Jump to content

Kāpēc NIC ļauj taisīt tikai vienu CNAME?


Vilx-
 Share

Recommended Posts

Es nopirku domēnu no NIC, teiksim, mansdomēns.lv. Tagad es gribētu to integrēt ar google apps, un uztaisīt apakšdomēnus mail.mansdomēns.lv, docs.mansdomēns.lv, u.t.t. Google to atbalsta, tikai man vajag visiem šiem apakšdomēniem uzlikt CNAME uz ghs.google.com. Taču NIC mani sūta 3 mājas tālāk, un saka, ka viņi varot man dot tikai vienu CNAME ierakstu. WTF?

Link to comment
Share on other sites

nic.lv ļauj pielikt 5 ierakstus. Ja tev parējie 4 ir aizņemti - atliek tikai viens :/ (teiksim esi uzlicis MX ierakstus, Web servu e.t.c.)

Lai normāli uzliktu kaut vai to pāšu google mailu - vajag kkādu savu DNS serveri vai pirkt no kāda pakalpojumu.

Tas nav nic.lv bizness uzturēt visus tavus miljons DNS ierakstus.

Link to comment
Share on other sites

Nez, kas tad ir viņu bizness? Man kaut kā šķita, ka tieši tas arī IR viņu bizness.

 

Šobrīd man tur jau ir pielikti visi 7 gmail MX ieraksti un 1 mail.mansdomēns.lv ieraksts. To viņi pielika paši ar roku pēc mana lūguma.

 

Un par tiem 5 ierakstiem tur arī kaut kā jocīgi noformulēts:

4. Resursdatoru un pasta serveru reģistrācijai nav īpašu prasību. Vienam domēna vārdam var reģistrēt tikai 5 hostus (ja šis skaits ir nepietiekams, Jūs varat izveidot savu primāro un sekundāro serveri un uzturēt domēna zonu).
Vai tas nozīmē 5 ierakstus, vai arī to, ka visi mani ieraksti var rādīt tika uz 5 dažādiem hostiem, vai ko?
Link to comment
Share on other sites

Kādreiz vispār bija tikai 3 atļauti laikam. Bet par viņu biznesu runājot - viņu bizness ir uzturēt .lv zonu, nevis tavsdomēns.lv zonu. Protams, kopš ir online sistēma un viņiem manuālās apstrādes slodze ir mazāka, varēja jau nu tos limitus atcelt.

Link to comment
Share on other sites

Vilx-, priecājies par tiem pašiem 5 ierakstiem. Nic.ru, piemēram, piedāvā ierakstus pie viņiem turēt tikai par maksu- savādāk jātur savi DNS serveri/jāpērk pakalpojums.

Labots - fest
Link to comment
Share on other sites

eMDiiPii

NIC ir registry, nevis registrar, respektiivi vinju bizness ir .lv , nevis vilx.lv (kas ir registratuuru bizness).

Link to comment
Share on other sites

Sviests. Labi, es jau dabūju neimserveri, tā kā problēma atrisināta, bet sviests enīvei...

Link to comment
Share on other sites

Tā nav NIC funkcija nodrošināt neierobežotu skaitu CNAME ierakstu. Es izmantoju xname.org un par tādiem sīkumiem nesatraucos. :)

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Tad kāds var man izskaidrot, kāda precīzi IR nic.lv funkcija, ja ne uzturēt DNS ierakstus?

Link to comment
Share on other sites

OK, un tas nozīmē... ko? Pēc manas saprašanas, viņi uztur ierakstus (cik un kādus vajag) par .lv apakšdomēniem. Tostarp mansdomēns.lv, tostarp www.mansdomēns.lv, u.t.t.

Link to comment
Share on other sites

nic.lv pamatfunkcija ir uzturēt vienu ierakstu, kas ved uz attiecīgā domēna DNS serveri

Link to comment
Share on other sites

eMDiiPii

yyy, absoluuti nepareizi. Zonas delegjeeshanai vajag 2 ierakstus, pie tam keisaa ar glue ierakstiem sanaak vismaz 4. .lv zona shaa vai taa buutu milziiga. NIC.lv funkcija ir nodroshinaat .lv funkcioneeshanu, administreeshanu utt. Nic.lv funkcija ir maintainot .lv zonu. Ideaala pasaulee .lv zonaa buutu tikai NS ieraksti (kaa tas ir pieemeram ar .com), bet njemot veeraa to, ka liidz nesenam laikam .lv nebija regjistrantuuru (kuru bizness ir paardot klientiem domeenus), pareizaak sakot regjistra tureetaajs veica regjistratuuras funkcijas, .lv zonaa ir kaudze ar cita tipa ierakstiem. Iesaku domeenus pirkt no kaadas regjistrantuuras - nic.lv lapaa ir saraksts ar oficiaalaam regjistrantuuraam (kas tevi neapjaas) un domeens pat buus leetaaks. Domeena vaarda menedzheeshana tad gan buus pie regjistrantuuras.

  • Slikti! 1
Link to comment
Share on other sites

eMDiiPii

Skaidroju uz pirkstiem ...

Tev ir domēns vilx.lv

root nameserveros ir aptuveni šitādi ieraksti

lv. IN NS b.nic.lv.

lv. IN NS c.nic.lv.

lv. IN NS lt.nic.lv.

lv. IN NS ns-lv.ripe.net.

lv. IN NS sunic.sunet.se.

lv. IN NS a.nic.lv.

b.nic.lv. IN A 92.240.70.1

lt.nic.lv. IN A 83.171.8.137

a.nic.lv. IN A 91.198.156.99

 

NS ieraksti nozīmē name server (DNS serveris) delegāciju citam serverim.

A ieraksti norāda uz IPv4 adresi hostneimam.

a.nic.lv, lt.nic.lv, b.nic.lv A ieraksti root nameserveros ir tādēļ, lai varētu noresolvēt delegāciju jau root nameserverī un tā strādātu. To sauc par Glue records

NIC.LV lv. zonā ir piemēram

vilx.lv. IN A 127.0.0.1

utt., gadījumā, ja zona stāv pie NIC, respektīvi tur ir visi ieraksti.

 

Savukārt, ja tev ir reģistrantūra, tad ieraksti izskatās aptuveni šādi (tāds ir arī .com realizētais u.c. lielo domēnu variants

vilx.lv. IN NS ns1.registratura.lv.

vilx.lv. IN NS ns2.registrantura.lv.

Zona ir deleģēta reģistrantūrai, kas arī apkalpo end-userus un ir atbildīga par zonu.

Vismaz 2 NS vajag, jo tā "ir pieņemts", ala tech requirementi :)

Ja tev ir pašam savi NS un tu izdomā, ka tev būs savi DNS serveri, tad NIC lv zona izskatās aptuveni šitā

vilx.lv. IN NS ns1.vilx.lv.

vilx.lv. IN NS ns2.vilx.lv.

ns1.vilx.lv. IN A 127.0.0.1

ns2.vilx.lv. IN A 127.0.0.2

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Topiks pavecs, tomēr tikko saskāros ar līdzīgu problēmu - vajag uztaisīt vienkāršu web lapiņu uz google sites 3 valodās. Liekas ka vienīgais sakarīgais variants ir 3 sites www.firma.lv, en.firma.lv , ru.firma.lv un līdz ar to 3 cname ieraksti. Līdz šim visi mani domaini atradās uz nic.lv dns un nekādu problēmu.

 

http://free.editdns.net - bezmaksas tikai for personal use - ceram ka viņi nečekos, bet nu nav smuki...

Liekas ka xname.org būs risinājums - paldies par ieteikumu!

 

Bet nu ierobežojums uz 1 cname ierakstu... Labi, pagātnē kad datori bija pašvaki un nespēja tikt galā ar lieliem zonas failiem, daudziem ierakstiem. Tomēr mūsdienās DNS serverim ir pilnīgi vienalga vai viņam ir 10000 vai 100000 dns ierakstu, tāpēc šie ierobežojumi ir ne ar ko nepamatoti.

Link to comment
Share on other sites

rolands_,

NIC.LV nevar atļaut milzīgus zonas failus dēļ senās .lv zonas nepareizības.

ja tu skatīsies iekš .com, tad vienīgie ieraksti .com ir zonā ir NS ieraksti.

nic.lv mauc visus savus A ierakstus iekš .lv zonas, kas nozīmē, ka zona ir jāpāreplicē (ar visiem anycast mākoņiem etc.) katru reizi kad kāds updeito ierakstus. Un tas, ka zonas fails sver pāris mb vairāk nevienu īpaši nerausta, ja vien tas zonas fails pie visiem updeitiem nebūtu jāreplicē pa pus pasauli :-)

Link to comment
Share on other sites

A to nevar atrisināt uztaisot otru DNS serveri, un .lv zonā visiem ierakstiem (kam nav savi ns, protams), norādīt šo otru DNS serveri kā ns? Nu, savā ziņā tas vienkārši pārceltu šo problēmu vienu soli tālāk, taču principā jau ne ar ko neatšķirtos no daudziem atsevišķiet ns serveriem, ne?

Link to comment
Share on other sites

sakarīgāk tomēr:

 

www.firma.lv/lv/

www.firma.lv/en/

www.firma.lv/ru/

 

bet pārējais jau tikai filozofija - varbūt pats uztaisi bezmaksas DNS hostinga serveri visai pasaulei?

 

www.firma.lv/lv/ - Jā, šādi būtu sakarīgāk, bet tā kā lapiņa tiek taisīta ar google sites palīdzību, diemžēl tur ir diezgan daudz ierobežojumu. Google site automātiski taisa satura rādītāju, kurš ir viens uz visu site. (Ja kļūdos - labojiet) Nebūtu prātīgi ja satura rādītājā būtu visas lapas, visās valodās. Tāpēc jātaisa tik site, cik valodu (nevar vienā site likt lapas dažādās valodās), bet cik sapratu google sites nemāk mapot www.firma.lv/lv/ uz vienu site, bet www.firma.lv/ru/ uz citu.

 

(protams - ņemam hostingu (liekam savu serveri) liekam CMS, taisām kā gribam, tomēr šeit ir uzdevums mazai firmai, ar pēc iespējas mazākiem izdevumiem sataisīt vienkāršu lapiņu)

 

Par bezmaksas DNS serveri - tādi jau ir - vajadzēs izmantot ;) Bez tam - nic.lv nebūt nav bezmaksas - lv domeins maksā krietni dārgāk kā eu vai com vai org.... Vismaz kā bonusu varēja normālu dns piedāvāt. Principā jau ar viņu DNS 90% gadījumu pietiek - tas priecē un web panelis arī ir oki!

 

eMDiiPii, ja pareizi saprotu ka latnetam visi lv zonas ieraksti ir vienā failā? Gan firma.lv, gan www.firma.lv..... Tad skaidrs kāpēc dns ierakstu skaits ir jāierobežo. Tomēr tāpat nesaprotu kāpēc tikai 1 cname ieraksts? Varēja pateikt - max 7 dns ieraksti - kādus gribi - tādus liec! Tad būtu oki!

 

A to nevar atrisināt uztaisot otru DNS serveri, un .lv zonā visiem ierakstiem (kam nav savi ns, protams), norādīt šo otru DNS serveri kā ns? Nu, savā ziņā tas vienkārši pārceltu šo problēmu vienu soli tālāk, taču principā jau ne ar ko neatšķirtos no daudziem atsevišķiet ns serveriem, ne?

 

Tur jau tā lieta ka firmiņa maza un viņai nav un tuvākajā nākotnē nebūs savu serveru.

Vēl problēma ir, ka pirmā līmeņa domeiniem vajag divus DNS serverus. Katram savu IP adresi. Un parastie interneta pieslēgumi parasti piedāvā tikai 1 reālo IP adresi.

Link to comment
Share on other sites

Vilx-, var un vajag.

Darbu saraksts provizoriski būtu šāds:

1)Vai nu labojam esošos DNS serverus vai dabūjam jaunus (lielākā daļa no viņiem nav NIC.LV valdījumā, imo, anycast mākoņa TOS ļauj tur bāzt tik .lv zonu), kas akceptētu kaudzi ar zonām.

2)Pārmigrējam visu lielo čupu (vairākums no ~90 000 .lv domēniem ir iekš NIC.LV nameserveriem) uz "jaunajiem" serveriem.

3)Salabojam visus pārvaldes / monitoringa skriptus, lai strādā pēc jaunās shēmas. Imho, NIC.LV sistēma ir ar saknēm 90ajos gados ar visām no tā izrietošajām sekām (šī problēmas cēlonis arī ir tas, ka .lv pirmsākumos nevienam nebija īpašas sapratnes ka kādreiz būs tik liela zona kā šodien un kā tad viņu menedžēs :)), t.sk. diezgan sliktu maintainošanu.

4)2.ais un 3.ais punkts ir jārealizē bez downtaima un kļūdām, savādāk cilvēki sāks raudāt, as (daļa) .lv zonas nerezolvētos.

 

Tas tā, uzskatam cik "vienkārši" ir labot šādu problēmu :) NIC.LV izvēlētais ceļš ir nodalīt reģistra turētāju un reģistrantūru (zonas turētāju un klientu apkalpošanu), pieņemu, ka pats NIC.LV sāks tehniski end-userim izskatīties kā reģistrantūra, ar citiem NSiem priekš end-useru DNS ierakstiem.

 

rolands_: man nav ne jausmas kādēļ ir tikai 1 CNAME ieraksts. Visticamāk kaut kāda senas pagātnes ķeska vai sena 'iekšējā fīča'. NIC.LV weblapelē ir kaudze ar reģistrantūrām, gan jau kādai no viņām ir web panelis rediģēšanai (DEACs piemēram ir uzlicis opensourcisko powerdns administrēšanas tūli).

Starp citu - Latnet man asociējas ar Latnet Servisu, kas ir absolūti independent SIA (agrāk bija LU MII telpās, kur ir arī NIC.LV :-)). Latnet Serviss ir reģistrantūra. Nezinu - cik kvalitatīva, personīgi neesmu viņu pakalpojumus izmantojis :-) .lv maksās tikpat cik lielie domēni tad, kad būs tikpat daudz domēna vārdu zem .lv as infrastruktūras izmaksas DNS replicēšanai diži neatšķiras.

 

p.s. viss augstāk rakstītais ir mans subjektīvs viedoklis un tam nav nekāda sakara ar to, ko dara, kas notiek vai ir noticis NIC.LV. Neesmu nedz NIC.LV, nedz LU MII darbinieks un ar NIC.LV mani saista tikai klienta attiecības :)

Link to comment
Share on other sites

Mjā... Nē, nu, skaidrs, ka tāda migrācija būs darbietilpīga, un jāveic ļoti uzmanīgi. Bet tas nav neizdarāms. Var jau arī pamazām tos domēnus migrēt, pa vienam, tad pa dažiem, pieslīpējot procesu, līdz beigās viss nomigrējas.

 

Bet, nu, jā, izmaksas šai atrakcijai droši vien būs ar pieciem cipariem pirms komata rakstāmas. Lai tad nu veicas NIC. :)

Link to comment
Share on other sites

šobrīd jau migrācija "pa mazam" notiek. Katrai reģistrantūrai ir jābut saviem NSiem, kur storējas zonas :-) domāju, ka šobrīd NIC.LV ir aizņemti ar DNSSEC ieviešanu, kas lasot, kas pasaulē notiek, nav nemaz tik vienkārša lieta pieņemot, ka ir jāizvairās no downtaima (dnssec gadījumā var gadīties, ka kļūdaini dati, kas bija uz vienu brīdi ir jāservē pailgi dēļ tā, ka DNSSEC diezgan sarežģī replikāciju/servēšanu). Pat DNS roots nav parakstīts, ir daži TLD deploymenti, no kuriem nāk 'dalītas' atsauksmes (zviedriem gadijās neliels pus dienas downtaims dēļ DNSSEC).

 

Tas tā par tēmu - tie, kas pīkst, ka NIC.LV neko nedara un tikai rauš naudu :)

BTW, NIC.LV ir iebāzts vienotā atalgojuma sistēmā - kas nozīmē, ka speciālistiem maksāt adekvātas algas ir pagrūši :)

Link to comment
Share on other sites

  • 9 years later...

pacelšu vecu tēmu, bet ideja tā pati.

cik gadi pagājuši, bet nic.lv joprojām atbalsta tikai vienu cname ierakstu.

 

ok, tad mēģinām kādu brīvo dns servisu, atradu šiet norādi uz tādu https://www.xname.org/. padalieties, ja kādam ir pieredze:

mēģinu tur reģistrēt jaunu zonu, kā nosaukumu norādot piemēram mansdomens.lv (protams, ka lietoju savējo, kas reģistrēts nic.lv), bet dabūnu kļūdu: Error: bad zone name.

 

kur āķis? tur tipa secība svarīga, ka es ieksh nic.lv vispirms norādu ns ierakstus uz viņu serveriem un tikai tad varu pie viņiem to zonu reģistrēt? 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...