Jump to content

Interlaced un progressive video, PAL un NTSC


Hitchcock
 Share

Recommended Posts

-) Interlacing ir nepieciešams, lai video materiālu varētu attēlot uz TV ekrāna, nezaudējot tā kvalitāti. Mūsdienās gandrīz viss video materiāls jau ir interlaced. Izņēmums: video materiāls ir veidots uz datora vai arī tā ir oficiāla filmas kopija (DVD), bet ne visas filmas.

 

-) Īsumā - Filmējot ar PAL video kameru, tiek ierakstīti 25 kadri sekundē.

Plašāk - Filmējot ar PAL video kameru, tiek ierakstītas 50 bildes jeb lauki (fields). 1.kadrs sastāv no diviem laukiem (puskadriem).

 

Piemēram: Kadrs sastāv no 100 līnijām. 1.lauks sastāvēs tikai no nepāra līnijām (1,3,5,...,99), 2.lauks tikai no pāra līnijām (2,4,6,...100).

 

Kā šīs līnijas tiek attēlotas?

 

No sākuma tiek attēlots pirmais lauks. Šo attēlošanu veic elektronisks stars. Tas uzzīmē visas nepāra līnijas. Pēc pirmā lauka uzzīmēšanas kadrs izskatās kā "ķemme", jo starp 1.,3.,5,....,99. līniju ir tukšumi. To var iztēloties šādi - uz baltas papīra lapas savelkam melnas līnijas. Kad pirmais lauks ir uzzīmēts, tad tiek zīmēts otrais lauks. Tiek aizpildīti šie baltie lauki starp melnajām līnijām (ar pāra līnijām). Pēc abu lauku uzzīmēšanas, izveidojas 1 kadrs. Šo lauku sapludināšanu sauc par interlacing. Šī stara staigāšana jeb zīmēšana tiek saukta par atsvaidzes intensitāti (refresh rate).

 

-) 2 populārākire TV standarti:

 

PAL (Phase Alternating Line) sistēmā ir 625 horizontālas līnijas. Ar cilvēka aci (rupji rēķinot) ir saskatāmas ~ 540 līnijas. Refresh Rate 50 Hz interlaced.

 

NTSC (National Television Standard Committee) sistēmā ir 525 horizontālas līnijas. Ar cilvēka aci (rupji rēķinot) ir saskatāmas ~ 487 līnijas. Refresh Rate 60 Hz interlaced.

 

-) Kāpēc tas viss ir tā?

 

Viss ir saistīts ar TV attīstības vēsturi. Brīdī, kad parādījās pirmie televizori, bija ļoti dārgi izveidot tādu tehnoloģiju, kura spētu attēlot 625 vai 525 līnijas 50 vai attiecīgi 60 reizes sekundē. Zinātnieki izdomāja sistēmu, kad uz pusi tiek samazināts refresh rate (kā to dara - minēju augstāk). Cilvēka acs nav tik attīstīta, lai šī (uz pusi sliktākā) bilde neliektos "tekoša" (fluent). Kad parādījās krāsu TV, tad ar šādu vienu staru bija par maz. Tika izveidoti trīs elektroniskie stari (sarkans, zaļš, zils). Kad šos starus salaiž pietiekami tuvu, tad šie trīs punkti veido vienu punktu (cilvēka acs nespēj saskatīt trīs atsevišķus punktus). Šādā veidā tiek veidotas jaunas krāsas. Saistībā ar krāsu pielāgošanu, NTSC sistēmā bija mazliet jāsamazina refresh rate (uz 59.97). No tā arī veidojas dīvainais NTSC kadru skits sekundē.

 

PAL - 25 kadri sekundē (Frames Per Second)

NTSC - 29.976 kadri sekundē (Frames Per Second)

 

-) Kāpēc datora monitorā video materiāls ir redzams kvadrātains jeb "zāģzobains"?

 

Bieži cilvēkiem liekas, ka kaut kas nav ar video materiālu kārtībā, jo skatoties to datora ekrānā, attēls ir kvadrātains. Datora monitors izmanto nevis "interlaced" tehnoloģiju, bet "progressive scan" metodi elektroniskais stars zīmē visas līnijas pēc kārtas no kreisās uz labo pusi). Šo pašu metodi izmanto arī filmu industrija. Filmas, kas paredzētas kinoteātriem tiek filmētas ar 24 kadriem sekundē. Lauki nav saistīti. Ir tikai 24 kadri, kas seko viens otram. Vienkārši runājot:

Interlaced - jums ir noteikts skaits bildīšu, kuras jūs "salīmējat" kopā.

Progressive - jums ir noteikts skaits bildīšu, kuras jūs novietojat vienu aiz otras.

 

-) Problēmas sākas tad, kad šīs filmas tiek "štancētas" DVD. Ir 2 veidu DVD diski: Progressive scan (video tiek saglabāts progressive veidā, bet ar 25 kadriem sekundē) un interlaced. Kā lai šo filmu skatās uz PAL TV, to pielāgojot vajadzīgajiem 25 kadriem sekundē, kas sadalīti divos laukos? Pavisam vienkārši. Filma tiek paātrināta. Tiek iegūti 25 kadri sekundē. Bieži sanāk, ka PAL DVD filma ir īsāka nekā oriģinālais garums. Balsis un mūzika ir paātrinātas. Tā kā šī atšķirība ir maza (24 un 25), tad mēs neko nemanām. Protams, ka ir cilvēki, kas šo skaņas un attēla atšķirību jūt. Sarežģītāk ir ar NTSC. Šeit izmanto citu metodi. Kadri tiek pārveidoti laukos. Principā no 4 kadriem tiek izveidoti 5 kadri. Kā to dara? Lai iegūtu šo augsto kadru skaitu sekundē (29.976) tiek izmantota lauku atkārtošanas tehnoloģija.

Tātad, mums ir 4 kadri. Tie tiek sadalīti 8 laukos (1;2;3;4;5;6;7;8), kur:

1.& 2.lauks veido 1.kadru;

3.& 4.lauks veido 2.kadru;

5.& 6.lauks veido 3.kadru;

7.& 8.lauks veido 4.kadru.

 

Jaunais 1.kadrs sastāv no 1.& 2.lauka. Viss tā kā bija.

Jaunais 2.kadrs sastāv no 3.& 4.lauka. Arī viss labi.

Jaunais 3.kadrs sastāv no 4.& 5.lauka. Šeit ir tā vieta, kur tiek atkārtota vecā 2.kadra otrais lauks.

Jaunais 4.kadrs sastāv no 6.& 7.lauka.

Jaunais 5.kadrs satāv no 8.& 8.lauka. Atkal atkārtojas lauki.

No šī mes secinam, ka, lai arī NTSC ir augstāks kadru skaits sekundē, tas nenozīmē, ka bilde būs labāka. Bilde ir saraustīta un tiek veikta kadru atkārtošana. Lielākā problēma sākas tad, kad šo DVD mēs gribam atskaņot uz progressive scan iekārtas. Nepieciešams video atgriezt atpakaļ (no interlaced) uz progressive. Vieglākais veids kā to izdarīt ir sakombinēt laukus. Šī arī ir tā problēma, kas sarežģī DVD ripping procesu, bet tas jau ir cits stāsts.

PAL pārākums par NTSC izšķirtspējas ziņa (PAL piedāvā par 20% vairāk

horizontālās līnijas, tātad arī izšķirtspēja ir labāka) lika sarosīties ASV megaindustrijai. HDTV projekts tiek "bīdīts" arvien straujāk.

PAL DVD pie vienādas ekrāna platuma/augstuma attiecības būs kvaitatīvāks par NTSC DVD.

 

-) Pēdējā laikā parādās dažādi TV ar progressive scan attēlošanas tehnoloģiju. Ir arī videokameras ar šo tehnoloģiju. Tas viss ir sākuma stadijā. Gaidīsim!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
Krishius

Jaapiebilst, ka deinterlace samazina atteela kvalitaati pa horizontaali uz pusi, jo deinterlace procesaa (ja tas tiek veidots no interlaced video materiaala) viens puskadrs (paara liiniju puskadrs vai arii nepaara liiniju puskadrs) tiek izdzeests, un otraa puskadraa (tajaa, kuru neizdzeesh) shiis liinijas tiek sapludinaatas kopaa, respektiivi tiek pazaudeeta puse horizontaalaas kvalitaates...

Link to comment
Share on other sites

Krishius, ne vienmeer, jo ja tiek izmantota interpolaacija, nevis sapludinaashana (blend), tad shis zaudeejums ir minimaals. Jaapiebilst, ka sakariigaakie deinterlace filtri (smart deinterlce, qs deinterlace, deinterlace area based un strobo (kursh veel i izstraades stadijaa)), balstaas tieshi uz interpolaaciju. ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
Bieži cilvēkiem liekas, ka kaut kas nav ar video materiālu kārtībā, jo skatoties to datora ekrānā, attēls ir kvadrātains

bet kā lai noņem tās līnijas kas rodas kustinot kameru horizontāli?

skatoties windv iecapturēto failu arī ir redzamas līnijas.

spiežot un norādot 'interlace [bottom field first]' (it kā pēc manuāļa) arī nemainās rezultāts.

reku: http://img354.imageshack.us/my.php?image=n...000037528kd.jpg

edit: eem ..teorija ir laba leita.. bet ko darīt manā gadījumā ja es grib vin saspiest tā lai ar wina dafaultajiem kodekiem iet norm?

Link to comment
Share on other sites

AndzX8-842

Blend, bob, discard, linear un mean.

 

Šādus zvērus var iaraudzīt apskatot video -> deinterlance ->... iekš VideoLan. Ar ko tie atšķiras? Ja man ir interlanced video materiāls kā, lai zinu, kas ir tas labākais, ko izmantot, lai novērstu līnijas, kas parādās to skatoties? Var jau uz aci mēģināt visus, bet reizēm var vajadzēt pārkodēt visu materiālu ar kādu video apstrādes programmu un tad jāzin, kas ir kas.

 

Gadijās viens ~7.7GB 1920x1080 DVD kodēts ar Nero Digital(MP4)...

Link to comment
Share on other sites

Instigater

nu tev tur ir nepareizi uztaisiita vai vispaar nav uztaisiita deinterlace, taa kaa tagad atteels jau ir progressive ar redzamiem artefaktiem, tad laikam tur vairs neko nevar padariit.

Link to comment
Share on other sites

AndzX8-842

Ja palaiž caur videolan, tad ar pāris no deinterlance viediem viss rādās kā vajag. Svītras parādās tad, kad notiek straujas darbības, autiņš paņem pamatīgu pagriezienu vai kāds vicina dūri :D. Tātad kaut kā var izfiltrēt, ja jau videolan piedāvātās iespējas strādā.

 

Nu, es zinu tikai 5 veidus, bet labprāt noskaidrotu visiem 10 vismaz nosaukumus.

Link to comment
Share on other sites

Instigater

Vislabaako efektu man sniedz ar taadu nosaukumu kaa "TomsMoComp". Mosh googlee kaut ko atrodi, bet absoluuti nekaadus defektus ar aci neredzu pat straujaas kustiibaas.

Link to comment
Share on other sites

andz, a ko tik maz deinterlace funkciju? es zinu etak kaadas 10

 

O, tas ir interesanti. :p Padalies, jo es pagaidaam zinu tikai 4 algoritmus: blend, bob, discard un interpolate. Paareejais, ko esmu redzeejis ir tikai atvasinaajumi vai krustojumi no shiem...

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...