Jump to content

vītinājumi


Fruzz
 Share

Recommended Posts

Vai kāds no bootistiem ir kaut ko vītinājis? Tulīt sāksies siltais laiks varēs ārā eksperimentēt? Paskatījos te receptes nekā sarežģīta tik vien kā var noraut slimības.

Link to comment
Share on other sites

vītināt zivis vai gaļu > ? vītināšana jau tak izsenis daudzām tautām ir cieņā...es gan pats neesmu voblas vai basturmas cienītājs, taču zinu copmaņus, kuri vītina zivis. Tur vajag labas zivis - ala treknās peipja raudas vai ko tādu un vajag tādu vietu kur nav mušas - uz balkona saulē nav tā īstā vieta.

Link to comment
Share on other sites

nu par gaļu nav pieredze.

Link to comment
Share on other sites

Tulpes jau novītušas...

 

Kādreiz, pirms gadiem 30, pašu ķertās zivis vītinājām, kad makšķerējām. Vajadzēja tik riktīgi sasālīt Tagad, tikai tirgū vai veikalā...

Link to comment
Share on other sites

Nu zivis un cūkgaļu īsti vītināt negribas jo nav 100% pārliecības par tīrību.

Link to comment
Share on other sites

Kaspars12

Ir līdakas vītinātas. Pāris dienas pārbagātā sāli un tad jau labu laiku kaltēt. Kaltēta tika malkas šķūnī, jo tur bija ēna un smuks caurvējiņš.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Raimonds1

picantecooking.com/recipe/domashnyaya-basturma-iz-govyazhei-vyrezki

Labots - Raimonds1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
androidz

Pēc augstāk norādītās receptes, sapirku visas garšvielas (Avokado veikals Arkolatā), un gaļu. Biku nācās pameklēt inčā, kamēr tām eksotiskajās garšvielām atradu civilnosaukumus... Redzēs kas sanāks. Pats neskaidrākais uz doto brīdi ir pats vītināšanas process.

Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

Nav tā kā vēl drusku par aukstu un mitru vītināšanai?

Link to comment
Share on other sites

Gestapo

Man mājās uzpeldējis tas aparāts ple, tipa kaltējamais ar ko sukādes taisa, nav kāds provējis tādā gaļu pavītināt?

Link to comment
Share on other sites

androidz

Es vispār paštaisītu neko smalkāku par latgaļu sālītu speķi neesmu provējis.

 

Nav tā kā vēl drusku par aukstu un mitru vītināšanai?

Ja godīgi nav ne mazākās nojausmas, aukstums domāju tas ir pofik, bet mitrums var sagādāt problēmas. Bet nu, ja nepamēģināšu neuzzināšu. Bet vitinātā gaļā man ļoti garšo, un basturma maksā 25 idioti kilogramā, tā ka ir vērts riskēt. Lai kas arī sanāks, ja nesapūs, es tāpat norīšu...

Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

Gan jau aperātā var izvītināt. Tikai tad aparāts diez vai būs pēcāk augļiem lietojams.

Link to comment
Share on other sites

androidz

Ē bet tā ir shēma - ja viss izdosies pēc mēneša locīšu paštaisītu basturmu iekšā un dzeršu paštaisītu āboļu vīnu :) Nu par vīnu vismaz ir verņaks.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Nu feileri nolaidu, atradu bļin sausu un labi ventilējamu vietu - laukos virs plīts. Rezultātā gaļa jau pēc nedēļas kā akmens, sagriez var tikai ar ļoti asus nazi. Garša jau afiģena labā, bet gaļa ļoti cieta sanāca, ja paturētu vēl, laikam tikai ar āmuru varētu sadalīt sīkākos gabalos. Vot tā tāds lūk pirmais mēģinājums. Par garšvielām - jāņem uz pusi mazāk tās mantas uz 1 KG, nekā tā vecene savā receptē norādījusi, tāda afigenna bieza kārta izveidojās ap gaļu, arī cieta kā akmens.

 

Vopčem visu var darīt, jautājums tikai par vietu kur vītināt. Sorre sausu/vēsu un labi vēdināmu pagrabu pie mums nava. Neesam nekādas špānijas vai jitālijas...

Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

Problēma varētu būt, ka virs plīts, jo tur papildu karstums nāk. Bet daži jau tādi vītinājumi ir nopērkami. Veikalos liellopu gaļas plēksnes, nosaukumā kaut kas ar "buffalo" bija... tās jau arī nav uzreiz sagraužamas. Jāpažļambā lai varētu rīt zemē. Tas pats par itāļu vītnātajām ciskām, tāds koka klucis Konstantīns, ka komplektā jāpērk speciāls griezējs, jo ar nazi nogriežot resnāku šķēli, to nevarēs sagremot.

 

Ir ēsta kaut kāda zirga gaļa, kas pilnībā ietīta garšvielu maisījumā, kārta apmēram 3-4mm apkārt no visādiem pipariem un velns zina kā vēl.

 

Beigu galā vismaz mūsdienās vītinātā gaļa ir uzkoda, ko nepatērē 400g dienā. Divas plēksnes nogremo pie aliņa un pietiek. Kādreiz gan vītināja, jo citādāk nevar uzglabāt, bet tad to gaļu pēcāk gan jau izmērcēja mīkstāku un izskaloja daļu sāls un garšvielu ārā.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Jā, par karstumu ir skaidrs. Jameklē vēsāka vieta. Ā un sāls arī pa daudz laikam saliku.

 

Pirktie vitinājumu ir garšīgi, bet ja pērk lētākus, piem., skajā vāczemē ražotus, tad ir sajūtu ka ir baigi skābi un izlasot etiķeti var daudz visādus E atrast. Ja pērk to kas maksā 20 ls un uz augšu tad iespējams ir OK, bet tādas gaļas pirkt man rokas neceļas.

Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

Tā gaļa pamatoti maksā 20Ls/kg, jo vītinot zaudē baigi daudz ūdens un līdz ar to arī svaru. Cepot to pašu veco labo šašliku tiek rēķināts, ka tas zaudē ap 30 - 40% svara. Iedomājies, kas notiek, kad gaļu izkaltē, tur jau tik kādi 5 - 10% ūdens paliek. Tad vēl pierēķini klāt darbu un kaltēšanas ierīces... Beigu galā neviens nekaltē cūku vai vistu, bet liellopu, kas jau pats par sevi ir kādas 3x dārgāks par cūķi un 6x dārgāks par vistu (spriežu pēc Matīsa tirgus cenām).

Link to comment
Share on other sites

Arkolat centrālājā bodē ir avokado veikals, tur ir viss. Iespējams arī citos Avokado ir. Tikai neesmu drošs, ka pārdevēji zinās tos nosaukumus ko tā vecene augstākminētajā receptē ir norādījusi, tam visam ir arī civili nosaukumi sierāboliņš, romiešu ķimenes utt.

 

Tā gaļa pamatoti maksā 20Ls/kg, jo vītinot zaudē baigi daudz ūdens un līdz ar to arī svaru. Cepot to pašu veco labo šašliku tiek rēķināts, ka tas zaudē ap 30 - 40% svara. Iedomājies, kas notiek, kad gaļu izkaltē, tur jau tik kādi 5 - 10% ūdens paliek. Tad vēl pierēķini klāt darbu un kaltēšanas ierīces... Beigu galā neviens nekaltē cūku vai vistu, bet liellopu, kas jau pats par sevi ir kādas 3x dārgāks par cūķi un 6x dārgāks par vistu (spriežu pēc Matīsa tirgus cenām).

Neapšaubu cenas pamatotību, kaut gan itālijā pa 10 - 15 jevrām pirku gaļu un bija tīri ēdama. Protams bija arī dārgākas. Laikam tā gaļa nožūst pa 50%, manā gadījumā jau nu noteikti. Garšvielas un vienu gaļas KG, rēķinu ka ne vairāk par 1.50ls. Jo es iepirkos garšvielas uz 3ls un vēl palika puse pāri. Lielo lopu pirku pa ~ 5ls kilogramā.

 

Nāk reiz ņemšu cūku...

Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

Pag pag, cūka bez termiskas apstrādes diez vai ir uzturā patērējama.

Link to comment
Share on other sites

Ir kā ir ar to cūkgaļu, bet nu hvz. Gadiem ēstas tatāru desiņas un arī patīk ar jēlu šašliku paniekoties, gan jau labi nav :(

Link to comment
Share on other sites

A sālīts speķis (nejaukt ar kūpinātu)? Visu dzīvi tādu lietoju. Un veikalos arī nopērkams.

Link to comment
Share on other sites

Nu pēc teorijas uz andeli sagatavotai cūkai tie tārpi ir pārbaudīti, bet vai realitātē tiek visas cūkas pārbaudītas, ej nu sazini. Nu meža cūkas jau skaidrs, vai nu pārbauda, vai lieto sautētu pamatīgi (25 min.vismaz 85 grādi iekšējā temperatūra) vēl tos nonāvē dziļā sasaldēšana (vismaz -21).

A par speķi, tur viss čotka, tārpi dzīvo tikai muskuļaudos.

Link to comment
Share on other sites

Ir stumts iekšā jēls cūkas šašļiks un nekāda vaina nav, bet skaidrā prātā diezv vai to darītu. Risks, tomēr, pastāv.

Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

Ļoti pastarpināti pazīstami dabūja tārpus muskuļos, nekāda izklaide tā nav. Kādu pusgadu mocījās. Līdz nomira :diablo: Nu nē, izveseļojās.

Link to comment
Share on other sites

normāla vītināta gaļa vienmēr būs cieta. tādai viņai jābūt.

par garšvielām - tāda īsti tautiska ir tikai sāls. daudz daudz sāls. pamatdoma - ilgi glabāties. esmu redzējis +20 gadus vecu jēra cisku. smarža, krāsa ideāla. garšot nedeva.

nav viņa prosta vijebonam. gribas mīkstāku vajag auksti kūpināt , nedēļas trīs.

 

p.s. uz 10 l ūdens ap 2kg sāls, pāris ēdamkarotes cukura. sālīšanas ilgums - kilogramam gaļas vismaz pusnedēļa. var arī sausi sālīt, lielāks čakars - vairāk darbošanās.

parasta gaļas sālīšana laukos, tā sakot.

pēc tam dažas liek mērcēties dažas nē 12h. jēru neliek.

i liekam bēniņos karināties. caurvējā, ēnā, sausumā. cūkas ļaškai minimums 3mēn, jēra pēc 2-3 būs ierijama.

p.p.s. pēdejā laikā iznāk biežāk ar norvēģu jēra ciskām saskarties. nu labā cenā viņa bodēs . viņiem tas tāds ziemassvētku gardums.

Labots - jarajara
Link to comment
Share on other sites

Un ko tikai sāls? Bez citām garšvielām?

 

Pa cik nāk jēra ciska? Cik daudz saraujas?

 

Un par cūciņu, tas pats jautājums par tārpiem gaļā!?

Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

Jēra ciska šobrīd tirgū maksā kādus 7 - 9Ls kilogramā. Ap Jāņiem gan jau būs mazāk, bet zem 6Ls diez vai būs. Pērkot veselu vai pusi jēra ap Jāņiem cena ir ap 4 - 4.5Ls par kilogramu. Protams, uz pašiem Jāņiem, kādu nedēļu pirms, cena būs augstāka. Pie ļoti labi pazīstamiem ņēmu pagājušajā rudenī par laikam 3Ls kilogramā pusjēru. Tā laikam varētu būt pašizmaksa vai kaut kas tuvu tam.

Link to comment
Share on other sites

Vai iespējams pašam aizvest cūķa paraugu uz kādu laboratoriju un gūt 100% pārliecību par gaļu? Ar sāli tad varētu saudzīgāk.

 

+varbūt tajā pasākumā vajag iesaistīt UV lampas mikrobio sterilizācijai?

 

Un ja to akmensgaļu kaut kā pirms lietošanas atkal pamitrina neizskalojot neko ārā? (mitrajā pirtī, uz lāvas sev blakus piem.)

 

Vai vītināts jērs dikti negaršo pēc aitas ?

Labots - Jesus
Link to comment
Share on other sites

Un vai aita negaršo pēc jēra!

 

Gaļu gan paķeršu līdzi uz Joker klubu uz turku pirti.

Labots - androidz
Link to comment
Share on other sites

uz laboratoriju var vest kādu grib gaļu. par savu naudu. sevišķi lēts tas prieks nav, lai vestu vienu savu cisku.

 

par aitu un jēru.

normali cilvēki aitas neēd. idejiski tas ir tas pats , kas nokaut labu piena govi. laba aita ir zelta vērta . laba aita= labi jēri.

veselas aitas parasti nekauj. utt , utjp.

negribat sačakarēt priekšstatu par labu gaļu , neediet aitu. nav garšīga . veikalos gan var nopirkt, bet labāk nē. jērs tā ir cita pasaule.

Link to comment
Share on other sites

Ne par velti žīdi neēd cūkgaļu. :D

 

Paldies jarajara par receptēm.

 

Aitu iesaku pagaršot, lai zinātu, ka jāņem tikai jērs.Kas var būt labāks par aitas smacinieku ;)

Link to comment
Share on other sites

Par mežacūkām- trihinellas visbiežāk sastopamas bija mēlē, diafragmas muskulī un kāju pēdās. Mednieki uz pārbaudēm ved tikai gabalus no šīm ķermeņa daļām. Tā kā pārbaude pa lielam ir tīri teorētiska- arī ar veiksmīgu pārbaudi cūķī tomēr var būt trihinella.

Link to comment
Share on other sites

> Ēbrejs (Žīds)

gribi recepti ar jēru. no tipiskajām norvēģu. Fårikål - kāposti ar gaļu. vienkārši . kārta ssvaigu kāpostu , kārta gaļas, kārta kāpostu .... utt , cik liels katls.. daudz piparu , biku sāls , biku ūdens. stundas 2-3 uz uguns. labais. un uz šitā patiesībā labi var izbaudīt aita vai jērs. http://www.matprat.no/tradisjon/tradisjonelle-oppskrifter/helgemat/farikal/

 

vviena angliski

http://www.youtube.com/watch?v=pw6B76PqdRU

 

un novēģu

 

Link to comment
Share on other sites

Es reiz sautēju māla podiņā "jēra" (vai tomēr aitas) ribiņas no Rimi. Rezultāts: pilns pods ar taukiem, kas ož pēc sasvīdušas aitas. Tā kā jēra gaļutuvumā nepārdod vairāk eksperimentējis neesmu. Un saprotu, ka pirms eksperimentēt jāzina tomēr noteikumi, ko drīkst un ko nedrīkst darīt ar jēru...

Link to comment
Share on other sites

Kaspars12

Bija te nesen mana tēma par sautētu jērinu!

http://www.boot.lv/f...ins-jauna-pile/

 

Rimi nekad neesmu pircis jēru(aitu), bet aita jau tas pats jērs vien ir, tikai pieaugušāka, kā sivēns un cūka. Aitas gaļai ļoti spēcīga smaržiņa. Ja tā nav mīļākā gaļa, tad varētu būt problēmas :D

 

Labas kvalitātes gaļa ir "Desu fabrikā(rupnica)" pie vef.

Labots - Kaspars12
Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...