Jump to content

3G/4G tāluztveršana jeb ciešams internets laukos


Ronalds
 Share

Recommended Posts

Kā mēs visi zinām pilsētās tiek piedāvāts optiskais internets, dažādi kabeļi, sliktākajā gadījumā LTK DSL kas nodrošina labāku vai sliktāku, tomēr pieņemamu un lietojamu interneta ātrumu. Diemžēl pametot pilsētas ar internetu viss paliek slikti vai pat ļoti slikti. Triatels - nu par šo labāk neizteikšos. Dažās vietā var uzcelt augstu torni, ierīkot radiolinku, tomēr tas ir dārgi (pāris tūkštoši ls). Paliek tikai mobilo telefonu operatori ar 3g datu pārraidi. LMT ir visplašākais 3g pārklājums, tomēr bāzes stacijām parasti ir maza caurlaides spēja līdz ar to interneta ātrums brīvdienās un vakaros ir zem katras kritikas. (LMT plāno tīkla modernizāciju, bet kamēr neesi pārlecis nesaki hop)

Kā vienīgo variantu lai iegūtu laukos kaut cik ciešamu internetu es atradu variantu noķert 3g torni no tuvākās pilsētas. Tā kā pilsētās torņu ir salīdzinoši daudz un lielākā daļa pilsētnieku lieto citus interneta pieslēgumus tad pilsētas torņi ir salīdzinoši maz noslogoti un spēj nodrošināt kaut cik ciešamu interneta ātrumu.

Lai to izdarītu nepieciešams:

Paraboliskais režģis, es izvēlējos http://www.tp-link.c...del=TL-ANT2424B Cena ~27ls
TL-ANT2424B-01.jpg
Derētu arī satelīta šķīvis, kas ir lētāks, tomēr jāņem vērā ka antena visticamākais būs jāceļ mastā lai tiktu pāri kokiem (radioviļņu izplatīšanās likums neviens nav atcēlis) un sat šķīvim ir ļoti liela vēja pretestība (līdz pat 1 tonnai) līdz ar to vajag izturīgāku un dārgāku mastu - kopā var sanākt dārgāk.

Labs 3g modems, es paņēmu Huawei E353, galvenais lai atbalsta HSPA+ tehnoloģiju. PIrku no ebay.co.uk pa 35 GBP ar sūtīšanu, LV var dabūt pa 35 ls.

USB over cat5 pagarinātājs - apmēram šāds
http://www.ebay.co.u...#ht_2117wt_1396
8.40 GBP ar sūtīšanu.

Ethernet kabelis vajadzīgā garuma (pāris ls atkarībā no vajadzīgā garuma)

Pelēko kanalizācijas trubu savienotāji 2gab un 4 gab korķi (kopā ap 3 ls)

Visas detaļas kopā
post-62913-0-17985600-1341137374_thumb.jpg

USB pagarinātāja ligzdu jāielīmē ar montāžas līmi viena korķa vidū, trubu savienotāju ar savilcējiem nostiprinu antenas uztvērēja vietā.

post-62913-0-94196700-1341137673_thumb.jpg
post-62913-0-44464300-1341137697_thumb.jpg

Gatavo konstrukciju skrūvēju 45 grādu leņķī pie 9m pagaidu masta un slienu augšā. (45 grādu leņķī jo 3g torņiem ir divas antenas viena ar horizontālu, otra vertikālu polarizāciju)
post-62913-0-82636600-1341138026_thumb.jpg

Antena skaisti šūpojas vējā, tomēr rezultāts neizpaliek:
post-62913-0-27249400-1341138089_thumb.png
post-62913-0-39642500-1341138102_thumb.png

Protams ka 2.67 up / 2.16 down nav nekas dižs, tomēr ņemot vērā ka mērījums tika veikts sestdienas vakarā, kad tīkla noslodze maksimāla - domāju ka rezultāts ir labs.
Izdevās noķert arī tele2, bet tur bija silikāts signāls un ātrumi.
Bez antenas tele2 3g vispār neizdevās noķert, bitei rādīja -105 dbm, negribēja pat reģistrēties tīklā.
Pirms pāris dienām kad mēģināju šo antenu nedaudz zemākā mastā pa darba dienas vidu ātrumi neskatoties uz nedaudz sliktāku signālu bija daudz labāki - tas ir saistīts ar 3g torņu noslodzi, kas brīvdienās/ vakaros ir maksimāla. Šādam mastam ir nepieciešamas atsaites. Arī usb pagarinātājā antenas daļa jāliek trubā. Lai izvadītu mitrumu trubas apakšā vajag mazu caurumiņu.
Tele2/bite torņi no manis atrodas ~6 km attālumā un vēl pa ir meži un kalniņi.

Labots - Skrandainais
Tā kā runa pārsvarā par 4G, tad pielaboju tēmas nosaukumu
  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 171
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • Mezavecis

    29

  • Didzis

    25

  • DJWoX

    10

  • Ronalds

    24

Top Posters In This Topic

Posted Images

Touareg

Malacis, paldies par instrukciju un dalīšanos savā pieredzē.

Link to comment
Share on other sites

Skaidrd,ka malacis, vismaz kautko cilvēks ar savām rokām dara. Es ieteiktu vēl padomāt par zibens aizsardzību.Vajag kādu stieni nostiprināt.lai tā gals ir vismaz metru virs antenas. Nu protams mastu sazemēt. Citādāk vakarā sola pamatīgu pērkonu,ka nenokrīt interneta atrums uz nulli. Vēl mastam kartīgas atsaites. Šitās lietas amatieru konstrukcijas parasti klibo.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Ronalds

Kārtīgas atsaites konstrukcijai protams ka būs.

 

Zibens aizsardzība - sāpīgs jautājums.... Esmu lasījis ka nepareizi uztaisīts zibens novedējs sadara vairāk sliktuma kā labuma - viņš pievelk zibeni, bet ja nevar to droši uz zemi novadīt....

Varbūt kāds var pastāstīt ko vajag kārtīgam un drošam zibens novedējam.

 

Un 2 mbit - tas tāpat nav normāls interneta ātrums manā izpratnē. Ir ievadītas sarunas ar kaimiņiem un cerams ka izdosies uzsliet mastu un sataisīt normālu radiolinku uz Rīgu.

Link to comment
Share on other sites

Varētu runa būt par pārsprieguma aizsardzību, bet tas jau kompja galā. Likt zibens novedēju ūsas nav jēga, jo tieša zibens spēriena gadījumā (lai Dievs stāv klāt) tā pat tas viss aizies pie tēviem.

Link to comment
Share on other sites

Pret tiešu zibens trāpijumu zibensnovedējs pasargā tikai no mājas nodegšanas. Visa elektronika tāpat būs beigta, jo elektromagnētisko impulsu vēl neviens nav atcēlis. Labāk tomēr pie beigta radiolinka, nevis stāvēt pie nosvilušas mājas. Būtībā jau nav tik traki un pilna pasaule ar mobilo telefonu torņiem. Neba nu visu uzreiz sasper, bet torņos gan citas klases aizsardzība aparatūrai. Vienkarši mājā neatmaksājas visus tos razrjaņikus likt.Lētak sanāk nimainīt habiņu vai modēmu.

Es jau teicu,ka virs antenas kadu metru vai vēl augstak vakag netāliski stieni ne tievāku par 8mm. Tālak to savieno ar metāla mastu, bet pašu mastu iezeme. Zemējumam pietiks kārtīgs lauznis iedzīts zemē. Ja arī zemējuma pretestība nebūs daži omi, pie miljons voltiem oms šurp, turp ir pofig, tāpat izsitīs cauri.

Link to comment
Share on other sites

Zibens novedējs ir laba lieta. Bet nav labi, ja no zibensnovedēja kaut kādi vadi nāk mājā iekšā, kā konkrētajā gadījumā.

Link to comment
Share on other sites

Ronalds
(labots)

Plānoju mastu likt pie konteinera kas tiek(un tiks) izmantots kā saimniecības būve.

Mastu domāju taisīt no koka brusiņām 50x50. Domāju ka vairāk par 9m kas ir tagad nevajag - tāpat signāls -73 dbm. Vasarā ar visām lapām.

 

Varbūt jēga ir zibens novedēju likt uz mājas jumta - jumts 4 stūru piramīda? Māja 1 stāvu.

 

Kādu vadu vajag lai savienotu zibens novedēju ar zemi?

Labots - ronalds_
Link to comment
Share on other sites

Ir vairākas firmas, kuras nodarbojas ar zibensaizsardzības materiālu ražošanu. Viņu mājaslapās ir pieejami bukleti, kuri ir vienkārši lasāmi gandrīz

jebkuram. Dehn, OBO Betterman u.c.

Link to comment
Share on other sites

Ja koka masts, tad gar to uz distanceriem jānostiprina kārtīga dzelzs drāts 8-12mm diametrā kuru tālāk savieno ar zemē iedzītu resnu stieni vai lenķadzelzi. ggg97, nu bet kā bez vadiem iztikt. Antenu bez vadiem un kabeļiem uztaisīt nevar.Cita lieta, būtu labi,ja ezerneta kabelis ar ekrānu, visa aparatūra ar zemejuma spailēm,kartīgz zemējuma kontūrs majai, lai ir kur tas spailes un ekrānu pievienot. Es esmu reālists un visa tānebūs. Vienkārši pēc zibens spēriena tiks nopirkta jauna aparatūra jo to modemu jau nav principā aiz kā iezemēt.

Ja rokasaug no īstās vietas, tad visu zemējumu var ustaisīt pats un nekadas firmas nav jāmeklē.Nav tur nekādas kosmiskas tehnoloģijas.

Labots - Didzis
Link to comment
Share on other sites

klau, a vecais viasata šķīvis šitam jokam ar der?

 

pašlaik ir vecais e1552 post-59407-0-32029300-1341150831_thumb.jpg un jaunais e173 puļķis post-59407-0-64828100-1341150836_thumb.jpg ..zona nav nekāda dižā, bet ir(ņemot vērā, ka puļķis štepselējas keisā, kurš stāv zem galda, kas stāv pie loga, kas ir mājās pusē prom no torņa :D )

 

post-59407-0-64326900-1341150840_thumb.jpg ..māja kreisajā, tornis labajā bildes pusē - attālums ~ 5 km!

 

pāris dienas iepriekš izmocijos ar rūteri..šis varētu būt variants! :)

Link to comment
Share on other sites

Viasata ofseta šķīvi var izmantot, tikai apčakarēsies pareizos leņķus meklēt, kuri katram šķīvim savadaki. Tev tak vajag precīzi uz torni orientēt. Parasti tad šķvi sagāž pa deviņdesmit grādiem. Tad vismaz točna zināma horizontālā plakne un griež antenu uz maksimumu. Daudz vieglāk parabolisko antenu izmantot.

Link to comment
Share on other sites

Ronalds

Viasat šķīvis der, vajag tikai vertikālā plaknē uz 0 grādiem orientēt. (visiem šķīvjiem ko esmu redzējis ir skala) Tikai skatoties uz augstumu zīmējumu jāceļ antena pēc iespējas augstāk......

-103, -109 dbm ir par maz stabilam internetam.

Link to comment
Share on other sites

kas ir ar kokiem priekšā.. jāzāģē nost galotnes vai tā tiešā redzamība pa lielam ir po..?

 

nu par tiem dbm..nu zem galda neko labāku nevar gribēt..būs jau labāk ja to puļķi kaut pie ārsienas torņa pusē noliktu..tiem usb vadiem ir kāds ierobežojums uz garumu?

Link to comment
Share on other sites

Ronalds
(labots)

Lētie usb pagarinātāji modēmam neder. Iekārtu atrod, bet mēģinot pieslēgties pazūd dēļ traucējumiem. Lai ietu vajag USB 2.0 shielded pagarinātāju, bet tāpat 5m max. Un tāds kabelis maksā dārgāk kā usb over cat5 pagarinātājs. Viņam max garums 50m (pēc ražotāja specifikācijas)

Sākumam paņem usb pagarinātāju (linku devu), izliec modemu ārā un tad skaties.

 

Tiešā redzmība 2.1 ghz dipazonā ir vajadzīga. Visiem kokiem galotnes nenozāģēsi - vajag celt antenu augšā! .

Labots - ronalds_
Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Šitais pasākums kaut kā aizdomīgs tajā ziņā, ka USB ports tiek izvilkts uz mājas jumta. Ja spers zibens, tad pie tēviem aizies ne tikai uztvērējs, bet arī kompja USB ports un saistītās lietas.

 

Uz balkona vai zem mājas jumta vēl var likt. Augstāk - ļoti liels risks.

Labots - Mr.Līkrocis
Link to comment
Share on other sites

bet vai ar ārējo yagi antenu nebūtu labāki signāla līmeņi?

Link to comment
Share on other sites

Ronalds

Mr.Līkrocis - jebkurā gadījumā kaut kāds vads jāvelk uz māju. Un antena jāceļ augšā. Es pasākumu slēgšu pie rūtera, tālāk pa wifi. Tomēr ceru ka zibens gadījumā pa galam būs tikai modems + usb pagarinātājs.

 

DJWoX - domāju ka nebūs. yagi pastiprinājums ~16 dbi, paraboliskam režģim virs 20. Bez tam šajā diapazonā katrs antenas vada metrs, katrs savienojums, pat ļoti kvalitatīvi izpildīts stipri vājina signālu.

Link to comment
Share on other sites

Paraboliskā antena pie tām frekvencēm dod lielāku pastiprinājumu un, yagi tipa antenā, USB puļķi būs visai grūti iemontēt.

Ne visiem šķīvjiem ir grādu skala un ja ir tad tā ir neprecīza. Cik esmu ofseta antenas licis, tad vienmēr tās sagāžu par 90 grādiem.Nu jā eas jau vairāk uz 5,4GHz lieku un ne jau sūda viašrota ļerpatīgo šķīvi.

Mr. Līkroci kad intrnets neiet, tad visi varianti labi. Ja tuvumā zibens iemauks, tad tāpat viss būs pipec Pērkona laikā jāatslēdz visi kabeļi

J@nis, diemžēl uz 2GHz vajag tiešo redzamību uz torni.Tikai tad var dabūt pilnu spolīti signala. Tā ir galvenā problēma mobilajam internetam. Ja kāds reklāmās stāsta,ka nuti pasulē visi pāries uz mobilo internetu tad tās ir pilnīgas muļķības. Šīs tehniskās problēmas principā nav atrisināmas ne 3G ne 4G tīklos. Jā pilsētā,kur torņu daudz un signāls atstarojas no majām,mobilais internets ies, brt laukos, aiz slapja neža un bez tiešās redzamības nekad!

Labots - Didzis
Link to comment
Share on other sites

abyss00

Tiem, kas meistaro antenas, iesaku no sākuma uzzināt kādā frekvencē jūsu operators raida 3G signālu, piemēram, zinu, ka Tele2 dziļos laukos pārsvarā 3G ir 900 MHz frekvencē, bet autoram ir 2,4 Ghz antena.. ;)

Link to comment
Share on other sites

Protams, ka šeit nevar būt runa par dotās antenas pases pastiprinājuma decibeliem.Izvēlēts ir vieglāk realizējamais variants ar uzsvaru uz tiešo redzamību.

Es savu Latnet aparātu (5Ghz band) uzdzinu 16m augstumā un ja vajadzētu, liktu arī augstāk.

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Kāds vēl 3G uz 900MHz un vēl laukos? Labākajā gadījumā ir EDGE.

Labots - Mr.Līkrocis
Link to comment
Share on other sites

Risinājums interesants, tomēr, vai vienkāršāk un lētāk tomēr nav iepirkt modemu ar āra antenas pievienošanas iespēju? Šito čakaru ar tā puļķīša uzstiepšanu daudzmaz normālā augstumā, toties pliku antenu uzliec parastā no meža atstieptā kārtī, pagriez uz tuvāko torni, kas raida 3G un aizmirsti.

Link to comment
Share on other sites

Ronalds

aoma - tu kļūdies! Izslasi uzmanīgi visu topiku - esmu paskaidrojis kāpēc tieši šāds risinājums!

 

Ir Ir laukos 3g bāzes stacijas kas strādā 900mhz frekvencēs! Bet tādu ir salīdzinoši maz. Es ķeru 3g no Ogres un tur viss 3g iet 2100 mhz.

Link to comment
Share on other sites

Kāds vēl 3G uz 900MHz un vēl laukos? Labākajā gadījumā ir EDGE.

 

Ārpus Rīgas rajona LMT ir ļoti daudz UMTS900 bāzes staciju. Tādēļ braukātājiem jāskatās, lai iegādātais puļķis atbalsta arī 900MHz.

http://karte.lmt.lv/

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

VIL, atbalstīt jau atbalsta, tikai ātrums pakaļā. Man zināmajā mellajā caurumā starp Tukumu un Talsiem, niknākais ir Bite tornis ar EDGE.

Link to comment
Share on other sites

Ronalds

Kur tajā lapā tu redzi frekvences?

 

Tur tikai norādīts UMTS /GSM bet UMTS stacija var strādāt arī 900 mhz frekvencē - ir tādas stacijas vismaz LMT un liekas arī TELE2. Parasti gan UMTS (3G) stacija strādā 2100 mhz.

Link to comment
Share on other sites

oki bet ja izmantotu parabolisko antenu kuru pieslēdz ar konektoru pie modēma nevis ieliek iekšā antenā modēmu ?

 

pašu modēmu ar paŗak tālu nevlikt max 50cm no antenas tālak jau USB

Link to comment
Share on other sites

Ronalds
(labots)

Parabolas fokusā atrodas fīds - maza antena kas uztver signālu. Man neizdevās atrast režģantenu kas 2100mhz diapazonam paredzēta.

 

Problēmas kas rodas ja mēģinām slēgt puļķim ārēju antenu:

1. Jāpārtaisa uztvērējs uz 2100mhz, cik saprotu bez mērinstrumentiem to izdarīt precīzi ir grūti.

2. Ja puļķis 50 cm no antenas tāpat viņš atrodas ārā - vajag udensizturīgu korpusu.

3. USB puļkim neatradu iespēju atslēgt iebūvēto antenu - bet viņa var traucēt ārējai.

4. Lai USB puļķim pieslēgtu ārēju antenu vajag pigtailu - speciālu vadu ar pareizo štekeri galā, tas sanāk vismaz 2 savienojumi. un katrā savienojumā ir signāla zudumi.

 

Tāpēc liku usb puļķi režģa fokusā - lielākā daļa problēmu uzreiz atkrīt.

Labots - ronalds_
Link to comment
Share on other sites

taalaak jau viss caur ethernet un poe...

Wi-Fi un saules/vēja elektrību - īpaši tiem, kas nevēlas kabeļus no masta vilkt istabā

Link to comment
Share on other sites

Nu, nu,gribu es redzēt to saules un vēja enerģiju modēma barošanai ziemas vidū,kad akumulators sasalis. Bez vadiem to padarīšanu izveidot nevar, Ja jāvelk štroms, tad novelk pie reizes arī ezerneta kabeli. Bail no zibņiem, sataisi pareizu zibensnovēdēju, zemējumu un lejā kabelī ieliec vecu habiņu.Lai tak zibens sper tai llūznī.

Labots - Didzis
Link to comment
Share on other sites

Starp citu interesants novērojums. Pagājušā gada beigās LMT uzlika manos pāķos 3G uz torņa. Visu ziemu un pavasari smuki bija zilā gaisma uz puļķa un 3G rullēja. Maija vidū sākās problēmas un tagad vasarā visu laiku zaļais EDGE stāv. Domāju wtf un konstatēju, ka kokiem lapas saplaukušas! Līdz ar to tornis vairs nav tiešā redzamībā un jāliek man ar būs antena kaut kur augstāk :(

Link to comment
Share on other sites

Radioviļņu izplatīšanas likumus neviens nav atcēlis. Ja te kāds baigi fano par 3G un liek milzu cerības uz 4G, tad tā ir kļūda. Visām frekvencēm,kuras grozās ap 2GHz vajag tiešo redzamību un caur krūmiem jums nekāds 4G nekad nespīd! e=d pieredze ir klasisks piemērs.

Link to comment
Share on other sites

uznesu savu modemu bēniņos ar visu wifi rūteri un parādījās zilā lampiņa . sanāk tieši virs koku galiem. bet cita nelaime - man siltinājums griestos ar reflect alumīnija foliju. wifi signālu baisi nogriež.

Link to comment
Share on other sites

Ronalds

Nu tad izliec modemu kanalizācijas trubā virs jumta izmantojot USB pagarinātāju (over cat5) un viss notiksies.

Link to comment
Share on other sites

vai likt 3G puļķa antenu 45* polarizācijā ir prāta darbs? signāla vājinājums nav pārāk liels? varbūt izvēlēties vienu polarizāciju (H vai V)?

Link to comment
Share on other sites

Ar polarizavciju vienmēr vajag paeksperimentēt. Nevar jau zināt, kādā lenķī tornī antenas pieslrūvētas. Pamainot polarizāciju var dažus decibelus dabūt klāt.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share


×
×
  • Izveidot jaunu...