Jump to content

Granulu apkures katli vs. citi apkures veidi


Mezavecis
 Share

Recommended Posts

Mezavecis

Es neticu stāstiem par 3t granulu uz 150m2  :) Jebkurš speciālists pateiks, ka šādu platību mūsu apstākļos nevar nosildīt. 

 

Ieteiktu noņemt katlu nost, pārbaudīt spiedienu un pārliecināties, vai tiešām katls tiešām ar piepēm aizaudzis un iztīrīt. Ja katls nav izrūsējis, tad naudu var iztērēt lietderīgāk. Jaunu katlu vienmēr var paspēt nopirkt.

Link to comment
Share on other sites

Kāpēc nevar. Var. Tik jādzīvo aukstumā un nedrīkst mazgāties. :sarkasms:


 

 

uz māju laižu 50 grādus, atpakaļ atnāk 48 grādi, istabās 22 grādi. Tas it kā ok.

Tas galīgi nav OK. 19 radiatori!!! Ko tu muldi! Aizgriez visus radiatorus ciet, i tad lielāka turpgaitas atpakaļgaitas temperatūru starpība būs.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Es te aprakstīju savu problēmu, bet Jūs mani aprejat, ka kaut ko muldu. Viss ko iepriekš rakstīju ir 100% taisnība. Arī par radiatoru skaitu un t starpībām.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

2 grādu starpība šādā aukstumā ir mazticama - vai nu termometrs rāda nepareizi, vai arī mērījums veikts nepareizā vietā. Ja radiatoru platība ir maza, tad starpībai jābūt vēl lielākai. Tam nav nekāda sakara ar pašu katlu. 

 

Man uz māju ir 8 radiatori kaut kad sen skatījos temperatūras ievadā un izvadā. Jo lielāka temperatūra sistēmā un aukstāks laiks, jo starpībai jābūt lielākai. Citādi nemaz nevar būt.

 

statistics_diff.png

Labots - Mezavecis
Link to comment
Share on other sites

Tas galīgi nav OK. 19 radiatori!!! Ko tu muldi! Aizgriez visus radiatorus ciet, i tad lielāka turpgaitas atpakaļgaitas temperatūru starpība būs.

 

 

Jo lielāks cirkulācijas ātrums jo mazāka temperatūras starpība. Varbūt radiatori pēc Ļeņingradas shēmas saslēgti, ko tu zini? Pie tāda pieslēguma starpība būs neliela.

 

leningradskaya-s-bajpasom.png

Labots - Smii
Link to comment
Share on other sites

VebKamera
Ar ko tāda parikte atkaļķojama? Jābrauc uz leišiem pēc etiķa esences?

 

Skumja ir tāda, ka ja ir reāls aizkaļķojums, tad atkaļķot to nav iespējams. Lai kādu sērskābi laistu iekšā - labākais, ko parasti izdodas izdarīt, pašķīdināt kaļķakmeni tik tālu, ka "klimpas" aiziet pa visu sistēmu.  Līdzēt var katla siltummaiņa nomaiņa.

 

Edit:

Ja 10 gadus katru gadu nav mēģināts mainīt ūdeni visā sistēmā (kas ir neprāts), tad aizkaļķoties katlam nevajadzētu.

 

__________

Par jaunāko topiku - turpgaitas un atgaitas temperatūras starpībai jābūt lielākai, piekrītu biedriem. Es bi vasarā atvienotu katlu, un pamēģinātu veikt primitīvu video inspekciju no iekšpuses.

Labots - VebKamera
Link to comment
Share on other sites

Re kur pievienoju bildi. Katls tikko izsledzies. Āra t -5, istabas 22 grādi. Citu informācijas devēju man nav. Par shēmu- man tā nav. Uz atgaitu arī katrs atsevišķi pievienots.

post-101357-0-39976100-1452519892_thumb.jpg

Labots - Lauķis
Link to comment
Share on other sites

Smii, kā darbojas mājas apkure? Vispār? Ir tā - māja, mājā grib uzturēt kaut kādu temperatūru, caur mājas norobežojošām konstrukcijām siltums zūd, jo aukstāks laiks, jo vairāk zūd siltums, lai temperatūra nekristos, nepieciešams siltumu mājai pievadīt, tik cik zūd tik jāpievada, tad temperatūra nekritīsies, kur ņemt siltumu? kā variants centrālapkure ar radiatoriem, kā darbojas centrālapkure ar radiatoriem? katlā tiek ražots siltums, siltumnesējs pārsvarā - ūdens, ūdens tiek uzkarsēts, tas iet uz radiatoriem, radiatori dabū siltumu no turpgaitas ūdens, radiatori atdod siltumu telpām, nenovēršami (ja vien radiators nav aizgriezts ciet) no radiatora uz atpakaļgaitu iet vēsāks ūdens, atpakaļgaitas ūdens sanāk ar mazāku temperatūru nekā turpgaitas ūdens, ja mājā daudz radiatoru (piemēram, 19 gab., metru gari, tie ir lieli radiatori), pie katla atpakaļgaitas ūdens temperatūrai jābūt vērā ņemami nokritušai, tie minētie divi grādi ir gaužām maz, un veido shēmas kādas gribi, liec sūkņus kādus gribi, siltums tāpat telpās ņemsies no radiatoriem, un ja radiatori siltumu atdos, atpakaļgaitas temperatūra kļūs zemāka, un jo lielāks aukstums ārā, jo izteiktāka būs temperatūras starpība starp turpgaitu un atpakaļgaitu. Šodien ārā nav tik auksts kā dažas dienas atpakaļ, bet tomēr, ir mīnusi (pie manis pašlaik ārā mīnus septiņi), jākurina, lai būtu siltums, ko vadīt uz māju, un siltumu vajag tik, cik viņš zūd no ēkas caur ārsienām, logiem, jumtu...

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Pamēri atsaites trubas temperatūru kādus 10cm tālāk no katla. Ja aizgriežu ciet 3-ceļu vārstu, temperatūra pēc kāda laika devējam uzkāp uz 60 grādiem, jo viņš atrodas pārāk tuvu mazajam lokam. 

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Jā, ar temperatūrām nav kaut kas kārtībā! Paņem parasto termometru ar āra datčiku un pietin viņu pie turp-gaitas un atpakaļgaitas trubas. Moš katla temperatūras devēji beigti.  

Link to comment
Share on other sites

Temperatūras starpība 2 °C teorētiski ir pilnīgi iespējama. Visu nosaka siltuma patēriņš un cirkulācijas ātrums. Piemēram, pie 10 kW siltuma patēriņa 2 °C temperatūras starpību var nodrošināt sūknis ar 4,3 m³/h ražību, 20 kW atbilstoši 8,6 m³/h u.t.t. Cits jautājums ir cik lietderīga ir tiek mazas temperatūras starpība, jo lielāka caurplūde nozīme dārgāku, jaudīgāku sūkni un lielāku elektrības patēriņu.

Link to comment
Share on other sites

Minimāla temperatūru starpība var būt, ja katla jauda ir daudz par lielu esošajai sistēmai un ir ļoti ātra siltumnesēja plūsma.

Firza jau pateica

Labots - nezins
Link to comment
Share on other sites

 

 

Vismaz reizi dienā, no katla jāizlaiž gaiss (atveru 3 ceļu vārstu līdz galam) un burbuļus tālāk saķer atgaisotājs.

 

Pēc šā izskatās ka tomēr kādai metinājuma šuvei ir mikroplaisa.... 

Link to comment
Share on other sites

Par minimālo temperatūras starpību. Jā, teorētiski, pie pārspīlēti ražīga sūkņa, pārspīlēti lielas katla jaudas... un vēl - arī cauruļu diametri derētu lieli, riktīgi lieli. :sarkasms:

Link to comment
Share on other sites

VebKamera

 

 

Temperatūras starpība 2 °C teorētiski ir pilnīgi iespējama.

O.k, es bi teiktu, ka var būt, bet tikai kurināšanas cikla beigās (kad katls dziest). Kurināšanas cikla sākumā (piem. 10-20 min pēc cirkulācijas palaišanās un darba temperatūras sasniegšanas) jābūt starpībai pāri pa 10 grādiem.

Link to comment
Share on other sites

Ronalds ieteica pamērīt ar āra datčiku turp un atpakaļgaitas temparatūru. Nu jā, katla termometri melo- šamie rāda turp 50, atpakaļ 48. Ar āra datčiku turp 42, atpakaļ 38. Bet, vienalga starpība tikai 4 grādi. Līdz ar to doma tomēr paliek, ka pie vainas katls.

Link to comment
Share on other sites

Tā mērīšanas metode tāda mazjēdzīga. Vajag bezkontakta termometru un ar to pārmērīt.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
karlismoto

Sveiki!

man ir konkrēts jautājums:

vai kādam ir mājās ir uzstādīts granulu katls un gāzes katls  Un vai ir zināmas aptuvenas apkures izmaksu atšķirības?

Link to comment
Share on other sites

Dabas gāzes zemākā siltumspēja - 9,3 kWh/nm³

Granulu siltumspējā - 4,9 kWh/kg

Atliek sameklēt cik maksā granulu kg (tonna) un cik maksā dabas gāzes m³ un aprēķināt vienas kWh pašizmaksu attiecīgajam kurināmā veidam.
Tālāk ja var rēķināt sīkāk cik maksā granulu katls, cik gāzes katls, cik maksā šo katlu uzstādīšana un to cik ekonomiski darbojas tas vai cits katls

Kondensācijas tipa gāzes katla lietderības koeficients var būt >100% dēļ kondensācijas siltuma, kas netiek ņemts vērā nosakot zemākās siltumspēju. Granulu katlam būs labi, ja varēs dabūt 80% lietderības koeficientu.

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Es neticu, ka kādam jebkad būs abi apkures veidi - granulas un gāze, jo tā ir bezjēdzīgi izmesta nauda par katlu un infrastruktūru.  

 

Priekš kam rēķināt, ja mūsdienās ir n-tie kalkulatori. Ciparus gan ietekmē vēl kaudze citu faktoru - cik būda siltināta, kādi mājā radiatori (siltās grīdas) utt.

 

http://www.commodus.lv/lat/apkures-kalkulators/

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

karlismoto,man ar kolegi majas ir loti stipri lidzigas pec kvadraturas ( ~ 190m2 )  un ~ konstrukcijas ( siltinajums,logi,durvis ) - vinam granulas , man dabazgaze

Telpas temperaturas ari stipri lidzigas abiem tiek turetas un ir apkures radiatori un nav siltas gridas.

Izlidzinatais man gada veidojas uz 65-70 ( gaze pec julija vel ies uz leju cenas zina ) eiro menesi , vinam uz 50 eiro

Man ir konvencionalie gazes katli,jeb parastie ... attiecigi ar kondensacijas apkures izmaksas butu par 10-15% zemakas, jeb 55-60 eiro izlidzinatais

 

Granula ir letaka un tas ir atrunats en reizes,bet ir tada lieta ka lietosanas komforts un tas ir reizem svarigi

Gazei max vienreiz gada vajag pie katla pielist servisa apkopei un reizi menesi pie datora veikt parskaitijumu par rekinu

Granulai tomer ir jasakarto granulu atvesana,parkrausana + tomer regulara katla tirisana ( reizi nedela , ka kuram ) + uzreiz ieguldita nauda par piemeram 2t granulu

Granulam % sistemas uzkarsanas ari notiek biezak, neka gazes katliem cik esmu dzirdejis

Labots - dsks
Link to comment
Share on other sites

Bruketajs

dsks, granula nebūs konkurents gāzei:

Uzstādīšanas izmaksas ir principā līdzīgas (gāzei - lopiska ievilkšana, granulām - katlu tirgotāju ellīgā alkatība)

Granulām ir iespēja agrā rudenī ļoti iespringt un dabūt labāku darījumu par lētāku cenu, bet tas prasa laiku.

Gāzes katlam ir nedaudz mazāks elektrības patēriņš.

Galu galā varam secināt, ka granulas un gāze ir izmaksu ziņā tuvi apkures veidi un granulas ņems tie, kam gāze nav pieejama.

Vēl ir variants ar paštaisītu granulu degli - tādā gadījumā ir daudz lētāk, kā ieviest gāzi (mans gadījums - LG par pieslēgšanos trubai, kas man no mājas 6m iet prasīja 5k + vēl katls jāiegādā, bet granulu deglis izmaksāja kādus 3 simtus +-)

Link to comment
Share on other sites

Piekrītu. Ja gāze nav pieejama - šie ir atslēgas vārdi izvēlei par labu granulām. Gandrīz visi man pazīstamie, ja tik parādās iespēja pieslēgties pie gāzes, pieslēdzas un izveido gāzes apkuri. Komforta līmenis ir nesalīdzināmi augstāks. Maksā dārgāk. Bet par komfortu taču ir vērts maksāt. Daži no paziņu loka, kam bijusi malkas apkure, pieslēdzoties gāzei, malkas katlu nelikvidēja, kurina ar malku, ar gāzi tad, kad aizbrauc projām no mājas, vai, ja nav laika kurināt, šiem gan ir savi meži, kur malku ņemt, tik ka darbs sagatavot un atvest, citādi izmaksas minimālas. Es arī labprāt ierīkotu gāzes apkuri sev. Ciemā ir gāzes vads, tik līdz manai mājai pievilkt, sen gan interesējos, nenormāla nauda, ceļu ar gāzes vadu šķērsot tikai, toreiz sauca kaut kādus 12 000 latu, un manā gadījumā nav vairākas mājas vienkop, kas gribētu slēgties gāzei klāt, tad tie simti metru trases izdalītos uz vairākiem. Es varu interesēties un gudroties par dažādiem apkures veidiem, bet, ja ir iespēja pieslēgties gāzei, tur nav ko domāt - slēdzies klāt gāzei un kurini ar gāzi.

Link to comment
Share on other sites

Bruketajs

Nu un par gāzi var maksāt fiksētu ciparu katru mēnesi, nevis "atklepot" 500 vai vairāk EUR vienā kampienā granulu vedējiem.

Par temperatūras starpībām runājot - man pa dienu starpība ir minimāla, jo radiatori ir ciet (izņemot tualetes mikroradiatoru), bet vakarā, kad termostati atveras, viss cauruļu un radiatoru aukstais ūdens ieplūst katlā, kas ir dumji, bet termostatiskais vārsts stāv garažā uz plaukta, mana slinkuma dēļ... un brīvais laiks ir tik cik ir... 

Link to comment
Share on other sites

Nekas nav tik pastāvīgs, kā vārds pagaidām! :)

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Es šim apgalvojumam nepiekristu. Mums arī nāca aptauja, cik un kas grib pieslēgties gāzei kaut kad tuvākā nākotnē, jo gāzes vads beidzot ir atnācis līdz ciemam. Protams, ka tie, kam mājas aprīkotas ar siltumsūkņiem vai granulām, no šāda piedāvājuma atsakās, jo katls nav bezmaksas un pieslēgšanās arī nav bezmaksas, kā arī ieguvums ir minimāls. 

 

ja tik parādās iespēja pieslēgties pie gāzes, pieslēdzas un izveido gāzes apkuri.
Link to comment
Share on other sites

Vēl varu piebilst, ka ganulas ražo daudzi, no vietējām izejvielām. CNG ir stipri politizēts produkts, patlaban piegādes iespējamas vien no Krievijas. Moš nākotnē būs piegādes ar kuģiem no USA, bet lēti tas nebūs.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

 

 

Vēl varu piebilst, ka ganulas ražo daudzi, no vietējām izejvielām. CNG ir stipri politizēts produkts, patlaban piegādes iespējamas vien no Krievijas

Un kurinoties ar gāzi jūs netiešā veidā pielejat degvielu Krievijas karamašīnai.

Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

Oi, es atvainojos. Iešu aizgriezt siltumu un harakiri nafig nosalšu.

Parasti tiek uzskatīts ka granulu ražotājiem ir zviedru īpašnieki. Tāpēc labāk ej slēgt savu granulu katlu ārā un atsakies no Swed un SEB kontiem un kartēm! Neaizmirsti nolaist Likteņupē vācu apspiedēju auto un Ķīnas komunistu telefonu.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Oi, es atvainojos. Iešu aizgriezt siltumu un harakiri nafig nosalšu.

Не заправляйся у Хуйла

:sarkasms:


Sava taisnība par gāzi ir. Atcerieties, daudzus gadus atpakaļ bija gadījums, kad krievija aizgrieza gāzes krānu uz Ukrainu, ziemas aukstumā. Tranzītcaurules caur Ukrainu uz Eiropu. Bulgāri dabūja salt, Vācija arī satrūkās. Man viena kolēģe bija kaut kad pie radiem Vācijā, stāstīja, ka tur ar gāzi daudzi kurina, bet daudzi paralēli gāzes apkurei tur kā rezerves variantu arī malkas katlu, ir malkas krājumi, ja nu kas nojūk ar gāzes piegādēm no krievijas. Tas bija toreiz, vēl pirms visām putlera izdarībām, paši redzam, mūsdienās tādi apsvērumi var izrādīties pamatoti, nav nekas nepareizs.

Link to comment
Share on other sites

Da visi jūs nodevēji un barojat svešus maciņus. Īsts latvietis dzīvo 15ha naturālajā saimniecībā un veikalā pērk tikai sērkociņus un sāli.

P.S. Slēdziet elektrību ārā Latvenergo TECi to ražo no krievu gāzes !!!

Labots - maize
Link to comment
Share on other sites

sāli tak aizliedza. nu vismaz skolniekiem. drīz tikai aptiekās uz receptēm dos.

Link to comment
Share on other sites

Par gazes aizgriesanu runa cik es atceros vismaz jau gadus 20 ... tikai reali fakta ta aizvien tiek piegadata un paliek aizvien letaka ... un paradas aizvien jaunas alternativas tas piegadei ... 

 

p.s.

 

gazes paterins Latvija privatiem pret rupniecisko ir piliens jura ... tadel vien LG attieksme pret privato klientu ir nekada,jo tas vienkarsi uz LG apgriezienu fona nemaz nav interesanti ... taja pasa laika atdot to nisu nevienam negrib

Link to comment
Share on other sites

Hmm, Nomainīju savu veco Grandeg katlu pret B-Max kombinēto granulnieku. Katram savi plusi un mīnusi, bet viss ir čikiniekā. Jo vairāk lasīju forumos ieteikumus kā šis, jo trakāk, bet esmu izdarījis pareizo izvēli. Grandegs tecēt sāka 11. gadā un glābt tur bij grūti

Link to comment
Share on other sites

Lēnām sāku izbesīties ar savu gāzģeneratoru. Domājams, nokurināšu visu, kas šķūnī dedzināms un vasarā /   rudenī ies uz andeli. Tomēr baigā jātne ar viņu. Cik saprotu, granukniekiem vissaldākais piedāvājums pēc ali ir Polijā? 

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Derētu tomēr uzrakstīt kādu detalizētāku aprakstu par plusiem un mīnusiem. Bieži vien atsauksmes par dažādiem produktiem tiek izfantazētas, piepušķotas, bet ražotāji mēdz daudz ko noklusēt. B-Max ir tikai pats deglis, bet arī nozīme katla izvēlē.

 

Nomainīju savu veco Grandeg katlu pret B-Max kombinēto granulnieku. Katram savi plusi un mīnusi, bet viss ir čikiniekā.
Link to comment
Share on other sites

Bruketajs

 

 

Cik saprotu, granukniekiem vissaldākais piedāvājums pēc ali ir Polijā? 

Granulniekiem vissaldākais piedāvājums ir ja pēc gataviem rasējumiem izlāzero un saliec pats.

Polim kvalitāte ir proporcionāla cenai.

Polijā, protams, poļu katli ir daudz lētāki kā pie mums - loģiska lieta. 

Galvenais, nepaņem Pederator... ;) 

Link to comment
Share on other sites

Smii, jā, kas par vainu? Es jau 3 gadus ar malku čuguna katlā kurinu, nekāda vaina! Nu jā, šogad ir drusku kaitinoši ka katru dienu jākurina, ne kā pagājušos divus gadus ik pa divām dienām, bet nu nekas traģisks!

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...