Jump to content

'Staro Rīga' fotogrāfēšana


Persiks
 Share

Recommended Posts

Sveicināti,

 

Ar fotogrāfēšanu esmu uz Jūs, tādēļ vēršos pie jums, jo manīts, ka šeit apgrozās cilvēki, kas diezgan profesionāli nodarbojas ar fotogrāfēšanu. Būtībā ir tā, ka vēlētos šogad uzņemt kādu 'Staro Rīga' gaismekli fotogrāfijā, bet ir problēmas ar to, kā būtu jānokunfigurē spogulis. Un vai to vispār ir iespējams daudz maz sakarīgi izdarīt ar stock stiklu, bez papildus zipspuldzēm vai ko tādu. Saprotu, ka neko superizcilu iegūt laikam jau nebūs iespējams, bet paša priekam un atmiņai vēlētos pāris bildītes.

 

Būtībā mana īpašumā nonācis Nikon D3100 ar stock objektīvu 18-55mm f/3.5-5.6 VR. Velētos palūgt kāda pieredzējuša cilvēka videokli par to, kā aptuveni vajadzētu iestatīt. Esmu dzirdējis par to, ka ISO jāliek praktiski uz max, lai fotogrāfētu vājā apgaismojumā. Interesē, kas vēl būtu jāizdara.

 

Paldies!

Link to comment
Share on other sites

vajag statīvu + ekspozīciju palielu + šaut ar 2 sek. aizturi - lai pogas spiešana neizkustina kameru. pārējais eksperimenta kārtībā - iso : jāpiemeklē pēc mazākajiem trokšņiem. Teiksim jāliek tas uz kuru mazāki trokšņi, bet atkal ja ilgs ekspozīcijas laiks - tāpat trokšņi pieaugs. Nezinu - vai stock objektīvs zīmēs smukas "zvaigznītes" lampu vietā - kaut kā tā - ej fočē un visu sapratīsi.

 

DSC07231.jpg

 

 

 

DSC06204.jpg

 

 

DSC06205.jpg

 

 

 

man kā redzams - iso ap 100- 250 + liela ekspozīcija - līdz pat pus minūtei. (bildēm var palūrēt exifus) .

 

visas stabilizācijas jāatslēdz, kad bliež no statīva. lai nerij aķi + netaisa ziepes mēģinot kaut ko stabilizēt.

Labots - osscar
Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss
bet atkal ja ilgs ekspozīcijas laiks - tāpat trokšņi pieaugs

 

Nu par šo var ilgi un gari pļāpāt. Par hot pixeļiem digitālajos fotoaparātos ir jāver vaļā jauns topiks.

Link to comment
Share on other sites

nu tāpēc jau saku - jo ilgāk cepina - jo vairāk pikseļu...bet tas individuāli atkarīgs no matricas un kameras tipa. un dažus pikseļus var piemālēt gimpā :)

Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

Pats gan neesmu liels nakts foto fans, jo riebjas staipīt statīvu un nav tuva sirdij "nēģeris dzer kafiju no melnas tasītes pusnaktī pagrabā ar aizvērtām acīm" fotogrāfija. Bet varu teikt, ka jāsāk ar manuālu un pietiekami zemu ISO un tad jau var sākt eksperimentēt.

Link to comment
Share on other sites

principā jā, var mēģināt likt aparātu uz margām , etc, bet vai būs tādas stabilas vietas vajadzīgajā vietā ....un obligāti slēdzi izmantot ar aizturi.

Link to comment
Share on other sites

Man gan patīk paniekoties ar nakts bildēm :)

http://foto2.inbox.l...azhaadi/416.jpg

http://foto2.inbox.l...dazhaadi/46.jpg

http://foto2.inbox.l...di/IMG-8390.jpg

http://foto2.inbox.l.../IMG-8921-1.jpg

http://foto2.inbox.l...IMG-4208.jpgopā

... nebiju pamanījis , ka inbox foto visu medu sačakarējis , rāda tikai minibildēites - būs jāmeklē kurp emigrēt :)Pardon - pilno izmēru var apskatīt nospiežot lejupielādēt oriģinālu ;)

Bet nu ok .. pēc maniem novērojumiem ISO pēc iespējas mazāku ( ap 100), statīvs . bet tālāk sākās eksperimentēšana atkarībā no situācijas .

Staro Rīgai ir viena problēma - daudzi gaismas objekti ir kustīgi ... jo garāka ekspozīcija , jo tur būs lielāks haoss ar gaismām .

Es mēģinātu tā - Iso 100 , statīvs , no sākuma uzliktu diafragmas prioritāti , Izdomātu cik man to vajag, lai assums būtu pietiekoši dziļš - šādā situācijā diez vai zem f4, notēmētu ar centrālo autofokusu uz vidēji izgaismotām vietām ,

nolasītu , cik jams grib eksopzīciju un tad manuālajā iestatītu manu diafragmu un soļus divus trīs īsāku ekspozīciju . Bildētu Raw , lai pēc tam var veiksmīgi ekspozīciju palielinātu jau softiski . Ja rezultāts tāpat izplūdis , celtu ISO un atkārtotu iepriekš minēto ar pēc iespējas īsāku ekspozīciju .

.Ar nekustīgām gaismām var čakarēties mazāk - vienkārši statīvs , iso 100 , diafragmas prioritāte , vidēji apgaismotais objekts un spiežam ..... Bet tāpar RAW

Labots - Peleecis
Link to comment
Share on other sites

Ko dos gaišs stikls , ja assuma dziļuma nebūs? Nav jau runa par portretiem ,

Link to comment
Share on other sites

Var piekrist, bet tas dod izmantot īsākus ekspozīcijas laikus, īsfokusa objektīviem tas ir pietiekams arī gaišajā galā, sevišķi pie lieliem attālumiem.

Link to comment
Share on other sites

drizāk jau crop matrica paglābs pie atvērtas diafragmas :) ... bet nu ok - pārējais process tāpat uz to šniti ... un tad jau var skatīties , vai ir, vai nav jātaisa diafragma ciet

Link to comment
Share on other sites

Bez statīva tā visa padarīšana ir galīgi garām? Jo nezinu vai būs iespēja tikt pie tāda.

 

Bez statīva vari pamēģināt krastmalā uz margām uzlikt. Cittur - esmu staigājis naktī pa Rīgu bez statīva, praktiski nekas nav iespējams. Ar kit objektīvu protams.

 

 

Un tiem kuri iesaka bildēt RAW - jāatceras ka no RAW ir jēga tikai tad, ja tu pēc tam apsēdies pie datora un attīsti RAW failus. Ja nav ne laika, ne vēlmes to darīt tad labāk nepiemēslo datoru ar milzīgiem failiem.

Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

Mūsdienu DSLR pie Scenes ir parasti kaut kas līdzīgs Handheld night shot. Kamera uztaisa vairāku kadru sēriju ar salīdzinoši īsiem ekspozīcijas laikiem un pati sarēķina diezgan ciešamu nakts bildi. Kā jau vēsta nosaukums - bez statīva.

Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

@@versatile,

 

mana īpašumā nonācis Nikon D3100

 

Tā kā neiešu pētīt speceni konkrētajam aparātam, tad norādu virzienu kur rakt, ja nav statīva.

Link to comment
Share on other sites

Tās bildes no augstceltnēm ir fočētas caur stikla paketi? Tad to telpu vajag pilnībā tumšu, jo visas gaismas kaut kur atstarojas vai arī no atvērta loga vai balkona.

Link to comment
Share on other sites

Un tiem kuri iesaka bildēt RAW - jāatceras ka no RAW ir jēga tikai tad, ja tu pēc tam apsēdies pie datora un attīsti RAW failus. Ja nav ne laika, ne vēlmes to darīt tad labāk nepiemēslo datoru ar milzīgiem failiem

 

Ja nav ne laika ne vēlmes to tarīt , Tad par ko vispār ir jautājums ? Bildējam ar telefonu to kas sanāk un liekam draugos .... Te kaut kā šķita , ka cilvēkam ir vēlme un viņam tika atbildēts .

Link to comment
Share on other sites

Visiem milzīgs paldies par ieteikumiem. Tā kā esmu galīgs iesācējs šajā lauciņā, būtībā visu laiku pie sevis prātā balstījos uz jūsu komentāriem. Atradu sludinājumu un sarunāju labu statīvu pa 2 Ls uz pāris stundam. Pāris stundas būtībā paniekojos pa pilsētu, jo vairāk laika pašam neatlika. Neesmu vietējais. Par stiklu nācās sameloties, jo man ir 18-105, bet nu vadījos pēc tā paša. Būtībā ISO visu laiku tika lietots ap 100, nezinu cik tas bija pareizi, bet nu par attēliem nesūdzos. Nav slikti, priekš pirmās reizes. Jā, citi varbūt saskatīs visādas kļūdas, ko varēja nepieļaut, bet mēs tak visi tikai mācāmies, ne? Ak, jā. Iemēģināju arī to Scene rezīmu, tas vispār bija vājprāts, nevarēju praktiski neko skaistu no tā ārā dabūt. Visu mocīju manuāli. Protams pirms tam bija pieredze ar telefona kameru, bet tas nav nekas salīdzinājumā ar spoguļa spējām. Bildes diezgan tumšas, bet tādu efektu vēlējos panākt, jo pašām patīk kontrastaini attēli. Katrā ziņā, galvenais, ka pašam prieks. Vēlreiz paldies!

 

https://plus.google....rc=ogpy0&tab=wX

Labots - Persiks
Link to comment
Share on other sites

Priekš pirmās reizes ir ok.

Man personīgi prasītos nedaudz gaišākas, bet tad visdrīzāk pazustu uzsvars uz konkrētajām gaismām. Gaumes lieta.

 

Katrā ziņā - turpini tādā garā ;)

Link to comment
Share on other sites

Tā kā aparāts nebija gluži mans, radās mazliet azarts pašam kaut ko iepirkt. Vakar uz brīdi vēl paspēju ieskriet Elkorā, apskatīt, ko šamie piedāvā. Ieraudžiju tur Canon EOS 1100D ar diviem stikliem. Jāpačeko piedāvājumi internetā, iespējams kaut kas tāds jāiegādā, lai varētu papriecāties mazliet vairāk. Tiaki pirms pirkšanas laikam mazliet vairāk jāpastudē viss, kas saistīts ar šiem aparātiem.

Link to comment
Share on other sites

Spriežot pēc bildēm tu fočēji ar D5100, ne D3100 kā pats minēji :) Tas tā, ja kas...

 

Es gan tavā vietā vairāk mestu acis uz to pašu Nikon D5100 vai D3200 pa tīri ok cenām var dabūt. D5100 bik vecāks, bet nedaudz vairāk funkcijas, atlokāms ekrāns, pats jau ar viņu fočēji, ja viss apmierināja, domāju labs variants. Domāju iesākumam pat pietiktu ar to pašu 18-55mm objektīvu, kad sapratīsi, ko tev īsti vajag, tad piepirksi klāt. Vienīgais D5***/D3*** mīnuss, ka vajag objektīvus ar iebūvētajiem fokusa motoriem, vecākiem stikliem nebūs autofokuss... Bet nedomāju, ka iesācējam uz to baigi jāiespringst, ir jau ok AF-S objektīvu klāsts un analogi no citiem ražotājiem. Vienīgais, tie 24Mpix parasti nav īsti vajadzīgi, aizņem tik lieku vietu, bet nu dxomark sensors novērtēts salīdzinoši labi arī pie lieliem ISO.

 

Palasi pats apskatus un izdari pats secinājumus (dpreview.com u.c.). :)

http://snapsort.com/...-vs-Nikon-D3200

Labots - Blusa
Link to comment
Share on other sites

Jā, pavisam piemirsu to izlabot. Tiešām aparāts bija Nikon D5100. Nezinu kādēļ iedomājos, ka tas ir 3100. Būtībā aparāts tiešām apmierināja, mazliet jau pāris stundu laikā roku piešāvu. Pa lielam EOS 1100D un Nikon D3100 cenas ir līdzīgas, tadēļ diezgan grūti izlemt. Vispār esmu dzirdējis, ka Sony esot diezgan jauki, tikai kaut kādas problēmas ar servisiem, laikam. Vēl citi apgalvot, ka esot baiss 'čakars' ar tiem aparātiem.

Link to comment
Share on other sites

Ar Sony nav čakars - ja ir daudz naudas, tad būs ideāls verķis. Pretējā gadījumā ir grūti dabūt stiklus un citus pričendāļus pieņemamās cenās :)

Link to comment
Share on other sites

Es esmu iegādājies Canon 600D, bet jāsaka gan ka KIT modeli, tagad domāju par stiklu. Un pēc StaroRiga domaju ari par statīvu, jo sapratu ka bez statīva tādās reizes neiztikt :) Ar pašu aparātu esmu ļoti apmierināts un droši varu ieteikt arī citiem.

 

Ak ja, un vēl viens interesants fakts, agrāk, kad vēl nebiju "spoguļa" īpašnieks, redzēju pāris cilvēkus ar spoguļaparātiem, bet tagad, kad pastaigāju pa tumšo Rīgu, visur redzami ir fotogrāfi ar spoguļiem un STATĪVIEM, lai gan agrāk nebiju ievērojis. :D Tā jau laikam tas ir iekārtots, kamēr pašam nav, tikmēr arī īpaši neievēro, kā pats iegādājies kaut ko (attiecināms praktiski uz visu) tā arī apkārt sācievērot tieši konkrētās lietas esamību :D

Link to comment
Share on other sites

auksts+ kaut-kas slapjš krīt - negribēju centrā līts - dažas bildes no zaķusalas - F uz kād 5-8 + kāda 2-5 sek ekspozīcija

 

DSC00030.jpg

 

 

DSC00035.jpg

Link to comment
Share on other sites

Olympus E-620 + kit objektīvs. Bez statīva, izmantojot kur nu kas pagadās. Visi faili JPEG no kameras, ir ari RAW bet slinkums ņemties ar viņiem.

 

post-89182-0-78838600-1353323571_thumb.jpg

 

post-89182-0-93988600-1353323572_thumb.jpg

 

post-89182-0-66005800-1353323573_thumb.jpg

 

post-89182-0-21352000-1353323574_thumb.jpg

 

Šitā nevis ar kit objektīvu, bet 9-18mm f/4 @ 9mm.

 

post-89182-0-82799700-1353323574_thumb.jpg

 

Takā nav gluži tā, ka ja tev nav statīvs tad fotogrāfēšanai beigas.

 

Jāsaka arī ka šogad kaut kā likās ka Staro Rīga ir galīgi garām. Beigās mājās atnācu ar baigi maz bildēm vairāk tādēļ ka īsti nebija nekā trakoti interesanta ko bildēt.

Labots - Edman
Link to comment
Share on other sites

Kaspars12

Man exif rāda, ka 3. bildi no augšas esi bildējis ar 8s ekspozīciju, bet pēdējo ar 13s ekspozīciju, labas tev tās rokas, ja tik garu ekspozīciju vari noturēt uz blakus palīglīdzekļiem :)

Link to comment
Share on other sites

Jā, meklēju visādus stabus, palodzes. Tās pirmās divas laikam no Just terases, tā ar Melngalvju namu no RTU, ceturtā handheld, piektā uz strūklakas malas.

 

Bildēm nav tāda baigā dzidruma jo ārā jau bija sūdīgs laiks.

Labots - Edman
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...