Jump to content

Par kabeļiem


JJP
 Share

Recommended Posts

Nu jā, varbūt arī esmu profesionālis un krutākais džeks vietējā miestiņā, bet vienalga - jebkuram racionāli domājošam cilvēkam ir skaidrs, ka tās nenormāli dārgās un bezjēdzīgi pārcenotās kabeļu štelles (un ne tikai - ir jau arī čupām visādu priboru, kas maksā stipri virs vidējās cenas reliģisku iemeslu dēļ) ietekmē kaut kādus parametrus galējo galējību robežās un ir vairāk tendētas uz komerciāliem trikiem, nekā uz praksē jūtamām lietām.

 

Tas ir tāpat kā sporta velosipēdiem - līdz zināmai detaļu svara robežai, cenas ir samērīgas, bet pārsniedzot šo robežu, cena, kas tiek prasīta, lai atvieglinātu rāmi, pārslēdzējus, zobratus etc, par, burtiski un nepārspīlējot, pāris gramiem, izaug astronomiska, gribētos pat teikt, astroloģiska. Tā tas ir arī automašīnās un kur tik vēl ne... Un ir cilvēki, kas tic, ka tā vajag un neko tu viņam nepadarīsi. Bet var jau saprast - daba un evolūcija cilvēku un viņa domāšanu tādu ir uztaisījusi.

 

P.S. Pamēģini tu reliģiskam fanātiķim ieskaidrot, ka viņa pielūgtā Dieva nav - neizdosies :D

 

P.P.S. Ir jau arī cilvēki, pieļauju, arī Deivids Gilmors, kuriem naudas ir tik daudz, ka viņam ir vienalga, cik maksā vads X un, cik maksā vads Y. Viņam, visticamāk, nav laika nodarboties ar pētījumiem, lai noskaidrotu, cik ļoti vads pa latu piecdesmit ir sūdīgāks par vadu, kurš maksā 26 EUR metrā. Viņš vienkārši paņems dārgāko, jo tas nenoliedzami būs labāks. Bet cik ļoti labāks par to lētāko? Vai tiešām vads pa 2 EUR būs 13x sliktāks par vadu, kurš maksā 26 EUR :D Un kurš būs tas, kas dzirdēs to atšķirību?

 

P.P.P.S. Daudzās Latvijas ierakstu studijās ir pietiekši daudz aparatūras, kas pilnīgi mierīgi konkurē (lasi: ir tāda pati) ar ārzemju studijām. Pa lielam jau pie mums pietrūkst cilvēku, kas to aparatūru spēj arī atbilstoši noslogot. Un tas ir daudz svarīgāk par vadiem, ar kādiem tiek savienota aparatūra. Pie mums lieto tās pašas ProTools ierakstu un miksēšanas sistēmas, tās pašas SoundCraft pultis, tos pašus Neumann, Blue, AKG miķus, tos pašus Yamaha vai Alesis monitorus, ko lieto visa pasaule, tai skaitā lielie ierakstu grandi. Tas pats ir arī ar mūzikas instrumentiem, pedāļiem un skaņas apstrādes procesoriem. Pie mums visu to pašu var dabūt un daudzi arī lieto. Nav jau vairs kā PSRS laikos, kad visu šo dabūt bija grūti.

Labots - Krishius
  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Par šito jau sen esmu aizdomājies. Kāda jēga no ūberkrutiem vadiem un šķepseļiem, ja studijā, kurā ireakstīta oriģinālā plate/CD, tādus vikrutasus nemaz neizmanto.

Link to comment
Share on other sites

Iemetīšu arī savu pagalīti šajos reliģiskajos karos ;)

 

Vairākus gadus atpakaļ uztaisīju aklo noklausīšanās testu vienam HIFi fanātam - krutais audiovads vs. parastais telefona kabelis, kurš pat minimālām šķērsgriezuma prasībām neatbilda. Un ko gan varēja gaidīt? Aklā eksperimentā viņš nespēja noteikt kurš vads izmantots, kaut gan pirms tam ar putām uz lūpām apgalvoja ka tad kad veikalā prasto tumbu vadu nomainīja pret kruto skaņa jūtami uzlabojusies!

Es protams ka nesaku ka telefona vads ir piemērots tumbu pieslēgšanai - kaut vai tāpēc ka ar viņu ir grūti strādāt un ļoti neizturīgs viņš ir.

Kāpēc veikalā tika novērots uzlabojums arī ir skaidrs - sen jau zināma tāda lieta kā placebo efekts - ja jau vads tik dārgs nevar būt ka viņš nav labs un neuzlabo skaņu.

Tomēr kāpēc pat tik slikts vads nespēja jūtami sabojāt skaņu? Tāpēc ka skaņas sistēmās ir citi komponenti kas viņu bojā daudz stiprāk! Pat vislabākajam skaļrunim ir ievērojams kropļojumu koeficients!(Un tas pavisam vienkārši ir izmērāms ar attiecīgo aparatūru!) Skaļrunis ir visvājākā vieta jebkurā audiosistēmā, kamēr vadu "ieguldījums" ir minimāls. Par to var katrs pārliecināties ļoti vienkāršā veidā - paņemam normālu pastūzi + normālas tumbas un ķīniešu muzikālo centru. Paklausāmies kā skan oriģinālās sistēmas un tad apmainām tumbas vietām. Ķīniešu pastūzis + normālas tumbas = +/- baudāma skaņa, kamēr ķīniešu tumbu skanējums nepalika ne par matu labāks no tā ka viņas pie normāla pastūža pieslēdza.

Link to comment
Share on other sites

JJP, pateikšu godīgi, neesmu bijis amerikāņu krutākajās studijās, bet gan jau Tev taisnība par to, ka muzikanti izmanto nez kādus uberkrutus vadus. Muzikanti jau nav radioinženieri un tos viegli ietekmēt. Varu teikt tikai par to profesionālo skaņu tehniku ar kuru nākas saskarties darba lietās. Tad nu televīzijā ne pie mums, ne citur Eiropā nekādus īpašos vadus neizanto. Visur izmanto te jau Krishius pieminetos vadus un štekerus. Tas pats notiek arī koncertos. Ir nācies pastrādāt ārzemēs ar pasaules klases grupām un man pat bija pārsteigums, ka nu nav tur neka pārdabiska skaņu tehnikā. Galvenais vadu rādītajs ir, lai tie nepinās, nefonē un ir mehāniski izturīgi. Jā, ģitāristi spēlē uz lampiniekiem, bet tas arī viss. Simetriskajā tehnikā jau skaņu var kilometriem bez zudumiem un traucējumiem pārvadīt kaut ar krievu paļovkas telefona vadu :sarkasms:Tai pat laikā nenoliegšu, ka studijā ir vietas, kur vadiem ir nozīme. Kaut vai ģirāras skaņu noņēmējam vai dažadiem pjezo skaņu noņēmējiem. Tur jau sakas štelles ar muzikantiem. pašam ir nācies noņemties ar vijolnieku, kuram patika skaņa kautkādam skaņu noņemējam, bet nu tam bija konkrētas problēmas ar foniem, jo ļoti augsta izejas pretestība. Fig tu viņam ieskaidrosi, ka var tak izmantot citu verķi ar simetrisku izeju- šitais skan labak un viss :sarkasms: Vienvārdsakot, tur jau sakas reliģija. Ja par vietējām ierakstu studija runājam, tad cik tad to vispār ir? Tagad tak katrs pats sev režisors, muzikants, producents un viss tiek rakstīts māja datorā. Kas tad mums Latvijā par ierakstu tirgu. Ja izdodas pārdot pārsimt diskus, tad laikam dod jau zelta disku :sarkasms: :sarkasms: :sarkasms: Ir jau profesionali skaņinieki, kuri varetu kvalitatīvi ierakstīt un rezultats nebūtu sliktāks kā pie amerikāņiem, bet nevienam tak to nevajag un no tik maz pārdotiem didkim jau nesanāk samaksāt profesionalam skaņu režisoram. Nemaz jau tik spīdoši arī neejot pie amīšiem. MP3 ir pārņēmis pasauli un arī diskus ņifiga vairs pārdot nevarot :sarkasms:

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Pie mums arī netrūkst ģitāristu, kas spēlētu uz lampiniekiem. Nav jau tā nekāda aristokrātiem vien pieejama ūberaparatūra. Kad priekškars nokrita, visu to pašu, kas ir ārzemēs, var dabūt arī šeit. Spēj tik maksāt...

Link to comment
Share on other sites

Par simetriskajām ieejām varu pieminēt, ka tās būs trokšņainākas par nesimetrisko, jo opampa + un - ieejās būs 10K rezistori (turklāt tiem jābūt ar baigo toleranci - citi liek pat 0.1%- pretējā gadījumā CMRR pieaug). Vēl daži autori uzskata, ka sim. ieejas ir jūtīgākas pret RF traucējumiem. Vēl dažiem nepatiks, ka sim ieejas palielina pastiprinājumu. Mūsdienās ir gana daudz aparātu ar sim. ieejām/izejām. IMHO ja liek simetrisko - tad visai sistēmai jābūt simetriskai 1oo% nevis no nesimetriskās pāriet uz simetrisko...kā jau teica, simetriskās nāk no prof. tehnikas, kur vadiem lielāki garumi un iespēja "saķert" fonu,ut.t....Mājās nesimetriska ieeja , ja viss uzkonstruēts pariezi - vēsi palien zem -90db...vai pat zemāk.

Labots - osscar
Link to comment
Share on other sites

Kur ir firška Klotz LaGrange kabelim?

Ar ko tas labāk par IY106 vai IY107?

Visiem normāliem gitāru kabeļiem jābut ar iespējami zemāku kapacitāti. Tā pat mikrofona efekts traucē kabelim.

Klotz IY106 ir paredzēts skatuvei, jo ir lokans un mīksts. Starp signāla (centrālo dzīzlu) un izolācijas materiāli ir iestrādāta elektrību vadoša gumija. Tā novērš mikrofona ekfektu. Kas tas ir? Paņem s&^$a kabeli pieslēdz starp ģitāru un kombīti un pasit kabeli pret zemi. Kurš duraks sitīs kabeli pret zemi? Doraki kabeļus nesti un neklausās, bet aktīvi ģitāristi gan pa skatuvi gan lēkā. Tāpēc arī vajag novērst mikrofona ekfektu. Perfekcionists. Mazu kapacitāti kabelim vajag, jo skaņu noņēmējam (parasti tieši pasīvajai ģitārai) ir liela izejas petersība, attiecīgi komītim vajag lielu ieejas pretestību, bet tik un tā veidojas LC filtrs uz kabeļa kapacitātes rēķina un pazūd augšas. Izolācija starp signālu un ekrānu ir tāda pati kā antenas (vai kabeļtelevīzijas) kabelim. Nezinu kā saucās tas porainais materiāls.

Klotz IY107? Skaitās studijas lietošanai. Satus elektrovadošo gumiju gan starp signālu un izlokāciju, gan arī starp ekrānu un izolāciju, bet ir stīvs un nav domāts tik daudz locīts. Ja lieto uz skatuves, tad (teorētiski) ātrāk salūzīs. Neskatoties uz to gitāristi saka ka skan labāk. Neesmu ģitārists. Neavru uz sitienu atrast datu lapu kabeļiem, bet abiem , ja nemaldos, kapacitāte 70 pF uz metru.

LaGrange? Saka ka esot krutāks, bet neesmu mērījis kapacitāti un lodējis tādu,. 26 EUR metrā? Kur tas redzēts? Yoursound.lv Klotz 6m LaGrange kabelis ar visiem zeltītajiem Silen Neutrik gitāru Jackiem maksāja nedaudz virs 30 Latiem... Varbūt nedaudz kļūdos. Labu ģitāras vadu vajag starp ģitāru un pirmo pedāli vai kombītī. Tālāk parasti viss ir OK, ja vien pedālis nav ar pasīvu mehānisku Bypass pārslēdzēju.

 

Kāpēc vajag zeltītus konektorus? Teorētiski konektoram (sevišķi jack) saskares laikums ar lizdas plāksnīti ir mazs. Klīst baumas ka tur var izveidoties oksīds un kontakta punkts pārvēršas par pusvadītāju un čakarē skaņu. Bet tās ir tikai baimas kas sāk savīties ar hifilītismu. No prakses ir tā ka mazāk apsūbē un ilgāk kalpo. Kapēc Neutrik, kapēc tik dārgi? Tak nopērc ķīnieti un sabirs pēc pirmā pasākuma, a Neitrik tak turās, lai arī ir redzēts pat Meutrik salauzti. Bonusā, protams, arī pus plate uz ģitāras procesora izlausta. :D

 

Kas attiecas uz sildītajiem bezoksīda zelta vadiem...

Stāsts iz dzīves:

Atnāk viens un stāsta ka nopirka latgalītē zelta vadus un tagad CD skan ļoti labi... Runa iet par signāla kabeļiem, nevis skandu kabeļiem... Kur fiška? Nomēram vecajam vadam kapacitāti. Ir 6 nF. Nomēram Superduperzelta vada kapacitāti. ir 140 pF. Protams ka tāds "zelta" vads skanēs labāk... Paņemam normālu Klotz MY206 kabeli... Tas pats kas "zelta" vadam. Nekādos blind testos atšķirība nav konstatēta.

 

Visas tās zelta figņas ir tikai priekš idiotiem, kuriem daudz naudas un nav ne kādas dzirdes.

 

Kas te vēl bija tāds pieminams. Neatceros. Varbūt kādreiz tālā nākotnē vēl kaut ko iespamošu.

 

PS: Ticiet savām ausīm nevis interneta tenkām un dumiem pārdevējiem, kuri mēģina jūs apkāst.

  • Patīk 1
  • Slikti! 1
Link to comment
Share on other sites

Nu par kontakta punktu varu teikt - tas ir vis vājākais posms imho. ok, ja bieži slēgā - jams ir tīrs un tā, bet ja nekustina, ar laiku var "apsūbēt" ja ir no vara. Un ne par velti pirmās visādas tur kuproksa diodes bija balstītas uz varu un tā oksīdu....

 

http://www.hpfriedrichs.com/rr-cu-diode.htm

Link to comment
Share on other sites

Uģis Lācis
[..]Bet cik ļoti labāks par to lētāko?[..]

 

Tieši tā, +1. Ir tāda lieta, kā price/performance jebkurā dzīves jomā. Kaut vai par piemēru ņemot datoru un tā veiktspēju - par pašu jaunāko un dārgāko (jeb par papildus jaudas ieguvumu) ir jāmaksā nesalīdzinoši daudz, ja salīdzina ar iegūto aprēķinu jaudu līdz tam.

 

Domājams, ka tieši tas pats attiecas uz skaņas tīrību un kvalitāti. :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
Labaisjanka

Ko nozīmē šādi savienot.?  Ja 1 fāzu tīklā, tad pirmais no kreisās, ja 3 fāzu, tad 3 zīmējums.

Fāzu vadi pie L1, L2, L3, 0 vads (zils) pie N.


Kļūda. 3 fāzu tīklā 2 zīmējums.

Link to comment
Share on other sites

 

 

vai sadi savienot bus pareizi.
 

Nu domāju ka nebūs isti labi plīti slēgt klāt ar audio vadiem, kas apspriesti šajā tēmā  :sarkasms:

Link to comment
Share on other sites

vai sadi savienot bus pareizi

Kā tas ir - šādi. Tajā bildē nevar redzēt kas tur kā savienots, bet pats esi pielicis shēmas, vieno pēc pirmās, ja viena fāze un punkts, kur problēma? Tur tak tik skaidri viss uzzīmēts, ka skaidrāk vairs nevar.

Ja 3 fāzes, tad pēc 2. shēmas.

Labots - ivo
Link to comment
Share on other sites

Ja plitij ir ari cepeskrasns, tad 3 fazes var slegt ari pec 4. shemas. Tad slodzes pa fazem bus apmeram vienadas - 2 rinki uz L1, 2 rinki uz L2 un cepeskrasns uz L3.

Labots - Firza
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...