Jump to content

Programmatūras autoratlīdzības līguma process


usver
 Share

Recommended Posts

Situācija:

 

Kāds uzņēmums vēlas pasūtīt specifisku programmatūru (gabaldarbs) pie IT speciālista, kurš jau ir nodarbināts kādā citā uzņēmumā.

Skatos, ka populārs un vienkāršs ir variants ar autoratlīdzības līgumu.

 

Kādā apmērā tiek maksāts IIN par programmatūras izstrādi?

Vai atbilstošo nodokļu nomaksu var uzticēt pasūtītājam?

 

 

Nav mērķis muhļīt savādākā formātā algu, ir mērķis noformēt oficiāli līgumu.

Link to comment
Share on other sites

http://www.likumi.lv/doc.php?id=56880

 

Likme = 25%, Nodokli var maksāt pasūtītājs.

 

Bet nu izdevīgāk būtu piereģistrēties VID kā pašnodarbinātai personai - mikrouzņēmuma nodokļa maksātājam - ta tik 9% nodoklis, tikai tad jāņem darba grāmatiņa ārā no pamata darba devēja = ~20 no mēnešalgas nost.

Pats, pats labākais variants - piereģistrēties kā pašnodarbinātajam kādam nestrādājošam pensionāram vai bezdarbniekam, kurš vairs nesaņem pabalstu. Jā -čakars lielāks kā ar autoratlīdzības līgumu....

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

(labots)

Paldies - iepriekš bija no visdažādākās likmes, pat 40%, atkarībā no autoratlīdzības kategorijas. Tagad skaidrs, ka tiešām novienādojuši :)

 

par mikrouzņēmumu - mhm, tur darba grāmatiņa iesaistīta, kas ir visai ķēpīgi.

Paliekam pie tā paša autoratlīdzības līguma, palūdzot nomaksāt nodokli pasūtītāja grāmatvedim. Bez soc. daļas.

 

10. No fiziskās personas ienākumiem, kurus izmaksā komersanti, [..], ja tie nav saistīti ar darba attiecībām un nav atbrīvoti no aplikšanas ar nodokli, ienākuma izmaksātājs ietur nodokli ienākuma izmaksas vietā un iemaksā to budžetā ne vēlāk kā ienākuma izmaksas mēnesim sekojošā mēneša piektajā datumā. Pie šādiem ienākumiem pieder:

 

1) autoratlīdzība (honorārs), arī atlīdzība par autora pārdotajiem lietišķās un dekoratīvās mākslas darbiem un tautas daiļamatniecības izstrādājumiem;

 

Papildjautājums: kā šajā procesā ir iesaistīts PVN? Kurā brīdī tas tiek maksāts un kur paliek?

Labots - usver
Link to comment
Share on other sites

Nē - PVN procesā nav tieši iesaistīts.

 

Ja uzņēmums naudu autorlīguma atmaksai ir ieguvis kā aizdevumu vai kaut ko nopārdodot ārpus LV, tad PVN nekur neparādās.

Ja nauda ir iegūta LV, tad uzņēmumam nākas PVN samaksāt valstij. Tā kā pamatā ir šis variants, tad PVN tiek zaudēts.

 

lai samaksātu tev pieņemsim 100ls kā autoratlīdzību uzņēmumam kaut kam jāpiestāda rēķins par 100+25%(IIN)+22%(PVN) = 152,5 Ls

Labots - ronalds_
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Man par haltūrām maksā autoratlīdzību. Pasaku cik gribu saņemt un katoris ieskaita kontā. Pārējo kantoris izdara pats. Bija runa par 25 % ienākuma nodokli vai tml. Pie tam tas kantoris nemaksā AKA/LAA rīkļrāvēju nodokli. Pats ražo māksliniecisku kontentu. Līdz ar to, aizpilda atskaiti par iztērētajiem DVD un miers. A pērk jau uzreiz no bez rīkļrāvēju nodoklā. Prasīju AKKA/LAA valdes cilvēkam arī par šo lietu (par fleshatmiņu nodokli nebija vērts diskutēt, lai nevajadzētu pāriet uz personālijām), teica ja tavu darbu (programmu) kāds lieto, tad tu vari saņemt par to autoratlīdzību. Kaut kāds santīms par sazagto naudu, ko saudz par datu nesēju nodokli. Sīkāk neinteresējos. Fiška bija tāda ja tavu darbu (tevis uzrakstīta programma) kāds lieto, tad tu vari saņemt par to autoratlīdzību. Varbūt lai visi LV PHP koderi, sysadmini (skriptus useriem raksta pa laika) lai iestājas AKA/LA un apēc organizāciju no iekšienes+saņem kādu kapeciņu kā kompensāciju par rīkļrāvēju nodokli? :D Ja uzņēmums ģenerē grāmatvedības datus (autordarbs), kurus pēc tam VID un statiskikas pārvalde lieto nezin cik reizes (klausītāji), tad uzņemumam pienākas kāda kapeika par to ka šamais lietodatu nesēju... :D Vienīgi... Neesu Jurists.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...