Jump to content

Kā iemācīties kodēt?


Guest Dormeo Matracis
 Share

Recommended Posts

Guest kristers42

Pa vakariem nav ko darīt un lai aizpildītu brīvo laiku, kā arī ko jaunu iemācītos, gribu iemācīties taisīt mājaslapas. Zinu tik daudz, ka visam pamats ir HTML. Cik saprotu, vislabākā vieta no kurienes mācīties ir http://www.w3schools.com/html/default.asp - bet kā? Vienkārši lasīt un taisīt savu mājaslapu? Kādu kodēšanas valodu vajag mācīties pēc tam?

Link to comment
Share on other sites

Jā, vari sākt ar HTML, var sākt ar w3schools vai ar kādu mācību grāmatu. Pēc HTML vari turpināt ar CSS (dizains - krāsas, izkārtojums), JavaScript (kodēšana), PHP (vēl vairāk kodēšana).

Labots - Kubus
Link to comment
Share on other sites

Леший

es domāju, ka pēc HTML/CSS ir jāpāriet uz PHP/MySQL, lai iebrauktu, kā strādā server-side. Pēc tam jau var sākt apgūt JS.

Link to comment
Share on other sites

andrai2

es ieteiktu skatīties youtube turtoriāļus, par web lietām, princips noskaties atkārto

 

Man patīk šis saits http://thenewboston.org/list.php?cat=40 , ar karoti mutē par web lietām

 

Tas w3schools tas vairāk ir tāds formulu katalogs, bet noderīga lieta

 

Ņemot vērā, ka viss vienkāršais jau ir saprogrammēts ieteiktu apgūt paralēli, kādu satura vadības sistēmu joomlu vai wordpress

Link to comment
Share on other sites

Daudzreiz jau esmu rakstījis, bet laikam der atkārtot šad un tad.

 

HTML definē struktūru un saturu weblapai. Tur ir tabulu definīcijas, teksti, bloki, pogas, ievadlauki, utt.

 

CSS palīdz HTML un atbild par izskatu tam visam - fonti, krāsas, novietojums, rāmīši, fona attēli, utml. Pašā HTML arī ir ierobežotas iespējas to darīt, bet mūsdienās tas skaitās novecojis paņēmiens, kas jau robežojas ar slikto praksi. CSS piedāvā daudz plašākas iespējas, un, nodalot izskatu no satura, arī paliek vieglāk to visu taisīt.

 

Javascript (nejaukt ar Java!) ir kods, kurš izpildās Tavā browserī (aļa Firefox vai ko nu Tu tur lieto). Tas neko nespēj darīt ārpus weblapas (pa lietotāja HDD nesanāks gramstīties), bet weblapas ietvaros tas ir Karalis, un spēj jebkurā brīdī mainīt HTML un CSS, tādējādi paverot iespējas dažādiem efektiem un interaktivitātei.

 

PHP/C#/Ruby/Java/utt ir valodas, kas izpildās uz webservera. Līdz Tavam browserim šis kods nekad nenonāk, un browseris arī to nespētu izpildīt. Taču servera pusē izpildās tieši šis kods, nevis Javascript (kuru savukārt serveris nemācētu izpildīt). Šī koda uzdevums servera pusē ir radīt HTML. Bet tas var arī radīt CSS, JS, attēlus, un, vispār, dajebko, kas vispār no servera nonāk līdz klientam. Pārsvarā gan to izmanto tikai HTML radīšanai.

 

Ja gribi mācīties web taisīšanu, tad tiešām labākais būs ņemt priekšā kādu tutoriāli, un mēģināt taisīt savu weblapu. :) Sāc ar statiskām lietām, un apgūsti HTML/CSS. Atrodi kādu weblapu, kas Tev patīk, un mēģini uztaisīt līdzīgu. Iepazīsties browserī ar View Source un DOM Inspector; iepazīsties ar HTTP debuggeri (iesaku Fiddler). Špiko lietas no citām weblapām un mēģini tās atkārtot pats.

 

Ka jau jutīsies puslīdz komfortabli ar HTML/CSS, tad arī parādīsies nākošās vēlmes - visticamāk vispirms pēc Javascript, lai varētu lapai piešķirt mazliet "dzīvelīguma". Atkal - špiko, pēti, kopē, līdz sanāk.

 

Vienmēr mēģini izprast, kāpēc tieši nesanāca, un kāpēc sāka sanākt. Nevajag domāt - "O! Sanāca! Labi, neaiztikšu vairāk!" Tā neko neiemācīsies. Labāk domā - "WTF?! Sanāca?! Bet... kāpēc???"

 

Nu, un tad jau arī drīz parādīsies vēlmes pēc servera puses koda, lai varētu lietas saglabāt starp web lapas apmeklējumiem un dalīties ar tām starp apmeklētājiem. Šeit, protams, visi ieteiks PHP/MySQL, jo tas ir vispopulārākais. Par MySQL vēl varētu puslīdz piekrist, lai arī, personīgi, man Microsoft SQL Server šķiet daudz nostrādātāks (tam arī ir bezmaksas versija, ja kas). PHP gan man nepatīk, it sevišķi priekš pamatu apgūšanas, jo tur ir ļoti viegli tikt pie sliktiem ieradumiem. Tad jau labāk, teiksim, Ruby vai Python. Vai C#. Man patīk C#. :) Taču tur weblapas ir mazliet ķēpīgāk taisīt, un tas varētu nebūt piemērots priekš iesācējiem.

 

Tomēr beigu beigās ir jāatzīst, ka valodas izvēlei ir stipri otršķirīga nozīme, jo, kad māk programmēt, tad jaunu valodu apgūt ir dažu nedēļu jautājums. Ja Tev ļoti gribas izmantot PHP - nu, izmanto PHP. Paraugu internetā var atrast ļoooti daudz, lai arī ne vienmēr tā augstākā labuma. Galvenais, ko vajag, ir "iešķobīt smadzenes", lai saprastu programmēšanu kā tādu.

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Kaut kā neesmu redzējis koderi, kas būtu kaut ko iemācījies kā pirmo materiālu paņemot šo avotu. Tas apmēram būtu tas pats, kas mācīties spāņu valodu nopērkot vārdnīcu. Nekas neatsver labu grāmatu vai kvalitatīvus tutoriāļus.

var sākt ar w3schools

Link to comment
Share on other sites

thesame-

lynda.com ir ļoi labi video tutoriāļi. Vairāk kā lekcijas. Ļoti labi visu paskaidro un parāda. Var atrast visu tev interesējošo.

Link to comment
Share on other sites

versatile

Vislabākais - paņemt kādu simple simple koda fragmentiņu un tad skatīties, kas kā strādā, kas mainās ja kaut ko izmaina un tā.

Sākumam tas iedod izpratni par principiem, sintaksi iemācīties var pēc tam.

php nav tā pati loģiskākā valoda vietām, bet ikdienā baigi noder.

Link to comment
Share on other sites

PHP priekšrocība ir tāda, ka kaut ko vienkāršu tur var ļoti ātri uztaisīt. Pilnīgs iesācējs tur savu pirmo Hello World dabūs gatavu 5 minūtēs, un būs laimīgs. Un vēl kādu laiciņu pēc tam, jo vienkāršās lietas tur ātri sanāks. Bet pēc tam... pēc tam būs tā kā brist purvā.

 

Lai uzrakstītu labu PHP kodu, ir jābūt lielam meistaram. Man pamazām sāk sanākt, bet vēl ir daudz, ko mācīties. :p

Link to comment
Share on other sites

Tikai varu piebild no pieredzes, nemētājies no PHP uz JavaScript vai uz citu valodu, kamēr neesi apguvis kārtīgi vienu.

Sāc ar HTML / CSS tad kad esi izkodis kā strādā tikai tad pārej uz PHP/MYSQL i to varbūt tikai ar PHP pamatiem. Līdz JavaScript tikai tad, kad tu sapratīsi, ka viņš tev ir vajadzīgs. JavaScript vari vispār pagaidām izslēgt no saraksta!

Link to comment
Share on other sites

Es pastastīšu, kā es mācījos:

Tas bija kādus 5 gadus atpakaļ, es sāku nodarboties ar munoline serveriem un gribēju tādas šādas lietas palabot webā,pie tam man arī parādijās draugs, kurš bija web koderis, tad arī man radās vēlēšanās iemācīties taisīt mājaslapas, bet angļu valodas zināšanas man bija minimālas, tāpēc w3schools nederēja. Tad nu es gāju iekš google.lv un meklēju ar atslēgas vārdiem "kā izveidot pašam savu mājas lapu". Atradu avotu, kur sākumā bija [doc]. Konkrēti tas bija šis https://jauniesi.riga.lv/NR/rdonlyres/970EA02F-EA94-4577-93B2-8EAC790F26F0/6850/01html.doc . Tad nu es izprintēju un mēģināju to visu realizēt. Uzinstalēju webserveri un tad nu izlasīju to visu avotu, mēģinot visu panākt gatavu. Tālāk man uzsākās liela pauze un ņēmu tikai gatavus webus, pielāgojot savām vajadzībām, tā arī iemācījos css (skatoties citu webu kodus, sapratu kas un kā). Vēlāk jau arī sāku saprast, kā darbojas php sintakse, bet pats savu kodu baidījos uzraksīt, domāju, ka tajos būs caurumi un mani uzlauzīs :D . Nu un tad vēlāk sapratu, ka beidzot ir jāmācās, atradu ļoti labas video pamācības PHP valodā, channel nosaukums ir phpacademy http://www.youtube.com/user/phpacademy , tā arī sapratu, kur rodas webā caurumi un kā tas viss smuki darbojas. Pirmo webu php+css+html valodā uzrakstīju, taisot portfolio kādam suņu fotogrāfam, tad pamazām saratu, kā var uzlabot kodu un uzrakstīt to īsāku. Tagad atradu sev web dizaineri, ar kuru man ir sadarbības attiecības (es viņam webu, ja vajag, bet es viņam palīdzu ar weba daļu viņa projektos). Taisu viņam bakalaura darbu un pirmo reizi sastapos ar to, ka reāli vajag izmantot javascript, uz bakalaura aizstāvēšanu viņam to javascript validāciju neuztaisīšu ,bet sāku saprast, ka bez javascript man neizdzīvot ;) . Vot tāds ir mans stāsts.

Link to comment
Share on other sites

Леший

Uzkodēju savu pirmo mājaslapu

Madre de Dios! Steidzami sāc mācīties teoriju! Vēl pietrūka <blink> un <font> tega pilnai laimei (facepalm)

 

P. S. I nedomā turpināt tādā garā, jo beigās nonāksi pie http://omfgdogs.com

Link to comment
Share on other sites

Леший, es neteiktu, ka mana pirmā mājaslapa bija labāka, bet nu tomēr, visus tagus tomēr gribās izmēģināt, teiksim ar <strike> taga lietošanu sanāk sastapties tikai forumā, bet tomēr ir jāzin, ka tāda iespēja arī ir ;) Bet jā, ar šitādu nekur tālu netiksi.

Link to comment
Share on other sites

Vēl pietrūka <blink> un <font> tega pilnai laimei (facepalm)
Blink tur nebija, bet <font> pa pilnam; čarsets norādīts "Windows-1251" (jā, tajā nav latviešu burtu); jebkāda formatēšana veikta ar HTML līdzekļeim (CSS nav izmatots kā šķira); DOCTYPE nav.

 

Then again - tā ir cilvēka pirmā lapa. Mana pirmā lapa nebija īpaši labāka. :) Es teiktu, ka priekš pirmā soļa ir :good:

Link to comment
Share on other sites

Леший

visus tagus tomēr gribās izmēģināt

Ir tāda lapa w3schools.com, par tās lapas materiāla pasniegšanas kvalitāti var diskutēt, bet viennozīmīgi var atzīmēt Try-It-Yourself fīču. Tajā arī var provēt i <strike>, i <font>, i <marquee>, ja vajag.

Bet manā skatījumā, interneta kontenta neierobežotība nenozīmē, ka internetu vajag obligāti piecūkot ar Back-To-The-90's līmeņa materiālu.

Link to comment
Share on other sites

Da kur ir problēma, ka pirmo lapu taisot tiek daudz špikots no citurienes? Jopcik, pieredzējuša programmētāja viena no pamata prasmēm ir špikot idejas no citām lapām!

Link to comment
Share on other sites

Леший

Vilx, špikot var idejas, tev piekrītu. Tagad parādi man, kur lapas autors ir nošpikojis idejas? Cilvēks pa gabaliem ir sakopējis kodus, nedomājot vispār ne par ko.

Labots - Леший
Link to comment
Share on other sites

Guest kristers42

Visticamāk, ķirzaka domāja tekstu, ko nokopēju no vikipēdijas. Kodu skatījos pamācībā un ar roku pats rakstīju.

Link to comment
Share on other sites

Леший

Kodu skatījos pamācībā un ar roku pats rakstīju.

Ok, vērtējums "tavam" kodam: lielāku daļu lapas satura sastāda tās pastehtml lapas wrapperis. Tavs "kods" atrodās ifreimā, tā ka to var viegli atdalīt un novērtēt.

Vērtējums: NaN. Jo vērtēt nav ko. Esi nokopējis saturu no wiki, dažās vietās pat paslinkoji kaut ko pamainīt (palika linki uz wikiju).

Nezinu, pēc kāda tutoriāla tu mācījies, un kādā sakarā tur tiek piedāvāts izmantot font tegu, bet nu es domāju, ka visdrīzāk, tu izmantoji kādu aizvēsturisko frontpage vai vēl kaut kas.

Vērtējums NaN, jo faktiski tu neko neesi izdarījis, un vēl sliktāk, neko neesi apguvis.

Link to comment
Share on other sites

mazliet offtopic , nemaz nezināju ka mūsu pasniedzejam šāda lapa bijusi :D

 

Bazars par tēmu: Iesākumam jau vajadzētu w3 skolu palasīt, kā doctype norādīt un kādu charset likt, pārējo pēc tam no citiem resursiem var sagrābt

Labots - Navi
Link to comment
Share on other sites

Un tomēr jautājums, kas slikts ir <font> tagam? Pa retam arī to izmantoju, piemēram, lai tīri nomainītu krāsu Online vai offline. Kaut kā tad ir zapadlo vēl vienu klasi iekš css rakstīt.

Link to comment
Share on other sites

Леший

kas slikts ir <font> tagam? Pa retam arī to izmantoju

Izmanto tālāk. Jo ilgāk web sfērā apgrožas šitādi font-marquee-džeki, jo ilgāk man būs darbs :)

Ok, ja nopietni, tad galvēnie trīs iemesli ir šādi:

  1. Font tegs faktiski nav domāts, lai veidotu jaunu DOM elementu, viņš ir domāts, lai stilizētu fontu iekš esoša elementa. Piemērs:
    <span><font color="#a9a9a9">Hello world!</font></span>	
    
    #pret	
    
    <span style="color:#a9a9a9">Hello world!</span>  
    
    #vai vēl pareizāks variants	
    
    <span class="grey">Hello world!</span>
    


    Kā redzam, pirmajā piemērā, mums ir pilnīgi lieks elements DOM kokā.

  2. Font tega atribūti vairāk attiecās uz stilošanu, un lai nebūtu bardāks, stilošanu vajag uzticēt CSSam.
  3. Kopš HTML4.01 versijas font tegs ir DEPRECATED. To izdomāja W3C, ņēmot verā tos argumentus, ko es nosaucu, kā arī, dēļ tā, ka CSS fontu stilošana ir daudz ātrāka un efektīvāka. Tas, ka šis tegs ir deprecated, nozīmē to, ka pārlūkiem ir jāsuportē šo tegu tik ilgi, kamēr HTML4.0 tiek uzskatīts par minimālo standartu.

 

Beidzot izlasīju to Vilx'a palagu, un gribu pielabot:

Javascript (kuru savukārt serveris nemācētu izpildīt).

NodeJS ir pilnvērtīgs server-side Javascript, tikai bez windows objekta.

Link to comment
Share on other sites

Ehh, un es cerēju, ka neviens nepamanīs. :( Jā, Tev taisnība, es arī par to iedomājos rakstot savu palagu, bet tas iesācējiem tikai sajauks galvu, jo vēl nav skaidrs koncepts par "servera pusi" un "klienta pusi". Tāpēc arī izlaidu.

 

CSS priekšrocība pret <font> utml tagiem ir tā, ka ir daudz plašākas iespējas kaut ko specificēt. Ar vienu pašu <span class="myClass"> Tu vari uzlikt gan krāsu, gan bold, gan pavītrojumu, utt. Un to visu var salikt atsevišķā CSS failā, kuru browseris var iekešot, tādējādi samazinot apjomu, ko browserim katru reizi jāatvelk, lai apskatītos Tavu lapu.

 

No izstrādes viedokļa arī ir vieglāk, jo Tu vari vienādiem elementiem uzlikt vienādu klasi, un pēc tam visiem reizē mainīt stilu - nav visās vietās jāpārraksta <font> tagi. HTML kods arī sanāk vienkāršāks, kas to padara uztveramāku. Nu, vienkārši ir ērtāk strādāt ar tādu.

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

<font> ir slikts piemērs. Labāka diskusija būtu par <div> vs. <table>, kur pēc teorijas viss būtu skaisti <div> virzienā, bet praktiski uz vecajiem browseriem izvēršas par lielu čakaru.

Link to comment
Share on other sites

Леший

Mežaveci, whoa? Tieši ar tables ir čakars. Ar div čakara pakāpe ir apgriezti proporcionāla izstrādātāja CSS skillam. Un kas ir vecie browseri? IE6? Sorry, IE7 jau pamazām tiek norakstīts, par IE6 vairs neviens neatcerās.

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Леший, pēdējoreiz čakars bija ar to, ka statiska izmēra tabula <div> sabojājās, ja mainam browsera izmēru, mainam zoom. Arī vertikālā centrēšana ir caur pakaļu realizēta uz IE. Uz <table> šādu murgu nav.

 

Stāsts ir par to, vai izvēlamies čakaru un taisam n CSS scenārijus IE un FF, vai izvēlamies pārbaudītas vērtības, kas aizņem lielāku izmēru, nedaudz lēnāk strādā.

Labots - Mr.Līkrocis
Link to comment
Share on other sites

Леший

Mežaveci, ja runa ir par tabulām, tad tās tiktiešam ir pārbaudītas "vērtības".

Gribētu es redzēt, cik ātri tava galva pārklāsies ar sirmiem matiem, kad tu taisīsi pixel-perfect HTMLu ar tabulām :rus_roulette:

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Леший, es zinu par ko tu runā :) Ja vajag 3 reportus uzcept, lai strādā jebkur, tad burties pa CSS, analizēt katra browsera sviestus un dzīties pēc jaunākiem standartiem nav lietderīgi. Atstāsim darbu web developeriem, kas ar to tiešā veidā pelna naudu ikdienā.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Pareizo rīku pareizajā vietā. Ir redzēti gadījumi, kur cilvēki arī aizbrauc otrā galējībā, un sāk mēģināt emulēt tabulu ar <div> un "display: table-cell" utml. Jēga nekāda. Ja Tev ir tabula, izmanto tabulu. Šis tags nav deprecated vai visa ļaunuma sakne.

 

Mūsdienās layoutus parasti izdodas izveidot bez tabulu pielietošanas, taču reizēm arī nekas cits neatliek. Parasti tas ir gadījumos, kad vajag, lai kaut kas dikti smalki staipītos pēc satura un vienlaicīgi centrētos vertikāli. Tas gan ir pareti, un šādas tabulas gandrīz vienmēr sastāv no tikai dažām cellēm, kas neapgrūtina HTML koda uzturamību.

 

Ā, vo, CSS challenge:

 

Tev ir divas bildes, par kurām Tu nezini, cik lielas viņas būs (nedz augstumu, nedz platumu). Tev vajag viņas parādīt lapā abas blakus, pielīdzinātas pēc augšpusēm. Vertikāli abas bildes atrodas lapas augšpusē, bet horizontāli tās abas kopā centrējas lapā. Ja browsera logs tiek samazināts tik tālu, ka nepietiek vietas, lai parādītu abus attēlus vienlaicīgi, parādās skrollbāri.

 

Uztaisīt šādu layoutu neizmantojot nedz JS, nedz <table>. Jāstrādā uz IE7+, kā arī puslīdz svaigākajiem FF/Chrome/Opera/Safari.

 

Man neizdevās bez tabulas. :)

Labots - Vilx-
Link to comment
Share on other sites

Guest
Slēgta tēma, pievienot komentāru nav iespējams.
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...