Jump to content

CNC plazmas griezējs


fest
 Share

Recommended Posts

Mezavecis

Iespaidīgs projekts :good: Varu minēt, ka pašizmaksa velk vismaz 2 štukas.

Link to comment
Share on other sites

nja, izlasot virsrakstu likās ka bezjēdzīgs raksts būs, bet nu cepuri nost.

kad būs nokalibrēts tad kaut ko pasūtīt arī varēs?

Link to comment
Share on other sites

Kamēr neesmu redzējis detalizētas bildes, šobrīd, galvenās lietas kur varētu piekasīties ir:

 

 

  • uz tik garām asīm nav nopietni izmantot zobsiksnas
  • tik pat saistīts jautājums ir soļu motori. prātīgāk būtu bijusi servo motoru piedziņa, bet apzinos cik tas maksā.
  • daudz prātīgāk būtu bijis padomus meklēt uz vietas, vai vismaz metriskajā sistēmā
  • ķīnieši nav sūdabrāļi, bet ko pasūtīsi to iegūsi (te varētu palūgt draiva ciparus)

Neņem ļaunā kritiku - īstenībā priecājos par veikumu ;)

Labots - Amazons
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Amazons:

1) Risinājums ar zobsiksnām tika noskatīts minētajā izstādē- daudzi budžeta klases aparāti bija ar zobsiksnām. Es gan par mehānisko risinājumu izvēli neņemos spriest, kas labāks (kā jau teicu, pašam par to sajēga limitēta), taču ar ko nāksies saskarties izmantojot zobsiksnas? Vai tad viņas tik traki stiepjas?

2) Par soļu motoriem- piekrītu un apzinos. Soļu motori tiešām tiek izmantoti tikai un vienīgi ekonomijas nolūkos (stipri iespējams, ka servo vadības izmantošana pakļautu riskam aparāta ekonomisko pamatojumu) ;)

3) Ja pareizi sapratu jautājumu: $165/gab lielajiem motoriem (rated current ~5.5A), $70/gab mazajam Z ass draivam. (rated current ap 2-3A).

 

Starp citu, kas no detalizētākām bildēm interesē? Vadības skapi no iekšas nerādīšu- tur ir pārāk liels bardaks :sarkasms:

 

Par 1. un 2. punktu kopumā- būvējot aparātu netiecāmies uz maksimālu precizitāti- darbi, ko šis aparāts aizstās iepriekš tika veikti ar autogēnu un fleksi, tāpēc pat ar 1mm precizitāti pietiktu. Pašlaik gan nav ar ko nomērīt precizitāti uz gariem pārvietojumiem precīzāk kā ar parasto mērlenti, taču vismaz ar 1mm precizitāti asis staigā.

 

Aizmirsu piebilst: darba virsmas izmērs ir ~3.7x1.8 m.

 

Mežavecis- tas vēl ir neskaitot draiverus un augstuma vadības elektroniku, kā arī pašu plazmas avotu.

 

crane- jep, kad atrisināsim divas atlikušās problēmas ;)

 

Pašlaik tēvs mēģina izfunktierēt kā dabūt lielāku pārnesumu attiecību X asij- lielākus zobratus tur nav īsti kur ielikt, tāpēc prāto par kādu precīzu reduktoru.

Labots - fest
Link to comment
Share on other sites

Es tiešām nekā nezinu, tādēļ sorry par offtopic. Šis ir tikai metālam? Jo zini, ka kaut kādus CNC izmantoja piemēram ģitārbūvē?

Link to comment
Share on other sites

Pērkot no šķībajiem neko daudz neesi saekonomējis :(

Lūk tev nākotnei labi draivi (tiešām labas atsauksmes netā):

http://www.geckodrive.com/default.aspx?n=780154

 

Uzmanīgi palasot atradīsi saistību ar dzimteni ;) - prieks par tautiešiem kas tur spējuši izsisties.

Par zobsiksnām- jā, esi pareizi sapratis - tās staipās. Īpaši jāpiestrādā pie start/stop ramp parametriem lai izvairītos no nevēlamiem efektiem.

Link to comment
Share on other sites

Kitai- teorētiski šis aparāts paredzēts elektrību vadošiem materiāliem. Praktiski- metālam. Ģitārbūvē droši vien izmanto CNC agregātus ar frēzi priekš kokapstrādes.

 

Amazons- par Mariss Freimanis arī pabrīnījos ;) Geckodrive priekš tādām motoru jaudām būtu nepieciešami nevāji AC-DC pārveidotāji barošanai- pašlaik izmantotie draivi ir pieslēgti caur 1kW 220v - 110v trafa palīdzību (sākumā gan par to netika domāts un gribējām iztikt bez trafa). Nākotnē droši vien būs jāpamēģina Gecko draivi- tas trafs arī nebija diez ko lēts. Sevis attaisnošanai- konkrētā ražotāja/izplatītāja draivi tiek veiksmīgi arī izmantoti vienā citā projektā, un diezgan veiksmīgi ;)

 

Ar parametriem būs jāpaspēlējas- varbūt tas varētu atrisināt problēmu ar neprecīzajiem apļiem.

Link to comment
Share on other sites

Vakar pa Discovery kā reiz rādīja kā frēzē ģitāras no sarkankoka. Interesanti bija tas, ka pēc 2 koka gabalu salīmēšanas tos atkal mēnesi žāvē. Pirms tam jau katru žāvēja 2 mēnešus. šitas gan offtop.

Link to comment
Share on other sites

Atkal offtopic, kā īsti skaitītos CNC frēze, kur var izfrēzēt iegrebumus kokā utt.? Vismaz kā meklēt googlā?

Labots - Kitai
Link to comment
Share on other sites

Es arī sākumā liku uz neprecīzām soļu vērtībām tām asīm, bet pārmērīju ar bīdmēru vairākas reizes. Kad nākamreiz tikšu pie aparāta, paprovēšu vēlreiz- varbūt esmu dikti nokļūdījies mērot.

Link to comment
Share on other sites

Teorētiski jā, bet Y asij, kas tika pirkta no ebay nav zināmi nekādi siksnas/zobratu parametri- tāpat tie būtu jāmēra. Mach3 ir kalibrēšanas režīms- ievadot attālumu, ko kādai no asīm veikt, un nomērot reālo pārvietojumu tiek izrēķināts soļu skaits uz vienu mm.

Šodien tā Y ass tika atjaukta vaļā, un izskatās, ka tur vēl ir jānospriego siksna.

Link to comment
Share on other sites

dadzis123

Vari vēl iemest aci mechmate.com pilnai laimei vajag piereģistrēties, tur no A līdz Z ir aprakstīts, kā uzbūvēt CNC. ar visām shēmām utt.

Labots - dadzis123
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Paturpinot iesākto rakstu:

1) Problēma ar apļu griešanu bija triviāla- nebija saeļļotas/sasmērētas vadīklas, līdz ar to garākā ass nestaigāja brīvi, un motors tomēr izlaida soļus pie slodzes. Jebkurā gadījumā- ir pasūtīti precīzie reduktori, un garās asis tiks uzsēdinātas uz reduktoriem, lai panāktu precīzākas un ātrākas kustības.

2) THC nestrādāja dēļ vecas Mach3 versijas. Nopirkām SheetCAM'u un Mach3, uzliku jaunāko versiju un ar to viss ir tip-top. Jāsastāda gan tabuliņas, lai nav katru reizi jāregulē preset voltāža.

3) Ar steigu jātaisa dūmu atsūkšana/ventilācija- griežot vairākas detaļas pēc kārtas, viss cehs piepildās ar smagiem dūmiem.

4) Ar koka kluci uzņemts video ar agregātu darbībā:

(dzirksteļu mākonis :on_the_quiet2:)

Labots - fest
  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

:good:

 

Šitamējais aparāts gadienā neatrodas kaut kur Vidzemes pusē?

Link to comment
Share on other sites

Pašlaik ir vēl viena ideja, kā aparātu uzlabot- griešanas laikā augstums tiek koriģēts atkarībā no plazmas arkas voltāžas. Pašlaik tā voltāža tiek regulēta ar poci- griešanas sākumā tiek uzregulēta priekš materiāla tā, lai degļa augstums no materiāla būtu kā pēc grāmatas, un tālāk griešanas laikā THC plate dod UP un DOWN signālus uz PC, kas regulē degļa augstumu no materiāla, lai aktuālo/griešanas voltāžu dabūtu iespējami tuvu preset voltāžai.

 

Lai tā regulēšana ar poci nebūtu jāveic, ir doma pasūtīt kādam, lai izstrādā moduli/plati, kas atrastos starp esošo THC plati un PC:

1) Sākot griešanu, UP/DOWN outputi ir neaktīvi, un tiek nomērīta vidējā griešanas voltāža (degļa augstums šajā brīdī ir konstants un tāds, kādu vajag pēc grāmatas).

2) Pēc tam šī vidējā voltāža tiek iebarota esošajā THC platē kā preset voltāža, un outputi tiek aktivizēti.

 

Pašlaik nestādos priekšā, cik tādas plates izstrāde varētu maksāt, un vai elektroniķim nebūs vieglāk uztaisīt tādu THC plati no nulles.

Labots - fest
Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
(labots)
Pašlaik ir vēl viena ideja, kā aparātu uzlabot- griešanas laikā augstums tiek koriģēts atkarībā no plazmas arkas voltāžas. Pašlaik tā voltāža tiek regulēta ar poci- griešanas sākumā tiek uzregulēta priekš materiāla tā, lai degļa augstums no materiāla būtu kā pēc grāmatas, un tālāk griešanas laikā THC plate dod UP un DOWN signālus uz PC, kas regulē degļa augstumu no materiāla, lai aktuālo/griešanas voltāžu dabūtu iespējami tuvu preset voltāžai. Lai tā regulēšana ar poci nebūtu jāveic, ir doma pasūtīt kādam, lai izstrādā moduli/plati, kas atrastos starp esošo THC plati un PC: 1) Sākot griešanu, UP/DOWN outputi ir neaktīvi, un tiek nomērīta vidējā griešanas voltāža (degļa augstums šajā brīdī ir konstants un tāds, kādu vajag pēc grāmatas). 2) Pēc tam šī vidējā voltāža tiek iebarota esošajā THC platē kā preset voltāža, un outputi tiek aktivizēti.

 

 

Man šodien sanāk citēt sevi, bet šo pāris gadu laikā kaut ko apguvu, un garajos ziemas vakaros sāku šo ideju arī realizēt. 

 

Pirmajai versijai kontrolieri nosvilināju, taču otrajā versijā optiski atsaistīju arī plazmas avota pusi (analogo signālu- plazmas arkas spriegumu, un divus digitālos signālus). Pagaidām strādā ok, bet tā ilgstoši produkcijā vēl nav lietots- drīzumā jau redzēs, vai neparādīsies kādas problēmas (maģisku dūmu izskatā).

 

Principiālā shēma (lai varu dabūt iekšās no vecbiedriem): https://github.com/festlv/thc/blob/master/sensor_board.pdf?raw=true

Inteliģentā puse: https://github.com/festlv/thc/blob/master/thc.pdf?raw=true

 

Darbības pricinps tieši tāds, kāds augstāk aprakstīts- strādā tas viss kopā ar Mach3 pluginiem no THC301 izstrādātājiem (kuri tagad arī laikam izstrādā kaut ko līdzīgu šim risinājumam).

 

Ja reiz esmu saņēmies šeit kaut ko uzrakstīt- tad arī dažas atziņas par plazmas griešanu, kas var noderēt citiem:

1) Kupols ar nosūkšanu un ūdens apakšā ir must have, ja tajā cehā grib strādāt tajā pašā dienā. Šim griezējam plānojas vēl uzlikt metinātāju aizkarus- tīri dēļ tā, lai dūmus un dzirksteles saturētu iekšienē, kur tos var lēnām izsūknēt ārā.

2) Kapacitatīvais augstuma (0 pozīcijas) sensors, kas paredzēts priekš acetilēna degļa nosprāga visai drīz. Pašlaik deglis ir uzsēdināts uz lin. vadīklas, kas ļauj galvai atspiesties pret metāla plāksni, un iedarbināt induktīvo sensoru. Tas nav tas labākais risinājums plānām plāksnēm, bet vēl tiks izmēģināts pielikt atsperi, kas atslogo degļa svaru.

3) Ja grib griezt plānos metālus, kaut kāda nebūt degļa augstuma kontrole noteikti ir nepieciešama- plānie metāli no karstuma vien jūtami izliecas.

Labots - fest
Link to comment
Share on other sites

Raimonds1
(labots)
Pašlaik ir vēl viena ideja, kā aparātu uzlabot- griešanas laikā augstums tiek koriģēts atkarībā no plazmas arkas voltāžas. Pašlaik tā voltāža tiek regulēta ar poci- griešanas sākumā tiek uzregulēta priekš materiāla tā, lai degļa augstums no materiāla būtu kā pēc grāmatas, un tālāk griešanas laikā THC plate dod UP un DOWN signālus uz PC, kas regulē degļa augstumu no materiāla, lai aktuālo/griešanas voltāžu dabūtu iespējami tuvu preset voltāžai. Lai tā regulēšana ar poci nebūtu jāveic, ir doma pasūtīt kādam, lai izstrādā moduli/plati, kas atrastos starp esošo THC plati un PC: 1) Sākot griešanu, UP/DOWN outputi ir neaktīvi, un tiek nomērīta vidējā griešanas voltāža (degļa augstums šajā brīdī ir konstants un tāds, kādu vajag pēc grāmatas). 2) Pēc tam šī vidējā voltāža tiek iebarota esošajā THC platē kā preset voltāža, un outputi tiek aktivizēti.

 

To var risināt kā mehānisku uzdevumu - tā potenciometra pagriešanas leņķi. Iekārtu pieliek pie potenciometra vai ierīko štekeri tam potenciometram un potenciometru ar vadiem pārvieto uz jauno iekārtu, kas to attiecīgi regulēs.

Labots - Raimonds1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Kā mehānisku uzdevumu to var risināt vieglāk, degļa galā nodrošinot, ka plāksne ir noteiktā attālumā (kā to arī darīja agrīnie plazmas griezēji un ja nekļūdos, arī gāzes degļi).

 

Varu ziņot, ka augstāk aprakstītais devaiss darbojas labi, atskaitot nepareizi izvēlētu U8 (nesarēķināju pareizi strāvas, un pārslogoju izolējošo DC-DC bar. bloku).

 

Kā arī, sapratu, kāpēc nosvila mans pirmais mēģinājums, kur mērīšana nebija optiski atsaistīta no mikrokontroliera. Plazmas avots stāv blakus griezējam, un visa iekšiene bija pārklājusies ar metālisku putekļu slāni. Tā kā tur bija arī dažas plates, bez jebkāda pārklājuma (ko es negaidīju), acīmredzot pilot-arka nokļuva ne gluži tur kur vajadzētu- tai skaitā līdz mana aparāta ieejai.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...