uzbraucienu Kamam - gan man gan manam kolēģim, kurš pamudināja šito uzrakstīt, bija paslīdējis garām, boot'a portālā tiešām neliels raksts bija bijis. Izlaboju arī sākumrakstu. Vēlreiz publiski nokaunos un aizeju stūrī.

 

Nēģeri un Osskar - :D zināmas lietas, zināmas..

 

Sevišķi Nokias laikos, kad bija viena vidējā poga visam - kabatā tik bieži saspaidījās un aizsūtījās pirmajam kontaktam tukšas (labākajā gadījumā) īsziņas. Labi, ka pirmā pozīcija tolaik bija labākajam draugam, otra - mātei. Vismaz skaidrošanās mazāk.

 

Atcerējos vēl vienu - ne īsti ar SMS, bet vienalga amizanta atmiņa - savulaik, vēl pirms polifonijas un ilgi pirms MP3 atskaņotājiem tālruņos, bija jau trubas, kurām bija loudspeaker'i iekšā. Tad nu kāds kursā bija uzodis kautkādu Āfrikā esošu automātisko atbildētāju, kur spēlēja dažādus aktuālus meldiņus. Tad nu, protama lieta, katrā brīvā brīdī tika zvanīts uz šiem numuriem, un visi varēja atkal un atkal atcerēties, kuram klasē bija spicākais un skaļākais telefons. Tiesa, ik pa laikam to atbildētāju sāka pacelt, un tad par 0.50Ls savienojuma maksu tas kļuva par varen riskantu jukebox. :D

Link to comment
Share on other sites

SMS bildes un kustīgās SMS riktīgi pagarināja krānu! Lielākā problēma bija tad, kad šo sakrāts tik daudz, ka visa atmiņa (nez, cik bija - 10, 20 sms ko varēja saglabāt?) pilna un jādomā, ko dzēst ārā.

 

Bet kuru katru jau nevar dzēst - viena jāsaglabā līdz labākā drauga dzimenei, cika Ziemassvētkiem, cika Lieldienām...

Link to comment
Share on other sites

Mans sievastēvs dažas reizes ir iztukšojis savu ZZ tarifu sūtot SMS no kabatas, kamēr viņam pirmo numuru neielikām kaut kādu fake.

Autoram: Paldies par topiku. :)

Link to comment
Share on other sites

JuutpaudisMaigcilveeks

Ja nemaldos 2003. gadā tiku pie pirmā telefona, klasiskās 5110. OKartes tarifs priekš skolnieka toreiz bija nežēlīgs. Nepateikšu gan cik.

Pēc kāda laika jau tiku pie modernā Nokia 3510 ar GPRS! Reģistrējos amigo.lv, tur par 1 sant. varēja sūtīt sms (jā, tas strādāja arī ar OKarti). Telefonā saglabāju linku uz amigo sms sūtīšanas lapu, tā izmantojot GPRS varēju sūtīt sms par ~ 1 sant. Toreiz no galvas zināju ~22 numurus, jo nevarēja būt ne runas, par numura ievietošanu pārlūka lodziņā :D

 

p.s. tā OKarte joprojām ir aktīvā lietošanā.

Labots - JuutpaudisMaigcilveeks
Link to comment
Share on other sites

versatile

2001. gads, pirmais tel.

2002. gads - pirmā okarte, numurs tas pats līdz šodienai.

Siemens A35->N5110->N5210->Samsung V200->Samsung C100->SE T630->SE K750->Nokia E51->Nokia E52->Samsung S2 - tas visādus SE P1i un Nokia N-gage, kas uz īsu brīdi bijuši, neskaitot.

Link to comment
Share on other sites

1999; Nokia 5110. Kā jau biedri teica- baigi gaidīju lai tik kāds uzzvana vai sms atsūta.. Pirmais sms ko saņēmu bija no klasesbiedra- lai dzivo sex un tautu draudziba! Kā šodien atceros.. Ilgi gāja līdzi ar telefona maiņām, bet tad sim karte mainījās uz lielākas ietilpības(laikam 112->250 kontaktiem) un konkrētais sms palika pagātnē.

Bet kad tagad zvana telefons- b*in, kas atkal traucē, ko neliek mieru. Un ja vēl agrāk no rīta.. laiki manās un mēs tiem līdzi.

Link to comment
Share on other sites

Tagad smuki paņemam savas klausulītes un nosūtam kaut ko pervelīgu saviem draudziņiem. :D

Link to comment
Share on other sites

Domugrauds

Uhh sms laiki kad nebija ne kompja ne skaipa, 3 no rīta kāds varēja uzprasīt ko dari :D

Link to comment
Share on other sites

Runājot par tām žurnālu pēdējām lappusēm, kur bija iespēja pasūtīt melodijas un bildītes par žīdīgiem tarifiem - tagad uzraku vienu tādu žurnālu no 2002. gada un domāju - interesanti, šis pakalpojums vēl darbojas? :)

Link to comment
Share on other sites

SMS aizsūtīju, kredītu apēda, bet manu izvēlēto melodiju tā arī neatsūtīja. :(

Link to comment
Share on other sites

Domugrauds

Tādiem nolūkiem savulaik tika izmantota amigo karte, šiem bija "izdevīgs'' interneta tarifs 1ls 1mb laikam, tad tika vilktas dziesmas un bildes

Link to comment
Share on other sites

SMS aizsūtīju, kredītu apēda, bet manu izvēlēto melodiju tā arī neatsūtīja.

 

Telefons atbalsta? :D

Link to comment
Share on other sites

Laikam 2000. gadā vecāki piešķīra Nokia 5110, ar ko nostaigāju kādus 6 gadus. Numurs vēl tagad tas pats, tikai uz Biti pārmests, jo LMT uz tās fona sāka izskatīties pēc naudu rijoša melnā cauruma.

 

Tālrunis pārsvarā saziņai ar vecākiem, šad un tad skolasbiedriem - nebija tādu čatošanos baigo. Bet LMT tolaik varēja taisīt operatora logo, par 1 SMS cenu uzliekot tādu logo, ko ar roku LMT mājaslapā uzzīmēji vai izvēlējies no milzīga skaita galeriju. Tad nu man bija unikāla, paša zīmēta bilde uz melnbaltā ekrāna :yahoo: Multivides melnbaltā, statiskā versija :cool2:

Kā vienu no spilgtākajiem piedzīvojumiem ar tālruni atceros, kā aizbraucu uz Angliju skolas ekskursijā. 2 nedēļu dzīvošana, telefons ar LMT pieslēgumu līdzi - viss normāli. Sazvanījos īsumā ar vecākiem, bet tarifi tolaik bija palieli. Parunāju reizēm pa 10, reizēm 20 minūtēm. Dažiem biedriem iedevu mazliet piezvanīt uz mājām - nu labi, samaksās man uz ķepas latu minūtē, bet nu vairumu jau pats nopļāpāju. Mēneša beigās rēķins bija turpat 700Ls :black eye: Tolaik vecākiem par naudu nevajadzēja uztraukties un arī apmaksāja visu, bet nu mācība visam mūžam, ka naudas lietas ir slidenas un 3x ir jāpārbauda, cik kāda lieta rezultātā izmaksās :blush:

 

Tagad padsmit latu Bites rēķins par 2..3 nedēļu ārzemju atvaļinājumu un visai regulāru sazvanīšanos ar Latviju liekas kaut kas superīgs :happy:

Plus ārzemēs var ar viedtālruņiem ķert Wi-fi un tā dzīvot - pēdējā ceļojumā pat datoru nepaņēmu, īsām uzziņām pilnībā pietika ar tālruni.

Labots - usver
Link to comment
Share on other sites

Domugrauds

O jā zvani no ārzemēm bija neaizmirstami naudas ziņā, pa pāris dienām ārzemēs varēja sakrāt tik lielu rēķinu, cik pa 2 mēneši latvijā nevarēja. animal visādus sīmeņus tur gadījumā nesuportēja? :D

Labots - Domugrauds
Link to comment
Share on other sites

Man internets bija pieslēgts telefonam un bija jāsūta SMS uz noteiktu numuru lai pārbaudītu kāds ir rēķins par patērēto internetu. Latvijā tas darbojās korekti palietoji internetu-aizsūti SMS- saņem info cik tava lietošanas maksāja. Ārzemēs lietojot internetu un sūtot SMS atbilde bija neadekvāta.... gala rēķins atnāca jau tad, kad atgriezos no Nīderlandes, gandrīz vai Ls 200. :sorry:

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...