Jump to content

laptops nomira, kaut kas ar mātesplati


binary
 Share

Recommended Posts

Lapsis - Acer Aspire 7520G. Novembrī būs 4 gadi kopš pirkšanas. Detaļas, kam datumus redzēju, ražotas tos pašus 3.5 līdz 4 gadus atpakaļ.

 

Jau ilgu laiku netika atpazīts DVD draivs (varētu būt savi 2 gadi; DVD nelietoju, tāpēc īpaši neiespringu). Mēģināju likt arī citus DVD draivus, tos arī neatpazina - tātad problēma bija mātes platē.

 

Vakar, taisot backupu no iekšējā cietņa uz ārējo caur USB, lapsis nokārās - zilo ekrānu neparādīja, bilde vienkārši "sasala", pēc restarta Windows teica, ka bijis BSOD. Restarts "interesants" - ieslēdzas uz 2-3 sekundēm, restartējas uz 2-3 sekundēm, pēc tam restartējas normāli un iebootojas (ar 3. piegājienu tātad).

Turpinu taisīt backupu, pēc kāda laika atkal nokarās tādā pat veidā. Šoreiz palaist vairs neizdevās. Pēc ieslēgšanas kompis ieslīgst "boot loopā", ik pēc 2-3 sekundēm izslēdzoties un mēģinot ieslēgties no jauna. FAN iegriežas tikai uz cikla pirmo reizi, pēc tam vairs negriežas. HDD un DVD iegriežas, bet līdz ekrāna ieslēgšanai netiek. Pārtraukt šo ciklu var tikai ar barošanas atvienošanu (gan ārējās, gan bačas), power pogas turēšana nelīdz.

 

Atslēdzu visus viegli pieejamos dzelžus (HDD, DVD, VGA, RAM, WLAN, modēms, FAN) - nekas nemainās, novērojams tas pats "boot loop".

 

Paskanēja viedoklis no malas, ka ziemeļu tilts prasoties pēc pārlodēšanas.

 

Lasīju, ka konkrētajam modelim tā esot slimība. Palīdzot vai nu laptopa locīšana ieslēgšanas brīdī, vai stingrāka piespiešana konkrētā vietā, vai arī cepeškrāsns.

 

Ja met cepeškrāsnī, tad vajagot ar foliju noklāt vietas, kuras nevajag karsēt. Cik noprotu, tāda ir lielākā daļa mātesplates. Kas tad īsti būtu jāatstāj atklāts? Detaļa ar uzrakstu "nVidia MCP67MV-A2" (chipsets?) būs īstā un vienīgā, kas jāatstāj? Varbūt ir citi ieteikumi? Maksāt lielas naudas par profesionālu diagnostiku/pārlodēšanu īsti nevelk, lapsis jau par vecu tādiem ieguldījumiem.

Link to comment
Share on other sites

Nevis pēc pārlodēšanas, bet pēc cita mcp67, bet tikai velns viņu zina, kur lai ņem labus mcp67. Pēc pārlodēšanas protams atdzīvosies, bet tikai uz ļoti īsu brīdi.

Link to comment
Share on other sites

(labots)

Nav jau garantijas, ka citam MCP67 nesāksies tādi paši brīnumi tuvākajā laikā. Par izmaksām viens paziņa minēja ~50 Ls - šoreiz roka neceļas uz ko tādu.

 

Cik skaitās "ļoti īss brīdis"? Nedēļa, mēnesis, pusgads? Vai loterija?

 

Nu tā... Mātes plate izskatās kā pēc kārtīga solārija apmeklējuma (laikam drusku pārcentos, pat cepampapīrs palika brūns un kraukšķīgs), bet nu izskatās, ka viss strādā. Pat DVD draivs atsācis darboties. Jācer, ka līdz jauna laptopa noskatīšanai un iegādei šis pasākums izvilks.

 

Note for myself: kad kaut ko testē, labāk saslēgt visus nepieciešamos dzelžus, citādi var nepareizi satestēt. Beigās tā arī nesapratu - ar vienu piegājienu cepeškrāsnī uz 200-210°C (pēc plīts iestatījumiem) būtu pieticis vai nē.

Labots - binary
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...