Jump to content

stravmaina piesleksana el.skaititajam


kapis26
 Share

Recommended Posts

Labvakar!

Vai kadam nebutu shema,kur butu redzams,ka stravmaini pieslekt elektribas skaititajam 3f sistema?stravmainim ir izejas s1/s2 un otra puse p1/p2 un pa vidu caurums,kurs ka noprotu ies cauri sina?

varbut kads var padalities ar zinasanam,ka notiks stravmaina pareiza sasleksana,jo ka noprotu,tad p1/2 kontaktiem pievienojas pienakosais U uz stravmaini,bet no kontakta S1/2 aiziet uz skaititaju,vai ari ar manu slegumu sanaks saluts sadale? :SOH:

Labots - kapis26
Link to comment
Share on other sites

Tagad pie rokas nav shēmas, bet ir darbā - pirmdien varu iemest.

Bet:

1. kārt - vajag 3 strāvmaiņus, katrā fāzē savu;

2. kārt - strāvmainim ir 2 sekundārā tinuma izvadi (nosauksim par i1 un i2). Pienākošais kabelis nekur nevienojas, bet tiek izvērts caur caurumu strāvmaiņa vidū.

Vienojam i1 izvadu pie skaitītāja 1 spailes (no kreisās puses) un i2 pie trešās spailes. Pie 2. spailes (parasti mazāka izmēra) vienojam pienākošo fāzes galu. B fāzes strāvmaini attiecīgi pie 4,6, C fāzes strāvmaini pie 7,9 spailēm. Spriegumus attiecīgi pie 5 un 8. Pie 10. spailes neitrāli.

Noteikti pārbaudām skaitītāja darbību, slogojot pa fāzēm. Ja kāda no fāzēm skaita pretējā virzienā, mainām vietām i1 ar i2.

Tā kaut kā.

Labots - ivo
Link to comment
Share on other sites

Tatad,ta visa darbosanas notiks sadale.kur stravmaini jauzmonte uz sinam-to sapratu,ka tas tiks izvertas cauri stravmaina caurumu

2.man esosiem stravmainiem-ir 4skruves(kontakt vietas,kur pievienot)

3.kontakt vietas apzimetas ar s1 un s2 un p1 un p2

4.kad stravmainim izverta cauri sina,pie kuriem kontaktietam javieno -teiksim no Fazes A s1 pievienoju vadu,kurs nak no skaitītāja 1 spailes (no kreisās puses) un pie s2 pie tresas spailes skaititaja?un pie P1 pienakoso a ,kas vienojas pie p2 ?

faze B atkal s1 pie skaititaja 3kontakta no kreisas puses s2atkal pie skaititaja 4 spailes

sanak,ka stravmaina s1 kontakts vienojas pie skaititaja pienakosas Fazes A ,bet jau no skaititaja fazes A ,kas jau aiziet pie klienta nak atpakal uz stramaina s2 kontaktu?

jo skaititajam ir pa spailem-1 pienak a faze(kontakts no kreisas) otrs kontakts lietotaja kabela vads un talak fazei b pienak un lietotaja un tapat fazei c un ,tad divas N pievienosanas kontakti

bik saputrojos

Labots - kapis26
Link to comment
Share on other sites

Skrūves var būt ari 4, bet izvadi sekundārajam tinumam ir 2. Kas tas tev par tipu tam strāvmainim?

Rekur ielikšu bildi.

post-57831-0-90401100-1350155485_thumb.png

Jebkurā gadījumā nevienu sprieguma galu pie strāvmaiņa nevieno!!!

jo skaititajam ir pa spailem-1 pienak a faze(kontakts no kreisas) otrs kontakts lietotaja kabela vads un talak fazei b pienak un lietotaja un tapat fazei c un ,tad divas N pievienosanas kontakti

Jābūt vēl arī sprieguma galam tam skaitītājam starp 1. un 2. spaili. Vai arī Tev ir skaitītājs, kurš nav paredzēts slēgšanai caur strāvmaiņiem. Kāda tipa skaitītājs, kādām strāvām paredzēts?

Skaitītājam, ko slēdz caurs strāvmaiņiem strāvu diapazons parasti ir 1(6)A vai 5(6)A.

 

Vispār idejiski var pieslēgt strāvmaini arī tiešā slēguma skaitītājam, sanāk tā:

Pie s1 jāpieveno atiecīgās fāzes pienākošais sprieguma gals un jāsavieno ar 1. skaitītāja spaili. s2 ar 2. skaitītāja spaili (A fāzē).

B fāzē attiecīgi 3. un 4. spaile, C fāzē 5. un 6. spaile. Pie 7. spailes N.

Bet tādu dīvainu slēgumu gan man gadījies tik vienreiz redzēt :D. Labāk tomēr pareizo skaitītāju sameklēt

Labots - ivo
Link to comment
Share on other sites

Man ir tiesi tads,kadu esi ielicis bilde!

intresejos ,jo drizuma darba bus nepieciesams pieslekt stramaini pie skaititaja,bet nekad ieprieks na nacies,ko tadu darit,tapec intresejos,lai,ko nenosvilinatu!

tad sanak,ka skaititajam,kas paredzets sasleksanai caur stravmaini ir vairak kontaktu vietu neka parastajam,kur pienak faze a/b/c un aiziet pie lietotaja no fazem abc ,tad sanak,ka vel ir vietas,kur pievienot stravmaina vadus?

tad uz katras fazes sinam iet cauri savs stravmainis,tad no fazes A stravmaina pie mazaka kontakta pienakosais pievienojas U ,tad no kontakta S1 aiziet uz skaititaja kontaktu 1 no kreisas un no tresa skaititaja kontakta nak atpakal uz stravmaina s2 kontaktu un stravmaina s2 kontakts paliek brivs? un fazes b/c atkal tas pats tik pie savu fazu kontaktiem pie skaititaja

Link to comment
Share on other sites

Rekur vienu bildīti atradu pareizam slēgumam, tik parasti pie mums strāvmaiņa galus nezemē - nosvītroju ar sarkanu...

post-57831-0-59610000-1350156335_thumb.png

Link to comment
Share on other sites

tad uz katras fazes sinam iet cauri savs stravmainis,tad no fazes A stravmaina pie mazaka kontakta pienakosais pievienojas U ,tad no kontakta S1 aiziet uz skaititaja kontaktu 1 no kreisas un no tresa skaititaja kontakta nak atpakal uz stravmaina s2 kontaktu un stravmaina s2 kontakts paliek brivs?

 

Nē, Tu baigi putrojis, skaties shēmu ko ieliku.

Skaitītājam, kas paredzēts slēgšanai ar strāvmaiņiem katrā fāzē ir 3 izvadi. Vidējais ir sprieguma spoles gals. Tiešā slēguma skaitītājam viņš ir savienots ar pirmo strāvas spoles galu ar atbīdāmu tiltiņu.

Tātad, ja mums ir 3 izvadi katrai fāzei, tad pie vidējā slēdzam sprieguma galu, pie abiem malējiem (1. un 3.) attiecīgi s1 un s2 no strāvmaiņa. Viss.

Par to dīvaino slēgumu ko minēju iepriekšējā postā labā aizmirsti, citādi točno saputrosies.

Link to comment
Share on other sites

nekad ieprieks na nacies,ko tadu darit,tapec intresejos,lai,ko nenosvilinatu!

 

Vai tavā darbā patriekti visi vecie elektriķi, no kuriem kāds varētu Tev iesākumam praksē palīdzēt?

 

p.s. Ivo malacis, bet šeit būtu vēlama praktiska palīdzība.

 

p.p.s Tūlīt saskries "īstenie" elektriķi, kuri runās betona valodā...

Link to comment
Share on other sites

bet,tad jau katrai stravmainim pietrukst skaititaja vietas kur pievienoties,jo skaititajam jau ir uz fazi divi kontakti-pirmais kura pienak U jeb sai gadijuma vads no stravmaina,ja pareizi saprotu,tad no skaititaja 3kontakta vel iet ar uz fazes a stravmaini?

 

vecie elektriki jau citur bus norikoti objekta-bus labak reali jaapjautajas-savadak tok uztaisisu diseni un zaudejums sev

Link to comment
Share on other sites

Skaitītājus, kuram var pieslēgt strāvmaiņus ir jābūt ar 10-11 klemmē. Tiešā slēguma skaitītājam būs tikai 7-8 klemmes.

Link to comment
Share on other sites

All-marss

Kapis26!

Vispirms sev noskaidro,kas tas strāvmainis ir un kādos gadījumos to pielieto.Skatos,ka ar šo jautājumu esi galīgi saputrojies.Labāk paej kādu gabaliņu nost no sadales.

Link to comment
Share on other sites

Ivo,tad jau sanak loti vienkarsi ta lieta izlaizu cauri sinu stravmaina caurumam un tad pie p1/p2 kontaktiem ir pienakosie no sinam teiksim fazes A ,bet s1 aiziet uz skaititaja pirmo kontaktu no kreisas un no skaititaja tresa kontakta aiziet uz stravmaina s2 kontaktu,bet skaititaja otraja kontakta no kreisas pievienojas lietotaja kabela viena dzisla-tagat ir pareizi,vai ari lietotaja kabelis iet no stravmaina ,jo vienu shemu redzeju,ari tadu slegumu?noprotu,ka lietotaja kabelis jau sledzas pie skaititaja ,bet parejie divi kontakti ir stravmainim-runaju par fazi A,jo parejas fazes jau notiek tas pats tik savos kontaktoos vienojas!

Labots - kapis26
Link to comment
Share on other sites

karlislivi

Nosūtiju Tev vēstuli lai te lieki nespamotu,cerams viss būs saprotams un saredzams.Bet pirmo reizi tas noteikti bez trenniņa uz galda bez sprieguma padošanas un pārbaudes pēc shēmas nebūtu prāta darbs.Citādi atstāsi visu uzņēmumu tumsā.

Link to comment
Share on other sites

bet skaititaja otraja kontakta no kreisas pievienojas lietotaja kabela viena dzisla-tagat ir pareizi,vai ari lietotaja kabelis iet no stravmaina

 

paga, Tu ar galvu domā??? Uz lietotāju spriegums aiziet no Tavas pieminētās "šinas", kas latviski saucās "kopne", un kas izlaista cauri strāvmainim. Otrajā kontaktā jāpadod fāzes spriegums - var no tās pašas kopnes piemest 1,5 kvadrātu vadiņu - tur strāva praktiski nekāda. Es taču shēmu ieliku, izpētīji?

Bet, teikšu godīgi, ar Tavu izpratni labāk uztici to darbiņu kādam citam...

Link to comment
Share on other sites

Reizēm jau betona komenti pārspīlē - lai tak mājās katrs savu dzelži lauž kā māk, par to ir samaksājis un nekāds īpašs sliktums no tā nevienam citam neradīsies, tikai pašam.

Šeit ir nopietnāk. Apmācīt jefiņu, kurš nez kādā veidā ticis uzņēmuma elektriķa statusā, ir visai riskanti - ar tādām zināšanām, šis bez kreņķiem tikpat labi var pieslēgt fāzi pie ūdenskrāna un nosist kādu padzerties gribētāju. Lūk tad tas vairs nebūs smieklīgi.

Link to comment
Share on other sites

KAPIS NELIEN SADALĒ, ar Tavām zināšanām 100% būs uguns bumba, labi ja pats dzīvs paliksi. Tev tikai izdegušās spuldzītes mainīt, un tikai pie atslēgta sprieguma. Uguņošanai jau pietiek, ja zem sprieguma esošam strāvmainim atvieno vienu skaitītāja galu, un ja kaut kur pārrauj pāri, tad jau deg zilās liesmās visa sadale. Pareizi ir vispirms izejošos strāvmaiņa izvadus droši noīsināt un tikai tad atvienot no skaitītāja (gadījumā ja griežas uz nepareizo pusi un ir jāmaina vietām)

Link to comment
Share on other sites

Pareizi ir vispirms izejošos strāvmaiņa izvadus droši noīsināt un tikai tad atvienot no skaitītāja (gadījumā ja griežas uz nepareizo pusi un ir jāmaina vietām)

Jā, šo niansi es nepieminēju, bet starp skaitītāju un strāvmaiņiem parasti liek speciālu spaiļu kārbu, kas ļauj droši veikt skaitītāja pieslēgšanu vai nomaiņu, neatslēdzot spriegumu.

Labots - ivo
Link to comment
Share on other sites

Ta gudrisi-ta ar neviens konkreti neko nepateicat-tik ka uzbraukt virsu un ,kas ko nezin nosaukt par jefiniem-ta ari citas foruma sadalas!viss veiksmigi saslekts un darbojas-lenak gaja,bet izdariju!

Krabis-starp citu -Paludzu shemu nevis tavus komentarus,ka tiku par elektriki utt.IT KA JUS NEBIJAT JAUNI UN VISU PERFEKTI MAKAT!bet ko nu te skaidroties...tulin bus bars uzbraucienu!

Labots - kapis26
Link to comment
Share on other sites

Ta gudrisi-ta ar neviens konkreti neko nepateicat

Paga, kurš tev neko konkrēti nepateica, manuprāt es visu sīki un smalki izstāstīju.

Link to comment
Share on other sites

Kā tad, rīt vajadzēja, bet šovakar pēc astoņiem vakarā visu saslēdzi un viss aizgāja :))))

Iemācies labāk mazliet latviešu valodu un gramatiku. Šitādus analfabētus laist tuvumā sadalēm tā ir pašnāvība un genocīds pret cilvēkiem ar īpašām vajadzībām!

Link to comment
Share on other sites

Katrā ziņā ar strāvmaiņiem tiešām ir jābūt uzmanīgiem, nedod dievs atstāt strāvmaiņa sekundāro tinumu vaļā, strāvmainim esot darbā. Lai gan pašam pagaidām no šīm lietām ir tikai basic zināšanas, taču izskatās, ka autoram pat tādu nav. Labāk varbūt tiešām atstāt to darbiņu kādm pieredzējušākam.

Link to comment
Share on other sites

nedod dievs atstāt strāvmaiņa sekundāro tinumu vaļā, strāvmainim esot darbā

Nu un kas tad būs? Teorētiski var nosvilt no pārsprieguma. Praktiski - zini, cik vecajās TA, kur savulaik bija kolhozu uzskaites, pēc skaitītāja noņemšanas bija palikuši strāvmaiņi ar vaļēju sekundāro? Tādu bija simtiem. Un stāvēja gadiem. Bojāts bija tikai retais strāvmainis.

Labots - ivo
Link to comment
Share on other sites

Nu principā jau jā, būs pārspriegums, štrunts par tādiem sīkajiem strāvmaiņiem, bet, ja šitādus pigorus izdara 110kv strāvmainim, tad gan tie vairs nav sīkumi. Starpcitu vakar kāds skatījās BEZ TABU šisižetu par kaut kādiem tur vipendroniem ar kuriem nokurina skaitītāju sprieguma spoles?

Link to comment
Share on other sites

IT KA JUS NEBIJAT JAUNI UN VISU PERFEKTI MAKAT!

 

mēs bijām jauni, bet pirms tam mācījāmies skolās un gājām praksē. Darbā pieņemot nozīmēja "šefu" no vecajiem meistariem, lai zaļknābis nesavāra s*dus jau pirmajā dienā.

Link to comment
Share on other sites

Ja strāvmainis jau ir atslēgts, vai ticis atslēgts bez sprieguma, tad iespējams nekas arī nenotiks, kaut spriegums uz atslēgta strāvmaiņa sekundārajiem galiem var sasniegt vairākus tūkstošus voltu. Bet pamēģini to sekundārā tinuma galu zem slodzes paraut nost. Loks degs vairāku desmitu centimetru garumā un raus pāri uz visu kas ir apkārt...

Link to comment
Share on other sites

Elektriskais loks rodas atslēdzot lielas strāvas. Strāvmaiņa sekundārajā tinumā standartā 1 / 5 A

Labots - Dundurs
Link to comment
Share on other sites

Dundur tev daudz vēl jāmācās. Pamēģini paraut vaļā ķēdi ar 1A un 10000 V domāju ka turpmāko dzīvi dzīvosi kā nēģeris, ja protams dakteriem izdosies tevi salāpīt. Lai izdodas experimenti!

Link to comment
Share on other sites

Kaut kā nav dzirdēts, ka kādam nejauši atvienojot kādu strāvas releju viss relju skapis aizietu zilās liesmās. Bet, var jau būt. Katrā ziņā stipri lielas pieredzes man nav un visu zināt uzreiz zaļš gurķis jau nevar, tik ar laiku, tik ar laiku.

Labots - Dundurs
Link to comment
Share on other sites

Labi būtu ja tā pieredze tev rastos nedarot klajas muļķibas, var noveikties un arī nē.

Studē teoriju, seko tai, un viss būs labi!

Link to comment
Share on other sites

Bet pamēģini to sekundārā tinuma galu zem slodzes paraut nost.

Kā jau Dundurs minēja, max strāva tur ir 5A un sprieguma praktiski nekāda. Nekāda loka tur nebūs.

Labots - ivo
Link to comment
Share on other sites

Ivo, kā reiz atraušanas brīdī tur radīsies spriegums vairāki tūkstoši voltu, varbūt pat desmiti kilovoltu, atkarībā kāds ir transformācijas koeficents.

Link to comment
Share on other sites

Teorētiski varbūt arī tā ir, praksē ir vienkāršāk. Protams, iespējams, ka primārā pusē plūstot strāvai ar kārtu 1000A, var sanākt loks, eksperimentēt gan nevajadzētu.

Link to comment
Share on other sites

karlislivi

Kapis26 izlasi manu vēstuli ar saiti uz interneta lapu.tik nesaki ,ka neviens tā īsti nav atbildējis.Tur viss parādīts un aprakstīts.

Link to comment
Share on other sites

Kaibinjsh

Ivo, nevajadzēja žmiegties, bet iemest ekrānšāviņu no LEK 123! Tur ir smukas principshēmas un viss būtu skaidrs. Spaiļu kārba ir jāliek "kājām gaisā" (ja tā ir melnā "LEMZ"), t.i. ar uzrakstiem kājām gaisā jeb vāka skrūvi uz augšu (jeb pirmās liek "strāvmaiņu spailes"). Savādāk tās šuntēšanas īsslēgi (jumper) un sprieguma atslēgšanas īsslēgi nestrādās kā vajag, t.i. atbrīvojot skrūvi īsslēgs "nenokritīs" uz leju - nošuntēsies strāvmaiņu izvadi un atslēgsies spriegums. Šīs kārbas dod iespēju nepieciešamības gadījuma sazēmēt strāvmai''na sekundārā tinuma vienu galu - jāieskrūvē skrūve vienā no kontaktiem. Kārba ir "divslāņu", zem spailēm ir "N kopne".

 

Starpcitu vakar kāds skatījās BEZ TABU šisižetu par kaut kādiem tur vipendroniem ar kuriem nokurina skaitītāju sprieguma spoles?

To jautājumu labāk necilāt. No tāda biznesa neviens nav ieguvējs. Ja ļoti interesē, tad var palasīt RTU EEF maģistru darbus. :pooh_go:

Link to comment
Share on other sites

Ok, labuma jau tiešām nekāda, vienkārši biju dzirējis no paziņas, ka viņam tipa ar "vīri melnā" uztaisījuši tā, ka mājās skaitītājs stāv uz vietas. Nu nekas, pēc ST energokontroles pārbaudes piestādīs nemazo rēķinu, gluži kā manis pieminētajā bez tabu sižetā.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...