Jump to content

Granulu apkures katli vs. citi apkures veidi


Mezavecis
 Share

Recommended Posts

Kāds apkures katls tev ir? Zinu, ka čugunniekam vienīgais veids, kā tādu degli pielikt, ir caur durtiņām. Cik papētīju, tur iznāk čakarīgi. Ir tā - vai nu, vai nu. Nemaz nav vienkārši pārslēgties no kurināšanas ar malku uz kurināšanu ar granulām un atpakaļ. Ja man tāda vajadzība rastos, liktu paralēli divus katlus - malkas un granulu, tik vai kurā katrā katlu telpā tik daudz liekas vietas atrastos.

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Man liekas, ka tur nekāda ātrā pārslēgšanās nesanāks, jo durvis ar visu degli jāskrūvē nost, pretējā gadījumā granulu deglis ar malku tas tiks sabojāts. 

Link to comment
Share on other sites

Tieši tā. Kaut kur redzēju, ir tādi katli malkai un granulām, tie jau uzražoti tā, ka var kurināt ar malku vai ar granulām, daudz maz optimizēti gan no lietderības koeficienta viedokļa gan no lietošanas ērtuma viedokļa. Tad cita lieta. Bet prastam malkas katlam durt iekšā granulu degli nebūs tas optimālākais variants.


Ja tie granulu degļi priekš malkas katliem būtu lēti. Cenas tiem nejēgā lielas. Tas arī.

Link to comment
Share on other sites

VebKamera

Nepiekrītu viedokļiem. Man ir malkas katls ar granulu degli. Katls ir dzelzs - nav čuguna, laikam toreiz saucās "Spelte". Deglis arī vietēja ražojuma, bet laikam tas čalis vairs tādus neražo. Vismaz uz ātru roku nevaru atrast. Pēc skata līdzīgs NBE.

Salīdzinot ar "īsto" granulu katlu patēriņu es vērtēju kā maksimums 10 % lielāku.Tā kā deglim ir automātiska aizdegšanās un pielikta Honeywell istabas automātika, kopumā starpība ar "īsto" granulnieku var būt arī mazāka, vai pat tuva 0.

Deglis iemontēts durvīs, to var ļoti viegli izņemt, aiztaisīt caurumu ar to pašu durvju materiālu un kurināt ar malku. Maiņas ilgums ~~ 30 sekundes. Tā kā es esmu slinks (un vietējā meža man nav), šo opciju nekad neizmantoju - kurinu ar granulām. Tīri teorētiski ir pat tāds režīms, ka var iekurināt ar malku, un tikai tad, kad pilnībā izdeg malka, palaižas granulas. Tur gan bija problēma - tad deglis nedrīkst būt pretī malkai, bet gan zem ārdiem. Un tas jau vairs nemaz nav ekonomisks variants. Bet avārijas gadījumā var arī tā.

Sistēma ļoti vienkārša, ja kāda problēma, varu visu pats sataisīt vai nomainīt detaļas.

Nevaru komentēt NBE, bet Pelltech skaitās visai sakarīgs. Vienīgais sliktais ko pa viņiem esmu dzirdējis - ka viņi esot diezgan prasīgi uz granulu kvalitāti. Bet drošu ziņu man par to nav.

Labots - VebKamera
Link to comment
Share on other sites

Stepselis
Salīdzinot ar "īsto" granulu katlu patēriņu es vērtēju kā maksimums 10 % lielāku

Un kā iegūti šādi dati? - Vienu ziemu kurināji ar šo, otru ziemu  ar īstu granulu katlu? Visu smalki pierakstīji?

Viss pārējais ir tukša muldēšana.

Labots - Stepselis
Link to comment
Share on other sites

Cik es zinu tad katls ir paredzēts vai nu malkai, vai granulām. Hibrīdi ir galīgi garām! 

Link to comment
Share on other sites

VebKamera

 

 

Un kā iegūti šādi dati

Puis, ja negribi dzirdēt viedokli, tad nelasi - neviens ar varu nespiež. Tu vērtīgu informāciju iedevi, jeb pats tukši muldēji? Ne pa velti tauta saka, ka cilvēkus visvairāk kaitina tās negatīvās īpašības, kas piemīt pašiem :))

 

Pieredze radusies ~8 gadu laikā ekspluatējot pašam katlu + aptaujājot granulu lietotājus ar līdzīgas konstrukcijas / siltinājuma pakāpes mājām. Pārrunājot "cik šogad granulas izgāja".

Ja kāds gatavs nosponsorēt sertificētu un kalibrētu siltuma skaitītāju, uzstādīšu, lai ir 100% ticami dati. :) Par savu naudu pašlaik nepirkšu - man nevajaga, esmu kopumā apmierināts ar sistēmu.

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

VebKamera

Tā automātiskā aizdegšanās ir tiešām dod kādu ekonomisku labumu? Grandeg katlam granulas kvēlo deglī vairāk kā 8h, līdz ar to problēma rodas tikai tad, ja pazūd elektrība uz ilgu laiku, kas notiek labi ja reizi gadā. Citādi katrs pats regulāri ieslēdzas, ja katla iekšējā temperatūra noslīd zem 70 grādiem un uztur mazo loku 70-80 grādu robežās.

 

Vēl jautājums, vai katlam nekaitē, ja liesmu pūš katla sāna sienā?

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Bruketajs

Es personīgi ieteiktu paņemt pa nelielām naudām rasējumus, atdot lāzergriezējam un salikt kopā savu, labu un nedārgu degli. Vienīgās lietas, kas jāpērk, bet ir viegli dabonamas ir - šneka spirāle, motorreduktors šnekam, kontrolieris, aizdedzināšanas tens. 

http://www.homemade-pellet-burner.com/

Šāds te ir uztaisīts un strādā. Tagad ir jaunāka revīzija, kura nav jāsametina, jo normālu TIG metinātāju neatrast. Summa toreiz sanāca ap 450-500 Eur, bet nu deglis ir pasaka - vienkāršs, stabili strādā, viegli vadās un programmējās, jo bulgāri, atšķirībā no pšekiem, savus kontrolierus taisa, lai ir ērti, nevis lai smuki izskatās... 

Katlam nevajadzētu kaitēt liesmas pūšana no sāna, ja pretējā siena nav izteikti tuvu - tad deglis pastiprināti karsēs vienu pleķi un nevienmērīgā izplešanās var bojāt katlu - bet tas ir tikai mans viedoklis. Es vienkārši pieliktu šamota plāksni un lieta darīta.

Link to comment
Share on other sites

VebKamera

Man ir tā, ka katls ir garš. T.i, no augšas skatoties viņš ir garāks par platumu. Un deglis ir katla durtiņās, līdz ar to liesma sanāk, ka iet pareizā virzienā. Liesma tieši laiza siltummaini un iet virzienā uz "izeju"- t.i. skursteni. Manā skatījumā no šī viedokļa sanācis, ka manējais uzbūvēts ļoti pārdomāti. Pāslaik ekspluatējas 8 gadi, katlam nekādas nolietošanās pazīmes nav manītas (tpu, tpu). Grūti nokomentēt kā ir ja deglis ir no sāna, bet domāju, ka nevajadzētu būt baigajai problēmai - granulu čupiņa tomēr ir krietni mazāka, kā malkas krāvums - ja iztur malkas degšanu, granulas vajadzētu turēt vēl labāk, gan apjoma, gan sausuma, gan vienmērīgā(kā)s temperatūras dēļ.

 

Par automātiku: man deglim ir aizdedze. Automātiku noregulēju tā, lai man mājā būtu pa dienu ~22 grādi, pa nakti ~19 grādi. Ja laiks tāds, kā šogad, tad sanāk, ka deglis ieslēdzas ~~ 6.30 -7.00 no rīta, pastrādā ~~ 2 stundas un slēdzas ārā. Un tad, atkarībā no tā vai ir saule vai nav, ieslēdzas pēcpusdienā. Kopumā darbojas kaut kādas stundas 4-6 pa dienu. Tas ir pilnīgi pietiekami, lai uzturētu doto temperatūru + sagatavotu ~~ 60 grādu silto ūdeni visai dienai (300 l boileris, elektrību esmu uz ziemu noslēdzis) Palielinoties mīnusiem, protams, palielinās nostrādāto stundu skaits.

Automātiku uzliku pirms ~~ 4 gadiem. Honeywell, CM927. Es teiktu, ka efekts ir gana liels. Pirms tam tas katls slēdzās iekšā daudz biežāk, īpaši šitādā, siltā laikā, kad biki vēss ir, bet riktīgi auksts nav. Ja saule spīd, tad vispār ir labi, jo atceros, ka pirms automātikas uzlikšanas, katls startējās neatkarīgi no istabas temperatūras (tiesa, slēdzās uzreiz ārā, jo atpakaļ T nāk pa siltu), un tas nu nemaz nav ekonomiski.


 

 

Es personīgi ieteiktu paņemt pa nelielām naudām rasējumus, atdot lāzergriezējam un salikt kopā savu, labu un nedārgu degli

 

Starp citu, variants. Es esmu jaucis laukā savējo. Nu galīgi nekā sarežģīta nav, to var uzbūvēt, ja rokas no p. neaug laukā. Kas man patīk iekš manējā -

1) viņš ir ar plakanu, ne apaļu degkameru, līdz ar to vienkāršāki metāldarbi (tik biki ir nerūsējošā tērauda metināšana);

2) viņam ir degkameras oderējums ar nerūsējošo tēraudu: t.i dubulta degkamera. Redzu, ka pa tiem 8 gadiem tā ~2,5 mm (precīzi neatceros biezumu) ņerža ir konkrēti padegusi un deformējusies. Otrais slānis, kas tieši veido korpusu nav ne ar kādām nolietošanās pazīmēm. Pēc pāris gadiem nomainīšu iekšējo slāni, un viss atkal būs pačatā.

 

Starp citu, lāzergiešanu ļoti labi taisa šitie: http://www.emjmetals.lv/

Man bija mikroskopisks pasūtījums, un viņi uztaisīja par patiesi mazām naudām. Vajadzēja tik savu DWG failu.

Labots - VebKamera
Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

VebKamera

Kāpēc ieslēgšanās un izslēgšanās ir pēc āra/istabas temperatūras? Kāds ir katla ūdens iekšējais tilpums? Manējam katlam degļa darbības laiks skatās tikai un vienīgi mazā loka temperatūru  - kad pietiekami uzsildījis, tā izslēdzas. Parasti vairāk pa 10 minūtēm nedarbojas. Tālāk jau 3-ceļu vārsts regulē, cik daudz padot uz kopējo sistēmu, ko parasti arī automatizē un nākotnes plānos ir to darīt. Princips līdzīgs kā izmantojot akumulatorus malkas katliem. Labums ir tāds, ka siltā ūdens temperatūra boilerī ir konstanta un nav vajadzība uz pilnu jaudu katlu darbināt un nav biežas krasas temperatūras svārstības katlā. 

Link to comment
Share on other sites

VebKamera

Ieslēgšanās ir tikai pēc istabas temperatūras. Katla tilpumu nezinu - varbūt kaut kur papīros ir, bet neesmu pētījis. Minimālais darbības laiks ir 1,5 stundas, tas ir iešūts degļa automātikā. Ja labi gribētu, droši vien varētu mainīt, bet man tā īsti nevajag. Pēc tam, vēl ~minūtes 30 - 40 (atkarībā no temperatūras) darbojas cirkulācija, kamēr atdziest sistēma līdz tādam stāvoklim, ka siltumu uz māju / boileri nedod. Kad nu nodziest, tad nodziest pilnībā, un nekas necirkulē un vairs nedarbojas - labi gan no granulu, gan no elektrības viedokļa.

Man ir 4 ceļu vārsts, ar ko es varu regulēt cik % no katla nākošā tiek tieši padoti uz mājas sistēmu, un cik tiek jaukta klāt atgaita. Vēl sistēmā ir elektroniskais vārsts, kas cirkulāciju nepieļauj pie startēšanās, pirms katls sasniedz doto temperatūru (es esmu ielicis 65 grādi), lai neraso.

Jā, man boilera temperatūra staigā. Bet tas var radīt problēmu tikai tad, ja, liels patēriņš - iet vannā dienas (nakts) vidū, kad katls nestrādā + vēl pārējie intensīvi lieto karsto ūdeni. 300 l boileris labi izlīdzina to pasākumu. Ikdienā man ļoti reti gadās ūdens zem 50 grādiem.

Labots - VebKamera
Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

VebKamera

Tās 1,5 stundas ir aktīvā degšana ar pūšanu/padevi, vai arī līdz pilnīgai izdegšanai? Degļa jauda pietiek, ja ārā aiz loga -30 grādi, lai nebūtu jāmeklē džemperis?

 

 Ir testēts, ka pilnīgi atdzisušu katlu ar 250L kombinēto boileri līdz 50 grādiem (lai var mazgāties) var uzsildīt 1-1.5h laikā, paralēli iesildot māju un uzgriežot sūkņu apgriezienus uz maksimumu.   Katlam rakstīts, ka ir 25kW jauda.

Labots - Mezavecis
Link to comment
Share on other sites

VebKamera

1,5 stundas ir aktīvā degšana ar pūšanu un padevi. Pēc tam deg pasīvi, un tur vairs nekā daudz nav - reāli tas ir laiks, kurā izdeg riktīga sauja granulu. Nez, nekad neesmu skatījies - sanāk kādas 15 min? Katlam skaitās 20 kW, deglim - laikam 10 - 20 kW.

 

Bet tas ir minimālais degšanas ilgums - tobiš, ne mazāk, kā 1,5 stundas. Maksimālais nav ierobežots - deglis var darboties kaut 24 x 7 (pie -30 kaut kas līdzīgs arī notiekas: reti apstājas). Es saprotu, ka degļa izpildelektronika monitorē katla temperatūru - tajā laikā, kad strādāja bez Honeywell, katls darbojās līdz brīdim, kad konstatēja, ka dotā temperatūra nekrītas. Tad izmeta paziņojumu "nav pieprasījuma pēc siltuma" un izslēdzās.

 

Pa to 1,5 - 2 stundām rītos un vakaros (kā tas notiek šobrīd, šajos laika apstākļos)  man boileri piesilda tā, ka ir tie 60 grādi. Mājai pašlaik vajag ļoti maz.

 

Tā kā nodzinu slinkumu, aizvilkos uz katleni, tad lūdzu: https://goo.gl/5KP76M

Katls ar degli, kam norauts kožuhs + citi tiri piri. Šorīt, deglim strādājot :)

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Bruketajs

VebKamera, neslikts tāds paštaisījums - ar PLC vadību.

Galvenā ideja, ka var uztaisīt, ja ir gribēšana.

Šodien tiek metināts mans lolojums - deglis uz skaidām un visādiem smalkumiem. Laika trūkuma dēļ, projekts ļoti "iesprūda". 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
karlismoto

Labdien! 
Velarvien nevaru izlemt kuru granulu degli pirkt savam privātmājas  malkas tērauda katlam.

Pagaidām sliecos uz ecco energo granulu degli. 25kw. 
[ecco-energo.org

Deglis izskatās ļoti kvalitatīvi uzbūvēts.Automātika tiek izmantota poļu ražouma.(nedaudz bažījos) 
Prasa par komplektu 1135eur. +120eur uzstadišana, regulešana. Ja grib ar attālinatas vadības iespēju (caur internetu) tad + 260Eur Viss iskatās ok. 
Varbūt kādam ir pieredze ar šī Latvijas/Polijas uzņēmuma granulu degļiem? 
Kā darbojas, kāds serviss u.c


Ok. cik saprotu nav viedoklis par ecco energo.

 

Vēl esmu uzgājis interesantu degļu ražotāju no polijas   ''pellas X'' ražotāja mājas lappa www.pellasx.eu

Latvijā viņus izplata http://apkuressistemas.eu/ 

Telefoniski aprunājos un sapratu ka varētu būt labs produkts par spratīgu cenu. 

 

Vai kāds ir saskries ar šiem degļiem? ir kāda pieredze?

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Uzreiz varu pateikt, ka praktiski neko nezinu par šiem degļiem, bet rodas daži jautājumi. Vai kvalitāti vērtē pēc bildītēm internetā vai tomēr kaut ko esi dzīvē redzējis? Priekš kam vajadzīga attālināta vadība? Plāno arī katlu attālināti tīrīt un iebērt granulas?

 

Vispār jau šiem degļiem darbības princips vienāds, līdz ar to vadība arī būs +/- līdzīga. 

Link to comment
Share on other sites

Labdien!

 

Man ir Grandeg 25kw katls jau 13 sezonu mājai ar apkurināmo platību 150 m2 un labi siltinātai. Netieku gudrs ar liekas lielo granulu patēriņu (šogād sāku kurināt 20.septembrī un līdz šodienai gandrīz 4 tonnas nav. Salīdzinājumam- pagājušo zienu nokurināju 8 tonnas (ziema ta nekāda), aizpagājošo ziemu-12 tonnas!!!

Šodien (11. decembrī) uz māju laižu 50 grādus, atpakaļ atnāk 48 grādi, istabās 22 grādi. Tas it kā ok.

Trīsceļu vārsts stāv uz 2,5.

Pārsteidz dūmu temparatūra- 200 grādu.

Katls kuroties vibrē.

Vismaz reizi dienā, no katla jāizlaiž gaiss (atveru 3 ceļu vārstu līdz galam) un burbuļus tālāk saķer atgaisotājs.

Katls ieslēdzas pie 70 grādiem un izslēdzas pie 85.

Kurtuve labā stāvoklī- ar tīrīšanu labprāt nodarbojos un neesmu ielaidis.

 

Pie tā visa ir nelāga sajūta, ka katls ir pustukšs. Pēc papīriem tilpums 46 litri. Bet, bija vajadzība izlaist visu ūdeni no sistēmas. Kopā sanāca 5 spaiņi. A, kur tad vēl 19 radiatori (22 tipa) ar vidējo garumu 1 metrs. Sajūta tāda, ka katlā nevar iepildīt visus nepieciešamo ūdeni. Ko darīt, kur vaina?

 

Varbūt kādam no foruma ir pieredze vai idejas!

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Mājai tiešām nav siltuma noplūdes, piemēram, nesiltināta grīda, jumts? Der vienreiz lielā salā ar termogrāfu iziet cauri. 

 

Kas tas pa Grandeg katlu -  BIO vai ECO? Ja sistēmā ir gaiss, tad arī vairums siltuma aiziet skurstenī.  Savam Grandeg kalam 3 gadu laikā nekādu gaisu neesmu laidis un sistēmu vispār neesmu iztukšojis.

 

Kāds ir sistēmas spiediens? Ja ~ap 1 atmosfēru, tad sūkņi tiek čakarēti. Pašlaik es turu ap 2 atmosfērām un ik palaikam pārbaudu spiedkatlu. 

 

Pašlaik man patēriņš uz 160 m2 ir 5-6 tonnas. Radiem, kuriem māja sliktāk siltināta, patēriņš ir ap 8 tonnām.

Labots - Mezavecis
Link to comment
Share on other sites

Domāju, ka ar siltumizolāciju viss ir ok!  Pirms gaidiem 3 jau pārbaudīju ar termogrāfu. Grandeg BIO vai ECO nezinu, jo 13 gadu atpakaļ tie netika dalīti. Ar spiedienu arī ir ok- 1.8 atmosfēras. Pašā apkures sistēmā gaiss nav- vairākās vietās stāv atgaisotāji- gaiss veidojas pašā katlā. Bet, katls pats nespēj gaisu izpūst kaut gan pie ezejas stāv atgaisotājs. Sajūta tāda, ka mazais loks īsti nestrādā. Tā mana problēma jau arī parādījās tikai kādus 3-4 gadus atpakaļ. Domāju, ka visa problēma ir katlā.

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Pašā katlā nekādam gaisam nav jābūt. Ja iekšā ir gaisa burbuļi, tad katls nevienmērīgi uzkarst un ūdens iekšā vārās. Kā pašā katlā tiek uzpildīts/papildināts ūdens? Vēl šāda situācija var veidoties, ja katls ir aizkaļķojies un nenotiek normāla siltumapmaiņa ņemot vērā katla vecumu. 

 

Ja mazais loks nestrādātu (piemēram, sūknis apstājies), tad māja būtu auksta. 

Link to comment
Share on other sites

_dunduks_

Ja ir iespēja (sūknis jau tagad nestrādā ar max jaudu), tad palielini apgriezienus mazā loka sūknim un apskaties, vai gaiss joprojām rodas.

Varbūt sūknis iet uz galu.

Link to comment
Share on other sites

Mazajā lokā stāv metāla sieta filtrs, atskrūvē un izmazgā, viņš ar laiku aizsitās ciet.

Link to comment
Share on other sites

Pašu katlu gan papildināt nevar. Papildināta tiek sistēma ar manuālu krānu. Papildināšana atgaitā, tad spiedkamera un katls. Īsajā lokā jau mēģināju sīkni uz max (3. ātrumu), gaiss vienalga bija. Tagad strādā uz 2. ātrumu. Sūknis jauns, nesen mainīts! 


Sietieņš ir tīrs!

Link to comment
Share on other sites

Katlus jau parasti dizainē tā, lai nekādi gaisa burbuļi viņos iekšā nekrātos.

 

Ūdens nav baigi bieži jāpapildina? Sūce kaut kur sistēmā? cik bieži nākas atgaisot radiatorus?

 

Gaiss un katla sliktā silšana var arī būt savā starpā tieši nesaistītas lietas.

 

Katls pa 13 gadiem var būt aizkaļķojies, bet gaiss nonāk sistēmā pa neblīvu vietu trubu savienojumā. Protams, otrais faktors ilgtermiņā var lielā mērā veicināt pirmo.

Labots - Smii
Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Ja intensīvi veidojas ūdens tvaiks (nejaukt ar gaisu), tad noteikti ir jāpapildina. Parasti sistēmu atgaisojot gaisam nav iemesla rasties, jo mēs taču runājam par noslēgtu sistēmu zem neliela spiediena. 

 

Sūces gadījumā katla iekšpusē būtu redzami rūsas pleķi un pie 1.8 atmosfērām ūdens ietu ārā nevis otrādi. 

Link to comment
Share on other sites

Nu tad kādā vietā katla sieniņa ir izdegusi plānāka un tur arī uzmet burbuli. Tas gan neizskaidro lielo patēriņu.

Link to comment
Share on other sites

Papildināt gan vajag reti. Nu sūces arī nekur nav. Radiatoros gaiss nav. Sistēma pati, manuprāt strādā nevainojami- problēma ir katlā. Mieru man nedod lielā vibrācija (0.5 metru attālumā pat reģipša siena vibrē) un lielā dūmu temperatūra- 200 grādu. Kaut kādā Grandeg pārstāvja intervijā lasīju, ka ja dūmgāzu t ir lielāka par 150 grādiem, tad katls nav domāts granulām. Te sanāk, ka paši ir pretrunā savam produktam. Parodokss, ka Grandeg veči (meistari) piekrīt, ka kaut kas nav īsti kārtībā, bet kas- nespēj pateikt. Vienīgā iespēja paliek teorijai par apkaļķošanos. Tomēr 13 gadi tērauda katlam nav maz pie jebkuras ūdens kvalitātes.

Link to comment
Share on other sites

Es turu sistēmā 1 ATM, tagad palasot ka ir par maz ielīdu Grandeg lapā tur ir norādīts, ka maksimums 1,5 ATM.

Tev ir baigi maza starpība starp ienākošo un izejošo, tikai 2 grādi, man šajos salos ir pat 15 grādu starpība.

Link to comment
Share on other sites

To Jema:

 

Es Grandeg rakstītam vispār vairs neticu nevienam vārdam. Par t starpību- izlasīju, ka tāda starpība ir ok!  Tev 15 grādu starpība ir , varbūt, tāpēc, ka cirkulācijas sūknis stāv uz atpakaļgaitu, bet man uz turpgaitu. Kaut kur lasīju, ka sūknim uz atgaitu 15 grādu starpība ir ok!

Link to comment
Share on other sites

 

 

Pēc papīriem tilpums 46 litri. Bet, bija vajadzība izlaist visu ūdeni no sistēmas. Kopā sanāca 5 spaiņi. A, kur tad vēl 19 radiatori (22 tipa) ar vidējo garumu 1 metrs. Sajūta tāda, ka katlā nevar iepildīt visus nepieciešamo ūdeni.

Izskatās, ka sistēma nav pietiekoši piepildīta. Kā tev organizēta pildīšana? Savā laikā, kad man meistars sistēmu veidoja (man gan malkas katls, bet kāda starpība), sistēmas augstākajā vietā paredzēja ventīli, pa kuru tecināt ūdeni, sistēmas piepildīšanu arī veica tā lēnām, teica, daudzi pieļauj kļūdu, krāns līdz galam vaļā, ātri piepilda sistēmu, bet nenovēršami pie tādas ātras uzpildīšanas izveidojas gaisa kabatas, un pēc tam tas gaiss čakarē visu pasākumu, par automātiskiem atgaisotājiem arī teica, netiek tie galā ar lielāku gaisa daudzumu ātri, papēti automātiskā atgaisotāja uzbūvi, sapratīsi kāpēc tā, tad lūk, ļoti lēni pildīja sistēmu, kad bija pilns, vēl kādu laiku pa to ventīli sistēmas augstākajā vietā laida ūdeni ārā, pēc tam visus radiatorus atgaisojām, tāpat beigās kaut kādu laiku ik pa brīdim bija gaiss dzirdams sūkņos, man gan tilpums sistēmai liels (ir akumulatori), varbūt mazāka tilpuma sistēmām tās gaisa lietas ir mazāk izteiktas. Mēģini vien kārtīgi piepildīt sistēmu. Kaut kā aizdomīgi tie tavi tikai 5 spaiņi uz katlu un 19 radiatoriem.

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Gadījumā nevibrē gaisa pieplūdes ventilators? Ja tam gultnis izdilis, tad tas var radīt troksni.

 

Ja izplūdes gāzu temperatūra ir augsta, tad ir kavēta siltumatdeve, kas varētu būt apkaļķošanās rezultāts. Visi taču zina, kā vārās nokaļķojies čaiņiks - silda lēni un patērē daudz enerģijas, turklāt izdala pastiprināti ūdens tvaika burbuļus :)  Varbūt vispār katls ir no iekšpuses piebiris pilns ar mēsliem (kā tas gadās boileriem) un ir traucēta siltuma apmaiņa.

Link to comment
Share on other sites

Mežaveča teorija liekas vislabākā. It kā jau ūdens ir labas kvalitātes, bet ar gadiem aizaugt var. Vēl jau nav zināmas tā katla kritiskās vietas (līkumi), kuri var aizaugt un tad katla darbība tiek būtiski traucēta.


Man tā Grandeg būšana ir līdz brošai. Vasarā domāju likt Viadus 22D ar degli. Man paziņa uzlika 2 gadus atpakaļ. Nu dikti apmierināts. Uz 150m2 pagājušo ziemu nokurināja 3 t granulu. Nu automātiku arī šamais sablieza kādu vien var!

 

Kādas atsauksmes un pieredze par Viadrus 22d ar degli?

Link to comment
Share on other sites

Ar ko tāda parikte atkaļķojama? Jābrauc uz leišiem pēc etiķa esences?

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Sievastēvam arī vecais Grandeg granulu katls, kurš kalpo vairāk kā 10 gadus, bet nav vēl problēmu ar sildīšanu. 

 

Es domāju, ka šeit kaut kas ir stipri piemelots klāt - vai nu mājā vidēji 18 grādi, vai arī pusi radiatoru tur aukstus. Negribās arī ticēt, ka māja perfekti nosiltināti ar trīskāršiem logiem. 

 

 

Uz 150m2 pagājušo ziemu nokurināja 3 t granulu
 
Link to comment
Share on other sites

Nevajag salīdzināt čaiņiku aizkaļķošanos, boileru aizkaļķošanos ar katlu aizkaļķošanos. Katlā ūdens nemainās, kā siltā ūdens boilerī. Sistēmas ūdens ar gadiem kļūst arvien labāks, visi iespējamie aizaugšanas izraisītāji sen beigušies. Ja tik nav tā, ka regulāri lielos daudzumos lej klāt sistēmā ūdeni dēļ kaut kādiem ūdens zudumiem, nevajadzētu nekam aizaugt.

Link to comment
Share on other sites

Nu Mežaveici!  Tu nu gan dod. Pielikts te nav nekas. Paketes gan nav 3kāršās, bet 2kāršās - toties jaunas.Kā minēju, gadus 3,4 atpakaļ tādu problēmu nebija!  Visa vaina katlā! 

Link to comment
Share on other sites

moš granulas sūdīgas? Lai gan tad nebūtu 200 grādu izplūdē.

 

Varbūt to katlu vajag nafig pārdot iekš ss.lv kamēr viņš vēl maksā naudu un paņemt sev jaunu...

Labots - Smii
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...