Jump to content

Akumulatora izlādes slieksnis


constrig
 Share

Recommended Posts

Sveiki cien. forumieši!

Nepieciešama jūsu pieredze, zināšanas atticībā uz skābes akumulatoru izlādes slieksni - resp. līdz kādai voltāžas vērtībai rekomendējās izlādēt akumulatoru, nenodarot tam neatgriezeniskus procesus.

Jautājums attiecināms gan uz dziļizlādes, gan parastajiem automašīnu skābes akumulatoriem, izmantojot tos relatīvi nelielai, bet ilgstošai, daudzkārtējai lietošanas slodzei, konkrēti - lietojot kā enerģijas avotu priekš laivas elektromotora, apgaismes funkciju nodrošināšanai. Būtisks faktors ir sprieguma mērīšanas brīdis - ar slodzi, vai bez tās. Šis jautājums ir izcilāts copeslitas. lv forumā, bet viennozīmīgu atbilžu nav. Preces pārdevējam arī nav pārļiecinošas atbildes.

Mērķis - paildzināt akumulatora ilgmūžību, nenodarīt tam neatgriezeniskus bojājumus, pārāk izlādējot to.

Paldies.

Link to comment
Share on other sites

parastais automašīnas aķis tām uzskaitītajām funkcijām nav paredzēts. neapkalpojamie 2x12V svina aķīši manā elektriskajā Stiga zāles pļāvējā iet jau 8-to gadu.

Link to comment
Share on other sites

constrig

Zinu ka nav domāts parastais auto akumulators, bet citu reizi nepieciešams ar to izlīdzēties, un ievērojot V min slieksni, nekam ļaunam tam nevajadzētu notikt. Plāvējam ir gēla aķi, man interešējoši ir skābes un apkalpojamie!

Link to comment
Share on other sites

Baigais Janka

Klasiskajam svina skābes aķim izlādējoties nedrīkst pieļaud španungu zemāk kā 1,75 - 1,8 V uz sekciju.

Link to comment
Share on other sites

constrig

Pieļauju ka tā ir robežvērtība bez slodzes? ar parastajiem tā kā būtu skaidrs, kā ir ar dziļās izlādes?

Link to comment
Share on other sites

Baigais Janka

Bankas tak mēra ar slodzes dakšu, nevis testeri :)

Link to comment
Share on other sites

constrig

Slodzes dakšas, liekas, vairāk paredzētas, uzlādētu akumulatoru darbaspējas pārbaudei, kur pie noteikta laika sprīža, spriegums nedrīkst nokristies zem minētās voltāžas. Nojaušu ka ir kāda sprieguma robežvērtība (gan pie slodzes, gan tukšgaitā), pārsniedzot kuru, "plates sāk birt", un izmantojot akumulatoru, nav vēlams līst zem šis robežas. Interesē šis lielums.

Link to comment
Share on other sites

Baigais Janka

Bez slodzes tur kādi 2V uz banku varētu sanākt. Nu, var jau mērīt vienkārši auto lampačku pieslēdzot, nevajag milzu slodzes. Šitā, kad aķus "trenēja", un vajadzēja maksimāli izlādēt, tad izlādi līdz tiem 1.8V dabūja vienkārši atstājot ieslēgtu pagrieziena rāītāju, un ta gan varēja testerī lūrēt. Nu, kauču kā tā.

Link to comment
Share on other sites

Teorijair viena lieta, bet dzīvē tak nebrauksi makšķerēt laivā ar multimetru kabatā :sarkasms: . Esmu gana braukājies ar autiņa aķi motorlaivā. Dienas beigās uzliek akumulatoru atpakaļ uz autiņa, iestumj un brauc māja. Vēl papildud pa nakti uzliek lādēties no elektrības un nav nekadu problēmu. Autiņa akumulatoram nāvējioši ir to atstat uz vairakām dienam izlādetu, bet ja uzreiz uzlādē, tad nekas dikti ļauns nenotiek. Protams, labak izmantot dziļās izlādes akumulatoru, bet tas tad, ja brauka pa ūdeņiem regulāri.

Link to comment
Share on other sites

Kanibaals

Neatkarīgi no akumulatora, jo mazāka izlādes pakāpe, jo labāk. Tomēr arī biežas seklas izlādes nav veselīgas, uzlādes/izlādes ciklu skaits ir ierobežots. Ekonomiski vislietderīgāk pie kura dzīves ilgums un kopējā strāvas atdeve ir vislielākā ir izlāde 20-50% robežās no akumulatora ietilpības, t.i, atstājot akumulatorā ampērstundu rezervi 80%-50%. Kas attiecas uz auto starta akumulatori tie vispār nav piemēroti dziļai izlādei un Ah lielums uz tiem ir nebūtisks, to reāli nav iespējas izmantot. Auto starta akumulatoru izlādējot tukšu tā mūžš jau samazinās 2x reizes. Vairāk kā pāris izlādes tas neizturēs. Auto akumulatoru var izlādēt tikai kādus 10-20% no ietilpības strauji nesaīsinot tā mūžu.

 

Pēc sprieguma vien būs grūti pateikt izlādes pakāpi, jo jāmēra bez slodzes. Ar kārtīgu slodzi pat normālam akumulatoram spriegums var nokrist ap 9V un nekas. Visprecīzāk ir mērot skābes blīvumu, bet tas ir nepraktiski.

 

Tabula - Svina/skābes akumulatora spriegums un elektrolīta blīvums atkarībā no izlādes līmeņa.

post-142-0-87937200-1337091404_thumb.png

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...