Jump to content

Vai pirātisms ir zagšana


DJWoX
 Share

Recommended Posts

Vakar LMT TOP10 stāstīja, kā pēdējos 4 gados ir sarukuši matricu nodokļa ieņēmumi.

Tad jau sanāk, ka AKKA/LAA ir kļūdījušies, apgalvojot, ka matricas izmanto ar autortiesībām aizsargāta satura uzglabāšanai.

Link to comment
Share on other sites

Visu nelasīju, varbūt kāds jau teica.

Ir divas dažādas lietas:

1) Reāli radītie zaudējumi zagšanas vai pirātisma gadījumā (sauciet to kā gribat)

2) Teorētiski neiegūtie ieņēmumi šā paša procesa rezultātā.

Pirmajā gadīumā lietu var pierādīt un sodu pamatot. Otrajā viss nodarījuma smagums bastās tikai uz eeeee, uuuuu un mmmm.

Link to comment
Share on other sites

Ja cilvēks saka "neaiztiec nemaksājis", bet tu aiztiec, tad tā ir zagšana.

Link to comment
Share on other sites

viesturs0711

Ir divas atšķirīgas lietas:

 

1.Tieši zaudējumi

2.Negūtā peļņa (VARKA)

Link to comment
Share on other sites

Ja "neaiztiec nemaksājis" ir ne man domātā valodā, tad tā "neaiztiec nemaksājis" radītājs ar mani nav rēķinājies un nealkstu savus grašus viņam ziedot.

Link to comment
Share on other sites

viesturs0711

Lielajā vairumā gadījumu jūs autoram netaisāt zaudējumus, bet tikai liedzat gūt "varku". Tīri teorētiski var teikt - softu es par maksu nepirktu, tā kā peļņas nebūtu šā vai tā!

 

Par valodu piekrītu. ja nav softs manā dzimtajā valodā, tad atlaide vienkārši brēc pēc manis!

Link to comment
Share on other sites

par vietējo mūziku runājot, viss radītais ir zemas kvalitātes ieraksti kas nav graša vērts, diemžēl. Ne Remix, ne Igo ne pirmie Līvi (par šiem trim patiess žēlums) , ne visi pārējie gan vecie, gan jaunie- padomju laiku lentiniekā ierakstīta materiāla līmenis, nemaz nerunājot par radītā materiāla vērtību

Labots - jape
Link to comment
Share on other sites

Ja cilvēks saka "neaiztiec nemaksājis", ...

 

1) skan itkā loģiski, bet mums jau sen ir ieviesta datu nesēja nodeva, kas ir domāta .... kādam nolūkam?

 

2) varbūt man izslēgt mūziku, kad pie manis ierodas viesi, jo viņiem mājās ir savi pirktie ieraksti, ko tikai viņi drīkst klausītes, bet man ir manējie, ko tikai es drīkstu klausīties? ja lasu kā ir uzrakstīts uz diska, tad iznāk, ka disku nedrīkst klausīties neviens cits, kā tikai tā pircējs. varbūt, lai autors pats klausās savus ražojumus un neizplata tos pa pasauli, ja jau ir tik nenovīdīgs?

 

3) kāpēc man 21.gadsimtā vēl arvien jāmaksā vidēji Ls 10 par vienu mūzikas cd, vai jācenšas kautkur no kādām ārzemēm tos pasūtīt un gaidīt, ja es pats varu ierakstīt matricā lejupielādētu materiālu un man tas iznāk daudz lētāk, nekā ar n-to izplatītājkantoru starpniecību veikalā esošie? esmu ar mieru samaksāt kādu nieku par lejupielādējamu kvalitatīvu materiālu, bet ne jau Ls 10 kā 20.gadsimtā.

 

lūk, tādas pārdomas. it sevišķi, par to samaksāto nodevu.

Labots - uldiss
  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Domugrauds

Klausos reti mūziku, bet nu nozagu albūmu iekšā 21 dziesma laikam. A fiška tāda, ka tur neviena dziesma nav klausāma, beigās sanāk kaķis maisā ja es nopirktu to albūmu

Link to comment
Share on other sites

lai nevairotos liekēži autortiesības vajag ierobežot līdz desmit gadiem, pēc tam kaut grāvi roc ja galva neko prātīgu nerada. Tagad sanāk ka ar vienu gara darbu grib visu savu mūžu pelnīt un pēc nāves vēl nahļebņiku bars pelna. Tas tehnoloģiju progress arī jau aknās sēž, uzražo ņedaģelku un pēc tam tik uzlabo

  • Patīk 3
Link to comment
Share on other sites

viesturs0711

Lielu kaapostu par programmaturu vareetu prasiit piemeeram, ja taa ir izstraadaata liidz galam, nevis visu laiku naak jauninaajumi ar ielaapiem.

Link to comment
Share on other sites

Nesen uzpeldēja viena uzstāšanās ar humora devu par pirātisma radīto zaudējumu statistikas principiem

Ne līdz galam patiesi, bet interesanti tāpat.

Link to comment
Share on other sites

Uģis Lācis

Copyright matemātika - tas ir labi smejamais gabals. :D

Link to comment
Share on other sites

VIL visu laiku brauc pretrunās pats ar sevi. Tad kā tur būs? Ja ieiet zemesgabalā bez atļaujas, tad tas būs vienkārši "slikti" vai "zagšana", ja zemes mazāk nekļūst? Un ja padalīsies ar failiem, tad tas būs iespējams autortiesību pārkāpums vai "zagšana"?

 

Manuprāt padalīšanās nav ne tikai zagšana, tas nav arī pirātisms!

sharing.jpg

Link to comment
Share on other sites

Volters

Šorīt pamodos ar domām ap un par radio. Visi labi zinām, ka radio atskaņošanai publiskās vietās nepieciešams samaksāt kampējiem. Manā prātā ir samilzis jautājums par to, kas kam un kā maksā, ja atskaņots tiek nevis kaut kāds vietējais radio repertuārs, bet radio no interneta - no kaut kādas attālas valsts? Piemēram no Azerbaidžānas ;)

Link to comment
Share on other sites

galvenais, ka maksā - tāds ir maksājuma uzstādījums.

man, savukārt, ir samilzis jautājums par ļaudīm kas, itkā pie pilna saprāta, ir spējuši pieņemt likumu par datu nesēja autortiesību nodevu. esmu pārliecināts, ka NEVIENS no likuma pieņēmējiem nespēj tā likuma būtību loģiski un pamatoti izskaidrot. pat likuma bīdītājs - akka, to nespēj. frāze - "harmonizēt likumdošanu ar ES" neko būtībā neizskaidro. ar tādu frāzi daudzkas ir pieņemts, par loģiku pat nepadomājot. piemēram, viens no tādiem, ir lēmums pieskaņot degvielas akcīzes likmi ES likmes līmenim, lai ierobežotu latvijas ekonomikas konkurētspēju. tas velk uz to, ka demokrātija (ar to saprotot tautas varu, nevis kautkādu abstraktu svešvārdu) nedarbojas. tauta nav devusi nevienam pilnvaras piespriest tautai neizdevīgus lēmumus.

Labots - uldiss
  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Manuprāt padalīšanās nav ne tikai zagšana, tas nav arī pirātisms!

Dalīšanās ar savu īpašumu nav pirātisms vai zagšana.

Dalīšanās ar svešu... kas tev ļāva dalīties ar svešu?

Link to comment
Share on other sites

Baigais Janka

Dalīšanās ar svešu, šajā gadījumā, ir autortiesību pārkāpums, un nevis zagšana. Es par terminoloģiju kasos, piegriezusies tā tukšā muldēšana par zagšanu vienkārši.

Link to comment
Share on other sites

Volters

Pie šitā jājautā, kurā brīdī īpašums no sveša kļūst par savu? Tad kad to iegādājas?

Un ko darīt, kad interneta veikalā ar lejuplādēšanas iespējām subjekts iegādājies dziesmu, par to samaksājot pēc pilnas programmas, un tagad to sīdo visiem, jo mīl visu pasauli?

Link to comment
Share on other sites

Skurstenis

Mūziķi jau nu beidzot varētu beigt ņaudēt, viņiem ir risinājums - pelnīt naudu ar koncertiem.

Ar ierakstiem, savukārt, negaidīti labi darbojas sistēma, kur katrs var par velti lejuplādēt failus, un samaksāt pēc brīvas izvēles.

Viena no tādām sistēmām ir iedarbināta 'plašās dvēseles zemē' Krievijā. Maksājot viens no pieciem cilvēkiem. Savukārt, cena esot apmēram 80% no attiecīgās cenas veikalā.

Sk.

http://www.openspace.ru/music_modern/names/details/10395/page1/

Link to comment
Share on other sites

fotogrāfs nobildē kādu dabas skatu, katastrofu utt., ar bildē redzamiem cilvēkiem, fotogrāfs no portāla saņem atlīdzību, portāls publicē šo bildi un pelna ar savu darbu.

varbūt kāds paskaidros kā tiesības uz atlīdzību tiek pārkāptas?

Link to comment
Share on other sites

Tieši tā, vispirms vaag izveidot plaši pieejamu un ērtu iespēju internetā nopirkt vienu dziesmu(nah** man vajag visu disku, ja tajā ir tikia viena man mīļa dziesma) un tad cīnīties ar pirātiem. Cenai mūzikai arī jābūt dažādai. MP3 lai ir pa santīmiem, bet 24bit 96kHz gabals jau var maksāt dārgāk. Cita lieta, ka diez vai Latvijā kādam muzikantam no tiem santīmiem "piečuks"sanāks- pārāk mazs mums tas tirgus un bez ballīšu spēlēšanas neviens muzikants maizīti nopelnīt nevar. Daudzi jau to ir sapratuši un izliek savu mūziku internetā par brīvu. Lai tā autortiesbu aģentūra iet ieskrieties. Es tiešām neaicinu uz pirātismu, bet nu ja mani līdz ar dzimšanu uzskata par zagli, tad tas mani aizkar. Nu jā, tas gan nav nekas jauns un kristīgā ticība jau divus tūkstošus gadu apgalvo, ka mēs visi esam grēcīgi- "vecā melodija jaunās skaņās" :sarkasms:

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Skurstenis

Tieši tā, vispirms vaag izveidot plaši pieejamu un ērtu iespēju internetā nopirkt vienu dziesmu(nah** man vajag visu disku, ja tajā ir tikia viena man mīļa dziesma) un tad cīnīties ar pirātiem. Cenai mūzikai arī jābūt dažādai.

Tā arī notiek. Krievijā ir:

http://kroogi.com/explore?locale=en

 

Pat nekas nav jāmaksā, ja negribi nemaksā. Taču cilvēki maksā brīvprātīgi, katrs piektais.

Domāju, ka nav īpašu problēmu pie mums tāpat. Mūziķi liek savus skaņdarbus tādā mājas lapā, bet citi tos lejuplādē, kas vēlas tas samaksā.

Link to comment
Share on other sites

Didzi - to sauc par iTunes. Viena dziesmiņa maksā 0.5Ls, laikam. Neesmu tur bijis. :p

 

Enīvei, VIL - "Dalīšanās ar svešu... kas tev ļāva dalīties ar svešu?" - Es gribētu uzdot jautājumu - a dziesmas/softa/whatever gadījumā - kas to vispār padarīja par "Tavu"? Kā informācija vispār var kādam "piederēt"?

 

Pievienots: Jāpiekrīt, ka mani arī aizskar tas, ka nav praktiski neko iespējams izdarīt nepārkāpjot kādas autortiesībās. Svilpot savas iemīļotākās grupas dziesmu arī formāli ir autortiesību pārkāpums. Priecē vienīgi, ka pie mums par to nevienu īpaši netiesā.

 

 

Mans uzskats ir tāds, ka autortiesību objektus vajadzētu varēt ļaut brīvi izmantot nekomerciālos nolūkos. Tātad, kamēr es ar to nepelnu naudu, es šo dziesmu/filmu/softu/utml varu brīvi izplatīt, remiksēt, utt. Ja es ar to sāku pelnīt naudu, tad gan man par to ir jāsamaksā autoram. Šāda definīcija gan joprojām atstāj ļoti daudz slidenas vietas (ja nu kāds sāk pārdot manis remiksēto dziesmu, kuru esmu brīvi izplatījis, tad kam viņam par to ir jāmaksā?), bet tas varētu būt sākums.

Link to comment
Share on other sites

VIL, jā tas iespējams būtu, autortiesību pārkāpums (nekorektās likumdošanas dēļ), bet noteikti ne zagšana un ne pirātisms. (skat. bildīti!)

p.s. kā būtu ar ģitāras autortiesībām? nopērc par pilnu cenu veiklā, bet ja vēlies to izmantot publiski, maksā par katru reizi akkai. un tā par katru lietu, kas vien pasaulē ir izgudrota un ieviesta.

Tev nav pat jāpērķ ģitāra. AKKA/LAA sagaida no katra mūziķa vai grupas, kas PUBLISKI IZPILDA SAVAS DZIESMAS nelielu (daždesmitlatu) nodevu par katru koncertu.
Link to comment
Share on other sites

Volters

Jā. Kā tad :pooh_honey: Un kurš to visu nesīs gaismā un spēs mainīt?

Filozofēt jau var dažādi, bet kamēr top šis topiks, tikko aizdesoju līdz tuvākajam kioskam un noprku DVD ripuli par 0,80 Ls, lai tajā ierakstītu kolēģes dzimšanas dienas bildes.

Link to comment
Share on other sites

Peleecis

Hehh , starp citu - mazs stāstiņš , kā autortiesību aizstāvji tiko apzaga mani un manu draugu . Atcerējos , kad Vilx pieminēja iTunes .

Vienvārdsakot stāsts tāds - mans draugs dzīvo Ņujorkā , bet ir ļoti labi informēts par manu muzikālo gaumi . Dažas dienas atpakaļ saņemu vēstuli no iTunes store , ka mans draugs man esot atsītījis dāvanā dziesmu . Nu ok , spiežu uz linku - tie ķēmi man prasa uzinstalēt to drvareno iTunes .. man viņš simts gadus nav vajadzīgs , bet nu labi - cilvēks man izrādīja uzmanību , būtu nepieklājīgi pat nepaskatīties , ko viņš ir man uzdāvinājis . Lejupielādēju un uzinstalēju to mēslu . Spiežu atkal vēstulē linku , kur norādīts , ka varēšu saņemt dāvanas sertifikātu un noklausīties dziesmu ... sākas tā kā lejupielāde , un pēķšņi - hops! Dāvanu serifikāts nav derīgs neAmerikas iedzīvotājiem ..... un viss . Bez turpinājuma .

Tātad - man dāvanu nozaga , naudu , kas bija samaksāta par dziesmu draugam nozaga . Nu un lieki teikt , kādas patiesi jaukas emocijas es izrasīju draugā , kad par šo , kā izdarījušies ar viņa dāvanu , pastāstīju viņam .

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

WildGun

Te jau iet divi gandrīz paralēli diegi par šo tēmu - http://www.boot.lv/f...__fromsearch__1

Iepļūtīšu šitajā diegā arī. Varbūt precīzāk būs...

 

Citāts:

 

Ienāca prātā viena doma....

 

Dikti patīk Formula1. Gribu skatīties dzīvajā, nevis kaut kad vēlāk atkārtojumu. Bļodas nav. Toties ir internets. Un ir LiveTV.ru.

Tur (un ne tikai tur) viens (patiesībā - daudzi no vairākām valstīm) strīmotājs par baltu velti ļauj man šo prieciņu baudīt. Bet, kā saprotu, pēc mūsu likumiem es esmu zaglis? Man būs jāiet cietumā, vai kā?

 

Tāpat gadījumi, kad novelku, teiksim, Simsonu sēriju ar smuku TV logo stūrītī. Skaidri redzams, ka rakstīts no teļļuka. Atkal es noziedznieks?

 

Kā tad tur īsti ir?

 

Citāta beigas.

 

Bet jautājums paliek - kā tad tur īsti ir?

Labots - WildGun
Link to comment
Share on other sites

Uģis Lācis

Nu te ir sviests... Cik valstis, tik likumi, un tas izplatību kavē ļoti... it kā iTunes ir diezgan tālu ticis ar vispasaules legālu pirkšanas iespēju, bet nu tālu līdz pilnībai. Kā jau Pelēcis aprakstīja, ne tuvu ne viss nestrādā.

Link to comment
Share on other sites

Peleecis

> ggg97

Tas jau ir stāsta turpinājums , kā mēs abi kļuvām par noziedzniekiem :) . Tad kad es caur Skype viņam izstāstīju , kas notika ar viņa dāvanu , austiņas sadzirdēju necenzētu lamāšanos . Un kā atbilde , sarakstes logā , viens pakaļ otram izleca piedāvājums akceptēt faila pārlādi . Cilvēks aiz kreņķa laikam visu disku man pārsūtīja . Tagad , kad emocijas ir noplakušas , abi sēžam un drebam - gaidam , kad aiz loga atskanēs policijas sirēnas

Link to comment
Share on other sites

tad vēl softu izstrādātāju lauciņā- kam domāti maksas un bezmaksas softi: imtooripper utml., dvd decrypter, dvd shrink, jetaudio, kapēc šādi tiek ģenerēti un vēl naudu kāds par to vēlas, varbūt to izplatību vajadzētu arī aiz pautiem paņemt, kā nekā šis ir pirmais solis uz autoratlīdzību pārkāpumu

Link to comment
Share on other sites

Volters

it kā iTunes ir diezgan tālu ticis

 

Turpināšu čurāt ugunskurā :spruce_up:

Youtube. Kādu laiku atpakaļ meklēju vienu video klipu. Hops, hops, spiežu viņu meklētājā atrastā linka un saņemu smuku depešu, ka šis video nav paredzēts konkrētajai valstij. :stink: Skumji.

Skumjas pazuda, kad turpat nākamajā linkā atradu to pašu video, kuram ir neierobežota pieeja. Noskatījos.

Tagad joprojām moka sirdsapziņa, jo nesaprotu, vai šādi noskatoties to pašu video gadījumā neesmu pārkāpis kaut kādas likuma normas. :shok::D

Link to comment
Share on other sites

Леший

vai šādi noskatoties to pašu video gadījumā neesmu pārkāpis kaut kādas likuma normas. :shok::D

Esi. Idiotiskie copyright normatīvi paredz to, ka izdevējs (vai autors, bet autors tā nekad nedarīs) var liegt pieeju materiālam no kādās konkrētas valsts, vai atļaut tikai no konkrētām valstīm. Šitā laikam izdevēji mēgina cīnīties ar torrentiem, kuros tādu ierobežojumu nav.

 

Nez, vai šeit ir bijis, bet līcis plāno palaist savus serverus orbitā. Lai klāt netiek copyright aizstāvji.

 

P. S. Es neesmu pret autortiesību aizsardzību, esmu par to, lai ar autortiesībam aizsargātie materiāli būtu pieejami visiem ērtā veidā par pieejamu cenu. Pašlaik to nodrošina torrenti, un es kā paterētājs, esmu par tiem.

Link to comment
Share on other sites

jau piedzimstot mēs esot grēcīgi un kādam parādā, tā ka autoratlīdzība ar šo visu ir pupu mizas

Link to comment
Share on other sites

WildGun

piedzimstot mēs esot grēcīgi un kādam parādā

 

Šitas variants tak sen nav problēma !!! Nomaksā savus 10% kam pienākas vai nopērc indulgenci un dzivo laimīgs nost !!! Tikai neaizmirsti čeku paņemt, jo pie vārtiem var sagadīties problēmas. Ceru, ka tikai birokrātiskas....

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...