Jump to content

GPS aparāts zemes robežpunktu noteikšanai


Mr.Deus
 Share

Recommended Posts

1. Gribētu uzzināt, kur un kādu aparātu labāk meklēt, lai dabā varētu pēc iespējas precīzāk noteikt zemes gabalu, to robežas, robežu krustošanās punktus. Tā kā Latvijā ģeogrāfiskās koordinātas noteikšanai izmatoto Latvijas vietējo LKS-92 standarta ģeoīda sistēmu, tad ideālā gadījumā vajadzētu aparātu, kas atbalstītu šo standartu, lai nav jāpārvērš uz citu sistēmu, tādējādi varētu izvairīties no liekām kļūdām darba procesā.

2. Vai iespējams dabūt tādu aparātu, kam kļūda zem kādiem 20-30cm max.50cm?

Link to comment
Share on other sites

Man darbā ir tādi aparāti, pats maksā 6k un proga 4 k :sarkasms:

 

Vērsies tak pie mērniekiem.

Link to comment
Share on other sites

Mērnieks man nebraukās līdzi pa Latviju zemes skatīties :) un vecos robežpunktus nejaunos, tāpēc arī meklēju aparātu, kas spētu palīdzēt atrisināt šo visu. Diez vai tik nopietnu aparātu pa 6k man vajag un neticu, ka daudz maz sakarīgu nevar atrast 10x-20x lētāk. Kāds nezin ar kādiem aparātiem mežsargi un LAD speciālisti strādā?

 

Paldies par linku kanibālam, bet te arī sākas kļūda. Plānos ir 2 cipari aiz komata, bet šis prasa trīs, lai kaut ko aprēķinātu. Protams, pieliekam nulli un viss notiek, bet vai vienmēr 3 cipars bus nulle?!

Link to comment
Share on other sites

Kam Tev to mežonīgo precizitāti un ja vēl laukos? Tur robežas ir no grāvja līdz grāvis, vai no akmeņa līdz akmenim un tādai precizitātei pietiek ar nelaiķa iphons. Ja vajag naudas pelnīšanai un precizitāti, tad 10k un viss notiksies. Varēsi sertifikatus spraust uz robežmietiņiuem.Ka tik Tev nevajag mežus cirst precīzi līdz robežai. Tad nepalīdzēs arī aparāts pa 10k. tur jāvienojas ar kaimiņu meža īpašniekiem. .Ja būs konflikts, vienalga vajadzŗs sertificētu mērnieku saukt.

Link to comment
Share on other sites

martinus1

ja tu domā ka paņemot no vzd vai no robežplāniem koordinātas un atrodot ar telefonu robežpunktus tu būsi atradis īstos - tad tu ļoti maldies. protams tas tev derēs lai aptuveni noteiktu ipašuma robežas, bet lai atjaunotu robežpunktus - uzmanigi ka nedabū kriminālo pantu...

bet runājot pat precīziem/lētākiem instrumentiem iesaku pamēģināt - trimble vai topcon produkciju rokas gps. pa 500Ls vari dabūt zem 1m precizit'tes instrumentu - domāju tev pietiks. BET nedomā atjaunot robežpunktus pamatojoties uz šo - dabūsi cietumsodu - garantēju.

Link to comment
Share on other sites

vajag aparātu, kas raw nmea datus dod uz kompi, pēc tam pēcapstrāde ar latpos datiem. lgia lapā par to vajadzētu būt informācijai.

Link to comment
Share on other sites

Ko dos RAW NMEA dati? Tie ir precīzāki par koordinātām uz aifuna displeja? Pēcapstrāde ar Laptop datiem? Kādi tad dati ir uz laptopa? Almanaks, LKS-92? Kam?

Link to comment
Share on other sites

Tā arī meklēju aparātu ap 500-600Ls, kas kļūdas zem 1m, ja dienā reizēm jāatrod 8-10 kupcas, tad +/- katrs metrs no svara. Netaisos biznesu taisīt, nebaidieties :) vienkārši pārraugu īpašumus, vai iegādājoties jaunus, lai būtu vieglāk saprast kur ir kas.

 

Nedomāju, ka kāds mani kādreiz liks cietumā, ja veco kupicu nomainīšu ar jaunu, martinus1 nebiedē te cilvēkus lieki.

Link to comment
Share on other sites

Redzu, ka te neviens par tēmu neko nerubī, tikai gudri vai vēl gudrāk irš...

Pirmkārt autoram - Latvijā izmanto taisnleņķa koordinātu sistēmu TKS-93. Var, protams, arī izmantot ģeogrāfisko koordinātu sistēmu WGS 84, bet tad būs jāpārrēķina, izmantojot to pašu LĢIA kalkulatoru vai citus. Ģeoīdus un elipsoīdus te nepin iekšā - tiem ar šo tēmu sakara maza ;)

Ja ceri, ka iekārta pa 500 LVL tev reālajā laikā dos kaut 50 cm precizitāti, tad esi galīgi naivs! Vēl arī neaizmirsti, ka viss atkarīgs no apvidus kurā mērīsi.

Es teiktu, ka normāli šādu precizitāti tev varētu nodrošināt aparāts ap 1,5 -2k latu (un optimāli ar ārējo antenu). Piemēram, šis: http://www.envirotec...ex.php?s_id=334 (nesatraucies, neesmu ne envirotech pārstāvis ne kā savādāk šajā ieinteresēts).

Prasīto precizitāti vāāārbūt tev dos arī iekārta pa tiem 500 LVL, bet tikai pēcapstrādē un stāvot uz punkta kādu 1h. Pierēķini klāt arī pēcapstrādes programmatūras un LatPos pieslēguma izmaksas ;)

 

Ja vecās kupicas centru nomainīsi ar jaunu (piemēram vienu stieni ar otru), tev nekas nebūs. Bet ja pēc saviem "supermērījumiem" sāksi pārbīdīt robežpunktus, vari atrauties, ka maz neliekas.

Labots - deMarco
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

pa manam - njemam parasto gpsu, precizitaati ieguustam ar latpos abonementu ( cik nu ilgam laikam vajaga ), paareekjinam ieguutos preciizos coordus vajadziigajaa formaa un aidaa.

Link to comment
Share on other sites

Pastāstiet, man nezinītim, par Latpos kaut ko vairāk. Sakumam pietiks ar linku uz attiecigo katori un kāda aparāta nosaukumu. Pa laikam ir teoretiski-zinātniski nekomerciāla interese par precīzām koodinātām un pareizu laiku. Es pat vēl neesmu izaudzis līdz WAAS/EGNOS lietām.

 

Autoram: Sagooglējās ar Latpos abonements atslēgas vārdu: http://www.abmezi.lv/wp-content/uploads/2009/08/gps_barbele_pieredze1.pdf

 

Kas ir Latpos? Saka ka no kaut kādām mistiskām bāzes stacijām sūta korekcijas signālu uz GPS uztvērēju? Kā? DGPS? Varētu sikāk? Savādāk ar līkām rokām googlējot atrodu kaut kādu figņu (nekaunīga reklāma, bļin!) Latpos vietā.

Labots - JDat
Link to comment
Share on other sites

Latpos ir DGPS. Īsumā - novēro novirzes stacionārajās stacijās un precizē tavus iegūtos GPS datus, bet kopumā, nestāvot uz punkta vairākas stundas, rezultāts tik un tā būs visai neprecīzs. Lai gan nav arī īsti saprotams, ko autors vēlas darīt. Katrā ziņā precizitāti pa lēto dabūt nebūs iespējams, kur nu vēl kaut kur mežā vai lietū.

TKS 93 ir karšu nomenklatūra, Latvijas koordinātu sistēma ir LKS-92.

Link to comment
Share on other sites

Groove jau gandrīz visu uzrakstīja.

LatPOS vai cita sistēma (teorētiski var arī pats izveidot GPS bāzes staciju uz kāda atbalstpunkta) dod GPS korekcijas. Tās var izmantot tiešsaitē (aparātam vajag interneta pieslēgumu) vai offlainā (pēcapstrādē). Ja izmanto pēcapstrādes risinājumu, kaut cik precīzi var iegūt tikai mērījumus, ne kaut ko atrast dabā. Ticamam mērījumam, atkarībā no satelītu konstelācijas, teritorijas rakstura un citiem faktoriem, vajadzētu mērījumu sesiju vismaz 40 minūtes uz viena punkta. Online režīmā pietiks ar pāris minūtēm.

Link to comment
Share on other sites

Shameless plug: http://www.geostar.lv

 

Aizej, uzdod jautājumu, visu pastāstīs un piedāvās piemērotāko verķi.

 

Par precizitāti - daudz neko par to nezinu, bet tas pats Geostar piedāvā (vai vismaz kādreiz piedāvāja) tādu bezmaksas pakalpojumu, kā nobīdes datus (nezinu, kā to pareizi sauc). Ideja tāda, ka viņiem ir GPS uztvērējs fiksētā zināmā punktā, un viņi visu laiku mēra, cik liela ir nobīde no GPS datiem (dēļ laikapstākļiem u.c. figņām). Ja Tu gribi pats tur dabūt ar 5cm precizitāti savu punktu, tad Tev būs jānoliek savs GPS uztvērējs punktā, jāpatur pāris stundas (droši vien visu dienu), un pēc tam vakarā visi savāktie dati jāsalīdzina ar nobīdes datiem no Geostar. Un tad var dabūt to lielo precizitāti.

 

Citādi nekas vairāk par plus mīnus tramvaja pieturu nesanāk.

Labots - Vilx-
Link to comment
Share on other sites

OK. Skaidrs. Kolēģis arī minēja kaut kādu DGPS sistēmu laiksaimniekiem. Tas takā skaidrs. Kas ir DGPS? Tā ir bāzes stacija, kuras koordinātas ir nomērītas ar citām metodēm (astronomija, ģeidēzija utt). Tālāk bāzes stacijā šīs koordinātas tiek ievadītas smadzenē. Smadzene zin savas koordinātas un vienlaikus uztver GPS signālu. Izrēķina korekciju un šuta DGPS lietotājam. DGPS lietotājs ar lokālo GPS uztver koordinātas, Uztver arī kļūdas korekciju no DGPS uztvērēja. Rezultātā viss notiek Precizitāte pieaug. Konstelācija? Tāds HiTech termins vien ir. Konstelācija, tas ir satelītu izvuitojums pie debesīm. Ko tas dod, kāpēc vajag? Ja satelīti atrodas vienā debess pusē (vai tml), tad ir viena precizitāte. Savukārt, ja satelīti ir "izmētāti" pa visām debesim, tad ir cita, labāka precizitāte. Satelītu stāvoklis pie debesīm nosaka DOP parametru. Pazīstams mērnieks zināja stāstīt tadu lietu: Datorā programma novelk almanaku (datus par satelītu orbītu), parādā plānoto satelītu izvietojumu pie debesīm tuvākajām dienām. Pati izrēķina kurā dienā un cikos būs labāks satelītu sta'volis pie debesīm noteiktajā vietā kartē un saka mērniekam: ja tad un tad mērīsi būs labāka precizitāte. Mērnieks mēra īstajā laikā. Tas arī skaidrs. "Konstellacija" ietekmē gan lokālā GPS, gan DGPS uztvērēja precizitāti. Starp citu arī attālums starp lokālo GPD/DGPS sistēmu un bāzes staciju ietekmē mērījuma precizitāti.

 

Ko es gribu saprast. Nu ir mums DGPS Latvijā. Kur ir DGPS bāzes stacijas? Kādās frekvencēs pa gaisu sūta datus? Kā vēl sūta realtime datus? Pa mobīlo tīklu (mobīlais internets).

Sapratu ka ir iespēja arī veikt pēcapstrādi. Aizej uz punktu. Ieslēdz savu GPS. Pastāvi stundu un ieraksti datus. Aizej mājās. Ielogojies web lapā (vai caur apstrādes softu) un tiec pie DGPS datiem tam laikam, kuru tu ierakstīji uz laika). Softs sarēķina precizitāti.

 

Kurus DGPS puļķus jāpērk lai varētu lietot. Kāda ir abonēšanas maksa? Kuri kantori piedāvā šadus pakalpojumus. Vilx vienu linku iedeva. Paldies. Info par LatPOS joprojām neatradu. Laikam Curved_Hands.DLL atkal taisa podus...

 

WAAS/EGNOS. Nezinu kas tapr zvēru. Pašreizēja saprašana ir tāda: DGPS, bet tiek sūtīts 1/3 zemeslodes ar vienu pavadoni no ģeostacionārās orbītas. Un tādu pavadoņu ir vārak par 3 gab. Tam ir gan savi plusi gan mīnusi, bet ja WAAS/EGNOS pieliek klāt, tad vēl vairāk uzlabo precizitāti. Tāpat arī GLONASS. Ieraksti klāt arī GLONASS un vēl uzaudzē preciztāti. Cits jautājums: vai ir pietiekoši biezs aparāts (ar visiem vajadzīgajiem pričenāliem klāt), kas to izdara reālā laikā, vai arī process notiek ar pēcapstrādi mājas/darba datorā.

 

Kaut kāds tml murgs no manas puses. Cik tālu es aizbraucu auzās par GPS lietām?

Link to comment
Share on other sites

Da labi... Kā tad paliek ar RTK mērījumiem, kas punktus ar pāris centimetru precizitāti (atkarīgs no attāluma no bāzes stacijas) nosaka pāris sekunžu laikā? (ņemot korekciju no Latpos vai Trimble izlīdzināšanas stacijām)

Jau vairākus gadus strādājot mērniecība/ģeodēzijas jomā GPS ir bijis neatņemams palīgs, kas nenormāli atvieglo darbu izpildi! Totālā stacija jau putekļiem pārklājusies! Tagad ir pieejami arī Glonass satelīti, kas vēl uzlabo precizitāti un ļauj nofiksēt pozīciju(precizitāte +-3-7cm) pat biezā mežā!

Starp citu Latpos rinex pēcapstrādes dati ir pieejami internetā bez maksas!

http://www.latpos.lgia.gov.lv/SpiderWeb/frmIndex.aspx

 

Varu piedāvāt Leica 1200 mērniecības GPS pa 2000Ls - ir iebūvēts GSM modēms, tātad strādā RTK, var arī pēcapstrādi izmantot!

Link to comment
Share on other sites

Padies par info Ginnnts!

 

Ja topikstarterim pietiek ar ~6 metru precizitāti lai var kupicas atrast, tad laikam neko citu nav jāštuko. Niknākas mantas atpaksāsies tikai tiem kuri pelna naudu ar GPS mēŗišanas pielietošanu dzīvē (mežcirtēji, lauksaimnieki, mērnieki un citi zvēri).

Link to comment
Share on other sites

(precizitāte +-3-7cm) pat biezā mežā!

Tā vis nebūs taisnība. Kāda starpība, vai ir tie Glonass vai nav, ja antena tos biezā mežā tāpat neredz?

Latposa DGPS korekcijas abonēšana režīmā maksā ~200Ls gadā, precīzā korekcija maksā ~450Ls gadā.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
  • 4 years later...

Sadabon militāro GPS un būs tev vajadzīgā precizitāte. Ar sadzīviskajiem sūdiem neko prātīgu nevar sadarīt. Ej tik pie mērniekiem, domā pats gudrākais būsi un visus apjāsi. I nomērīsi i nemaksāsi!

 

Mhh vecs popiks. Nah tie netiek slēgti teiksmim pēc 1 gada neaktivitātes!

Labots - itkroplis
  • Slikti! 5
Link to comment
Share on other sites

Anonīms Alkoholiķis

Šitam vajag foruma tiesību kastrāciju - ar ķieģeli pa pirkstiem.. Pēc tiesību dabīgās atjgriezšanās (ja paveiksies), tad varbūt sāks skatīties kādus miroņus modina..

  • Patīk 1
  • Slikti! 1
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...