Jump to content

FM raidītāja jauda,antenas augstums,apraides zona


einis
 Share

Recommended Posts

Jautājums par FM radio iekārtām:

 

Kāda raidītāja jauda ir nepieciešama vietējā mēroga radiostacijas apraidei? Aptuveni ~30km rādiusam. Un cik tad lielā augstumā būtu jāatrodas antenai? Vai ir kāda formula kā to visu aprēķina? Varbūt kāds zina kāda ir visa nepieciešamā aparatūra radio raidīšanai (tieši apraides daļai)? Varbūt ir kāds avots, kur par to var palasīt, vai arī kāds zinošs cilvēks varētu īsumā apstāstīt.

 

Liels paldies jau iepriekš!

Link to comment
Share on other sites

Cik nu mani par zinošu var uzskatīt. Nodarbojos nedaudz ar radio tāluztveršanu šad tad. Par tehniskām lietām ļoti precīzi tev biedrs Didzis varēs izstāstīt... bet no maniem novērojumiem:

Ļoti daudz kas ir atkarīgs no tā kāds ir apkārtnes reljefs.

Konkrētus augstumus es tev nenosaukšu, bet ar antenu vidēji 80-100m attālumā un 0,5kW es domāju 30km noraidīsi. Pat vairāk. Vēl viena lieta ir polarizācija (raidošā antena novietota vai nu horizontāli vai vertikāli). Pēc maniem uztveršanas mēģinājumiem apstiprinājies, ka Vertikālās radiostacijas ķerās daudz labāk.

Taču, šo visu tu pats parasti neizvēlies. ESD nosaka, ar kādu jaudu tu drīksti raidīt, kādā frekvencē un polaritātē tu raidīsi.

Par aparatūru nemācēšu stāstīt.

Vari apmeklēt forumu: http://www.freefm.lv

 

P.S. Ja taisi radio - lūdzu, netaisi copycat POP radio. Mēs alkstam pēc kā jauna!

P.S.2. Kā jau teicu, viss iepriekš rakstītais tikai no maniem teorētiskajiem un praktiskajiem novērojumiem. Tehniskās lietas labāk mācēs citi izskaidrot. :)

Link to comment
Share on other sites

Sāc jau ar to, ka dabū atļauju vispār ko raidīt un brīvu frekvenci. Rīgas tuvumā pat nesapņo, jo brīvu frekvenču nav, kaut kur tālos laukos gan jau visu nokārtosi.

Kad tas viss izdarīts - var sākt domāt par piemērotiem dzelžiem.

Link to comment
Share on other sites

Protams, ka pirmais darbs ir dabūt licenci :) Ir plāns piedalīties konkursā uz licenci, bet iesākumam gribās vismaz aptuveni sazīmēt izmaksas šādam pasākumam...

Link to comment
Share on other sites

Radio 101 it kā esot sācis ar miljonu, ja par izmaksām runājam

Domāju, ka tādam nelielam radio ar 100kLs varētu sākumam pietikt.

Kā nekā, vajag kaut kādas telpas (nu labi, tās varbūt ir), licence, par autortiesībām, to pašu raidītāju vajag, antenu, torni (var īrēt), nodrošināt sakarus starp torni un studiju, studijas aprīkojums vajadzīgs, reklāmas ar uzreiz nebirs viena aiz otras, vajag kādus līdzekļus, ko sākumā algās un nodokļos maksāt, pārējie saimnieciskie izdevumi.

 

Tā jau drosme laba lieta, bet no sākuma vajag koncepciju tam radio, biznesa plānu, tad dabūt naudiņu, un tad domāt par to frekvenci.

Link to comment
Share on other sites

Nobiedējāt cilvēku!

Ja tu izmantotu kādu mobilo torni un vairākas antenas,

pietiktu ar ~50W.

Labots - guguce
Link to comment
Share on other sites

Vispaar jau ar licences Nedabuushanu ar viss pasaakums var straujji beigties. RAdio padome mums ir ljoti "jauks" kantoris.

Link to comment
Share on other sites

Rīgas tuvumā pat nesapņo, jo brīvu frekvenču nav, kaut kur tālos laukos gan jau visu nokārtosi.

 

Frekvences kā redzams IR, bet tās tiek piešķirtas tikai "savējiem", jeb pareizāk sakot - tiemm kas nobleķo ne tikai konkursa dalības maksu.

 

Izmaksas, iesākumam tiešām velk uz kādiem 100k, jo kā minimums pirmo gadu strādāsi ar mīnusiem.

1) Konkursa dalības maksa ~800 Ls (nejaukt ar drošības maksu, kura pec konkursa beigām tiek atdota),

2) ESD mērijumi, izbraukumi pie tevis mērīt utt. - ieliec ~3k

3) Sertificēta raidītāja cena, ņemot Lietuviešu Vigintos'u - 4-... k

4) Studijas aparatūras izmaksas vismas tikpat cik viss augstāk minētais kopā (ja grib kaut kādu kvalitāti)

 

Konkursos var piedalīties fiziskas personas, bet apraides atļaujas tiek piešķirtas tikai juridiskām personām - sava uzņēmuma dibināšanai attiecīgi arī ierēķini kapeiku.

Visdārgākais šajā pasākumā būs jurists kurš spētu aizstāvēt un arī uzvarēt tiesvedību ar padomi, tavās interesēs, jo tā vienkārši tev neviens negrasīsies to atļauju dot, lai cik pasakaina un sabiedrībai noderīga būtu tava radio koncepcija.

 

P.S. Ar ieskriešanos uz Padomi sludināt konkursu iesaku nogaidīt, jo šobrīd čivina ka eiropa prasa 15'ajā gadā slēgt analogo radio apraidi...

Link to comment
Share on other sites

Īpaša jēga jaunu rāčiņu nav taisīt. Nav tak ko klausīties pa jau esošajiem :sarkasms: . Latvijas tirgū lielākoties darbojas "FM plaijeri", kuri drāž tikai muzičku. Ne tur kādas ziņas, ne informācija par sastrēgumiem. Nav naudas par ko algot raidījumu veidotājus un tad sanāk- vairak mūzikas mazāk runu :sarkasms: Kādu laiku atpakaļ tas darbojās, bet tagad autiņā klausies MP3 uz nebēdu un nafig nevienam nevajag tos radio.Mājā savukārt datorā klausies visas pasaules radio.

Par FM digitalizāciju arī viss nav tik viennozīmīgi. Jā ar TV digitalizaciju viss bija skaidrs- vairak programu tais pašos kanālos plus iespēja kodēt programas. Ar tadio galīgi tā nav. Kodēšanas iespēju nekādu, tātad maksu nedabūt. Raidīšana notiks bijušajā TV metru viļņu diapazonā starp sesto un divpadsmito kanālu, bet šie viļņi izplatās daudz sliktāk par 100MHz. Autiņā uztveršan tātad sliktāka, bet reāli jau visa radio apraide ir vērsta tieši uz autobraucējiem. Mājā, es jau teicu, var klausīties datoru. Skaņas kvalitāte digitālajam radio sliktāka par analogo, tātad stacionāri mājas uztvērēji praktiski atkrīt. Nu neies neviens pirkt resīveri, lai klausītos radio zemā kvalitātē. To jau pierāda Eiropas pieredze. Digitālais radio raida vairāk kā desmit gadus, bet mājas stacionāro uztvērēju praktiski nav un visos jaunajos autiņos iebūvēti analogie FM radiouztvērēji. Digitāla radio izgudrotāji un ieviesēji nebija paredzējuši tik strauju interneta izplatīšanos. Tagad, kad katrs mobilais telefons var pieslēgties internetam, da kāds tur vēl digitalais radio :sarkasms:

Link to comment
Share on other sites

bobiksons

jau 10 gadus neklausos rādio.

Nākotne ir tikai Inet-radio - uztvērējs praktiski nekāds nav nepieciešams (visiem pieejams kompis/mobilniks). FM pastāvēs tikai priekš autovadītājiem un dzīvos kamēr pirks reklāmas laiku.

 

Tagad jau arī TV ir problēmas, jo daudz kas tiek rip-ots youtubē un skaties raidījumus pat praktiski bez torrentiem un dc++ :) [on-demand video bez jebkādām kastēm un kabeļiem]

Link to comment
Share on other sites

VAr pietikt ar 30w raidiitaaju, bet var vajadzeet arii 500w raidiitaaju. Atkariigs gan no atrashanaas vietas, gan cik piesaarnjots eeters. Protams ka jaameklee apkaartnes augstaakaa vieta, bedree nav jeegas likt antena

Tomeer neko pirkt nav jeegas, kameer nav licences. 99.9% ka no NRTP, nu jau NEPLP nedabuut apraides tiesiibas.

Link to comment
Share on other sites

Pamēģini savu ineta radio ievilkt auto :sarkasms: arī daudzās darba vietās, kur bloķētas tādas izvirtības kā neta radio un ārzemju trafiks ... + visam cik klausīsies savus vecos diskus

a par tv, nezinu vai visus LV TV raidījumus tiešraidē var atrast youtubē :p stipri šaubos ;)

Link to comment
Share on other sites

Priekš kvalitatīvas TV bildes internets pagaidām paršvaku, bet priekš radio gan pietiek atliektiem galiem.Es jau arī teicu, ka radio paliek priekš autiņiem, bet tur nekādu digitalizāciju nevajag. Kas liedz darbā nopirkt ķīniešu FM radio par piečuku un klausīties. Tapec jau nav jācep vēl viena radiostacija. Tak Rīgā vesala čupa ar stacijām, kurām nav savas sejas un visi spēlē vienu un to pašu muzičku. Paņem un ieraksti vienu dienu Skonto vai Star FM un klausies no vietas mēnesi. Vai nav vienalga, vai kompis, vienus un tos pašus gabalus, atkarto radiostacijā, vai majā MP3 plaijeris, tāpat neko jaunu nedzirdēsi :sarkasms: .

Link to comment
Share on other sites

Klau lietpratēji,šeit bija pieminēts,ka Rīgas reģionā praktiski nav brīvu frekvenču,bet,ja paskatās,tad "aizsists" ir diapazonā starp

FM 108.0-99,5mhz(apmēram),savukārt FM 99,0-88.0 ir diezgan patukšs.Ok,tas viss ir laikam ir jāsaskaņo no kaimiņvalstīm,lai netraucētu viena vai otra frekvence,bet tā pat tak tajā diapazona galā var atrast kādu spraugu kur "ielīst".

Un kādēļ tādās lielpilsētās,kā Berlīne,Parīze,Maskava,Ukraina,utt,utt. ir n-tās reizes vairāk to radiostaciju,ja viņi tā pat lieto to pašu FM diapazonu?

Varbūt kāds man to var izskaidrot? :mda:

Link to comment
Share on other sites

Frekvences ir brīvas patreiz ir izsludināti konkursi Salacgrīvā

http://nrtp.lv/lv/padome/aktualitates/konkursi/1036-konkurss-apraides-tiesibu-pieskirsanai

 

un Rīgā!

http://nrtp.lv/lv/padome/aktualitates/konkursi/1034-konkurss-apraides-tiesibu-pieskirsanai

 

Tākā visi ceļi vaļā. Un tas ko te agšā min par to ko tad tur raidīsi utt ,tad pa to nesatraucies neviens mp3 nevar aizstāt sakarīgu radio staciju!

 

Un ja arī nevinē konkursā (kas visticamāk tā arī būs, ja nu vienīgais Buceniece ,vai Kļeckins nav tavi radinieki ,biznesa partneri...utt) tad mauc pirātiski gaisā ,jo ar mēdiju LV neko nenopelnīsi. A tas ko Didzis tur ņaud kad ko spēlēsi utt tad tas viss ir pupu mizas, kad mana stacija strādāja ēterā klausītāji bija un pat padaudz. Cilvēkus pievelk viss nelegālais un ne tikai LV utt. Latvietis tikai ņaudēt māk un jo vecāks jo vairāk! :)

73 PRinC FM

Link to comment
Share on other sites

princ_fm, var jau būt, ka mans stāstītais ir pupu mizas, tikai Tava radiostacija, cik saprotu, arī nav vairs ēterā :sarkasms: Nu dikti īss ir visu pirātisko radiostaciju mūžs. Ieskrien galvā kādam darbonim doma uztaisīt savu rāčiņu, nu saštuko tehniku, sakačā muzičku no interneta, palaiž to gaisā un viss- biznesa ta nekāda, tikai izdevumi :sarkasms: .Es jau neesmu principā pret pirātu radio un, no tehnikas apgūšanas viedokļa, tikai to atbalstu, bet tupu stuku-buku muzičkas dzīšanu gaisā gan nē. Nu kam vajag vēl vienu radiostaciju, ja jau pa esošajām nav ko klausīties :sarkasms: . Kādu sakarīgu orģinālraidījumu jau neviens nav spējīgs uztaisīt.

Tagad tīri no tehniskā viedokļa. Jā, ar virtuves radio un teleskopisko antenu ēterā var atrast brīvas vietas, bet uzliec uz mājas jumta kārtīgu FM antenu un viss diapazons būs nosēts ar radiostacijām. Ja grib noklāt visu valsts tereitoriju ar vienu programu, vajag daudzas frekvences, jo viens raidītajs "velk" maksimums 50-70km radiusa no raidītāja. Vienu frekvenci blakus raidītājos izmantot nevar un saskaitot radiostaciju skaitu var viegli saprast, ka to frekvenču nav nemaz tik daudz. Nemaz nepieminam kaimiņvalstu radiostacijas, kuras arī aizņem frekvences.

Nu labi, uzliksi Tu raidītāju uz itkā brīvu frekvenci, bet cik tālu aizraidīsi? Var gadīties, ka Tavu staciju jau nevarēs dzirdēt 15km attalumā, jo tai traucēs kāda cita radiostacija, kuru pie raidītāja nedzird. Skaidrs, ka pirātisku raidītāju var uzstādīt mazpisānu ciema centrā un neviens gailis pakaļ nedziedās, bet ja atrodies tuvumā radiomonitoringa stacijai, tad "vīri melnā" ieradīsies jau nākamajā rītā pēc Tavas radiostacijas darba sākuma. Tas gan nenozīme, ka radiomonitoringu nevar apčakarēt un raidītāju uzstādīt. Cita lieta, kad zināsi kā tikt galā ar radiomonitoringu, kad mācēsi izrēķināt, kādā augstumā un kādas antenas jāuzstāda, kādu raidītāja jaudu vajag,kas ir raidītāja harmonikas un būs ar ko tās nomērīt, kura frekvence tiešām brīva un tai nekas netraucēs, tad vienkārši ar radiopirātismu nenodarbosies, jo ar savām zināšanām jau varēsi maizīti nopelnīt. Tā nu šī pasaule ir iekātota!

Link to comment
Share on other sites

Nu mana stacija neraida tāpēc kad kādus gadus atpakaļ mēģināju viņu legalizēt.Tāpēc arī izslēdzu ,vēlāk kad neiedeva nrtp atļauju raidīt, tad aperatūru pārdevu vienai komerciālai stacijai. Tagad priecājos par savām būvētajām kastēm no klausītāju puses. Bet tāpat ik pa brītiņam uzraidīt gribās ,laikam pietrūkst adrenalīna. Kas atiecas uz to kad diapazonā ar istabas radio ir tukšums ,tur tev Didzi taisnība - diapazons ir pilns ne tikai ar vietējām stacijām DX večiem tur būtu ko stāstīt. A kas atiecas uz radio monitoringa stacijām ,viņas visu LV nepārklāj (stacionārās) un liekas kad arī tur kur tās darbojas uzvietas netiek galā. Kā piemēram tas bija Valmierā, kad komerc stacijai bija nojūdzies sintizators un viņa 3 mēnešus klīda pa diapazonu pec savas labpatikas! :)

73 princ_fm

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Pēc jaunības delveri'bām atceros: ar 17w raidītāju,freqw ap 73Mhz (antena 200m virs jūras līmeņa! (ne katram tas lemts)) radio LUXEMBOURG(no satelīta) rībēja 45km rādiusā! Eh! Saldie 90ie, kad visiem viss bij pie lampočkas... Pat menti klausījās un priecājās, līdz vienam kārtīgam letiņam noskauda, un nostučija el sak inspekcijai...

Labots - snoopy1
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...