Jump to content

Darba attiecību beigšana un darba grāmatiņa


demonick
 Share

Recommended Posts

Ir situācija, kad pirms gandrīz mēneša tika norunāts ka drīz eju prom no darba(bez atlūguma rakstīšanas), bet šajā periodā sanāca konflikts ar priekšnieku, kā rezultātā mani negrib vairs laist tik viegli prom un dažādos veidos apgrūtina dzīvi, piem., ņem nost no algas.

 

Ir tā, ka priekšniekam nepatīk doma ka daudzas lietas neiesākšu/nepabeigšu, kaut arī mēnesis laika bija situācijai pielāgoties. Vēl vairāk viņam nepatīk doma, ka būs jāizmaksā pilna atvaļinājuma nauda, kas netika izmantots.

 

Tagad es baidos par to, ka pēc mēneša perioda beigšanās mani vienkārši atstās "aiz atslēgas", neizmaksājot ne algu, ne atvaļinājuma naudu. To es vēl spētu menedžēt, bet vislielākā bēda būtu, ja man vispār neatdotu atpakaļ darba grāmatiņu, kas nozīmētu ka es nevarētu saņemt bezdarbnieka pabalstu, pat ja man jaunu uztaisītu, un ka nevarētu atsākt strādāt citur.

 

Tātad, rodas jautājums:

Kā es varu cīnīties pret situāciju, kad darba devējs atsakās atdot darba grāmatiņu/atmaksāt atvaļinājuma naudu? Cik es saprotu, tad darba devējam nekādi izdevumi nav no tā ka oficiāli skaitos darbinieks, bet man nemaksā algu? Darba līgums ir, un viss notiek oficiāli.

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Kaut kas nelīmējas kopā - visu gribi oficiāli, bet atlūgumu nevēlies rakstīt, kas arī ir tiesisks pamats darba attiecību izbeigšanai. Bez atlūguma pats pārkāp līguma nosacījumus un radi apstākļus, lai neizmaksātu pilnu algu.

Ir situācija, kad pirms gandrīz mēneša tika norunāts ka drīz eju prom no darba(bez atlūguma rakstīšanas),

Link to comment
Share on other sites

Darba grāmatiņas Latvijā gan nepastāv jau n-tos gadus :wacko2:

Tā ir, ka paļaujas uz mutiskām norunām. Papīrs tomēr pāri visam.

Link to comment
Share on other sites

demonick

Tur jau tā lieta, ka likās, ka nevajag rakstīt atlūgumu, un mēnesi iepriekš pabrīdinot visiem viss būs skaidrs. Tagad atlūgumu rakstīt nebūtu liela jēga, jo to var nepieņemt/izmest miskastē un pierādi vēl, ka tādu esi rakstījis. Un darba līgumā ir cietā alga minēta, pie tam algu noņēma nebrīdinot nekādā veidā.

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Mutiski brīdinot var tikai uz ateju aiziet. Atlūgumu vienmēr ir jāraksta, un jo ātrāk, jo labāk. Darba devējs to nedrīkst nepieņemt.

Link to comment
Share on other sites

Oficiāls atlūgums no Tavas puses - piespiest palikt nevar.

Link to comment
Share on other sites

demonick

Nu skaidrs, atlūgums jāraksta katrā gadījumā, bet kas pierādīs, ka esmu tādu rakstījis? Ņemt slepeno kameru līdz? :D

Link to comment
Share on other sites

Atlūgumu vajag rakstīt divos eksemplāros. Uz tā eksemplāra, kas paliek pie sevis , jāprasa lai darba devējs parakstās, ka saņēmis tādā un tādā datumā. Potams, ja tagad rakstīsi atlūgumu, rēķinies, ka vēl mēnesi būs jārubī.

Labots - ridao
Link to comment
Share on other sites

raiviic

Paklau, kādā pasaulē tu dzīvo, ja pat elementāras lietas nezini/nespēj iedomāties ?

1. Atlūgums ir obligāts nosacījums, ja bijušas oficiālas darba attiecības (ne "kreisais" darbinieks ar aplokšņu algu - kuru var izmest no darba jebkurā laikā). Interesanti, kā uzņēmuma vadība atskaitīsies augstākstāvošajiem par darbinieka atlaišanu bez rakstiska pierādījuma ? (Protams, izņemot gadījumus, kad atbrīvo ar pantu, par nopietniem pārkāpumiem - bet to tev nevajag). Savukārt nākošās darbavietas boss var pazvanīt (un nereti pazvana) iepriekšējās bosam, lai ievāktu info par potenciālo darbinieku un atlaišanas iemesliem.

2. Kurš tev liedz uzrakstīt atlūgumu divos eksemplāros, uz viena palūdzot bosam, vai sekretārei parakstīties par saņemšanu ? Ja nepieņem - eksistē arī ierakstītas vēstules, par kuru saņemšanu saņēmējs parakstās.

3. Tā kā pēc darba likuma, pēc atlūguma iesniegšanas jānostrādā mēnesis (var arī atlaist nākošajā dienā, bet tikai, ja tas nerada problēmas darbavietai un var sarunāt ar vadību, kas šajā situācijā, šķiet, neizdosies), tad rēķinies ar mēnesi šajā darbā un nepatīkamu attieksmi vismaz no vadības.

Tavā gadījumā nekāda arodbiedrība vai jurists neko nepalīdzēs, kamēr nebūs pagājis mēnesis kopš atlūguma saņemšanas, jo pēc darba likumdošanas taisnība ir darba devējam. Kasīties vari vienīgi par algas samazināšanu un atvaļinājuma naudām - bet algas gadījumā vadība varbūt var pierādīt, ka tu nespēj veikt pilnvērtīgu, iepriekšējai algai atbilstošu darbu.

Labots - raiviic
Link to comment
Share on other sites

Vai tad likums atļāva tā vienkārši ņemt un kaut ko novilkt no darbinieka algas?

Link to comment
Share on other sites

Viss atkarīgs no darba līguma ko darbinieks paraksta

Link to comment
Share on other sites

demonick

Par algas samazināšanu - pirms tam pēc likuma būtu jābūt parakstītam papīram par to, ka man samazinās algu par tik un tik un manam parakstam, bet šajā gadījumā nebija ne mutisks, ne rakstisks brīdinājums. Pēc kādiem kritērijiem pierāda to vai strādā atbilstoši algai? Ja skatās pēc projektiem un ienākumiem no tiem, tad pa nullēm sanāk apmēram.

Link to comment
Share on other sites

avarons

Ja līgumā bija minēta "cietā alga", tad to drīkst samazināt tikai ar darbinieka piekrišanu. Visādas prēmijas un piemaksas gan var apgriezt daudz vienkāršāk.

Link to comment
Share on other sites

raiviic

Lai zinātu par algas samazināšanas likumību, vispirms jāzin, kas tieši rakstīts darba līgumā, sevišķi attiecībā uz veicamajiem pienākumiem, darba laika režīmu un paredzēto atalgojumu ar visām iespējamām niansēm. Kā jau avarons teica - ja cietā alga - tad samazināšana iespējama tikai ar abu pušu piekrišanu un ja darbinieku šis piedāvājums, ar pamatojumu par samazināšanas iemeslu, neapmierina - var rakstīt atlūgumu. Prēmijas, piemaksas u.t.t. var mainīt kā vien vēlas bez brīdinājuma.

Ja priekšniecība uzskata darbinieku par nepietiekami atbilstošu veicamajam darbam, bet darbiniekam citāds viedoklis - eksistē komisija, kas izvērtē situāciju, piemēram dodot konkrētus uzdevumus, vērtējot izpildes ātrumu un kvalitāti u.t.t.

#labiitis: Darba attiecību izbeigšana abām pusēm vienojoties jau arī ir atlūgums, tikai ar iespēju neatstrādāt likumā paredzēto mēnesi. Bez birokrātiskām darbībām tas var radīt problēmas gan darba devējam, gan darba ņēmējam nākotnē.

Labots - raiviic
Link to comment
Share on other sites

demonick

Par algu līgumā rakstīts:

"Samaksāt darbiniekam saskaņā ar darba tiesību aktu un šī līguma noteikumiem neto amatalgu, kas sastāda Ls X par pilnas slodzes darbu."

Link to comment
Share on other sites

Autors laikam darba grāmatiņas vietā gribēja teikt nodokļu grāmatiņa....

Link to comment
Share on other sites

Darba attiecību izbeigšana uz abu pušu vienošanos? :)

Tas ir vislabākais, jo ir noteikts datums, pēc kura darba attiecības beidzās. Divos eksemplāros, ar pušu parakstiem.

Ja attiecības ar priekšnieku nav labvēlīgas, tad atlūgums (arī divos eksemplāros, ar parakstiem). Bet es līdz šim nezinu kādus datumus vajag rakstīt atlūgumā. Rakstīšanas datums - skaidrs. Bet no kura datuma "lūdzu atlaist mani no darba" ? Tagadējā diena + 30 dienas vai vienkārsī tagadēja diena ?

Link to comment
Share on other sites

raiviic

Lūdzu atbrīvot mani no darba (kantora nosaukums) pēc paša vēlēšanās (var pierakstīt jēdzīgu iemeslu - dzīvesvietas maiņa, studiju uzsākšana klātienē, došanās uz Īrijas zemeņu laukiem u.t.t.). Paraksts, datums (rakstīšanas dienas). Ja attiecības labas un bez tevis kādu laiku var iztikt - var atlaist kaut vai nākošajā dienā). Ja attiecības draņķīgas, esi nepieciešams darbinieks - tad vai nu mēnesis, vai kad būs sameklēts cits darbinieks uz tavu vietu (specifiskos gadījumos, tas gan reti, var arī ilgāk par mēnesi neatbrīvot (pamatojot iemeslu).

Labots - raiviic
Link to comment
Share on other sites

Igelkott

Darba grāmatiņas Latvijā gan nepastāv jau n-tos gadus :wacko2:

Pastāv, zem cita nosaukuma. Var jau, protams, strādāt bez Algas nodokļu grāmatiņas, bet rēķinoties ar sekām: bez iespējas iestāties bezdarbniekos lai saņemtu pabalstu, kā arī, cik zinu, vispār bez tās strādāt ir neizdevīgāk.

Lai gan, par cik šā vai tā viss tagad ir redzams elektroniski, tā grāmatele ir bezjēdzīga mūsdienās, bet "sistēma prasa" (tie paši NVA). PS. atstāt pie darba devēja nedrīkst nekādā gadījumā.

Link to comment
Share on other sites

Ja Tu esi sācis strādāt, kad vēl bija darba grāmatiņa, tad viņā ir spēks. Piemēram, ja nākas doties bezdarbniekos, vai kā citādi, stāža aprēķinā (20 gadu d.stāža robežšķirkne) darba grāmatiņa ir glābējzvans. Ne viss ir savadīts kompjūteros. To sāka darīt tikai pēc kaut kāda tur 199X gada. Es pats ar to sastapos pāris gadu atpakaļ. Tad vēl izziņa par karaklausības apliecības PSRS bruņotajos spēkos izņemšanu - 2 gadi pie stāža. Nemetiet tā vienkārši savus papīrus laukā. It sevišķi tie, kuri strādāt sāka vēl PSRS laikā, vai 90-to sākumā.

Labots - ggg97
Link to comment
Share on other sites

Nu,nu,es nu gan neteiktu, ka darba grāmatiņai un algas nodokļu grāmatiņai ir kaut kāda līdzība. Pilnīgi atšķirīga informācija viņās ir norādīta. Kam ir abas, var salīdzināt :happy:

Link to comment
Share on other sites

demonick

Man palika skaidrāka bilde, paldies tiem, kas atbildēja. Būtu vēlams šo tēmu aizvērt un, vēlams, dzēst.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...