Jump to content

Audzējam paši.


Raimonds1
 Share

Recommended Posts

Gestapo

Nav man pa rokai speciālās literatūras, bet lieku alu uz kālija trūkumu + jāvēdina regulāri + nedrīkst laistīt ar aukstu ūdeni.

Link to comment
Share on other sites

Vēdinu regulāri un laistu ar ūdeni no siltas mucas. Ja ārā briesmīgs karstums, tad siltumnīcu atvēsinu ar aukstu ūdeni, ko laižu ejās. Ir bijusi doma par kalcija (nevis kālija) trūkumu. Parasti zeme tiek mēslota ar vistu mēsliem, pavasarī papildināta ar kūdru.

Labots - Cody
Link to comment
Share on other sites

Es tā arī daru, ka laistu reizi trijās dienās, bet tā riktīgi. Kad tomāti jau lieli, tad leju lejkannu uz trīs stādiem (3 litri uz katru). Šodien lēju uz sešiem stādiem (1.5 litri uz vienu). Uz lapām nekad neleju, tikai uz zemes.

Pamēģināšu liet katru dienu, bet mazliet.

 

Varētu jau nemocīties ar tomātiem, gurķiem, redīsiem u.t.t. Bet Latvijā tie pagaidām nav nopērkami.

Labots - Cody
Link to comment
Share on other sites

Mārupes tomāti par Ls 2.92 identiski ir nopērkami tirgū kā poļu tomāti par Ls 0.90. Šogad Rimi principiāli nepērku Mārupes tomātus, bet Holandes ķekaru par Ls 1.18, vai Mego poļu par Ls 1.20. Tā pati vien ķīmiskā garša. Dārzā jau plūcami lociņi, drīz būs salāti un redīsi, tā ka Mārupe ar saviem tomātiem var ieskrieties. Rimi Mārupes tomātus par Ls 2.92 pusi izmet miskastē, un, lai netiktu bezpajumtniekiem tos sakapā.

Dilles aug kā nezāles.

 

Iespējams, ka ir cilvēki, kas nekad nav ēduši tomātus un gurķus (veikala neskaitās) ar īsto krējumu.

Labots - Cody
Link to comment
Share on other sites

Gestapo

Tomēr kālijs.

 

edit - par Mārupes tomātiem jā, jau vairākus gadus superintensīvās audzēšanas tehnoloģija un pārmaksāt 3x neredzu jēgu, tik vien kā vietējie. Kaut gan sazin kas tur galvā sēž. Gan jau kāds skandināvs vai žīds.

Labots - liene
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Mēģināšu bez kālija, bet ar regulāru laistīšanu. Neko, izņemot dabīgo mēslojumu pagaidām neesmu izmantojis.

 

liene, vai jāatbalsta vietēji, kas mēģina iedzīvoties uz mūsu rēķina?

Labots - Cody
Link to comment
Share on other sites

Mēģināšu bez kālija, bet ar regulāru laistīšanu.

 

dobē tas nesprāgst, vari nesatraukties

Link to comment
Share on other sites

Neesmu mēģinājis dobē, tik siltumnīcā.

 

Varbūt tie tomāti sprāgst ēdot? Ir dzirdēti mīklaini nāves gadījumi.

 

Tiem, kas nezin, tad dārzā audzētu, bez ķīmijas, tomātu, gurķu, salātu, redīsu, lociņu garša nav pielīdzināma veikala precei. Tā atšķirība ir neaprakstāma.

Labots - Cody
Link to comment
Share on other sites

siltumnīcā jau redīsu raža sen novākta, āra redīsi aug griezdamies, dilles, skābenes, maur-loki, ķiploki, sīpoli, kartupeļi, puķukāposti, cūkupupas, sviesta pupiņas, ķirji, kabači un pipari.

 

tgd, sastādīju siltumnīcā gurķu un tomātu stādus lai aug griesdamies.

p.s un runājot par tomātu plaisāšanu tas ir no pārlaistīšanas, pārlieku laistīšana noved pie plaisāšanas un lakstu puves!

Link to comment
Share on other sites

starp citu siltumnīcas stūrī saulītē vajag ielikt lielu (virs 100L) melnu ūdens mucu. Pa dienu tā sasils un naktī atdos siltumu, tā stabilizējot t izmaiņas.

Link to comment
Share on other sites

p.s un runājot par tomātu plaisāšanu tas ir no pārlaistīšanas, pārlieku laistīšana noved pie plaisāšanas un lakstu puves!

 

Cik bieži un cik daudz tos laisti?

 

starp citu siltumnīcas stūrī saulītē vajag ielikt lielu (virs 100L) melnu ūdens mucu. Pa dienu tā sasils un naktī atdos siltumu, tā stabilizējot t izmaiņas.

 

To pamēģināšu un izskatās laba doma.

 

No otras puses, labāk, lai plaisā, nekā mēslot ar ķīmiju. Dēļ plaisāšanas garša nebojājas.

Labots - Cody
Link to comment
Share on other sites

Gestapo

Nu tā arī nav gluži pareizi kā Tu saki, ko nozīmē mēslot ar ķīmiju. Par ķīmiju varētu uzskatīt ķīmiski aktīvos pesticīdus, insekticīdus un citas tādas vielas, ka būtībā ir pret dzīvo un to ēst dzīvām būtnēm nav īpaši veselīgi.

A šeit runa ir par mēslojumu, Tu viņu neēd. Ja skatītos no tāda redzes viedokļa, tad viss būtu jāaudzē tīrā smiltī, jebšu silīcija dioksīdā, dabīgi, ka tādā nekas neaug ir vajadzīga organiskā viela, kas pa lielam sastāv no lauksaimniecības svētās trīsvienības NPK (slāpeklis, fosfors un kālijs), kas ir arī svarīgākais, jo tie ir makroelementi, pārējie ir mikro un nav tik būtiski. Tavā gadījumā šķiet, ka trūkst augsnei viens no trijiem būtiskajiem. Tomēr ieteiktu piemeklēt Kālija salpetri KNO3 vai kādu pilnmēslojumu ar uzsvaru uz kāliju.

Link to comment
Share on other sites

Ronalds

Esmu lasījis par rūpnieciski audzētiem tomātiem. Rūpnieciskām siltumnīcām izdodas izspiest ~200 kg tomātu no viena stāda! Tas zināšanai - cik ir max stāda potenciāls un cik mēs iegūstam siltumnīcās! Sliktā garša veikala tomātiem galvenokārt ir tāpēc, ka tiek audzētas šķirnes kurām izmantojot gēnu inženieriju ir izslēgts gēns, kas veido cukuru! Tas ir darīts tāpēc lai augļi ilgi varētu glabāties un nebojātos. Bet nu garša cieš pamatīgi. Arī super intensīvā un mega pārķīmiķotā audzēšana ienes savu artavu! Bet, ja mājas siltumnīcā sastādītu rūpnieciskās šķirnes - garša īpaši neatšķirotos no veikala tomātiem....

Mārupes tomāti - tur tiek audzētas tās pašas šķirnes un izmantojot tās pašas tehnoloģijas, ko lieto polijā vai holandē. Nedomāju ka galaprodukts īpaši atšķiras. Bet pārmaksāt tikai tāpēc ka vietējais ražotājs īsti jēgu neredzu.

 

Kas attiecas uz mājas siltumnīcām, tad te (es tā uzskatu) cilvēki brauc pretējā grāvī - nekādas ķīmijas. Augam vajag kāliju, slāpekli, fosforu. Protams ka var mēģināt likt puvušas renģes zem tomāta (tomēr man liekas ka tas ir vieglākais veids kā ievazāt augsnē dažādas slimības), var mēģināt izlīdzēties ar kūtsmēsliem - bet viņu barojošās īpašības ir diezgan neprognozējamas (ir atkarīgas no tā ko govis ēdušas, kur un kā mēsli glabāti, utt. utjp) bet nu kompleksie minerālmēsli ir tas kas nepieciešams lai iegūtu normālu ražu.

 

Kas attiecas uz ķīmiskajiem augu aizsardzības līdzekļiem (fungicīdi, insekticīdi, herbicīdi) tad tomāts ir augs no Latvijai svešas ekosistēmas. Bez tam siltumnīca ir ideāla vieta dažnedažādu slimību attīstībai. Tāpēc pilnībā bez ķīmijas palīdzības neiztikt. Diemžēl.... Šo var ļoti labi novērot manas mamas mazdārziņā. Cilvēks raujās vaiga sviedros un kas beigās sanāk... Gandrīz nekas! Daži sūdīga izskata (tādus veikalā nepārdotu) slimību un kaitēkļu nomocīti auglīši... Bet 100% ekoloģiski... Un tas neattiecas tikai uz tomātiem!

 

Tāpēc ir doma pielietot kādu sistēmas iedarbības fungicīdu. Vēl jo vairāk - blakus siltumnīcā pagājušogad ~1/2 tomātu smuki sapuva... Uz doto momentu esmu atradis PREVIKURS

http://www.bayercropscience.lv/files/mark/PrevicurE.pdf

Vismaz pēc apraksta izskatās derīgs. Tas nekas ka tikai 2 reģistrācijas klase - ir pazīstams zemnieks caur kuru varēs nopirkt. Protams ka miglošu pēc minimālās programmas stingri ievērojot darba drošību un nogaidīšanas periodu!

Link to comment
Share on other sites

Par to cukuru toch - letie tomaatelji tadi negarshiigi.

Link to comment
Share on other sites

Vikings

Ne tikai audzēju dažādus garšaugus, tomātus, kāpostus un citus sīkumus, bet arī tos pārdodu Rīgas centrāltirgū.

Lai tomāti neslimotu ar lakstu puvis, būtu ideāli laisiltumnīcā nebūtu liels mitrums un augsta temperatūra. Lai to panāktu, vajag labi vēdināmu siltumnīcu.

Stādot tomātus, vajadzētu nedaudz pabērt apakšā minerālmēslus. To pašu Kemira grow how vai ko citu. Pēc tam būtu labi piebarot ar šķīstošo pilnmēslojumu.

Viena lieta ir tiešām ļoti svarīga. Neļaujiet zālei daudz saaugt! Ja tā būs gara, tomāti nevarēs normāli elpot, būs palielināts mitrums, kas atkal nodrošina labus apstākļus slimībām.

Ja nu tomēr uzmetas kāda slimība un no tās nevar atbrīvoties noraujot saslimušās lapas, tad var mēģināt nopirkt K-rautā Previkur. Tas ir tieši domāts dažādām sēnīšu slimībām. Protams, neiesaku to lietot tad, kad jau ir izauguši nelieli tomāti.

Link to comment
Share on other sites

Raimonds1
(labots)

Raudene - trešais gads. Pārstādīta pļavā. 2 x pārziemojusi. Apkārt tā apmēram "apravētas" pienenes un virza.

post-68042-127537225818_thumb.jpg

Labots - Raimonds1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

man interesēja kas tā par garšvielu:

 

aug kā krūms (ne gluži krūms vairāk kā dille tādā veidā) ar lapām. Pēc garšaas līdzīgs pētersīlim.

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Es atkal citu stāstu dzirdēju no zināmie zemniekiem laukos. Visi tikai uz minerāļmēsliem krituši un citām kaisāmām vielām. Labāk un efektīvāk būtu sūdi, kuri daudz kur fermās krājās vairāk nekā vajag, bet nē - liels krāms, tad vēl nezāle aug, neskatoties uz to, ka gandrīz pa velti dod. Tak vienkārši, sakaisi minerāļus, nosmidzini ar pesticīdiem un var rullēt gurķi pie dīvāna.

Kas attiecas uz mājas siltumnīcām, tad te (es tā uzskatu) cilvēki brauc pretējā grāvī - nekādas ķīmijas. Augam vajag kāliju, slāpekli, fosforu

Link to comment
Share on other sites

Varonis

redzkur ir biznesa ideja - ja kāds man piegādātu vai pārdotu regulāri, kaut vai reizi, divreiz nedēļā tomātus kas garšo pēc mājās audzētiem tomātiem, un arī citus tikpat labus, dabiskus un spēcīgus dārzeņus, tad es viņus būtu gatavs pirkt arī par dārgākām cenām kā veikalos, un bez manis ir vēl cilvēki kas prot novērtēt ĪSTUS labus dārzeņus.

 

atšķirība starp veikala un pat tirgus dārzeņiem ir milzīga. kā viens pret nulli. un nulles dārzeņus var sarīties kilogramiem, bet tie nespēs aizstāt vienu Īstu redīsu vai gurķi.

 

un kā jau ar visām biznesa idejām, nav noslēpums, ka ja vien ražotā prece ir patiesi kvalitatīva, tad tai pircēji atradīsies un biznesam būtu pirmšķirīgi jāizdodas.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

talibans

man šodien svētki! vecajā labajā "fermā", tā kas dārzā, aiz mājas, izraku jaunos kartupeļus. mizu gan viegli var dabūt nost- ar švammi :) nu būs prieki- klāt dilles, siļķe, krējums, tik žēl, ka nav sviesta (margarīna), tieši beidzās.

Link to comment
Share on other sites

Raimonds1

redzkur ir biznesa ideja - ja kāds man piegādātu vai pārdotu regulāri, kaut vai reizi, divreiz nedēļā tomātus kas garšo pēc mājās audzētiem tomātiem, un arī citus tikpat labus, dabiskus un spēcīgus dārzeņus, tad es viņus būtu gatavs pirkt arī par dārgākām cenām kā veikalos, un bez manis ir vēl cilvēki kas prot novērtēt ĪSTUS labus dārzeņus.

 

Tādu patērētāju ir par maz. Līdz ar to tas pārāk plaši nemaz nevar notikt. Rītiņš gan bīda savu slow food ideju un vietējās izejvielas.

Link to comment
Share on other sites

Kāds zin, kas par vainu varētu būt gurķiem siltumnīcā- aizmetušies vesels lērums mazītiņu gurķēnu, bet tālāk neaug un paliek tādi kā sapuvuši, atmiruši?

 

Labots - RIDAO
Link to comment
Share on other sites

Grūti pateikt tikai no tāda apraksta, gurķiem ir kādas padsmit slimības, bet parasti neslimo tikai pats gurķis, bet viss augs. Bildes apskatīt nevaru, bet visticamāk, ka varētu būt pie vainas kāda no puvēm, piemēram, Gurķu vīte vai sliktākā gadījumā kāda no vīrusu slimībām. Abos gadījumos viss ir slikti, jo raža nebūs + pēc sezonas substrāta noņemšana, dezinfekcija un jaunas augsnes rūpēšana. Tagad grūti pateikt vai ir vēl vērts lietot ķīmiju un censties saglābt kaut ko. Visādā ziņā nedrīkst pieļaut bojātu daļu nonākšanu augsnē, bojātās daļas jānovāc un vēlams sadedzināt.

 

Vispār te palasies, moš atradīsi kaut ko tuvāk.

Link to comment
Share on other sites

JuutpaudisMaigcilveeks

Man ar problēma ar gurķiem. Viss itkā smuki un omg gardi, salīdzinot ar veikala 'šķidrajiem grauzdiņiem' jebšu vienkārši bezgaršīgajiem kraukšķiem. Bet pat pusgurķis mēdz sanākt omg rūgts. Zieda gali ir am am gardi... bet otrs gals ir metams cūķiem. Kāpēc tā?

Link to comment
Share on other sites

Lej par maz un karstums pa lielu, btv ir tagad šķirnes, kas vispār rūgtas nepaliek O_O

Link to comment
Share on other sites

JuutpaudisMaigcilveeks

Njaa var jau būt.. šitie aug dobē pie arbūziem. Laistīti vispār netiek. Cik nu dieviņš apžēlo ar lietu :(

 

Negribu citas šķirnes, šitā mums pārāk ilgi kultivēta.. (pēc mammas vārdiem kaut kas ap 15 gadi) gribu ēst WILD gurķus :D

Link to comment
Share on other sites

asaris555

Visa mana ģimene nodarbojas ar lauksaimniecību paaudžu paaudzēs jau gadus 60.

Gurķi tiek mēsloti, apčubināti, automātiskā laistīšanas sistēma un nekad neesmu ēdis rūgtu gurķi.

Link to comment
Share on other sites

Bildes apskatīt nevaru,

Par ko tā???

 

Vītes jau vairāk tā kā uz lapām attiecas. Man tie augi paši izskatās veseli, ne apvītuši ne ko. Tikai paši gurķēni mirst. Laikam jau trakais karstums un gaisa mitrums pie vainas būs. Vēdinu dienu un nakti, bet ara gaiss jau ar mitrs pēc velna kā pirtī.

Labots - RIDAO
Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...
Raimonds1

laistot tomātus, jālaista tikai zeme, nav vēlams lai ūdens trāpa uz lapām, tomātiem ... tāpat vēlams uzturēt apmēram vienādu zemes mitrumu visu laiku, t.i. laistīt bieži un nedaudz, nevis pārliet reizi trijās dienās

pagājušās vasara izmēģinājums - plastmasas pudelei nogriež apakšējo daļu, otrādi ierok zemē, korķī 3mm caurums, tādu pudeli pie katra stāda, ielej ūdeni un tas uzreiz viss nenonāk pie tomāta, bet kādu laiku sūcas.

laistīšanas kontrole - skatās, cik ūdens pudelē. Arī mitrums gaisā mazāks, tas ari labi.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...