Jump to content

Kāpēc agrāk uztvēra, bet tagad nē


Zoom
 Share

Recommended Posts

Neesmu zinošs radiotehnikā tāpēc uzjautāšu. Mana mamma stāstīja, ka jaunības gados aptuveni kādos 60tie viņa esot klausījusies Polijas, Luksemburgas un citas rietumu radio stacijas. Tas bija netālu no Talsiem. Man viņa jautāja. Kāpēc tagad nevar dzirdēt Eiropu. Zinu, ka dažas stacijas jau ir. Laikam pat BBC. Tajos laikos retranslēja?

Link to comment
Share on other sites

Esi kādreiz mēģinājis ieslēgt AM (vidējos viļņus), it sevišķi vakarā, ieteicams uz auto radio ?

Luksemburga bija, arī tagad kaut kas tur grab 1440kHZ , polis iet 225khZ garos viļņos

Arī es sīks būdams viņus klausījos vēl ~80 beigās, 90 sākumā ...

Labots - M@R$$
Link to comment
Share on other sites

A kāpēc tāds ieteikums uz auto radio??? Manuprāt vislabākie rezultāti būs uz stacionārā tunera, vislabāk ar āra antenu.

Link to comment
Share on other sites

AM ar āra antenu ? ja nekļūdos mūsdienu tehnikā AM antena bij integrētā korpusā ;)

Plusā man šķiet mūsdienu publikai būtu grūtības AM no FM atšķirt :) nerunājot par tādam izvirtībām kā āra antena ;)

Un vēl kas mūsdienu elektronika taisa fantastisku traucējumu ķīseli

Labots - M@R$$
Link to comment
Share on other sites

Nu es minēju stacionāro tuneri, tiem parasti ir spailes arī AM antenas pievienošanai. Protams, ka āra antena IR izvirtība, bet ja var atrast kādu dabīgu lielgabarīta metāla veidojumu, tad var mēģināt pieslēgt antenas vietā. Var kaut vai 0,4 kV elektrotīklu izmantot kā antenu, ja dzīvo laukos un elektrība pienāk pa gaisvadu līniju, protams, caur atdalošo kondensatoru.

Labots - ivo
Link to comment
Share on other sites

0,4 kV tīklā stumt antenu ... kaut kā man liekas ka kādas kļūmes gadījumā sajūtas būtu diezgan neaizmirstamas ...

Labots - M@R$$
Link to comment
Share on other sites

Tak nu beidziet, kāda antena no elektrotīkla. Kā reizi elektrotīkls rada vislielākos trauceumus videjos un garajos viļņos. Salīdziniet frekvences, kādās darboas impulsu barbloki un vidējo viļņu frekvenves. Uztvert vecās stacijas nevar, jo katrs mazākais mobilā telefona lādētas taisa tādus traucējumus, ka maz neliekas. Ķīniesi neauzskata par vajadzīgu likt lētajos datoru barblokos traucēuma filtrus, ekonomiskās spuldzes arī rada pamatīgus traucēumus un tad nu viss tass ķīselis tiek iegrūsts elektrotīklā. Pirms gadiem četrdesmit vienkārši nebija traucējumu avotu un tapēc pilsētā varēja radio dzirdēt uz zemajām frekvencēm. Arī tagad, dziļi mežā, ar veco Sīdolu, vakara laikā, var klausīties vidējos viļņus. Staciju gan paliek mazāk, jo grūst gaisā 100-500kW jaudu radiostacijām nav izdevīgi un ja vēl tās nevar dzirdēt. Eiropā pārsvarā klausās FM diapazonu kur raidītāju jaudas simtreiz mazākas. Krievi vēl tur vidējo viļņu raidītājus, jo viņiem teritorias milzīgas un uz FM nav iespējams apraidīt.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Mnjā, Didzim taisnība - drīz noslīksim tajos trokšņos zemajās frekvencēs - direktīvas tik nosaka, ka uzklēbē CE marķējumu un tirgo nost dajebkādu elektroierīci... :( Ja raudāsi, ka gribi vidējo vai garo viļņu staciju dzirdēt, pateiks - ir tak daudz interneta un FM radio - klausies uz nebēdu. :p

Link to comment
Share on other sites

Lai uzraidītu vidējos viļņos vajag simtus kilovatu. Radio merkurs ir nīkulis ar džus kilovatus lielu izejas jaudu. Tad jau tiešām labāk FM 88-108MHz diapazons. Cita lieta, ka FM diapazona pilns ar stacijām,kuras retranslē krievu programas. Tāda sajūta, ka vēl joprojām esam Krievijas province :sarkasms: Savukārt vietejās stacijas kruķī vienu un to pašu tuc-tuc muzičku un uz vairāk neko nav spējīgas. Sāk jau ar lielu pompu, kā radio 101, bet beigās čiks vien sanāk :sarkasms:

Link to comment
Share on other sites

Didzis - politiķis. Viss plūst un mainās (tik neapvainojies)... :D

Link to comment
Share on other sites

RTL 1440 var klausīties internetā. Bet man pietrūkst, ka saldajos 80-tajos RTL radio plkst. 21 pārslēdzās uz Londonu. Uztveramība Latvijā no tā neieguva, bet dīdžeji bija labie.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...