Jump to content

IT, Programmētāju augstskolas @ UK


Arthur21
 Share

Recommended Posts

Thomson Reuters 2011-2012 gada retingu tabulas.

Engineering and Technology tops pasaulē:

 

6. Kembridža

7. Oksforda

10. Imperial College London

11. Mančestera

12. Universty College London

 

Un tas ir viss no UK pirmajās 50 "krutākajās".

 

Kāpēc tu domā, ka tiksi kādā no šīm universitātem iekšā?

Link to comment
Share on other sites

Baigais Janka

Viņš jau neteica, ka grib izvēlēties labāko, bet "sev labāko" :) Sajūti, kā saka, atšķirību...

Link to comment
Share on other sites

Jā tiešām, atvainojos nepamanīju vāriņu "sev". Tādā gadījumā es izvēlētos tādu, kur būt iespēja tik pie stipendijas un salīdzinoši zemas dzīvošanas izmaksas. Londono, Okforda ir ļoti dārgas pilsētas. Skotija ir salīdzinoši lēta, un ja godīgi tad aprīkojums un līmenis visur ir +/- vienāds.

Link to comment
Share on other sites

CITĀTS

 

Reāli vieta kur dzīvot man ir un par naudām arī neesmu satraucies, es reāli gribu aiziet tur, kur IT->programmēšanas zinātnēs kur iemācīs man reāli jaunmodīgas un pašlaik populāras valodas, nevis kā @ RTU PASCAL

Labots - Žaks Kustō
Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Programmēšanas valodu pašam jāmācās nevis tev iemācīs. Aizmirsti, ka tev citur tagad ielies ar karoti C#, F# vai Java.

 

P.S. RTU māca Pascal tikai pirmajā kursā. Nākamajos jau vajadzēs rullēt ar C un Java.

Link to comment
Share on other sites

Autor, piedod, bet ar šādu domāšanas veidu, pat Oksfordas grāds neko tev nedos. Universitātē neko nevienam nemāca, tāpēc jau to sauc par studēšanu.

Link to comment
Share on other sites

Valodas vispār augstskolās pamaz māca. Tā ir tikai daļa no visa, ko augstskola spēj dot.

 

 

Pirmais un nopietnākais bloks bakalaurā - mācīties augstāko matemātiku (smagi tiem, kas līdz tam ar to nebija saskārušies). Lineārā algebra, analītiskā ģeometrija, vēl fizika, elektronikas pamati un vēl X citi teorētiski priekšmeti. Tas viss ir "smadzeņu treniņam" bez īpaša pielietojuma, izņemot, ja ar roku kodēsi kaut kādu vizuālu SPSS tipa rīku.

 

Otrais bloks ir programmēšanas valodas - LU māca visu pēc kārtas pirmajā kursā, bezmaz katrā valodā 1 praktiskais darbs un ejam tālāk. Java pamati ir maģistriem. VeA ir C#, Java, C++. Citur paskālis un labi ja Java. Kā kurā.

 

Trešais bloks ir datubāzes - VeA tās bija MySQL, šur un tur Oracle pamati, RTU Eiduks visiem orākli dzen iekšā nopietni.

 

Ceturtais bloks ir projektu vadība un sistēmanalīze. Darbietilpības novērtēšana, lomu atšķiršana projektā, pienākumu sadale. Dokumentācijas sagatavošana, noformēšana tā, ka vari bezmaz aprakstīt, dot uz Indiju kodēt un iedos tev gala rezultātu, tā ka pašam ne rindiņas nebūs jāraksta. Efektīva darāmo darbu būtības saprašana un aprakstīšana "tur ir jātaisa skats, tur DB procedūra, tur java klase, šeit jāsasien tā". Tas skaitās balto cilvēku darbs.

 

Piektais bloks ir lietojumprogrammas - nevis "kodēt C# vai paskālī vai iekš kā cita praktiskos darbiņus", bet gan lietot SAP, Axapta, ApEx vai citu lielu rīku lielu sistēmu *ātrai* veidošanai. Kad nav vairs jāpierāda, ka proti taisīt pamatlietas, bet vajag kaut ko "cost-effective" veidā fiksi sataisīt, ja vajag.

 

Pēc tam nāk visāda augstskolu specializācija - teorētiskais mākslīgais intelekts ar sīkiem praktiskajiem, robotika utml, kur nu katra augstskola specializējusies.

 

 

Visus šos blokus vairāk vai mazāk augstskola spēj dot. Pašam to visu vispusīgi būs grūti apgūt.

-------

 

Izvēlies, ko gribi darīt - otro un trešo bloku vari darīt pats mājās, tikai sākot darīt un mēģinot kādus praktiskos darbus. Gads-divi mājās programmējoties, un varēsi uztaisīt interesantas lietas. Pēc pieciem gadiem - vēl interesantākas. Cik esmu skatījies augstskolu materiālus, tad daudzās ir uzsvars uz algoritmu izdomāšanu un implementāciju, mazāk jau tā, otrajā plānā atstājot kā tieši to pierakstīt konkrētajā valodā - pitonā vai C++ vai jāvā. Arnicāna priekšmetos, piemēram, tas ir aktuāli.

 

 

Ja gribi strādāt tikai par programmētāju - Otrais un trešais bloks. To var izdarīt kursos bez augstskolām. Ar laiku praktizējoties pats apgūsi klāt, ko tik vajadzēs. Iemācies kodēt ar C++ vai java un kārto SCJP, piemēram. Vai Microsoft sertifikātus. Ārzemēs to varētu novērtēt- tur nav tāda pašdarbība kā pie mums, vairāk uzticas standartiem. Mums ir maz labu sistēmanalītiķu, tāpēc speciālisti, kas "māk oracle pamatus" vai "māk java pamatus" ir pieprasīti tikai lielajās firmās, kur tos ir gatavi apmācīt. Mums tie ir Tieto un Alise, kas apvienojās pirms krīzes. Vairāk parastās firmās pieprasa tādus, kas visu jau zina, visu jau spēj sataisīt paši. Bet jo lielāka firma un jo labāka organizācija, jo vairāk varētu atrasties pielietojums masveida jauniņajiem, kas kodē vecāko biedru un sistēmanalītiķu uzraudzībā, pat ja nav vēl 2 gadu pieredzes. Tāpēc pieņemu, ka ārzemēs vairāk nekā Latvijā varētu atrasties pielietojums "junior programmer" cilvēkiem, kuri Latvijā ir reti kuram vajadzīgi. Biedri, kas strādā ārzemēs, varētu pakomentēt, kā tad ir ar šo.

 

 

Ja gribi strādāt līmeni augstāk par programmētāju - apgūsti otro un trešo, bet pēc tam ceturto bloku. To dod augstskolas, bet var saprast arī uz savas ādas kādā lielākā uzņēmumā.

 

Ja gribi būt kruts programmētājs - mācies otro un trešo bloku (pamatus) un pārej uz piekto. Siebel augstu kotējas kā zīmējamais vārds. Sharepoint arī (c# brīnums).

 

Padomā, ko gribi pats darīt - neba jau tikai programmēšana vien augstskolās būs.

Labots - usver
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

unsver,

 

Es esmu ļoti kritisks, un uzskatu, ka par labu programmētāju nevar iemacīties ne universitātē, ne arī mājās buroties mājās pa grāmatām, testa piemēriem, sertifikātiem. Īstā skola programmēšanai ir darba vietā, kur praktiski tiek iegūtas zināšanas lielos projektos, kurus freelanceriem neredzēt kā savas ausis. Tās tavas tavas minētās darbības ir kā papildus bonusi nevis karjeras būvēšana.

Link to comment
Share on other sites

Mežavecis: Atkal programmētāju iebildumi - "programmēšana ir T3H 0NLY" nodarbe iekš IT. Protams, ka pavadot 3..4 gadus un apgrābstot daudzus plauktiņus (veb kodēšana, .NET, DB, juniksi, ASM .. ) neapgūsi visu to, ko varētu iemācīties gadu laikā darbavietā, rušinoties pa vienu plauktiņu X gadus un redzot vecāko kolēģu izpildījumā dažādas lietas. Ja zini ko gribi un mainīt neko dzīvē negribēsi - aiziet, sāc no 12 gadiem kodēt. Protams, pie darba tad tiksi ātrāk nekā jebkurš abiturients. Arī pieredzējuši kolēģi un priekšniecība ir nesalīdzināmi labāki padomdevēji nekā mājas tapetes. Un jūmlas instalēt/Horde ar DocLogix integrēt krietni ātrāk iemācīsies firmā nekā augstskolā. Vai tad to kāds apšauba?

 

 

 

 

Bet ja vispār iedziļinājies tajā, ko rakstīju, tad pastāsti, ko iesaki wannabe programmētājiem, kas neko par to nezina - "sākt strādāt firmā un kļūt par krutu programmētāju no rītdienas"? Izlasi par "junior programmer" un karjeras sākumu - būtu foršāk, ja ko noderīgu piebilstu pie karjeras sākuma, nevis tikai fleimotu no sērijas "akadēmiskā izglītība sux". Man, piemēram, nācās pasvīst pašmācībā un praktiskajos darbos, pirms tiku pie Java kodera darba labā uzņēmumā, pierādot, ka neesmu vienkārši kārtējais CS kapātājs. Treknajos gados ticu, ka tikt pie darba un izvirzīties nebija problēma - IT Alise esot arī netehniskus cilvēkus piesaistījuši, "lai tikai nāk un viņi arī kodē, moš kaut ko iemācīsies".

 

 

Ir zināmi vairāki piemēri, kad cilvēki lielos uzņēmumos brīnišķīgi iztiek ar programmēšanas zināšanām tikai augstskolu praktisko darbu līmenī, strādājot par vadītājiem, jaunākajiem sistēmanalītiķiem, biznesa analītiķiem, testētājiem, DB adminiem u.c amatos. Pieņemu, ka šādas izvēles iespējas Tev kā speciālistam savā pīļu dīķī ir mazsvarīgas, taču no 1000 jaunajiem IT speciālistiem katru gadu vienkārši fiziski neiebāzīsi programmētāja amatā. Un daļa to nemaz arī nevēlas.

Labots - usver
Link to comment
Share on other sites

Ja gribi iemācīties tīri programmēšanu un dažādas valodas tad tici man, ātrāk un nesāpīgāk to būs darīt pašam. Internets ir pilns ar visādiem ļoti labiem gan maksas, gan bezmaksas materiāliem no kuriem viegli mācīties. Tādējādi būs vieglāk, jo reāli mācīsies tikai to, ko tiešām gribi un esi ieplānojis apgūt.Studējot augstskolā tu patērēsi daudz laika mācoties kaut ko tādu, kas varbūt ne tevi īpaši interesēs, ne būs priekš taviem mērķiem vajadzīgs.

 

Ja pašmācības ceļā ir grūti mācīties, tad pieļauju, ka tur ir arī visādi kursi, par kuriem samaksā un kuri tev attiecīgi konkrēto valodu iemāca un vēl izsniedz sertifikātu.

 

Protams, ja gribi padziļināti un daudz plašāk gribi apgūt datorzinātnes, tad var domāt par stāšanos augstskolā, bet tīri priekš kaut kādas programmēšanas valodas, vides vai kaut kā tamlīdzīga apgūšanas tas var nebūt tā vērts.

Link to comment
Share on other sites

Ar ko sākt cilvēkam, kuram zināšanas programmēšanā ir pilnīgi nekādas?

Nedomāju par studēšanu, bet mājas apstākļos.

Link to comment
Share on other sites

Ar ko sākt cilvēkam, kuram zināšanas programmēšanā ir pilnīgi nekādas?

Nedomāju par studēšanu, bet mājas apstākļos.

 

Googlē esi mēģinājis meklēt? Priekš iesācēja gribētu ieteikt [media]

[/media] - čalis interesanti un viegli saprotami māca dažādas programmēšanas valodas un vis kaut ko citu. Konkrēti augstāk esošajā video par c++.

Ja gribi atrast vairāk, skaties viņa youtube kanālā.

Labots - propāns
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...