Jump to content

[Raksts] LCD un plazmas kalibrēšana


Žaks Noriss
 Share

Recommended Posts

Dažiem tas nebūs jaunums, bet man tas ir kā atklāt āmuriku. Jau kādu laiku (gadi 3 jau būs) ģimenes īpašumā ir datora monitora kalibrējamais lētucis Spyder2express. Lietots tiek uz neskaitāmiem monitoriem (kas gan laikam nav īsti atļauts). Bet beidzot esmu atradis arī kā šo izstrādājumu lietot LCD un plazmas TV kalibrēšanai. Atzīšos uzreiz, ka:

1. biju šo procesu iedomājies ātrāku un vienkāršāku

2. neesmu vēl visu izkodis (tādā ziņā, ka izpratis, nevis izdzēris)

 

Kas nepieciešams? Kalibrējamā ierīce (Spyder II, Spyder III, DTP94 vai Gretag EyeOne), softs (pieejams Win un Mac) un pašcepts DVD (uzreiz piebilde pie DVD, ka tas ISO jāver vaļā ar Winrar vai ko citu, jāizvelk ārā VIDEO_TS un AUDIO_TS un jāiecep kā datu disks, jo ar ISO kaut kas nav īsti kā vajag...).

 

Pēc dažām vienkāršām darbībām, kas aprakstītas te, tiek iegūts brīnišķīgi strādājošs kalibrators. Atliek tikai ievietot DVD ripuli iekš pleijera un iziet cauri visam procesam (2 cilvēki būtu ieteicami - viens tur kalibratoru pie TV un otrs spaida pleijera un datora pogas. Kamēr ir datora displejs, tikmēr ir vienkāršāk, jo tas ir leņķī nolokāms un kalibrators pats pieguļ klāt un nav vajadzīgs otrs cilvēks). Softs izvada ārā pat man saprotamu vizuālu info. Tā gan nav visa info, bet man kā totāla iesācējam visnoderīgākā. Protams, tas ko ieraudzīju es, bija daudz citādāks - zilais bija uz 130% un sarkanais bija apmēram pie 90%. Nu tad paliek tikai pats vienkāršākais :sarkasms: - saregulēt TV iestatījumus. Jāatzīst, ka pēc 3. reizes man drausku apnika, zilais bija nodzīts uz 110%, sarkanais ap 95%. Biju iedomājies, ka process būs on-the-go, ķipa tiek demonstrēta viena krāsa, ko dators visu laiku pārmēra un es varu grozīt TV iestatījumus. Bet tā nav! Katru reizi jāiet cauri diezgan ilgam (ap 10 min) un ķēpīgam procesam, turklāt TV rāda krāsu piedzīšanas izvēlni tādu samērā dīvainu un, protams, papagaiļos. Cerībā, ka TV ir pietiekami spics, mēģināšu pie brīvāka brīža procesu turpināt. Tad jau arī ziņošu kas un kā.

 

Varbūt kāds ir ko līdzīgu izveicis? Ir kādi ierosinājumi un idejas?

Labots - Žaks Kustō
  • Patīk 3
Link to comment
Share on other sites

tik kruti vēl neesmu kalibrējis bet cik ir sanācis citiem kalibrēt tad tikai caru DVD vai blu-ray atskaņotāju un uz aci ;)http://www.monstercable.com/news/2005-12_HDTVwizard.asp

vai arī šo te http://www.amazon.com/Disney-WOW-World-Wonder-Blu-ray/dp/B0045ASBLG/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1290473750&sr=8-1

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

Njā... redz, uz aci* ir ļoti riskanti, jo acs ir baigi adaptīvā. Man arī ir divi dažādi DVD mājās, vienam pat līdzi ir kaut kāds zils filtrs, cauru kuru lūrot un izpildot nosacījums, var it kā piedzīt krāsas. OK, kontrastus un melnos var šādi koriģēt, bet ar krāsām ir kā ir. To pats konstatēju, jo iepriekš viss tika izveikts ar šiem diviem DVD. Un tādu zilās krāsas pārbagātību (130%) tiešām nebiju gaidījis.

 

Nekas, piešaušu roku, varēšu brīvajā laikā piepelnīties :sarkasms:

 

__________________

* kā vēsta senā latviešu paruna: acumērs - sūdamērs.

Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

Slikta aizdoma, ka tās ir dažādas matricas, jo viena ir 1920x1080 un otra - 1366x768.

Link to comment
Share on other sites

Baigais Janka

Un tādu zilās krāsas pārbagātību (130%) tiešām nebiju gaidījis.

A ja bilde Tevi apmierināja, ta kāda starpība? :) Es saprotu izdevniecībai tuvinātam lietām oriģināls->skanēšana->monitors->printeris - vot, tur ir jēga piedzīt, lai maksimāli tuvas krāsas visos ievados/izvados sanāktu, a TV - nu tur tiešām tik pēc savas gaumes vadoties un uz aci :)

Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

Kā jau iepriekš rakstīju, tad acis (nu drīzāk jau smadzenes) pielāgojas pie visa kā. Kamēr nenoliek 2 atšķirīgas bildes blakus, tikmēr ir neiespējami spriest. Bet kad redz riktīgo rezultātu, tad konstatē kādas šausmas ir skatītas visu laiku. Daudzi lieto kalibrētus monitorus, tur tak skaidri un gaiši redzama atšķirība.

Link to comment
Share on other sites

Kāpēc jātur ar roku kalibrators? Pikar striķī ar kaut vai skrepku TV ventilācijas restēs un lai karājas pret ekrānu.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...