Jump to content

VID dati noplūduši - caurums legāls KUR TĀLĀK ?


NormaalsCilveeks
 Share

Recommended Posts

Ko kolēgas sakām par šo VID datubāzes publiskošanu ...

normālā valkstī vadība atkāptos un IT duriks"dīrektōōōōriņš" izkastrētu sevi ...

 

nešaubos ka līdzīgi caurumi ir arī CVK - jo jau gadiem vēlot zagļus neatrodu savā iecirknī atskaitēs "sacūkotu" biļetenu ....

 

http://www.tvnet.lv/zinas/latvija/304060-no_vid_esot_nopludusi_74_miljoni_dokumentu

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 317
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • NormaalsCilveeks

    26

  • MIGs

    21

  • Aleksejs

    34

  • Mastermind

    34

Top Posters In This Topic

Posted Images

Šmuce liela:

 

Man paredzētie iznākuma scenāriji:

 

1. Tauta pašūmosies, iesāksies bezgalīgs tiesvedības process, kā tas notiek ar digitalizāciju, kuģniecības privatizāciju, kur jau gadiem neviena vainīgā nav.

2. Sāks parādīties attiecīgie paziņojumi par melniem darījumu no nospertā dokumentu kalna. Bet atkal vecā dziesma - suņi rej un karavāna iet tālāk. Jo tak neviens nav pieķerts pie rokas fiksējot melnos darījumus :)

3. Varbūt kāds tiks atlaists (un izmaksāta 4 mēnešu prēmija vai garantēts cits amats citā pārvaldē) un varbūt maza varbūtība, ka kāds tiks iebāzts aiz restēm.

 

Privātfirmās datu noplūde ir mežonīgs sods un kriminālatbildība paredzēta.

Labots - Mežavecis
Link to comment
Share on other sites

Es vairs neparko nebrīnos.

 

p.s. Savulaik biju valsts ierēdņa statusā un manu pēdējo santīmu jebkurš varēja redzēt VID lapelē, tagad zināt, ka es jutos :D

Link to comment
Share on other sites

iekš poda ir labi šitais aprakstīts - http://pods.lv/2010/02/14/vid_eds_datu_noplude/

man lika riktīgi aizdomāties par dzīvi šitā rindkopa:

Ja runa nebūtu par tik sensitīviem datiem un tas būtu nopublicēts Podā, tad daudzi būtu skaļi bļāvuši - kā tā var, ka vajag sodīt tos ļaunos hakerus, kas māk pārlasīt dokumenta ID un apskatīties svešus datus, kā arī kā es drīkstu kaut ko tādu publicēt. Bet, kad to parāda TV, tad tas skaitās normāli. Dubultā morāle.
Link to comment
Share on other sites

Pie mums valsts iestādē tak atbildības nav :) Sūdīgākais, kas var notikt ir atlaišana, ja vien neesi aiz neuzmanības nobendējis kādus cilvēkus.

 

Ā, un jo lielāks fīrers esi pārvaldē, jo lielākas neaizskaramības privilēģijas. Tā jau mums visādi bandas vadoņi Jakāni, Vaškeviči tur sēž gadiem un nav brīnums, ka tāds iznākums.

Link to comment
Share on other sites

NormaalsCilveeks

es vairāk brīnos pat to sistēmas izstrādātāju stulbumu

kā KĀ var kautko tādu pieļaut ka īzī iemetot linkā

https://www2.vid.gov.lv/eds/Pages/GetDuf.aspx?id=

dokumenta numuru viss tapa noslaukts

un KUR var būt tādi IT slimi cilvēki ka pieļauj 120 GIGABAITU datu noplūdi...

Link to comment
Share on other sites

Te vajadzētu paskatīties sakritību - pirms cik ilga laika Lateksa Vīriņš pirmo reizi uzbrauca Jakānam? Drīz pēc tam arī sākās "noplūde"...

Link to comment
Share on other sites

Man patikās šis citāts no Delfi. Jautājums rodas, ko viņi tur testēja pa ļemonu, ka tādu primitīvu caurumu atstāja?

 

ka 2008.gadā VID samaksājis vismaz 1 063 524 latus par savas informācijas sistēmu drošības un veiktspējas novērtēšanu un drošības konsultācijām. Ernst&Young Baltic saņēmis kopā 937 tūkstošus latu, bet KPMG Baltics – 126 tūkstoši latu. Ne maza summa samaksāta arī Exigen Services, kas izstrādāja VIDa elektroniskās deklarēšanas sistēmu.
Link to comment
Share on other sites

NC: visinteresantākais šajā stāstā ir no www.delfi.lv:

"No mūsu aģenta sarunas ar cilvēku, kas kādreiz strādāja pie EDS izveides, varēja noprast, ka caurums tika izveidots pēc ļoti augstas VID amatpersonas norādījuma. Visticamāk, lai vajadzības gadījumā ļautu nemanāmi nopludināt sensitīvu informāciju."
Link to comment
Share on other sites

NormaalsCilveeks

bet loģistiski ka visam aiz muguras ir zagļu pirksts

tik trulu caurumu neviens ITšņiks neatstātu - vainu arī tad jāatzīst ka visa latvijas IT nozare ir sētas vasīlija līmenī (par ko nešaubos) ...

Labots - NormaalsCilveeks
Link to comment
Share on other sites

A kur tur sakritība, ja Jakāns par to atbild?

Tak Jakāns ir atstādināts un Jezdakova tikusi pie grožiem.

Vēl interesantāks jautājiens - kas tā par Latvijas Atbrīvošanas armiju un kad tad mūs beidzot atbrīvos?

Link to comment
Share on other sites

Zini, tas mani nepārsteidz. Lielākā daļā valsts kantoru ir savējo princips un neviens svešs netiek iekšā. Tad nu tiek paņemts darbā sievas paziņa vai kolēģa drugāns, kas tikko XP iemācījies instalēt. Nu ja vēl haļavnijs papīrs rokā, tad var sēdēt augstākā amatā.

 

Zinu savu bijušu darbavietu, kur daži izredzētie saņēma vismaz 1000-1500Ls uz rokas par neko. Kādam no vadības bija korišs un zināšanas ne vairāk kā parastam datoriķim. Kamēr pārējiem atmeta 100-200Ls ādiņas (ne katru mēnesi), lai skraida kā idiņi un risina problēmas.

vainu arī tad jāatzīst ka visa latvijas IT nozare ir sētas vasīlija līmenī (par ko nešaubos) ...

Labots - Mežavecis
Link to comment
Share on other sites

NC - par CVK un biļeteniem - vismaz tajā iecirknī, kurā esmu bijis komisijā vienmēr visus datus vēlāk esmu salīdzinājis ar blociņā pierakstītajiem no protiokola un tie ir sakrituši ar webā publicētajiem.

Link to comment
Share on other sites

Gadu vai vairāk, īsti neatceros, atpakaļ grāmatvedei vajadzēja kaut kādu dokumentu no VIDa novilkt, bet visu laiku meta error 500. Nokopēju linku, aizsūtīju sev uz meilu, mājās vakarā atvēru meilu un nokačāju dokumentu. Adrese toč sākās ar https. Toreiz galīgi nepievērsu tam vērību, jo diemžēl neesmu hakeris un no web serveriem, to drošībām un web aplikācijām, var tiekt, nesaprotu neko.

Bet nu čomi malači :)

Link to comment
Share on other sites

Leshij - vajag sākt nevis ar vienkāršiem helpdeksa itešņikeim, bet ar resno galu - un tā pa vienam.

+ Jebkurā gadijum'akād sbūtu jāliek pie sienas !

Link to comment
Share on other sites

Mr. Nejēga

Mjā, nu VIDs sačakarējies ne pa jokam. Padomājiet loģiski, cik sver 100-lappuses teksta dokumenta - da neko! A novilkti ir 120 GIGAbaiti teksta, mljin.

 

Kautkā neticās, ka VIDā IT departamentā sēž tāds Anatolijs, ka pat šādu elementāru lietu nav aizlāpījis, jopcik.. Nu nevar būt tāds cilvēks tups - tur tak jābūt pasūtījumam!

 

Laivaikā, nu psc. Tiem pašiem visu aprēktajiem amīsiem ir pentagons, mums - VIDs. Diena pret nakti drošības ziņā.

Link to comment
Share on other sites

Leshij es to visu situāciju lieliski zinu ! ;)

Es tik saku, ka vienmēr jašāk tīrīt no resnā gala, jo neba māsas dēls pats sevi pieņēma darbā !

Link to comment
Share on other sites

NormaalsCilveeks

tas ka VIDs atradīs malējo adminu Janku kurš borē sienās caurumus un vadus caurām dienām velk par to nešaubos ...

bet šādā blamāžā būtu visam IT depārtmentam karoti jānoliek

 

baj ze vej

man pašam drīz jāiet deklarācija par 2009 gadu iesniegt

diez uz tās jau uzreiz ir jāparakstās ka "datus publicēt atļauts"?

Labots - NormaalsCilveeks
Link to comment
Share on other sites

Kādu brīdi atpakaļ es tepat bootā jatāju un uztraucos par programmu IPsec tunel .Cik saprotu šī programma ir paredzēta lai viegli savienotu mātes uzņēmumu ar filiālēm vieglai datu apmaiņai , un piekļuvei no viena uzņēmuma datoriem , vienam pie otra . Tik tāl vis labi . Bet .... vienu ilgu laiku

visas Latvijas aptiekas , kas nav viena uzņēmuma filiāles , bet gan konkurējoši uzņēmumi , tika sajūgti vienā tīklā ar šīs pašas programmas palīdzību . Vēl vairāk - tajā pašā tīklā bija visas Valsts iestādes - Ministrijas , tai skaitā IEM , Ārlietu , Veselības utt utjp , ar visām savām datu bāzēm. Es neesmu tik advancēts , taču jau toreiz mani darīja nemierīgu , ka dators , kas piejūgts šai sistēmai nemitīgi tiek pingots un ar to kāds konektējas pat miera stāvoklī , darbus neveicot . Tālāk vēl labāk - visas farmaceites , kas ieguva tiesības strādāt ar šo sistēmu , parakstījās par kriminālatbildību par datu neaizkaramību. Bet farmaceits ir farmaceits - viņš ir mācījies bioķīmiskos procesus , nevis datorus - daudzi netika galā . Tad nu dator speci no lieltirgotavām , lai palīdzētu apkalpot savas uzstādītās iepirkumu programmatūras piedāvāja (neoficiāli) sadarbības aptiekām uztādīt PALĪDZĪBAS PROGRAMMAS (lasi trojāņus ) jo vieklāk tak pašam izdarīt , nevis nesaprotošai babenei iestāstīt ...... Daudzi to arī izmantoja , neraugoties ka dators pievienots tīklam , par kura lietošanu ir parakstījies par kriminālatbildību . Un visforšākais , ka cik es noprotu , augstākminētais tunelis dod arī piekļuvi augstākminēto ministriju datu bāzēm (gudrākam lietotājam) .... Kad viens cilvēciņš aizpirda uz VM brēkt par šo situāciju , viņam ieteica maigi - paklusēt ....

Tā kā ... es nu nezinu , cik šis viss ir nejaušība , un cik likumsakarīga ļaunprātība . Un nezinu , kas ir tie , kas tā alkst piekļuvi šādiem datiem . Un nezinu kas ir tie , kas laipni izveido šiem alstošajiem šadu piekļuvi ... Visas tās ceturtās atmodas armijas skan skaisti .. lai jau tā būtu . Taču līdzekļi , kuri tiek izmantoti ... nu nez

Labots - Peleecis
Link to comment
Share on other sites

ož reāli pēc visu taukmūļu un tamveidīgo naudas atmazgāšanas - nokačā savu vajadzīgo dokumentu, pamaina to ko vajag, iebliež atpakaļ(vakar ziņās stāstīja kautk āds specs, ka tas ir diezgan reāli izdarāms) un viss kārtībā, tik tagad, par nelaimi, sistēmu uzdoda kāds parastais mirstīgais vai kāds, kuru no sistēmas ''izslēdza''

Link to comment
Share on other sites

Pelecis - nu tu laikam runā par peislēgšanu VITA tīklam.

Jā skarbi ...

Tāpat kā savulaik biaj VITA izdalīt'alīnija vienā pilsētas galā taču es to caur VPNiemn rūtēju uz vēl citiem ofisiem, natoju adreses utt un viss smuki strādāja. Asycuda griezās, ka prieks.

Link to comment
Share on other sites

Jej bogu nezinu , kā to tīklu sauca , ne es tik gudrs , ne mani interesēja . Mans uzdevums toreiz bija palīdzēt sievukam savā aptiekā ar visu šo tikt galā ... vienīgais ko toreiz ieteicu sievusim , nekādā gadījumā neglabāt uz šī paša datora grāmatvedības datus , un nekādā gadījumā nepiekrist likt virsū visādas ,,tālvadības palīdzības programmas ,, . Taču fakts kā tāds - ministrijas atbildīgās personas tika brīdinātas , un bija kurlas .

Hehh , jau sen esmu apgalvojis , ka mūsu Valsts lielākā nelaime ir korupcija , turklāt visaptveroša . un kamēr to neizskaudīs , baidos gaismu dibena galā mums nespīd ieraudzīt .

Labots - Peleecis
Link to comment
Share on other sites

Mr. Nejēga

Valsts lielākā nelaime ir korupcija , turklāt visaptveroša . un kamēr to neizskaudīs , baidos gaismu dibena galā mums nespīd ieraudzīt .

 

 

Tā gaisma dibena galā ir nekas vairāk par fluorescentu valdības & starptautisko aizdevēju lenteni.. Tvnetā tagad jaunos rakstos teikts, ka būs disciplinārlieta utt. utjpr., bet rezultāts 100% būs, ka atbildīgais būs Antons no IT departamenta, nevis tas valdes biedrs, aks Antonam uzstādīja ultimātu - atstāt smuko caurumu vai laisties nafig no darba ārā.

 

 

Link to comment
Share on other sites

P.s un kas zin - var būt ttieši tas , ka ieteicu nedarīt to ko ieteicu , bja par iemeslu , kapēc viņai izdevās izvairīties no aptieku pārpircēju bandas - Eirotīkla un Mēnestīkla paskatā , kuras taisni tobrīd ar glaimiem , solījumiem un draudiem masveidā veica neatkarīgo aptieku monopolizāciju

Labots - Peleecis
Link to comment
Share on other sites

... bet tēvocis Vasja savā Bolderājas garažā, pēc ziņu sižeta par VID nopludinātajiem datiem, tik vien kā pakasīja dibenu un turpināja skrūvēt klientu autiņus, nemaksāt nodokļus un neparādīties nekādos VID nopludinātajos datos.

 

Vēl viens iemesls šajā banānu valstī godīgi maksāt nodokļus.

Link to comment
Share on other sites

Domāju, ka "melnie" dati parādīsies visai drīz - tuvojas taču vēlēšanas! :)

Labots - NIAJ
Link to comment
Share on other sites

Da pa lielam pie kājas , ka kāds zina cik es paelnu utt utjp . Taču ir viens bet - valstī , kurā veiksmīga biznesa vide ir ierobežota , ir ļoti svētīgi zināt šādus datus , ja gribas pārņemt kādu ideju , vai kādu uzņēmumu iedzīt sprukās - teiksim uz kārdinošiem noteikumiem aizdodot preci , un pēc tam pārņemot par parādiem . Interesanti būtu zināt , kas uzdeva šai atbildīgajai VID amatpersonai pieprasīt atstāt šo caurumu ...

Bet Antons ? Ko Antons ? Ko tam pavēlēja , to arī darīja

Link to comment
Share on other sites

Es arī ticu, ka Antons pec dažiem mēnešiem dzīvos kā niere taukos un viss būs aizmirsies. Nu jā vēl pirms tam pagaudīsies, ka tie hakeri ir baigie maitas un tak citur pasaulē pat lielakos serverus hakeriem izdodas nobombardēt , ko ta mēs te mazajā Latvijā. Tas gan nav tas pats, kas datu zagšana, bet parasta tauta jau no tā visa neko nesaprot un piekritīs, ka hakeri ir slikti :sarkasms:

Link to comment
Share on other sites

Guest drunk_lizard

mani sjitais viss neuztrauc.

praatiigi cilveejki zina, ka faktiski sjai valstiij jau paaris gadus ir defolts...

Link to comment
Share on other sites

Mr. Nejēga

Jomajo. Nu tak atkal Latvijas biznesmeņu diršanās tik mīļā - VIDs saka, ka viss ir notestēts, tie saka, ka nekas nav testēts, un atkal neviens ne par ko nav atbildīgs. Bļāviens, nu vai tā ir normāli?

 

Edit: Citāts no TVnet raksta: "Pēc Vītoliņa teiktā, šāda datu noplūde ir ļoti rupja un primitīva, un profesionāli informācijas zagļi tā nekad nedara.". Nu johaidī, kā var kaut ko tik stulbu pateikt? "Profesionāli zagļi tā nedara" - ko tad viņi, šitādu caurumu paši aizbāztu, vai? Mošk konsultāciju sniegtu?

Labots - Mr. Nejēga
Link to comment
Share on other sites

sazvērestības teorija - parasti pēc šitādiem "uzlauzieniem", informācija apceļo blogus un pec dienas, divām parādās presē. šoreiz pirmie bija ziņu kanāli :keep_order:

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Neizlasiju visu diskusiju, varbut jau teikts.

 

Bet ieksh NP teica ka caurums speciali tika izveidots pec augsti stavosha VID ierednja noradijumiem. Vismaz ta apgalvojot kads no izstradatajiem. Principa diezgan ticams variants...

Link to comment
Share on other sites

serioussam909
ka caurums speciali tika izveidots pec augsti stavosha VID ierednja noradijumiem.

ja tas būtu caurums "savējiem" tad tak nebūtu taisīts tā lai pie info var tikt klāt jebkurš...

Link to comment
Share on other sites

NormaalsCilveeks

neredzu jēgu apgalvojumam ka caurums ir spešalī turēts vaļā

 

visdrīzāk klasiska naudas izsaimniekošana

kad valsts iestāde pasūta ITšaraškinam kantorim softu ar 50% atkatu

palikušos 49% IT dīīīīrektoriņš iegulda sev jaunā džīpā

un par minimālo nolīgst divus studentus kuri mēneša laikā uzskricēle ūbersistēmu ...

Link to comment
Share on other sites

Mastermind

Būdams IT speciālists, konkrēti web programmētājs, varu apgalvot sekojošo:

Tas ir darīts SPECIĀLI (es domāju, izveidots caurums)! Nevajag miljonus, normāls web programmētājs paprasīs dažus tūkstošus par intensīvu programmas drošības pārbaudi! Šis caurums ir pārāk elementārs, lai ticētu, ka tā ir vienkārši "kļūda"...

Link to comment
Share on other sites

Mastermind - ja es nebūtu redzējis dažas no specenēm un dažus no produktiem ko pasūta un pieņem valsts iestādes, tad es arī būtu līdzigās domās - ka tas ir speciāli. Bet tagad... pat nezinu kā tur ir.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share


×
×
  • Izveidot jaunu...