Jump to content

pazudis viens frekvenču posms fm diapazonā


ediots
 Share

Recommended Posts

Tātad ir virszemes un satelīta antenas, ārā saiet kopā kastītē FB 1L un tālak pa vienu kabeli aiziet uz istabu, kur sienā ir Legrant kastīte 673 88 (esh010) ar atsevišķiem izvadiem satelītam, virszemes tv un radio. Televīzijas antena gaisā ir stiķēta. Nepatikšanas ir tādas, ka radio no šīs sistēmas vairs neķer stacijas kaut kur no 104MHz līdz 107 MHz. Sākumā stacijas šajā diapazonā ik pa laikam noraustījās, bet nu pazuda pavisam. Radio ar istabas antenu uztver visu diapazonu. Kur varētu būt problēma.

Labots - ediots
Link to comment
Share on other sites

Domā,ka te visi zin,kas ir FB 1L. Google klusē. Pieņemu ka kautkāds filts. Ja filtrs, tad tam jāpievieno arī FM diapazona antenā, Vai tāda vispār šai sistēmā ir?Visas tās sienas rozetes es kā sugu neatdzīstu un pirma lita ko daru, izmetu visus tos filtrus arā. Nekad nesapratīsi stulbumu vilkt tikai vienu kabeli. Simtreiz vienkāršāk ir satelītam vilkt savu kabeli, televīzijai savu un ja grib kvalitatīvi FM klausīties arī savu kabeli. Tie kabeļi tak salīdzinoši neko nemaksā, baet kad nav savilkti, tad baigais čakars.

Ediots, jaņem roka selektīvais voltmetrs un jāskatās,kur signāls pazūd. Tā pa gabalu neviens tak neko pateikt nevarēs. Es jau grēkotu uz sienas rozeti. No manas pieredzes, visas viņasir sū**.

Link to comment
Share on other sites

Jā, es arī neatradu tieši to to FB 1L internetā, ir kaut kas līdzīgs šim http://www.satversan...h-combiner.shtm .

Kāda nu tā sistēma izveidota, tāda ir, diemžēl šobrīd neko mainīt nevar, saimnieks netaisīs caurumus vēl diviem kabeļiem. Agrāk viss strādāja normāli. Varbūt tiešām vaina sienas rozetē, mēģināšu atrast veikalā ko nomainīt. Ar istabas antenu diemžēl nepietiek, ir šņākoņa.

Paskatoties bildēs kāds izskatās selektīvais voltmetrs, skaidrs, ka ar tāda nebūs.

Labots - ediots
Link to comment
Share on other sites

Tur jau tā problēma, ka visas sienas rozetes paredzētas tikai 1 kabeļa pievienošanai. Tikai tā iemesla dēļ man arī SAT, virszemes TV (kuru gan reāli neizmantoju) un radio iet pa vienu vadu. Runājot par atsevišķu FM diapazona antenu - pofig, man viss normāli skan no tās pašas TV āra antenas. Protams, neinteresē man leišu, krievu, poļu u.c. fm staciju uztveršana, vietējās stacijas ir vairāk nekā pieteikamā skaitā.

Link to comment
Share on other sites

Te arī radio nāk no tv antenas, bet kaut kas ir noticis. Paskatījos Depo, Krautā, tur nav jau jau esošais Legtrant modulis. Kas tos varētu tirgot? Skatījos, ka citiem kaut kādi decibeli uzrādīti, citiem nav. Ir jāpievērš vērība?

Link to comment
Share on other sites

Tādas lietas meklē ne jau celtniecības veikalos. Sāc ar Argus.

Labots - raiviic
Link to comment
Share on other sites

Nē, es protams ,ar savu čut ne četrdesmit gadu pieredzi antenu lietās, maz ko saproru, bet paskaidrpjiet man,kā var ar decimetru antenu normāli uztvert FM radio :sarkasms: ? Tagad tak TV strādā tikai decimetru diapazonā un tā antena galīgi un apsolūti neder priekš FM. Jā, protams,kautko ķers, bet ar pliku drāti uz jumta ķers labāk. Tātad uz jumta jābūt decimetru antenai, FM 88-108MHz radio antenai, tālāk šo abu antenu signāli jāsumē ar filtru vienā kabelī. Vajag vēl vienu filtru, kurš sasumē SAT un TV signālu. Sienas rozetē atkal jābūt diviem filtriem, kuri signālu sadala uz radio, TV un SAT izeju. Protams, tā darīt var, tikai katrā filtrā signāls nokrīt par 1-1,5dB un gala rezultātā no rozetes arā nāk čut ne uz pusi vājāks signāls. Filtri rozetēs ir apsolūti sū**. Esmu mērijis un zinu ko saku. Atsevišķi nopērkamie filtri ir tīri neko.Tad nu esmu tās nolādetās rozetes daudz izmetis un kabeli ar atsevišku filtru uz F conektoriem sadalījis.Jā, smuki neizskatās, bet strādā un tāpat jau zem galda to rozetes caurumu neviens neredz. Ja nevajag ar filtriem ņemties, tad visas iekšas no rozetes ārā, vienu smuku F-fFsavienojumu kabelī un viss rullē.Ja vēl rozetē ir spliteris, tad vispar pipec. Es vēl neesmu redzejis nevienu pareizi pieslēgtu rozeti. Darbus parasti veic "sertificēts elektriķis" un sertifikātu tas viedrīzak ir nopircis :sarkasms: . Tagad modē no katras točkas vilkt uz centrālo sadali savu elektrības vadu, ko es uzskatu par bezjēdzīgu pasākumu. Tai pat laikā no katras antenas rozetes vietas aizvilkt divis koaksialos kabeļus un vienu ezerneta vadu ur obligāta lieta. ja vēl iemet gofru, kur perspektīvā iemaukt optiku, tad tā ir normāla mājas komunikāciju instalācija. Vārdu sakot nepērkat tās stulbās sienas antenu rozetes un vēl pa to šausmīgo naudu. Atsevišs filtrs maksā daudz lētāk un strādā daudz labāk.

Link to comment
Share on other sites

Paldies, protams, par padomiem, Didzi, kaut kad nākotnē ņemšu vērā, bet tagad ne te jaunu māju būvē, ne zinātnisku referātu rakstu par pareizām shēmām. Situācija ir tāda, kāda ir un tāda arī paliks. Gadus trīs viss ir strādājis normāli, tagad kaut kas mazliet sagājis dēlī. Droši vien pareizi ir sava fm antena, bet līdz šim visu uztvēra, ko vajadzēja. Pieliekot pie radio ieejas skrūvgriezi arī stacijas ķer, un, ja tas skrūvgriezis ir uz jumta, ķer labāk. Televīzijai tā antena ir uzstādīta, uzskati, ka radio uztveršana ir labs blakusefekts un ar to pietiek. Varbūt noderīgi būtu, ja iedotu piemēru kvalitatīvam SAT un TV antenu kombinētājam un istabas sadalītājam atpakaļ uz SAT, TV un FM. Šitā lieta man ir diezgan sveša.

 

Tās Argus rozetes izskatās tādas tieši tādas pašas kā būvveikalos. Apraksta tur nav un uz pašu veikalu pataustīt arī netieku.

Link to comment
Share on other sites

Nē, es protams ,ar savu čut ne četrdesmit gadu pieredzi antenu lietās, maz ko saproru, bet paskaidrpjiet man,kā var ar decimetru antenu normāli uztvert FM radio

Didzis, neviens jau nesaka ka Tu nesaproti. Es arī saprotu šo to (sen atpakaļ RTU RSF pabeigta). Man tā antena nav tīri decimetru bet ar 2 garākiem "ragiem" tipa metru diapazonam, pirkta pirms vislatvijas digitalizācijas. Un ar to pietiek, FM ķer.

Link to comment
Share on other sites

varbūt te arī tā ir, cik atceros, bija dažāda garum elementi, spriežot no bildēm internetā logoperiodiskā antena.

Link to comment
Share on other sites

Nu jā, laikam vēl šur tur universalās antenas palikušas. Tas ka, tāda antena nenoklāj visu decimetru diapazonu, tad laikam nav svarīgi. Ja antenai aizmugurē ir V veida saliekts dipols, tad tāda antena tiešām ķer FM diapazona stacijas horizontālajā polarizācijā. Šīm antenām vājā vieta ir antenas kārbas. Itka jau viss pareizi uztaisīts, bet slapjums vienalga iekšā tiek un ārā nē. Problēma ir tāda,ka daudzas raidstacija srādā vertikālajā polarizacijā un horizontāls Tv antenas dipols tās labi neker. Vismaz ar latvijas TV torņa jaunajām vertikālajām raidoāajām antenām ir problēmas. Tur baigi vāji raidītāji.

Link to comment
Share on other sites

man šķiet, ka V veida dipola nav, tikai dažāda garuma trubiņas, ļoti līdzīga šai http://web.argus.lv/...NIG/hwindex.htm

ja tam ir nozīme, tad uztveršana notiek no Liepājas

 

Izskatās, ka tādu pašu Legrant moduli istabas kastītei sadabūt pagrūti, jāsūta no Rīgas, un ir aizdomas, ka tādu pašu varbūt pat netirgo. Varbūt tiešām var ieteikt alternatīvu kvalitatīvu sadalītāju kā rozetes aizvietotāju, pirms mēģinu pielāgot ko citu.

Labots - ediots
Link to comment
Share on other sites

Tā ir logoperiodiskā antena un nav paredzēta FM radio uztveršanai. Uztvert jau uztvers, bet drīzak signālu pavājinās, nevis pastiprinās. Ja ar šo antenu digitālā TV rāda, tad vaina nav antenā, bet vai nu filtrā, kur savienojas antenas kabelis ar SAT kabeli, vai arī sienas rozetē.

Link to comment
Share on other sites

Katrā ziņā ar to antenu rādio skan labāk, kā ar istabas variantiem, ar istabas antenu šņāc un nav iespējams piemeklēt antenas vadiņa stāvokli, kad visas stacijas skan vienlīdzīgi labi. Radio nav primārais, nekādas speciālas stacijas ķert nevajag, vienkārši šobrīd trīs stacijas ir pazudušas vispār. Droši vien, ka vaina ir kādā no filtriem. Tikai ar kuru sākt un pret ko nomainīt? Saprotu, ka lielākā varbūtība ir, ka istabas daļa beigta.

Labots - ediots
Link to comment
Share on other sites

Tak elementāri.Noņem sienas rozeti un kabeli pa taisno pievieno radiouztvērējam. Ja skan labi, tad vaina siena srozetē, ja neskan, tad savieno antenas kabeli pa taisno ar kabeli kurš iet uz rozeti(izmet SAT filtru) un atkal paklausies. Uzreiz viss kļūs skaidrs.

Link to comment
Share on other sites

Pamēģināju, pa tiešo strādā. Tātad ir vajadzīga jauna rozete ar SAT, TV un FM izejām, vai arī kāds aizvietotājmodulis, ja varat ieteikt kādu labāku.

 

Tā ir logoperiodiskā antena un nav paredzēta FM radio uztveršanai. Uztvert jau uztvers, bet drīzak signālu pavājinās, nevis pastiprinās.

Paskatījos antenu gaismā tuvāk, ir tieši tāda kā argus linkā. Kāpēc neder radio, rakstīts,ka uztver sākot no 5. kanāla? Tas tā. Otra lieta, ka istabas antenai lielus traucējumus, cik pamanīju, rada satelīta uztvērēja darbība. Pat gaidīšanas režīmā. Skaidrs, ka ar slēdzīti to neviens ārā neslēgs, tā ka ir vien jāpaliek pie āra varianta, tur vismaz nav traucējumu.

Labots - ediots
Link to comment
Share on other sites

A vai tad tai antenai ir rakstīts,ka piektais kanāls ir pēc krievu kanālu sadalījuma, tak nē. Tas ir piektais kanāls pēc Eiropas kanālu sadalījuma un atbilst 174-181MHz. Logoperiodiskā antena uz 88-108MHz sanāk baigi liela.

Link to comment
Share on other sites

skaidrs

Vai pēc antenu sakombinēšanas vienā kabelī var pēc tam nelikt rozeti, bet laist pa tiešo uz vajadzīgo dekoderi nenodarot nekādu skādi? It kā viss strādā. Kabeļus pagaidām varētu pārspraudīt pēc vajadzības. Reizē tāpat tos neizmanto.

Labots - ediots
Link to comment
Share on other sites

Ja kabeļus pārsprauž, tad pat ir labāk jo nav nekādu signāla zudumu filtros. Nu re, par to sienas rozeti man kārtejo reizi bija taisnīna. Visas viņas ir sū**, tikai smuki izskatās :sarkasms: .

Link to comment
Share on other sites

Izskatās, ko rozete tomēr pie vainas šoreiz nebūs. Nomainīju antenai kabeli, lai izvairītos no lieka stiķējuma vecajā, kā arī tam vēl izrādījās pārrīvējusies izolācija un ekrāns nevietā saskārās ar antenas korpusu. Atkal parādījās iztrūkstošās stacijas. Acīmredzot signāls radiovajadzībām bija tik mazs, ka pēdējās paliekas pazuda rozetē.

Saprotu, ka jēga no tv antenas nav, bet ar istabas antenu, lai arī stacijas uztver vairāk, ir fons no pārējām ierīcēm. Tās dažas, ko biežāk klausās, ar to āra dzelzi skan bez traucējumiem.

Labots - ediots
Link to comment
Share on other sites

Guest
Slēgta tēma, pievienot komentāru nav iespējams.
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...