Jump to content

Toroīda serdes šķērsgriezuma izmaiņu aprēķini.


Raimonds1
 Share

Recommended Posts

Kā labi zināms, toroīda transformatori ir ievērojami vieglāki (salīdzinot ar tās pašas jaudas parastajiem trafiem) un arī... dārgāki. Savukārt vecā parauga LATRi ir domāti ekspluatācijai ar vienu tinumu un slīdkontaktu autotransformatora slēgumā un tajos fiziski nav vietas satīt sekundāro tinumu.

Taču tā kā tā ir lentveida serde, var pārtīt pašu serdi, ne tikai tinumus. Protams tur ir diezgan jānopūlās, bet ir arī jāzin kāds būs serdes sķērsgriezuma laukuma zudums un līdz ar to arī jaudas zudums. Šo parametru nosaka starpība starp tora serdes iekšējo un ārējo diametru (jo lentes platums jau nemainās) un ir skaidrs, ka iekšējo diametru palielinot un uztinot tur esošo lentes materiālu tora ārēja malā, tas laukums samazināsies.

 

 

Tā ka lentes materiāla ne vairāk, ne mazāk nepaliek, abi kliņģera laukumi - starpība starp lielā un mazā diametra noteikto laukumu ir vienādi.

Piemērā iekšēja diametra izmaiņa par 5 milimetriem ļauj satīt lieku vienu kārtu ar rezervi primārā tinuma. Cik tieši - to var izrēķināt pēc iekšējās riņķa līnijas garuma un vada diametra.

post-68042-0-59594500-1310800529_thumb.jpg

Labots - Raimonds1
  • Patīk 1
  • Slikti! 3
Link to comment
Share on other sites

kas ta nu, elfaa vairs nav vietas ??:)

Link to comment
Share on other sites

...

 

:wtf: kāds bija šā posta mērkaķis? :crazy:

  • Slikti! 1
Link to comment
Share on other sites

Uz jautajumu "par cik..." es neatbildēšu, bet no prakses varu ieteikt neizvēlēties iekšējo diametru pārāk mazu, jo tinot tas samazinās,katrā nakamā kārtā vijumu skaits samazināsies, primāro no sekundārā jāizolē... Kad būvēju jaudas pastiprinātājus ( 500- 600W trafi) toru dzelzij iekšejais diametrs bija 7-8cm un kad trafs tika uztīts, šis diametrs palika 3-4cm. Bet nekas labāks par toru nav izdomāts maza miera strāva - iesaku tīt un kad pēc aprēķina tuvosies nepieciešamajam vijumu skaitam, slēdz pie sprieguma un mēri mierastrāvu, turpini tīt un izdari kontroles mērījumus, un kad miera strava sāks samazinaties arvien lēnāk tad būs jāpieņem kompromisa lēmums - minimāla miera strāva un no tā izrietošs sekundaro vijumu skaits. Stundās 4-5 vajag lai rūpīgi uztītu 500-600W toru. Veiksmi darbā.

Link to comment
Share on other sites

vēl varu pieminēt, ka serdes materiāls arī ir no svara. ja tors palaižot (serde piesātinās) - izbliež korķus - tas nav labi. Tāpēc vajag arī pareizi uztīt primāro. Bet tā jā - tors ir mazāks, labāk dzesējas, labāk tur slodzes pīķus. Mazāk rada traucējumus. Grūtāk izgatavojams. sliktāk pārnes sprieguma izmaiņas tīklā + vieglāk magnetizējas/piesātinās Ja DC komponente vijumos....pazīmes , kas par to liecina- dūkšana.

 

nu un audio lietām iesaka izmantot torus ar pazeminātu indukciju - tipa primāro tin par 1.3 reizēm vairāk nekā plānots. tobiš - tors ieslēdzas mīkstāk un rada mazākus traucējumus. mīnuss - nevar "noņemt" plānoto jaudu - trafs jātaisa lielāks attiecīgi - serde lielāka.

 

pats esmu daudz dažādus torus izmantojis - poļu indel ir labi līdz 300W , pēc tam bez soft starta neieslēgsi jaudīgākus par 400W.indelam ekonomijas nolūkos (la vairāk izspiestu no tora) - ir mazāks primāro tinumu skaits IMHO. tajā pašā laikā noratel 800W plācenis (11kg) ieslēdzas mīksti - pat neiedūcas. Labus vārdus arī par velleman toriem varu teikt.

Labots - osscar
Link to comment
Share on other sites

Raimonds1
(labots)

Šitais bija domāts aprēķiniem - piemēram, tev ir LATRa 2kW serde, bet vajag 1,5kW atdalošo trafu zāles pļāvējam, ūdenssūknim, metināmajam vai vēl kam. Liekam ciparus formulā un viss. Protams, tinumi uz voltu jāpiedzen eksperimentāli vai jārēķina.

Tāda 1,5kW serde no tā 2kW serdes materiāla ir daudz ērtāka tīšanai.

Pie tam tad var primāro tīt arī ar 2,0mm vadu kaut vai un primārā izdegšana slodzes dēļ tiek minimizēta.

Tur jau tad ieslēdzas ne tikai tas serdes skērsgriezuma faktors jaudai, bet arī vadu pretestības faktors.

Labots - Raimonds1
Link to comment
Share on other sites

Nu kapēc vajag labu LATR trafu čakaret? Kas jums viņi kaudzēm mētajās :fool: ? Tak katrā kautcik normālā darbnīcā vismaz vienu LATR trafu vajag, lai varētu dažādas shēmas dzenāt. Labāk uzliec autotransformātoru kaut uz lodamāura temperatūras regulēšanu. Vismaz neradīs nekādus traucejumus, bet tak nečakarē labu mantu. Nu nafig vispār vajag atdalošo trafu zāles pļāvējam vai ūdenssūknim? Uzliec normālu zemējumu un nekas slikts notikt nevar. Ja "Fāters" tur augšā nolems, ka tev laiks uz labākiem medību laukiem, tad atdalošais trafs zāles pļāvējam nepalīdzēs. Gan citādak galu dabūsi :sarkasms: Nav tak pilnīgi nekādu problēmu dabūt vēl krievulaiku klasiskus Ш trafus uz 2kW un uztīt tam dzelzim ko vajag, nevis mocīties ar tora tīšanu. Lai vēl toram serdi pārtītu, tur nu galīgi dullam jābūt :fool: Ja ņemās ar elektroniku, tad darbnīcai ļoti labi kā atdalošais trafs der TC180 transformātors no krievu melnbaltajiem TV. Nekas nav jāpārtin, tikai gali pareizi jāsavieno un varēsi pa impulsu barbloku ar oscilogrāfu gramstīties bez bēdām. Skaidrs, ka 180W nav daudz, bet man visu dzīvi ir pieticis. Vienu gan varu pateikt droši, metināmajam aparātam nu točna nevajag atdalošo trafu. Menitāmais tak pats ir trafs. Vārdu sakot, nevajag nodarboties ar glupībām !

  • Patīk 1
  • Slikti! 1
Link to comment
Share on other sites

Raimonds1
(labots)

Man bija pieejama lenta kādi daždesmit kilogrami un tā nu sagadījās, ka iznāca tās serdes tīt. No sākuma, kamēr visu izdomā, kā to lentu tā labi satīt :) protams čakars liels un gandarījums arī. Pie tam, pašam tinot tādu serdi, vajadzības gadījumā abus galus var tā saveidot, ka šķērsgrizums nebūs taisnstūris, bet gan ar noapaļotiem stūriem, kas ir ļoti parocīgi tīšanai.

Ja neskaita iespējas tādam likt resnākus vadus, jauda tā arī atbilst tiešā proporcijā - šķērsgriezums par 10% mazāks un jauda arī.

 

Laiku pa laikam Latgalītē ir tora serdes par Ls10 -15 un tā ir ļoti laba cena priekš tādas jaudas. Vajadzības gadījumā var par samērā nelielām naudām saveidot visas trīs fazes galvaniski atsaistītas ar trim atsevišķiem trafiem.

http://www.3phasepower.org/3phaseisolationtransformers.htm

http://www.isolationtransformersales.com/3-phase-isolation-transformer.htm

Labots - Raimonds1
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...