Jump to content

Ko pasākt ar beigtu U-7111


ezis
 Share

Recommended Posts

Hey.

 

Atradu garāžā neejošu, pajauktu Radiotehnika U-7111 pastiprinātāju. Paskatījos un nav šamam tā izejas drošības daļa, nav pāris tranzistoru :O un gan jau, ka vēl visādi sīkumi. Tagad es prātoju vai pa mazām naudām no tik novecojuša aparāta var ko prātīgu izveidot? Gan jau, ka kondensatori jāmaina + trūkstošie tranzistori. Es pat nezinu kur var tādus vēl dabūt vai arī to, kā atrast šamiem alternatīvu. Cik palasījos tepat forumā, tad barošanu vēl var izmantot, bet šaubos vai to pastiprinātāja daļu ir jēga atjaunot :\

 

Bija arī iekš ši pastiprinātāja ielikti gatavie varianti, kuriem beigu beigās atteicās mikrenes vai kas tamlīdzīgs.. .

 

Kā būtu labāk darīt man kā iesācējam, kurš uz doto brīdi māk tikai atšķirt komponentes un zin, kas ir taisngriezis. ^^ Lieti noderētu tagad pastiprinātājs. Vai kāds var norādīt uz kādu labu materiālu ievadam? Vai kādu palētu projektu šī pastiprinātāja ietvaros?

 

Pāāāldies.

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Ar tādām zināšanām, kur daudzas detaļas vienkārši iztrūkst un nezinot, kas vispār vēl nedarbojas, to pastūzi ir nereāli pacelt. Arī jēga maza, jo pastūzis ir ar stipri palielu fonu, mazu jaudu. Ja vajag pastūzi un gribas darboties, tad šis nav labākais bāzes variants, ja vien tev nav vēlme atgriezties 15 gadu pagātnē :)

Link to comment
Share on other sites

Viedoklis? Reāls! Galīgi nevajadzīgi mācīties novecojošus principus. Nodod atkritumos un padari pasauli tīrāku.

 

Skaidrs, man jau tā likās ;( Būs laikam jāsāk ar kādu DIY no argus :[

Varbūt ir kāds labs materiāls par to, kā īsti izskatās pus līdz sakarīga pastiprinātāja princips? Kādas daļas īsti ir vajadzīgas kuros gadījumos? :? Lasīju ir visādi priekšpastiprinātāji un tamlīdzīgas lietas.

 

Help. :huh:

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Jautājums, ko vēlies sasniegt - maksimāli lēti uztaisīt pastūzi vai tomēr iemācīties taisīt no 0 shēmas?

 

Mūsdienās variantu daudz:

1) Būvēt augstākās klases pastūzi no tranzistoriem vai lampām (vajadzīgas labas zināšanas elektronikā).

2) Būvēt pastūzi no gatavām mikrenēm, kā TDA7293 u.c (pēc manuāļiem un shēmām var sacept lētu variantu).

3) Iepirkt gatavas platītes, kur atliek pievienot barošanu, dzesēšanu, izcept kasti un rullēt (ja daudz negribās čakarēties un gribas skaņu).

4) Apgreidot kādu no esošiem pastūžiem (ja bāze ir sakarīga, oldscool korpuss utt.)

5) Nopirkt gatavu pastūzi (lietotu vai jaunu kasot kuli dīvānā).

Labots - Mežavecis
Link to comment
Share on other sites

Bija doma apgreidot veco pastiprinātāju, bet nācās saprast, ka bāzētu uz pieejamā neuztaisīt prātīgu.

 

Gribās izveidot savu protams pa detaļām, tikai tam trūkst zināšanu :[ Uz lampām gan nē, cik sapratu, tad tur būs lielāka problēma nekā uz traņiem. Tad sanāk, ka vēlos izveidot savu pastiprinātāju uz traņiem. Tik nezinu ko un uz ko skatīties :\ Internets jau protams pilns ar materiāliem ^^ Bet ar kuriem būtu pareizāk sākt tā, lai es ari kko uzzinātu veirāk? :?

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Iesaku sākt no kaut kā vienkāršāka. Iepērc kādu no gatavām platītēm un mēģini uztaisīt tradicionālu 2 kanālu pastiprinātāju Ja nenodedzināsi (ir iespēja laboties nomainot bojātās detaļas :) ) , viss darbosies un būs vēlme apgreidoties, tad varēsi ķerties pie nākamā projekta.

 

Nu nevajag grābt visu uzreiz. Darbojoties radīsies jautājumi. No plikas teorijas neviens gudrs nav palicis.

Labots - Mežavecis
Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Boldriks, lai nebūtu jāmērās un jāskaņojās, tad nav jau obligāti jāizgudro velosipēds. To var arī salikt no gatavām detaļām :) Nekādu ūberzināšanu nevajag, galvenais ir zināt Oma likumu, to pielietot.

Labots - Mežavecis
Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Boldriks, vot paņem gatavu plati. Gribētu redzēt, kā 5 minūtēs sameklēsi barošanu, kondensatorus, salodēsi vadus, izcepsi kasti, izvēlēsies un pievienosi potenciometru :) Iesācējam vismaz nedēļa ko darboties + plānošana :)

Labots - Mežavecis
Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Boldriks, vienkārši tava pieeja greiza - vai nu būvēt kosmosa kuģi vai pirkt rolsroisu. Vidusceļi arī eksistē.

 

Es pats esmu dažādus pastiprinātāju variantus taisījis un sāku taisni ar gatavām platītēm, lai saprastu kā skaņa rodas. Tranzistoru vairiants ir sarežģītāks un iesācējs līdz rezultātam labi ja pusgada laikā nonāks.. Plati kodināt vispār ir vesels process un līdz kuram ir jāizdzīvo. Ja nodegs kāds tranzistors, tad jāspēj savas kļūdas labot savā shēmā.

Link to comment
Share on other sites

habitbraker

Var salodeeet straaadaajosu 100 elementu pastuuzi nezinot pat oma likumu.

1000X gruutaak ir atrast un salabot vainu jau sapliisusaa sheemaa.

Ieteiktu saakt maaciities, kaa straadaa R, C, tad RC, tad diode/tranis, tad opamps/negatiivaa saite utt. Kombineejot visu ieprieks mineeto, varees saprast, kaa straadaa tas 7111

Link to comment
Share on other sites

Ja tajā garāžas vrakā ir saglabājies transformators, tad tas jau ir vismaz trešdaļa no čipampa iekšu cenas, ja nepērk dārgu korpusu. Patas 90-tajos esmu savācis vairākus čipampus, gan parastos, gan tā laika mašīnas rādžinus upgeidojot ar tilta pastūzi. Es gan taisīju rešus ar FM stereo rādžiņu iekšā. FM bija mana mūza.

Labots - ggg97
Link to comment
Share on other sites

Nū aptuvena no nojausma ir. Kad biju mazāks, tad patika taisīt un pārtaisīt radiovadāmās mašīnas ^^ Vēlos sākt ar pastiprinātāju tāpēc, ka gala rezultāta iegūšu to, ko varēšu pēc tam arī izmanto. Nav jau doma uzreiz kaut ko ļoti, ļoti kvalitatīvu visos virzienos. Doma sākt ar pus līdz gataviem variantiem, tādējādi arī uzzinot, kāpēc tā komponente seko aiz tās. Esmu ari par no absolūtas 0, bet nezinu kā tieši sākt. Kādas komponentes izvēlēties utml. Tāpēc vajag arī ko papētīt. Ja ir kādam ko parādīt, tad būšu pateicīgs.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Boldriks, pamatus vajadzētu ņemt priekšā tiem, kam topošā profesija elektrotehniķis vai topošais kvēlais hobijs cieši saistīts ar elektrotehniku vai elektroniku. Citādi cilvēks aplauzīsies un metīs vispār mieru radošām nodarbēm. Nav jau jau padomju un pēcpadomju laiku, kad nekā nebija un viss bija pašam jārada.

 

Es ceru, ka nerekomendē DOS un UNIX burties topošiem datoriķiem :) Teorētiski vajadzētu, praktiski - nebūs saistoši.

Link to comment
Share on other sites

Īstenībā sakarīga tēma, +1 par autora toni, cilvēks grib kaut ko iemācīties.

Link to comment
Share on other sites

Ka es varu un kur izvēlēties transformatorus. Skatījos, ka ir daudz un dažādi. Man Ir zināma vajadzīgā jauda un spriegums, tad ko man vēl būtu jāskatās, ja es meklētu priekš audio pastiprinātāja?

Kā ir ar tranzistoriem? Kā zināt kuri derēs priekš pastiprinātāja? Ja man ir kāds niecīgs pastiprinātājs, tad kā es zinātu kādu tranzistoru likt tā vietā, lai kalpotu to pašu funkciju? Cik saprotu, tad ar kaut kādām mikrenēm būtu vieglāk izveidot nekā ar plikiem tranzistoriem. Jo citiem jau ir jau kaut kas iebūvēts?

 

Varētu palūgt kādus materiālus tajā virzienā?

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Katrai shēmai ir savi parametri. Atrodi kādu audio pastiprinātāja shēmu un redzēsi kādas tur detaļas un no tā arī sāc. Te arī biedram osscar sadaļā DIY ir dažādi projekti un viņš pietiekami smalki aprakstījis ar visām shēmām savus garadarbus.

 

Shēmai var būt 1000 alternatīvas gan detaļām, gan arī konstrukcijā, līdz ar to nekad nebūs vienīgais un pareizais variants. Galvenais ir vajadzīgie raksturlielumi. Piemēram, pnp tranzistors ar tādiem un tādiem spriegumiem un strāvām. Dažkārt arī korpuss svarīgs - ar vai bez radiatora.

 

Ideālais variants skaņas tehnikai ir toroidālie transformatori, kas gan ir visdārgākie no visiem.

Link to comment
Share on other sites

Nu tad izdomāju, ka veidošu chipAamp uz LM3886, jo tieši šo vairāk atradu meklējot "audio chipamp". Īstenībā jau gribējās ar tranzistoriem, bet diez vai sanāks ar šiem tik skanoši. ^^ Cik apskatījos to LM3886 datasheet, tad tur jau ir gatava mono pastiprinātāja gatava shēma? :O

 

Varbūt ir kādas rekomendācijas uz citu čipu?

 

Un kā ar preamp? Tas vispār ir nepieciešams? Kāds tad īsti labums no tāda?

Labots - ezis
Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Skanēt jau skanēs ar defaulto shēmu. Iespējams, ka vajadzēs kaut kādas modifikācijas, lai korektāk strādātu ieslēgšanās podziņa, sagribēsies skaļuma regulatoru utt. Iesākumam pietiks.

 

Argusā arī plašs piedāvājums - vai nu gatava shēma ar visu mikreni:

http://www.argus.lv/product_info.php?products_id=57272

vai arī pats čips.

http://www.argus.lv/product_info.php?products_id=47841

 

Ir vēl variācijas uz TDA mikrenēm. Pats esmu izcepis savulaik nelielus pastūzīšus uz TDA7294 un TDA8560Q (priekš 12V barošanas). Tālāk pats meklē un analizē, kas labāk tīk.

 

P.S. Ar šiem čipiem preamps nebūs vajadzīgs, jo ieejas ir pietiekami jūtīgas.

Link to comment
Share on other sites

Vai uz šī čipa var uztaisīt shēmu, kas skanēs labāk par defaulto, kuru ir veidojis pats ražotājs? Atbilde ir pilna ar visādiem sīkumiem?

Tagad tieši arī domāju par to skaļuma regulatoru un grafisko ekvailaizeri. Tur jau ar parastu potenciometru nepietiktu, lai būtu kvalitatīva skaņa? Ja man ieeja ir no datora, tad es jau skaļumu varu regulēt turpat un arī ekvailaizeri.. Ne tā? :?

 

Cik jaudīgus rezistorus man izmantot, ja iekš datasheet nav norādīts. Ir tikai pretestības.

 

Kāda atšķirība iekš http://www.national.com/ds/LM/LM3886.pdf starp Typical Application un Single Supply Application Circuit?

Labots - ezis
Link to comment
Share on other sites

Iesācējam vienkāršāk būs taisīt jaudas pastiprinātāju uz mikroshēmas bāzes, jo tranzistoru pastūzis ir arī jāregulē un tur bez mēraparatūras neiztikt (vajadzīgs vismaz, oscilloskops, skaņu frekv. generators, maiņsprieuma voltmetrs).

 

Autoram iesaku vispirms pašu to U7111 "pastudēt" respektīvi kurš bloks/plate dara ko, vajag novilkt shēmu un skatīties kā signāls nokļūst no ieejas uz jaudas pastiprinātāju, kur pienāk barošana, kam konkrētā barošana uz barošanas plates ir domāta u.t.t. >>> viss iepriekšminētais ja autors zina oma likumu, prot atšķirt radiodetaļas, prot lasīt krieviski, prot loģiski domāt/spriest.

 

Runājot par u7111 galapakēpes nomaiņu uz čipampu nezinu cik nu tur būs kvalitatīvāka skaņa (neesmu salīdzinājis), bet pastiprinātājs darbosies drošāk noteikti.

 

Vēl vari http://www.elfaforums.lv/ pameklēt iesācēju un audio/video sadaļā tur ir "101" tēma par U7111.

Link to comment
Share on other sites

habitbraker

Ezi,

Var 2 veidos atbildeet uz taviem jautaajumiem. Tikai pasaki vai tu to dari taapeec, ka gribi pastaisiitu pastuuzi, vai taapeec, ka gribi kautko iemaaciities elektronikaa? Jo nav jeega staastiit/rakstiit kautko, kas tevi nemaz neiteresee.

Link to comment
Share on other sites

Long John

Varbūt tehniskai jaunradei noder daļēji defektīgs pastiprinātājs "Grundig V8100"?

Defekts- neiet specializētā mikrene, kas komutē ieejas (varbūt vēl kautko). Izejas plate un barošana OK.

Korpuss, rokturi, pogas arī OK. 20 Ls.

Bildes šeit:

 

http://foto.inbox.lv/janisf/Pastipr-remonts

http://www.hifi-wiki.de/index.php/Grundig_V_8100

 

Atrodas Ogrē.

Jānis, 26332850

Link to comment
Share on other sites

habitbraker, Mežavecis jau uzdeva jautājumu uz kuru es arī atbildēju. Pioneer X800, esmu jau ari aplūrējis to forumu un jā, tur arī var atrast šo to noderīgu priekš iesācēja. No vecā pastiprinātāja atstāšu tikai kasti, radiatoru, un transformatoru (iespējams). Tā jau es varu pateikt visām komponentēm nosaukumus, kas ir uz pastiprinātāja un lomu arī +/- Liekot kopā šo izvēlēto chipAmpu uz LM3886, tomēr var arī kaut ko iemācīties ^^ Vakar ilgi pētīju datasheet`us un komponentes. :]

Link to comment
Share on other sites

Nu tev faktiski jāizdomā ko vēlies darīt - tas y1117 korpuss jau arī nav nekāda dieva dāvana. Tāpat būs jāliek normāls tīkla konektors + RCA izejas + skandu konektori. Ar tiem vecajiem din diez kas nav.

Ok, ja viss pārējais tam pastūzim strādā - tad vienkāršākais ir galinieku nomaonīt - ja esošas plates ir jau sačakarētas galīgi.

Man gan liktos tad vienkāršāk no nulles samest to čipampu kādā korpusā, nebūs jāmokas ar pārbūvi.

Var pasūtīt gatavs PCB i-netā, var tāpat bez pcb p2p salodēt, jo detaļu jau nav daudz.

Link to comment
Share on other sites

Tad jau manīs kā būs ar to PCB. Bija doma mēģināt pašam izkodināt glītu PCB. ^^ u7111 kasti izmantošu tikai tāpēc, ka tur jau ir kronšteini priekš radiatora un priekš transformatora. Pats trafs darbojas. Tikai būs jāpārtaisa taisngriezis un filtrs. Tad nu būvēšu uz tā LM3886. Jāpapēta tik kārtīgāk kādas jaudas kur vajag pie attiecīgā rezultāta. It kā tur viss ir rakstīts, tikai jāpasēž ilgāk un jāiefīčo.

 

Vēl ir jautājums par vadiem un konektoriem. Kādus kur labāk izmantot?

Link to comment
Share on other sites

kondensatorus, da jebkādus, ka tik spriegums un kapacitāte īstā. vadus - es no veciem pC barokļiem parasti norauju.

Link to comment
Share on other sites

Sāku šaubīties arī par u7111 trafu. :\ Kādam nav materiāls, kur par šamo aprakstīts kaut kas sīkāk? virsū rakstīts TP - 100 - 6 Kā man tinumi jāsavieno, lai es iegūtu max jaudu spriegumu? Vai ar šo nekas prātīgs nesanāks? :\

Link to comment
Share on other sites

nu tak pieslēdz un ar testeri samēri cik no kuriem izvadiem nāk ārā. Izskatās pēc 100w trafa. Uz pilnu jaudu mikrenes neiekurināsi, bet kopumā pietiks.

Link to comment
Share on other sites

nu tak pieslēdz un ar testeri samēri cik no kuriem izvadiem nāk ārā. Izskatās pēc 100w trafa. Uz pilnu jaudu mikrenes neiekurināsi, bet kopumā pietiks.

 

Nav multimetrs, tāpēc arī cenšos atrast info :blush:

Link to comment
Share on other sites

multimetrs pāris Ls maksā. ja nav pat pamat instrumenti, labāk neķeries klāt.

Link to comment
Share on other sites

Sāku šaubīties arī par u7111 trafu. virsū rakstīts TP - 100 - 6 Kā man tinumi jāsavieno, lai es iegūtu max jaudu spriegumu?

 

Labāko rezultātu iegūsi, ja ņemsi "elektrību" tieši no tiem tinumiem, kam šobrīd vadi uz taisngriezi pievienoti jau. Slēgt virknē tinumus, ar dažādu vadu uztītus, ir slikta karma, kaut pieļaujami.

Labots - Tornis
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Pamat instrumentitiks iegādāti tuvākaja laikā. Skapī stāv viens, tik šamais atteicies darboties ^^ Tāds diezgan miniatūrisks.

 

bump!

 

Pieejamā trafa parametri: TP-100-6 un judas formula cik zinu ir P=U*I, tad sanāk, ka šis trafs var attīsīt ~40w jaudu? :\ Tā nevajadzētu būt, jo apakšā rakstīts Мощность: 100.0 (BA) Tad kas īsti ir tajā tabulā? Man ir lielas problēmas ar krievu valodu ;\

 

Ir tā, ka primārais tinums un ir divi sekundārie tinumi. Sekundārie saslēgti ķēdē. Kam ir domāts tas vads, kurš ir tajā savienojuma vietā? Kā veido taisngriezi tādiem transformatoriem?

 

Tikko pamērīju tos tinumus un ir tā, ka no viena dod āra ~27V

 

Doma ir taisīt šādu http://diyaudioproje...ower-supply.png

 

Iekš LM3886 datasheet ir teikts 50W cont. avg. output power into 8Ω at VCC = ±35V Tas nozīmē tikai to, ka ar šo te trafu būs gaužām čābīgi? ;\

Labots - ezis
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...