Jump to content

SSD datu uzglabāšānai


Yzerman
 Share

Recommended Posts

Sveiki! Sekojot līdzi tehnoloģiskam progresam, gribu savus vērtīgākos datus - bildes + nedaudz video, uzglabāt iekš SSD. Tieši uzglabāt! Nezinu kā tauta savāc tos n-tos TB, man, kas bildē vidēji daudz, pašlaik ap 70 GB bildēs + ap 60 GB video . Vienkārši, atstāju tikai labāko... Tad nu "gadsmita jautājums", kā smejies... SSD vs HDD. Par labu SSD sliecos tieši no drošības un ilgtspējības viedokļa. Nu, un nešaubīgi ērtums un ātrums. Gribu visu likt iekš SSD + vēl viena kopija paliek iekš kompja HDD, tur arī notiek viss process - šķirošana, rediģēšana + uzglabāšana. Visa sistēma man iet uz SSD, HDD ir kā otrais disks. Mani tik mulsina forumos lasītais, ka SSD nevajag piebāzt pilnu.... tas arī attiecās, ja dati iekš SSD tiek tikai uzglabāti un relatīvi reti "tramdīti" ? Ja man kā arējais cietnis ir 256 GB SSD... tad par cik % to var "piebāzt"? Vai tas ir tikai mīts un aktuāli, tad, ja gan sistēma, gan dati griežās uz SSD ?

 

Tas optimālais, ko redzu... pašlaik viens liels SSD (kā ārējais)..... un viens darba (datu) HHD iekš kompja... ar laiku, kad cenas SSD kritīsies, kopijas uz 2 x SSD. Itin nemaz negribu apkrauties ar kaudzi HDD. Ko sakat par šādu pieeju?

 

Man pusgadu uz kompja (tikai sistēmai un programmām) iet Corsair Force GT 90 GB... SSD live rāda, ka Excellent un darba mūžu vēl prognozē līdz 2021. gadam !!!

Link to comment
Share on other sites

Nu, īstenībā ir tā, ka tieši HDD pagaidām sevi ir pierādījis kā ilgtspējīgāko mēdiju. SSD pat ir anti-reputācija par to, ka ātri nobrūk, lai arī jaunās paaudzes SSD solās to esam būt labojuši. Par X% aizpildīti gan neesmu neko dzirdējis. Tāpat arī HDD ir daudz lētāks (rēķinot Ls/GB), tāpēc to ir izdevīgāk iegādāties, ja datus plāno glabāt, nevis lietot. SSD trumpis ir tā ātrdarbība, tāpēc to parasti liek vietās, kur dati tiek daudz tramdīti (kā, piemēram, sistēmas disks). Nē, nu, var jau arī glabāt datus uz SSD, bet tas tā mazliet... netipiski. Tā kā SSD arī ir tik jauni, tad neviens īsti nezin, kas ar viņiem notiks pēc 10 gadu glabāšanas plauktā. Ar HDD jau ir pieredze.

 

Pievienots: Starp citu, negribi pirkt USB fleškas? 64GB var dabūt zem 20Ls, sanāk vēl lētāk nekā SSD.

Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

Nevajag tev SSD datu glabāšanai. Par to naudu nopērc 2 HDD un glabā vairākas kopijas.

 

Pats vēl visas bildes iesinhronizēju Picasā (štrunts, ka 2040 pix garākā mala, 10x15 izdrukai pietiek) un video visus cenšos ielikt Youtube (video ar ierobežotu pieejamību).

 

Kopumā tavs jautājums ir jau kādu laiku ļoti aktuāls, jo digitāla foto uzglabāšana ir ļoti trausls veids. Tā ir visas pasaules problēma.

Link to comment
Share on other sites

Baigais Janka
Par X% aizpildīti gan neesmu neko dzirdējis.
Nu, tas tak pirms TRIM laikos - ja piebāž disku, viss kļūst nežēlīgi lēns. Par tēmu - vairāk kā skeptiski skatos uz SSD kā backup ierīci. Tāpatās, būs firmwāres gļuks - žips, un visi dati kā nebijuši. Jebšu arī tās prognozes - teorija jau ir laba lieta :) Cik viņš praksē turēs, kas to zin, fleškas tak ar sprāgst, kā mušas. Ja tiešām vajadzīgas lietas, es droši vien divo nesējos iestellētu - DVD ripās un HDD.
Link to comment
Share on other sites

...gribu savus vērtīgākos datus - bildes + nedaudz video, uzglabāt iekš SSD...
Gribi tik no saviem vērtīgajiem datiem vaļā - tad uz priekšu. SSD der tikai un vienīgi sistēmai - glabāt tur kaut ko ir neprāts (nu, ja katru dienu veidosi bekapus uz ārējā HDD vai kur citur, tad jau var :devil: ). Atšķirībā no HDD, SSD mirst bieži, pēkšņi un bez iepriekšējām pazīmēm un dati praktiski, vismaz ar vienkāršām metodēm, ir neatgūstami (atkal atšķirībā no HDD).

SSD lietošana attaisnojama tikai laptopos (protams, regulāri bekapojot) kuri tiek bieži un nevērīgi nēsāti apkārt, jo triecieni (saprāta robežās) tos neietekmē. Kas attiecas uz softu ātrāku ielādēšanos - nu nesaskatu nekādu ekeonomiju, vai sistēma u.c. softi ielādējas 15 sek vai 1,5 min - cik tad dienā ietaupās? 5 min? Jēga no tā?

P.S.

Man viss tiek dublēts uz ārējiem HDD, sevišķi vērtīgas un unikālas lietas - divos eksemplāros. Pie tagadējās GB/Ls attiecības tas ir un vēl ilgi būs ērtākais un drošākais veids. Protams, eksistē visādi mākoņi, dropboxi u.c., bet nu jābūt ar novirzēm, lai kaut ko glabātu ārpus savas teritorijas.

Labots - raiviic
Link to comment
Share on other sites

Vairāki 2.5" HDD plauktiņā (vai pat vēl labāk katrs disks vismaz dažādās ekās) uz kuriem dublē visus datus un miers. Jēga no SSD diska ja caur USB3 tāpat diezko ātri tā kopēšana neies.

Link to comment
Share on other sites

Nez, vai nav labāk izmantot on-line servisus, piemēram Google Drive, Dropbox etc.?

Link to comment
Share on other sites

Reiz vienā darbavietā bija upgreids serveriem uz SSD. Strādāja jau baisi ātri, vairākas reizes ātrāk PHP libus ielādēja un visu pārējo, taču pie servera krašiem daļa datu aizlidoja kā nebijuši. Neticu es SSD kā stabilam datu uzglabātājam. Tikai RAIDs var kaut kādu mazliet uzticamību dot, bet arī - tas nav tā vērts. Es labāk mazajos laptopu cietņos sadublēju visu, ja nav atsevišķas RAIDīgas iekārtas (NAS/failserveri).

 

 

Tīri informācijai - tie bija Intel SSD. Nepateikšu, SLC vai MLC, 2009. gada vidū uzlika. Par dropbox utml - maksas pakalpojumos var, jā. Bezmaksas vietņu licencēs netiek dotas nekādas garantijas.

http://endijs.com/2011/02/02/mozy-krietni-palielinajis-pakalpojumu-cenas/ - par tēmu, arī mazāk zināmi servisi apspriesti. Bildes utml es esmu sadublējis bezmaksas MS Live - nav pārāk nopietni, bet vismaz papildus sirdsmiers ir. Visas olas vienā groziņā bail likt.

Labots - usver
Link to comment
Share on other sites

fleškas tak ar sprāgst, kā mušas

godīgi - man līdz šim NEVIENA fleška vēl nav nosprāgusi (arī paziņu lokā nav dzirdēts), kaut gan lietoju viņas vēl no tiem laikiem, kad 16 MB jau skaitījās normāls izmērs. SD kartes gan ir sprāgušas vairākas...

 

nesaskatu nekādu ekeonomiju, vai sistēma u.c. softi ielādējas 15 sek vai 1,5 min

Ne jau par ekonomiju runa, ir daļa ļaužu (es tajā skaitā), kas vienkārši necieš, ka kompis nav lietojams uzreiz pēc ieslēgšanas. Man, vācot jaunu stacionāro kompi SSD esamība būtu prasība Nr.1

Link to comment
Share on other sites

Baigais Janka

Man ir - gan fleškas, gan atmiņas eprom mikrenes, un pēdējām pat ir bijusi situācija, ka izdodas sasniegt maksimālo ierakstīšanas skaitu, pēc kura viņa ir lingojama laukā. A par SSD gļukiem un datu pasēšanu - spēj tik lasīt.

Link to comment
Share on other sites

Vairāki 2.5" HDD plauktiņā

Ar ko tad 2,5" labāki par 3,5", ja neskaita izmēru?

Link to comment
Share on other sites

flaši - mani kingstoni dzīvo kā dzīvojuši. 128MB DataTraveler, tāds pats 1GB DataTraveler, 16GB DataTraveler G2. Kā skračdiski vai svapdiski vai citām milzīgām noslodzēm nav lietoti, tikai mp3/dokumentu/bilžu glabāšanai/nēsāšanai/klausīšanai no flaša. Uzliec kaut ko un pēc pusgada-gada nolasi, kad vajag. Viss iet.

 

Visādi noname reklāmsuvenīrflaši (Tieto, DNB dalītie) - jā, tie mirst gan pēc dažām lietošanas reizēm.

Labots - usver
Link to comment
Share on other sites

nja, tauta lielā vairumā sliecās par labu HDD... būs jāpadomā. A-DATA ārējie 710 sērija, tipa triecienizturīgie.... kāds lieto tādus ? Atsauksmes ? Tiklīdz vēl nedaudz nokritīsies cenas, es gan pamēģināšu vienu SSD kā ārējo palietot, tad jau redzēs. Tomēr tehnoloģijas ir gājušas uz priekšu, citi te piemin 2009. gada pieredzi, tagad 2012 uz beigām iet...nekas nestāv uz vietas - viss mainās un attīstās. Tieši par jaunajiem HDD ir dzirdēts, ka tie birst nost rindām vien, salīdzinot ar vecajiem. Man pašam viens 160 GB stāv vecajā kompī vēl no 2005. gada, neko, iet rūkdams - viss notiekās!

Link to comment
Share on other sites

Pilnīgi piekrītu raiviic, man arī pāris SSD ir nobiruši ātri, labi, bez brīdinājuma un pazaudējot datus.

 

Es gan pāris serveros, kur nevajag lielu datu apjomu, bet ātrdarbība ir svarīga lietoju. Bet nu ikdienas automātisks bakups ir obligāta prasība. Dati tiek bakupoti uz parastiem HDD kas saslēgti spogulī, ja kas ;)

Link to comment
Share on other sites

Jaunie birst arī parastie. Man nupat pirktam jaunam Asus laptopam cietais knapi nedēļu izvilka...

Link to comment
Share on other sites

Sky_High tas ir parasts SATA disks un strādās ar SATA kontrolieri(mates plati), tas attiecās uz dzelžiem , bet jāņem vērā ka tikai sākot ar W7 ir iekļautas specifiskās SSD atbasta lietas OS.

Link to comment
Share on other sites

es droši vien divo nesējos iestellētu - DVD ripās un HDD

Ar DVD gan uzmanīgi. Parastie CD un DVD ~5 gadu laikā oksidējas, un šos vairs nevar nolasīt. Tas ir neizbēgami, un vienalga, kā Tu tos glabā. Esmu dzirdējis par "Archival-Grade" diskiem, kuriem sola kādus 70 gadus mūža, bet pats rokās neesmu turējis. Un, protams, neviens arī nezin, vai viņi tiešām tik ilgi izvilktu. :p

 

nu nesaskatu nekādu ekeonomiju, vai sistēma u.c. softi ielādējas 15 sek vai 1,5 min - cik tad dienā ietaupās? 5 min?
Savācas tīri labi. Un tam ir vēl viens bonuss - Tu nesāc browsēt boot.lv, kamēr veras vaļā Words. ;) Tāpat arī mēdz būt procesi, kas paņem ilgāk. Piemēram, ja man softa sakompilēšana no 5min nokrīt uz 30s, un es šo darbību veicu daudzas reizes dienā, tad ir gan jūtams guvums.

 

Jautājums: vai SSD var pielikt jebkurai mātenei un tas strādās ar pilnu performance, vai arī tur vajag kaut kādu speciālu soketu?
Neko speciālu nevajag. :)

 

A-DATA ārējie 710 sērija, tipa triecienizturīgie

Pēdējā laikā arī parastie HDD vairs nav nekādas jēlās olas. Tas bija pirms 10 un vairāk gadiem par to jāuztraucas. Tagad viņi šito ir salabojuši. Nu, protams, ja Tu darba laikā viņam iespersi, gan jau priecīgs nebūs, bet, ja izslēgts nokritīs no galda, tad diezi vai kaut kas notiks.

Link to comment
Share on other sites

Ronald_...... bet, ja jau Tev tie SSD tik daudz nobiruši kā raksti... ko tad Tu dari ? Viņiem tak visiem tagad 3 gadu garantija ! Tad jau Tev pilna māja ar - pēc garantijas apmainītajiem SSD ? :pooh_go: mosk vari notirgot pa 1/2 cenu ar garantiju :)

Link to comment
Share on other sites

Izmērs un nav nepieciešama atsevišķa rozete diska nobarošanai.

 

P.S samudrījos meistarībā, tā ir atbildes uz Ivo jautājumu par to kapēc 2.5" ir labāki par 3.5".

Labots - andza
Link to comment
Share on other sites

Baigais Janka
Ar DVD gan uzmanīgi.
Nu, DVD labums iraid lētums. Šajā gadījumā ar 30 ripām pietiks, rasi, pa kādu piecīti var tikt cauri, ja ne lētāk. Nu, reizi gadā var testu izkruķīt sirdsmieram. Bet nu HDD, kā jau teicu, ar paralēli vajag. 2 HDD tomēr krietni dārgāk sanāks, vecus lūžņus tak ar jēga nava pirkt.
Link to comment
Share on other sites

Vēl jau visnotaļ drošs solās esam variants glabāt datus online pie attiecīgiem tāda servisa nodrošinātājiem. Vienīgi - padārgi...

Link to comment
Share on other sites

Yzerman, nav gan man pilna māja - ja disks nobrūk viņš tiek nomainīts ar rezerves, nobrukšais samainīts pēc garantija un nolikts plauktā rezerves diska vietā.

Link to comment
Share on other sites

Nu, DVD labums iraid lētums. Šajā gadījumā ar 30 ripām pietiks, rasi, pa kādu piecīti var tikt cauri, ja ne lētāk. Nu, reizi gadā var testu izkruķīt sirdsmieram. Bet nu HDD, kā jau teicu, ar paralēli vajag. 2 HDD tomēr krietni dārgāk sanāks, vecus lūžņus tak ar jēga nava pirkt.

Hmz? Kur tu DVD ripuļus par 16sant. gabalā izrauj? Tas gan ož pēc noname ripuļiem pagaldē pēc pusnakts pie Vasjas mājās! Ja skatās uz veikala cenām (nu, kādi 40.sant par ripuli vismaz), tad gan HDD sanāk lētāks. Labots - Vilx-
Link to comment
Share on other sites

Baigais Janka

Kurš mūsu bodēs ripuļus pērk! Tak miļjards percentu uzcenojums. Es sūtu no Vācijas, tad (do dies atmiņu) par matricu ~0.20 sanāk Verbatim, a kauču kādi Maxwell vai nebij ~0.14.

 

EDIT - tiko paskatījos - ņemot 50 kārbu, pa 0.16 sanāk Verbatim, bet nu sūtīšana tur kādu santīmu ar piemet, ta apmēram tā ir, kā teicu.

Labots - Baigais Janka
Link to comment
Share on other sites

Pats vēl visas bildes iesinhronizēju Picasā (štrunts, ka 2040 pix garākā mala, 10x15 izdrukai pietiek) un video visus cenšos ielikt Youtube (video ar ierobežotu pieejamību).

 

Es šitā visas bildes biju iesinhronizējis uz foto.apollo.lv - tā teikt, liela kompānija, gan jau savu fotoservisu neaizvērs. Ja nemaldos, pat vietu biju piepircis klāt.

 

Skuju, aizvēra!

 

Pēc tam bija tāds hemoroīds to visu vilkt atpakaļ caur viņu līko web interfeisu...

Link to comment
Share on other sites

Bildēm un video ir arī daudz nopietnāki servisi pieejami: smugmug, zenfolio, pictage u.c. Tie gan ir maksas, tomēr ne reizi vēl neesmu nožēlojis, ka paņēmu (manā gadījumā izvēle krita uz smugmug)

Link to comment
Share on other sites

Ipeklofijs

64GB par 20Ls vēl nav manīts, bet 32GB par 10Ls gan ir mūsdienu realitāte. Starp citu, tas varētu būt tīri labs risinājums glabāšanai. Nafig dārgo, lielo SSD vai HDD, ja tik daudz vietas nav vajadzīgs un tās kartiņas var ielikt smukā kastītē, nolikt drošā plauktiņā un nekas tai infai nenotiks.

Labots - Ipeklofijs
Link to comment
Share on other sites

Parastie CD un DVD ~5 gadu laikā oksidējas, un šos vairs nevar nolasīt.

 

palabošu, nevis parastie, bet lētie, nevajag nekādu archival grade, lai glabātu 20 gadus, stāv plauktā ierakstīti normāli verbatimi/hp/traxdata/etc plāceņi, kuri vēl joprojām lasās normāli

Link to comment
Share on other sites

Ar parastajiem CD / DVD ir tā ka kā paveiksies . Nu uzspīdēs saule uz plauktu ne tā vai kas ne tas gaisā un ... čau . Personīgi vērtīgus datus glabāju uz DVD RAM diskiem. Nu ja ražotājs sola 20-30 gadu garantiju ierakstiem, tad... . Otrs plus ka tie jau ir parrakstāmie, varot x100 000 pārrakstīt . Nu mīnusi tik divi-cena un lēns rakstīšanas ātrums. Bet SSD diskus kā glabātuvi?- pasarg dievs jo tur jau ja nedaudz iedziļinās šunas (ieraksta) tehnoloģijā tad tāds dikti nestabils veidojums. Nu iespēja ka kārtējā kosmosa neitrona deva sačakarēs to stāvokli, ir mežonīgi liela.

Link to comment
Share on other sites

Ipeklofijs

Vot tā, Vilx, tagad man pēkšņi "vajag" 64GB, varētu 128 (~50Ls) un sapņos rādās 256 (~300Ls :D).

Idiotisms, savulaik par 16GB nogrieztu īkšķi un tupētu laimīgs kaktā.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...