Jump to content

displeja izgaismošana


binary
 Share

Recommended Posts

Ir doma nomainīt apgaismojumu auto klimas vadības bloka displejam - no patumšajām dzeltenajām kvēlspuldzēm uz baltiem LED. To pašu ir doma darīt ar visām pogām - gan klimas vadības blokam, gan citur. Ir pasūtīti 100 gab "1210" SMD baltie ledi ar 120° gaismas leņķi.

 

Bildes klikojamas.

 

Jautājums par displeja apgaismojumu.

Vispirms pāris bildes, lai būtu skaidrs, kāds ir displejs:

displejs_plekji_2_thumb.jpg displejs_no_saana_1_thumb.jpg

Šobrīd (rūpnīcas variants) viņam apakšā caur shēmu tiek ievietotas 2 mazas spuldzes, kuras tad pamanās visu vienmērīgi izgaismot. Bildē 1 pusē ir ielikts LED, turklāt ar nepiemērotu pretestību (pretestība uz 12V, strāva ap 8V), tāpēc izskatās "nepareizi". Cilvēki stāsta, ka ja abas spuldzes vienkārši nomaina uz LED (ar pareizām pretestībām), tad rādās 2 gaiši pleķi, jo LED gaisma ir vairāk koncentrēta uz priekšu, nevis kā spuldzes gadījumā - visos virzienos. Attālums no LED līdz displeja virsmai ir samērā neliels.

Jautājums ir, kā būtu pareizāk/vienkāršāk darīt - salikt apakšā vairāku LED "matricu" (teiksim, 3 rindas pa 4 LED) vai kaut kādā veidā LED gaismu "vienmērīgi izsijāt" pa visu displeja virsmu? Ir kaut kas lasīts par apgaismošanu ar orgstiklu - kā tas reāli notiek, cik un kādus LED vajag (būtu labi, ja pasūtītie derētu), kādu un cik biezu orgstiklu(?) vajag, kur un par kādām naudām dabūt?

 

Par pogām... Tām, kur ir 1 spuldze uz katru pogu, viss skaidrs - liekam LED, pavēršam vajadzīgajā virzienā un viss ir smuki. Klimai ir sarežģītāk - tur 1 gaisma ir uz vairākām pogām - 1 galā uz 6 pogām, otrā galā 4 pogām un grozāmu "pogu". Gaisma no 1 spuldzes tiek novadīta pa plastmasu:

pogas_izgaismotas_thumb.jpg gaismas_sadaliitaaji_thumb.jpg

Ar kvēlspuldzi viss OK - gaisma vienmērīgi spīd visos virzienos, tāpēc visas pogas tiek izgaismotas vienmērīgi. Ar LED atkal problēmas - tā kā gaisma vairāk spīd uz priekšu, nevis uz sāniem, tad pa tiem plastmasas "kanāliem" aiziet diezgan neliela daļa gaismas. Kādas idejas, kā to risināt?

Link to comment
Share on other sites

Timo Lii

Tu izmanto balto LED, tas nozīmē, ka pats pa sevi tas nebūs gaišs, tas tik vairāk nodrošinās sevis izgaismošanu, nevis apkārtējās vides... Baltais led tiek veidots vau nu no 3 led gaismu sakopojuma (RGB) vai arī no fosforiska materiāla, kur nebūs spēcīgs efekts jebkurā gadījumā, ja ieliktu citu krāsu, būtu redzams labāks rezultāts, bet varu ieteikt HPLED "high power LED", kur rezultātam vajadzētu būt labākam, taču vari vienkārši atsevišķi paspēlēties ar led un to barošanu. Pamēģini ar atšķirīgu voltāžu barot LED, protams nepārsniedzot pārāk lielu, iespējams ar papildus voltāžu varētu iegūt spilgtāku efektu, bet sāku jau šaubīties par šo ideju, ko tikko ieteicu

Labots - Timo Lii
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

(..), tas tik vairāk nodrošinās sevis izgaismošanu, nevis apkārtējās vides...

wtf? Kas par muļķībām? Bija bardačokā baltais 5050 SMD LED - visu ļoti labi izgaismo.

 

 

(..), iespējams ar papildus voltāžu varētu iegūt spilgtāku efektu, (..)

wtf? Man nevajag "spilgtāku efektu", man vajag "uz visām pusēm" efektu.

Link to comment
Share on other sites

nezinu kādi tev ledi, bet vari mēģināt ņemt nevis noapaļotos, bet tos kuriem ir tīra cilindra forma. es jamos vienreiz nomatēju ar smilšpapīru no visām pusēm un augšas - vienam indikatoram un kliedēja pap pirmo.20108411153597.jpg

 

kaut gan noapaļoto ar var apstrādāt ar smilšpapīru :D

Link to comment
Share on other sites

DL, nu vot es nezinu, kādi ir tie orgstikla "kliedētāji" (pēc kāda principa viņi strādā) - optiku tik labi nepārzinu... Un par lēcu - es gan neteiktu, ka katram tāda ir :) It īpaši, ja runa ir par SMD diodēm.

 

osscar, šādus pasūtīju.

Tādu cilindrisko it kā varētu mēģināt, tik jāskatās, cik viņi spoži... Vienīgi ar smilšpapīru mēģināt kaut ko matēt šķiet drusku riskanti - vajag tomēr vairākus vienmērīgi nomatēt.

Link to comment
Share on other sites

nekas tur nav riskants - biku paslīpē un ir balts, pa daudz jau nevar noamtēt :)

Link to comment
Share on other sites

All-marss

Mēģini izmantot Freneļa lēcu.Tādas ir visos displejos mobilajiem,laptopiem,televizoriem,monitoriem.

Link to comment
Share on other sites

Mēģini izmantot Freneļa lēcu.Tādas ir visos displejos mobilajiem,laptopiem,televizoriem,monitoriem.

Vai tad LCD ir fresneļi? Tur polarizējoši filtri ir.

Link to comment
Share on other sites

Artanis

Diodi (ja ir pietiekami spilgta), var ar smalko smilšpapīru no malām un virsmas nopucēt - ievērojami labāk kliedē gaismu.

Link to comment
Share on other sites

(labots)

Frenseļa lēca nez vai būs tas, ko meklēju... Vismaz spriežot pēc wiki redzamajām bildēm par viņas darbības principu.

 

Artani, diode it kā gana spilgta, tikai viņai nebūs "malu". Bet doma par smilšpapīru laba & vairāku cilvēku ieteikta, būs tomēr jāpamēģina.

 

Neesmu atmetis domu mēģināt ar orgstiklu kaut ko sataisīt. Ja kādam ir lieks atgriezums (3-4 mm biezs), labprāt savākšu :)

Labots - binary
Link to comment
Share on other sites

All-marss

Ķirzaka!

Tur tev nav taisnība.Nav ne biezs,ne smags,Izkliedētājs būs kādus pāris mm biezs, nu,varbūt mazliet vairāk,bet tas nav būtiski.

Es jau arī neiesaku pirkt jaunu matricu,bet izmantot vecu,nederīgu.

Link to comment
Share on other sites

Ehhh... Būtu tētis Karlo toreiz to pagali otrādāk paņēmis, nopūtās Buratīno...

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...