Jump to content

Atsauksmes par php, html un mysql kursiem.


_dunduks_
 Share

Recommended Posts

Sveiki!

Tā kā vairs nespēju maksāt savam web programmētājam, tad ir doma apgūt web programmēšanu pašam.

Nevajag neko sarežģītu, bet apgūt pašus pamatus, koda veidošanas principus (html un php), drošību (loginu, cookies varbūt arī sesijas), kā arī lietotāja datu bazes (mysql). Man nevajag ne flash, ne on-top bannerus u.c. skaistās fīčas. Pēc šo principu apgūšanas tālāko jau varētu apgūt pašmācībā. Galvenais iegūt pašus pamatus - apache konfigurācijas un savienošanu ar mysql nepieciešamo minimumu (lai netiek iekšā visi, kas vēlās), must have minimumu html kodā u.c. pamatus. Man nevajag neko no dizaina niansēm.

Kādi būtu jūsu ieteikumu, atsauskmes par šāda veida kursiem un kur tos būtu labāk apgūt.

Vienkāršus sql kverijus rakstīt nav problēma, arī VBA pamati ir zināmi, bet html un php esmu nulle.

Link to comment
Share on other sites

itanium

HTML apgūsti vien pats, meklējot internetā, nav nemaz TIK daudz un TIK grūti. Ja ne CSS, ne js neinterisē, ļoti ātri tiksi ar to galā.

Dodies uz w3schools(kuru te kādreiz daudzi neieteica) vai html.net vai sazin kur vēl citur, meklējot googlē "learn HTML".

Par php nemācēšu pateikt, bet arī pats tiksi galā, ja būs apņemšanās un idejas ko taisīt, mācīšanās procesa laikā.

Link to comment
Share on other sites

Ronalds

Uzskatu ka kursi ir naudas un laika izmešana- par šīm tēmā ir kaudze grāmata, kaudze materiālu webā, pasēžam pāris vakarus, palasām, tad drusku piemērus un aiziet ;)

Link to comment
Share on other sites

PHP pašam ir neslikts tutoriālis. Pēc tam izej cauri valodas referencei, kas arī ir diezgan lasāmā stilā uzrakstīta, un tad jau lielos vilcienos viss būs skaidrs. Palasies arī lietotāju komentārus apakšā, redzēsi piemērus, kā fīčas tiek izmantotas.

Link to comment
Share on other sites

_dunduks_

Es jau iepriekš biju skatījies gan w3schools, gan arī citus tutorials, bet mani tas tomēr 'nepaņēma' un tie tomēr ir ļoti vienkārši, vai ar tehniskiem terminiem pildīti, ko no sākuma nevar saprast. Mana doma par kursiem vairāk bija, ka tajos izstāsta par vēsturi, principiem, kā tas evolucionējis līdz pašreizējam standartam, tā teikt, ka ievirza web programmēšans filozofijā. To diemžēl nevienā no paraugiem tā arī nevarēju izlobīt.

Link to comment
Share on other sites

itanium

Kam tev vajadzīga vēsture? Vecos standartus neizmanto, ar to samierinies un dzīvo šodienā. W3schools jau nu vajadzēja saprast, html jau nu noteikti.

Link to comment
Share on other sites

_dunduks_

Vienkāršu html es it kā saprotu un piemēri bija izprotami, bet man nesanāca to visu kopā apvienot vienā veselā - html, php un mysql.

Kā jau teicu, lai varētu sākt rakstīt index.php failu, vispirms viss iepriekš pareizi ir jānokonfigurē, par ko man arī nav sapratnes.

Link to comment
Share on other sites

serioussam909
apache konfigurācijas un savienošanu ar mysql nepieciešamo minimumu

Tak uzinstalē XAMPP vai Wamp server - tie ir absolūti noob friendly un visu izdara tavā vietā.

Link to comment
Share on other sites

Sasaiste ir elementāra.

 

Webs principā sastāv no 2 lietām - servera un klienta (aļa browsera). Kad lietotājs grib apskatīt lapu, viņš browserī ieraksta adresi (URL), un browseris paprasa attiecīgajam serverim attiecīgo lapu. Serveris atgriež lapas kodu (HTML+CSS+Javascript+bildes), ko browseris parāda.

 

Browseris ir dumjš. Viņš saprot tikai HTML un CSS, kas kopā arī nosaka, kā lapai jāizskatās. Papildus tam mūsdienu browseri saprot arī Javascript kodu (lai nejuktu galva: Javascript ar Java nav nekāda sakara, tikai neveiksmīgi izvēlēti nosaukumi), kura galvenais spēks ir tāds, ka tas spēj modificēt HTML un CSS, tādējādi mainot lapas izskatu. Bet tas arī viss. Par PHP (vai ASP.NET vai Ruby vai Python vai jebkuru citu programmēšanas valodu) browserim nav nekādas zināšanas. Un nevajag arī. Ar Javascript visu var izdarīt, ko vajag.

 

PHP kods stāv uz servera. Kad tiek pieprasīta lapa, tiek izpildīts attiecīgais PHP kods, kurš savas izpildes rezultātā uzģenerē HTML kodu. Un, nereti arī CSS un Javascript kodu. Reizēm pat bildes. PHP ir universāla valoda, tā var uzģenerēt jebko. Lai arī kas tur ir saģenerēts, webserveris to aizpūš uz klientu. Piefiksē, ka serverim nav nekādas sajēgas par HTML, CSS vai Javascript. No servera skatu punkta tas ir kaut kāds klucis ar baitiem, kuru ir uzražojis Tavs PHP skripts, un kuru ir jāpadod tālāk browserim.

 

Palika skaidrāks? :)

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

ha - http://php.lv/wiki/php_programmetaja_rokasgramata - smuks, īss konspekts. izmanto to, kas jau ir :)

 

PHP pats ir ļoti vienkāršs, ja ir iepriekš kaut kas no programmēšanas apgūts. Duj tik.

 

par iesākumu:

 

1) uzinstalē WAMP serveri

2) c:\wamp\www uztaisi failu "pirmais.php"

3) sāc rakstīt iekšā piemērus no rokasgrāmatas un skaties, kā tas darbojas.

 

Viss ir ļoti īsos koda gabaliņos iespējams - PHP ir foršs ar to, ka nevajag garu koda gabalu sasaistīt, lai kaut kas sāktu darboties.

izņēmums: DB pieslēgums, kur 1 rindiņu vajag no sākumā konekciju izveidot. :p

 

un par vēsturi - ļoti vienkārši.

 

  • Iesākumā bija http://e-aidzis7.eclub.lv/ - prastas HTML lapiņas "par mani un manu suni", kur viss teksts 1 lapā. Animētas bildītes aizstāja saturu - jo vairāk bildīšu un raibāk, jo labāk.
  • Pēc tam nāca HTML failu čupa, kas uztaisīta pēc 1 šnites, lai varētu pāriet no lapas uz lapu: http://kalnezers.eclub.lv/index.html , kur centās salikt kādu jēdzīgu saturu
  • Pēc tam nāca freimi - wooow, var visu sabāzt 1 freimu čupā, nepārlādējot lapu!
  • Pēc tam nāca PHP - lai var staigāt pa lapu, atstājot lapu ģenerēšanu utml PHP ziņā. Visa ielogošanās un biznesa loģika un tiesību dalīšana - PHP ziņā. Var dinamiski ģenerēt saturu atbilstoši nosacījumiem (ir/nav ielogojies, ir/nav izvēlējies kādu pirkumu sesijā, ir/nav apmaksājis pirkumu..), vairs nav viss jārediģē uz FTP servera ar rokām. To var atstāt klienta ziņā - viņš tik ielogojas un liek iekšā jaunumus, kas viņam ir. Nav vairs jāmaksā PHP programmētājam, toties no klienta var vilkt ārā naudu ar maģisko vārdu CMS!
  • Pēc tam nāca Ajax - lapas saturs no datubāzes ģenerējas automātiski un ātri - 1 laukā izvēlies ceļošanas datumu, sāk griezties smilšu pulkstentiņš (animēts gifs), un Javascript tikmēr novelk atbilstošos datus no DB. Vairs nav jāpārlādē lapa pie katra meklēšanas formas lauka izvēlēšanās, lai parādītu atbilstošos ierakstus!
  • Pēc tam nāca flašs - wooow, kontentu var parādīt ar smukām animācijām! Viss kustās, viss mirguļo, viss mainās acu priekšā!
  • Pēc tam nāca ExtJS utml freimvorki. Visu var parādīt mirguļojošu un pie tam fiksi, liekot iekšā biznesa aplikācijās!
  • Pēc tam nāca modē meklētāji - panesās runas par to, ka web saturs nedrīkst būt statisks ar tabulām, bet jābūt ar CSS veidotām lapām, lai gūgle var atrast saturu efektīvāk. Toties no klienta var vilkt ārā naudu ar mistiskajiem vārdiem "valīds XHTML" un "SEO" un "semantisks saturs"!
  • Pēc tam nāca HTML5, tieši tagad - wooow, varam visu parādīt mirguļojošu bez tā smagā flaša! Tas nekas, ka daļa pārlūku to neatbalsta - tas tagad ir topā!

Labots - usver
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

it kā jau "veca tēma", bet iesku izmantot youtube.com kaudzēm it turtoriāļi par html, css, php un vēl visu ko, tikai jāskatās un jātkārto

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...