Jump to content

Kandžas aparāts...


saimnieks
 Share

Recommended Posts

Kamēr vēl nav beigušies mani rūdītā stikla krājumi, tad pildu ar to.Turpmāk varēs papirkt, teiksim, Rašida keramikas gredzenus.Lai gan šāda izmēra, tipveida mazajām kolonām, pildījuma materiāls nespēlē kritisko lomu. Tāpat jau pirmā burka, un vairāk, būs tuvu 90°.Būtībā, es tos aparātus būvēju ar palielinātu dzesētāju darba virsmu, lai pirmo reizi vārot ar lielāku jaudu, pamatā notiktu tikai destilācija un otreiz, tad jau rektifikācija. Lai gan cikiem, tad nu interesē pašiem ar šo lietu nodarboties, tāpēc aparāti jau, tā hobijam... Protams, nācies izgatavot agregātus arī pusprofesionālai lietošanai, t.i. klientiem, kuriem ir licences, bet tā jau cita runa.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
constrig

Sveiki!

Atsvaidzināšu tēmu.

Uzmeistaroju kolonnu, beidzot pabeidzu un piektdien mēģināju pirmo reizi to laist darbā. Teikšu nedaudz vīlies esmu, bet par to pēc tam.

Kolonna izgatavota no 42 mm cietās kapara caurules (iekš diam. 38 mm), kolonnas pildījuma daļa apm. 1,4 m, dzesētāja 0.4 m. Tilpne 50 l, izgatavota no nerus. tēr. skārda 0.6 mm bieza. Destilators – cink. skārda tilpne apm. 30 l ar iepītu ner.  tēr. cauruli ½” . Tilpne un destilators mantots no padomju laikiem, paredzēts sildīšanai uz 2 plīts riņķiem. Iemontēju 2 Kw teni. ar laidena sprieguma regulēšanas iespēju. ( paldies foruma biedriem Didzis un Jakobs, kuri padalījās ar pieredzi regulatora izgatavošanā).

 Ne vien reiz vien ar to ir dzīta dzimtenīte (ne manis), tā kā nācās tikai pielāgot kolonnu tilpnei.

Sāku ar 9.6 kg cukura, 30 l ūdens un 0.18 kg rauga Turbo 8 ( TC spice) – visu iekšā tilpnē, + akvārija sildītājs uz 22 grad. uzregulēts uz  7 dienām ( instrukcijā pietiekot ar 5, bet nesanāk ar laikiem kā gribētos). Rūgst – absolūti neputojot. 6. Dienas vakarā sildītājs tika izslēgts, nākamajā dienā brāga nosēdināta un nolieta caur cauruli (atstājot duļķes), un viss tika izdzīts caur destilatoru. Pirmie 0.3 l kamīnam (smird pēc velna) , sāka tecēt ar 65% stipruma, nākamos ieguvu līdz spirta % nokritās uz 20 – pastiprinājās nevēlamas smakas. Sanāca 10 l kandžas.  Nostādinājtrauku starp tilpni un destilatoru nelietoju. Kopējā tilpumā sanāca ap 40 % dziras. Stipri atšķīrās produkta smaka un garša salīdzinot ar maizes rauga izgatavojumiem, uz labo pusi. Esošajam daudzumam pielēju klāt 6 l ūdens , sanākot 16 l ap 25% sagataves. Kolonnu virsū un aiziet. Līdz darba t. kubā apm. 83 grad. pagāja 1 st. Termometrus izmantoju 2 – vienu kubā otru produkta noņemšanas vietā uz kolonnas. Papildus kubam pievienots manometrs Hg/mm mērīšanai no tonometra. Sasniedzot kubā 83 grad, kolonna strauji uzkarsa līdz 79.5, un sāka tecēt produkts. Produkta noņemšanas ātrumu regulēju ar med. Infūzijas sistēmu ( aizspiedēju). Pirmās 20 min. produkta noņemšana nenotiek – viss kondensētais tvaiks pārvēršoties šķidrumā atgriežas atpakaļ kolonnā. Pēc 20 min. sāku noņemšanu apm. ar ātrumu 10min/50 ml. Pirmie 200 ml atkal kamīnam ( smird daudz mazāk, nekā pirmie no destilatora). temp. nokrītas līdz 79.0 un turas konstanti. Stiprums 90%. Nākamie 300 gr vēl ar jūtamu galvu (pirmsspirta iztvaikošanas frakcijas) smaku. Visu procesa laiku t. deflegmatorā konstanti cēlās no 79.0 līdz 79.8 grad. Kubā no 83 līdz 94.9. Kopā laiks aizgāja 10 – 12 st. Jo bija teh. pārtraukumi. Beigas pietuvojās strauji sākot kāpt t. virs 79.8 un strauji pazeminoties spirta konc. + parādījās fūzeļu smakas (astes). Nobeiguma temp. kāpums ilga apm. 10 min.

Kopā sanāca 5 l spirta 90%.

Nepatika tas ka rezultātā kolonna dod ārā 90% spirtu, nevis tā kā tam jābūt  ap 96. Iemeslus nojaušu nepareizas kolonnas pildījuma izvēlē. Ar 2 Kw  teni ne brīdi nenācās samazināt jaudu, nespēju panākt kolonnas aizrīšanos, manometrs ne brīdi nepakustējās . Kolonnas pildījuma pārāk retināts acīmredzot.

Par pildījumu izvēlējos ner. tēr. sietu ( vairāk līdzīgs audumam ar 0.2 mm aci), sarullēts ciešā rullī un iebāzts kolonnā. Resp. jāmeklē veids kā palielināt pildījuma blīvumu, lai panāktu kolonnas aizrīšanos pie pilnas teņa jaudas, un samazinot to, atrast pirms aizrīšanās punktu – tad arī būs, domāju,96%. Organoleptiskās produkta īpašības arī pavisam nedaudz neapmierina, bet domāju tur pie vainas ir šie 6 iztrūkstošie %.

Produktu atšķaidot ar ūdeni līdz 45%, ogļojot, pievienojot dzēstu etiķi un cukuru,2  diennakti s nostāvot nevēlamā smaka pazūd.

Kas attiecās uz termometriem - tie rāda katrs savus papagaiļus, sevišķi digitālie. Bildes - tikai deflegmatora daļa, pārējais viss palika laukos.

post-88343-0-13243100-1364128898_thumb.jpg

post-88343-0-84179400-1364128898_thumb.jpg

post-88343-0-70307800-1364128899_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Arnolds Piepe

Un visa šī, atvainojos, jāšanās tik dēļ tā, lai ik pa laikam uzmeistarotu pa kādam litram otrās šķiras brāgas, kura beigās sanāk vēl dārgāka kā bodē pērkamā šmiga?

 

Visa šitā kandžas padarīšana laikam ir vairāk procesa jautājums - tāpat kā audiofilu zelta bezskābekļa kabeļi un mājas vīni raudzēti vecpapa pīlē. Acīmredzot nav svarīgi, kādu herņu dzer, un cik toksisko gatavošanas procesā radušos nogulšņu tajā šķidrumā parādījies, galvenais tik sajūta ka paša dzīta, un nav "veikalā nopērkamā ķīmija" - ar tādu apziņu pat paģira otrā rītā šķietami mazāka, vai ne?

 

Eh, silti paliek ap sirdi, ka dzeršanu nometu vēl laikos, kad armijas dušilkā šitos aparātus biedri kūrēja.

Labots - Arnolds Piepe
Link to comment
Share on other sites

Arnolds Piepe,

Daudz neko nesajēdzu no šīs lietas, bet kā par visu, tik ļoti pamuldēt gribās... :) ?

Viss kas uzmeistarots savām rokām ir apsveicami.Lai veicās aparāta pilnveidošanā!

Link to comment
Share on other sites

Arnolds Piepe

Ja es skaitītu visu, kas uzmeistarots paša rokām un ja man par patentiem maksātu sūro kāpostu, tad man vispār atliek tikai ar šokolādi nolieties un prasīt lai man bučo kājas - ne par to še runa. Viss, kas še tiek darīts ir nevis lai kaut ko uzlabotu vai radītu, bet lai tecinātu brāgu, ar ko aizlieties svētkos. Un es prasu zinātājiem, vai tiešām no tās mantas ir tik liela jēga, lai šis viss pasākums atmaksātos naudā/graudā. Es izsaku savu pieņēmumu, ka visticamāk visa 'sāls' kandžā ir galvā. Atšķirību jūti, meistar?

 

P.S. "Viss kas uzmeistarots savām rokām ir apsveicami" - autors topika sākumā pat lāgam nezina, no kāda materiāla ir caurules viņa destilācijas katlā, un vai tas metāls nereaģē ar alkoholu. Man tāda aizdoma, ka pat tādam diletantam kā man, kas pēdējoreiz šitādai uzpariktei stāvēja blakus pirms divdesmit pieciem gadiem, šī procesa metodika un tehniskais risinājums labāk saprotamas kā tev. Gribi vēl pamuldēt par meistarošanas prieku

 

Kā ir - kādas jūsprāt ir kandžas priekšrocības pret veikalā dabonamajām dzirām?

Labots - Arnolds Piepe
Link to comment
Share on other sites

Visu cieņu prasmīgām rokām!

Bet tiešām nteresanti tiešām cik ir jādzer lai šāds aparāts atmaksātos ?

Un pats galvenais - lai cik riebīgs jau nebūtu šnabis, tak kandža ir vēl pretīgāka - tātad kas īsti mudina cilvēkus uz šādiem tehnikas varoņdarbiem ?

Link to comment
Share on other sites

alusbundza

 

kandža ir vēl pretīgāka

nu tad neesi labu mantu provējis

raudzēts no medus, glabāts vismaz 3 gadus stikla burkā, kur ievietots ozola klucis

iznākums - labāks par daudziem dārgiem veikalā nopērkamiem brendijiem 

Link to comment
Share on other sites

Te es varētu gari un plaši oponēt, bet slinkums. Pateikšu tik, ka no labi sagatavotas brāgas pareizi destilēta kandža ne par matu nav sliktāka par rūpnieciski sagatavotiem produktiem, drīzāk otrādi, jo lielražotāji izmaksu samazināšanai bieži pamanās grēkot, atšķirībā no mājražotāja, ja vien tas šo mantu gatavo savām vajadzībām, tātad lietošanai :)
Bet vai dzēriens ir pretīgs vai nav, atkarīgs no katra individuālajām garšas kārpiņām un pieraduma.
Tekila, sakē, čača un gorilka savā ziņā tās pašas kandžas vien ir, tāpat vodka, pirms kļuva par valsts monopolu, bija katra sevi cienoša muižnieka īpašais lepnums, un tās izgatavošana tika attīstīta daudzu paaudžu garumā, līdz ar to stipri atšķīrās no tā dzerekļa, kas mūsdienās tiek saukts par šņabi.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Ronalds

Un es prasu zinātājiem, vai tiešām no tās mantas ir tik liela jēga, lai šis viss pasākums atmaksātos naudā/graudā

 

Protams ka atmaksājas! (ja neatnāk policija ciemos...) Jā, kandžai ir specifiska garša, tomēr galva nākamajā dienā sāp mazāk kā no veikalā nopērkamiem lētā/vidējā gala šnabjiem. Taisot no cukura viens litrs ~40 grādi stipras kandžas izmaksā ~1ls. Tas sildot ar gāzi nevis elektrību. Mana kolonna ir pildīta ar sistiem auto sānu stikliem - lēti (pa velti dabūju stiklu ko sadauzīt) un pēc manām domām gandrīz ideāli. 

Labots - ronalds_
Link to comment
Share on other sites

 

Mana kolonna ir pildīta ar sistiem auto sānu stikliem

 

Sadauzītu stiklu vietā var izmantot visparastākos grantī atrodamos oļus - vēlams gan tādus, kas nav atradušies virspusē, tātad nav bijuši pakļauti saules un lietus iedarbībai.

Link to comment
Share on other sites

 Nav lielas vēlmes iesaistīties bezjēdzīgās garās diskusijās...

Zinu ~50 destilācijas-rektifikācijas aparātu īpašniekus(neslēpšu, daudzi manis meistaroti), bet praktiski nevienam no viņiem nav problēma ar šņabi, tāpat, protams, tā kategorija netirgo paša produkciju.Diezgan daudz bitenieku, mednieku, vārdu sakot vīri, kuri mīl paši sev un saviem viesiem, sarūpēt orģinālu, pārbaudītu cienastu.

P.S. Pārtikas arī spirta un ķīmijas ražotnēs esmu pavadījis 40 gadus un par brīnumu, pats nedzeru vispār...

Link to comment
Share on other sites

Gestapo

Piepe kaut kāds čalis no tvnet komentāriem, tipa "vissirslikti"? :D

 

constrig, nevar gribēt, ka Tev pirmajā reizē viss sanāks tip top. Mans vecais ar kolonnas rasējums nopirka Krievijā un tikai tagad, jau trešējā gadā saka, ka visu esot izkodis un process iet no rokas. Tur vajag piešauties tai lietai. 

Link to comment
Share on other sites

 

kāpēc tad ir kandža, tekila u.c.?

 

Tur jau tā lieta, ka tehniski etilspirtu var iegūt arī no ne-pārtikas vielām, kaut vai no celulozes vai naftas, atjaukt ar ūdeni, garšas piedevām un šņabels vai visīts gatavs.
Īpašo garšu un nokrāsu katram dzērienam rada tā izgatavošanas veids un produkts, no kā to gatavo, jo majas apstākļos, tāpat nelielos brūžos, attīrīt pilnīgi visas piedevas praktiski nav iespējams.

Link to comment
Share on other sites

Ronalds

 

Sadauzītu stiklu vietā var izmantot visparastākos grantī atrodamos oļus - vēlams gan tādus, kas nav atradušies virspusē, tātad nav bijuši pakļauti saules un lietus iedarbībai.

 

A tu pamēģini salasīt pietiekami daudz sīku (pāris mm diametrā) un +/- vienādu olīšu. Sākumā arī bija šāda doma, bet mēģinot realizēt sapratu ka garām. Toties auto sānu stikls viegli saplīst vajadzīgā izmēra gabaliņos - nomazgājam un beram kolonnā.

Link to comment
Share on other sites

Arnolds Piepe

tipa "vissirslikti"?

 Vecīt, par ko Tu runā? Man jau tieši otrādi vissirlabi - ne jau es esmu tas, kurš aiz neko darīt dzen brāgu, ar ko aizliet acis no lieliem dzīves priekiem.. :) Es tik sēdu pie kamīna, izbaudu vakaru bez liekiem stimulantiem, un drusku klusi smeju ūsās par audiofiliem, vīnda degustatoriem, un tagad arī kandžas dzinējiem - katram savi tarakāni galvā, lai jau puišiem tiek tas prieks dzert kaut ko, kas caur auto stikliem (ar visiem pārklājumiem) filtrēts, ko ta es - kā mēdza sacīt - "indējaties uz veselību, kungi"... :D

Labots - Arnolds Piepe
Link to comment
Share on other sites

pamēģini salasīt pietiekami daudz sīku (pāris mm diametrā) un +/- vienādu olīšu

 

Manam aparātam varēja būt lielāki. Atsijāju un gatavs.

Granti tak var sašķirot kādas frakcijās vajag. Vispirms ar rupjāku sietu nodala lielāko diametru, pēc tam ar smalkāku - mazāko, tas kas paliek sietā, būs īstais.

Labots - aoma
Link to comment
Share on other sites

akvārīju gruntis neder? Frakcijas pieejamas dažādas (vienādas) un šie parasti arī cenšas izmantot ķīmiski neitrālas. 

Link to comment
Share on other sites

Ronalds

 

kas caur auto stikliem (ar visiem pārklājumiem) filtrēts

 

Pastāsti kādi gan ir pārklājumi auto sānu rūdītajam stiklam? Cik zinu parasts rūdītais stikls. Dēļ tā ka viņš rūdīts viņu grūti sasist, tomēr ja sasit tad viņš plīsts mazos vienādos gabaliņos. (Priekšējais un aizmugurējais stikls - tur jau cits stāsts)

 

 

Manam aparātam varēja būt lielāki. Atsijāju un gatavs.

 

Var arī būt lielāki, tomēr ja par lielu - kolonnai zūd efektivitāte, ja par mazu - viņa "aizsitas" ciet. Man nav tādu sietu lai atsijātu.

 

 

akvārīju gruntis neder?

 

Nu ja pa sakarīgu cenu pieejama frakcija 2 -4 mm un viņā nav nekā smalkāka, tad kāpēc gan nē?

Link to comment
Share on other sites

Vari pamēģināt arī granīta škembas . Ir tādas pieejamas būvmatreālu veikalos ( vismaz Būvniecības ABC uz Pērnavas ielas) . Izmērs kautkur 3-4 mm . Lieto dekoratīviem apmetuniem. Nu gan virsma OK , gan absolūti ķīmiski neitrāls.

Link to comment
Share on other sites

constrig

Brāgas destilēšana un destilāta rektifikācija ir līdzīgi bet atšķirīgi procesi, kur katram rezultāts ir savs.

@@Arnolds Piepe

Noindēties nevar ja daudz maz ievēro vispērpieņemtās metodes un paņēmienus, ļaunākajā gadījumā iegūst garšas/smaržas nepieņemamu produktu.

Par akvāriju gruntīm un citu iscelsmes iežu pielietojumu pildījumam:

kaut kad nesen uzdūros .ru par šo tēmu, un tur, ļaudis saprotoši no ķīmijas, strikti neieteica izmantot iežu izcelsmes materiālu, atsaucoties uz to dažādo sastāvu, kurš varot stāties reakcijā ar produktu.

Par stiklu nekas netika teikts, tiek izmantots kā pildījums bez negatīvām atsaucēm.

Populārākais ir saimniecības metāla švammītes no ner.tēr. Manā skatījumā ērts materiāls, jo pats var veidot nepieciešamo blīvuma pakāpi. Ideāls ir no stieples satītas prizmatiskas spirāles.

Link to comment
Share on other sites

Ronalds

 

Populārākais ir saimniecības metāla švammītes no ner.tēr.

 

Tādas arī mēģināju - nekas labs nesanāca - iespējams ka tagad ekonomē uz materiālu - bet rūsēja man viņas kolonnā (tur tomēr vide pietiekami agresīva) un kolonna aizgāja diezgan ātri ciet. Dzelzs piedeva gala produktam neuzlaboja ne garšu, ne krāsu.

 

Ar stikliem pildītajai kolonnai ražība un stiprums ir tuvu teorētiski iespējamajam. Mērīju. Pēc manas pieredzes nekā labāka no lētiem un pieejamiem materiāliem nav.

Link to comment
Share on other sites

 Baltkrievijas Gomeļas rūpnīcas rūdītais autostikls sanāk ~15Ls, kādi 6 litri šķembu materiāla.

Šāda aparāta (http://moonshine-still.com/) modifikācijai, 1m pildījumam vajadzēs ~2litri.

Starp citu, ne slikts prototips, lai to ~ atkārtotu...

Link to comment
Share on other sites

Ronalds

Lauskas varētu būt pat labākas, jo neregulāra forma = lielāka virsma. 

Manai kolonnai (4 kapara trubas 28mm diametrā, pildījums nedaudz virs metra) aizgāja ja pareizi atceros 2 sānu logi. Ieguvu no veca lūžņos nododama auto. 



 

Starp citu, ne slikts prototips, lai to ~ atkārtotu...

 

Man ir ļoti līdzīgs kā http://moonshine-still.com/Photo/thestill.gif tikai kolonna sastāv no 4 paralēlām trubām, nevis vienas - tas lai palielinātu ātrdarbību. 4 tievākas trubas sanāk lētāk kā 1 resnāka ar to pašu šķērsgriezuma laukumu.

Link to comment
Share on other sites

constrig

@@ronalds_,

 

Sveiki!
Cik % spirtu, Tev, izdodas iegūt ar savu kolonnu un kādas ir produkta organoleptiskās īpašības.
Palasijos pa .ru saitiem, tomēr priekšroka tiek dota saimnieciskajām švammītēm attiecībā pret rūditām stikla lauskām. Kā pamatojumu minot, plakano virsmu sakļaušanos, kas rezultātā noēd no kopējās virmas daudzuma. Un vēl  - stikli saguļās kā ķieģelīši veidojot lielu kopējo blīvumu.
Vai Tev izdodas panākt savas kolonnas aizrīšanos, ar kādām jaudām sildi? Četru cauruļu kolonna varētu būt interesanta, no tāda viedokļa, ka viena otru kompensē - sākot aizrīties vienai, plūsma pāriet uz nākamajām, kurām mazāka pretestība utt.
Stikla lodītes atzītas par pārākām attiecībā uz rūdītā stikla lauskām.

Link to comment
Share on other sites

Šāda aparāta (http://moonshine-still.com/) modifikācijai, 1m pildījumam vajadzēs ~2litri. Starp citu, ne slikts prototips, lai to ~ atkārtotu...

Lai nebūtu tukši vārdi, ievietoju bildi.

Vispār jau 1 metrs ner. caurulles(51x1.2) maksā ~5Ls, bet ne tur tā sāls... :)

post-72256-0-67963600-1364388168_thumb.jpg

post-72256-0-45677000-1364388179_thumb.jpg

post-72256-0-57778900-1364557656_thumb.jpg

Labots - jacobs
Link to comment
Share on other sites

constrig

Lai nebūtu tukši vārdi, ievietoju bildi.

 

Šitie jau vairāk pēc eksponātiem izskatās, rūpība pamatīga.

 

Man padomā, ka pildījumu izmantot ner. tē.r sieta (Acs 0,40*0,40 mm - stieple 0,22 mm)  izstrādājumus, 6 kārtīgi salocīti. No 1 kv/m sanāca aptuveni 1l pildījuma.

Nez redzēs kā būs, rītdien jāpamēģina.

post-88343-0-38133700-1364589230_thumb.jpg

Labots - constrig
Link to comment
Share on other sites

Ronalds

Cik % spirtu, Tev, izdodas iegūt ar savu kolonnu un kādas ir produkta organoleptiskās īpašības.

Ap 90 grādi. Sākumā pat drusku vairāk. Beigās mazāk. Organoleptiskās īpašības (kas pa smuku vārdu ;) ) Krāsa pilnīgi dzidrs (nevaru iedomāties kas jādara lai dabūtu savādāku) Drusku specifiskā kandžas piegaša ir.

 

 

Palasijos pa .ru saitiem, tomēr priekšroka tiek dota saimnieciskajām švammītēm attiecībā pret rūditām stikla lauskām.

 

Var jau būt ka kievijā un asv ir citādas švammes,bet tās ko nopirku LV lielveikalā rūsēja kolonnā - līdz ar to pilnībā nelietojamas ir, 

 

Manas domas par nerūsējošā tērauda pildījumu ir tādas, ka ar vārdu "nerūsējošais tērauds" tiek apzīmēts plašs sakausējumu kopums - viņam daudzas markas ir. Tāpēc pateikt vai konkrētā švamme, virpas skaidas, siets, utt, utjp rūsēs kolonnā vai nē tā vienkārši nevar.

 

Vēl ir tāds faktors kā cena. Rūdītā stikla lauskas ir dabūjamas praktiski pa velti.Līdz ar to iespējams sliktāku pildījumu var kompensēt ar garāku kolonnu.

Pēc manām domām 4 tubas ir sliktāk par vienu - pildījums viņām nekad nebūs ideāli vienāds, bet tvaiks meklē vieglāko ceļu - iznāk ka kāds zars tiek pārslogots, tomēr cits neiet ar pilnu klapi. 4 trubu konstrukcija tika izvēlēta dēļ pieejamām izgatavošanas tehnoloģijām un materiāliem (lodējamās kapara caurules), nevis dēļ tā ka tā ir labāk.

 

 

Lai nebūtu tukši vārdi, ievietoju bildi.

Jā - meistarklase! :thumbsup:  Pastāsti vairāk kā tika taisīts! kur pirkti materiāli? Kur pa 5ls metrā dabūt cauruli, vai tur tiešām pa metram pārdot? Metināts ar tig? flanči, pārejas - pirkti, virpoti? Var jau būt ka kaut kad nobriedīšu versijai 2.0 ;)

Labots - ronalds_
Link to comment
Share on other sites

constrig

Tiko kā pabeidzu!

Pārdzinu iepriekšējās reizes visu iegūto produktu, atšķaidot to ar ūdeni, iegūstot  apm. 18 % alkohola/ūdens šķīdumu

Iepriekšējās reizes rezultātu nogaršojot, (ne pašam) atzina par labu esam, bet tomēr ar piegaršu un augļu/puķu aromātu.

Kā jau minēju, nomainīju kolonnas pildījumu. Rezultātā nāca ārā virs 96% produkts. Mērījums tika veikts ar diviem aireometriem ( viens 10-100 %, otrs 70 - 100%, pirmais rādīja vairāk). Organoleptiskās  - VIŅŠ.

Bez blakus aromātiem, par garšu neko nevaru teikt.

Process, apmēram, tads pats kā pirmo reizi, tikai "ķermeņa" temp. deflegmatorā bija no 77.6 līdz 78.5 ( iepriekšējo reizi  78.9 līdz 79.8). Termometrs tas pats. Atmosfēras spiediens. Žēl nav barometra.

Spiediens kubā, (atšķirībā no 1. reizes) pacēlās virs nulles, un tika atrasta optimālais kolonnas pirmsairīšanās moments, mainot produkta noņemšanas intensitāti un tena jaudu. manai kolonnai tas ir starp 15 un 20 Hg/mm, koridors tāpēc, ka krāsns apkure, ārā vējš un hvz. kas vēl. + kolonna, kad ieiet režīmā, ļoti labi to var saklausīt, tāda kā klusa sīku burbuļu vārīšanās, intensitāte, tonis atkrīgs no spiediena kubā, produkta noņemšanas ātruma.

 

Šoreiz nomērīju noņemšanas ātrumus. 0.9 l/1h. samazinot noņemšanu beigās līdz 0.6. bet šo vēl īsti neesmu izkodis, varētu būt, ka kolonna spēj vairāk.

 
 

 

Tāpēc pateikt vai konkrētā švamme

 

Izmēģinātas apm. 10 ražotāju švammes, tās iesālot ar H2O un atstājot ietītas uz pāris st. baltā drānā, visas korodē, pēdējā uz ko uzdūros vakardien "izgatavota no sevišķi kvalitatīva nerūsējošā tērauda" aprakstā, iegādāta Rimi, dzeltonos pleķus izmeta jau pēc stundas, pat nesmalcināta. Citas vismaz nesagraizītas uzvedas kā nerūsējošais. Sasmalcinātas visas rūse.

post-88343-0-78738500-1364838323_thumb.jpg

post-88343-0-12332100-1364838325_thumb.jpg

post-88343-0-60691000-1364838326_thumb.jpg

Labots - constrig
Link to comment
Share on other sites

Ronalds

 

Sasmalcinātas visas rūse

 

 

Nu redz - pats nonāci pie secinājuma ka "nerūsējošā tērauda" švammes nekam neder. HVZ kāpēc ārzemju resursi viņas iesaka.....  



 

Šoreiz nomērīju noņemšanas ātrumus. 0.9 l/1h. samazinot noņemšanu beigās līdz 0.6. bet šo vēl īsti neesmu izkodis, varētu būt, ka kolonna spēj vairāk.

 

Tas ir ļoti labs ātrums  priekš 42 mm kolonnas. Tev kolonnas laukums ap 11 cm^2, man visām 4 trubām kopā ap 20 cm^2, bet ātrums nedaudz mazāks. Te jāsecina ka 1 truba labāka par 4 un nerūsējošā tērauda sieta pildījums labāks par sistiem stikliem. Jautājums kur dabūji sietu? Vecie krājumi? 

Link to comment
Share on other sites

constrig

Nesapratu, kā Tu rēķini laukumu?
No vecajiem krājumiem tikai palicis kegs un destilators. Ar sietu nesteidzies, ka jau minēju, švammes man simpātiskas.
Manai kolonnai tilpums ir 1,4 l, Ner. tēr. pildījums pietika tikai 1 l, tobiš 1/3 palika tukša, to es aizpildīju ar "izgatavota no sevišķi kvalitatīva nerūsējošā tērauda" švammi. Pildīju gan savu, sagriezto sietu, gan švammi, pa posmiem berot un piepresējot ar stampu, relative viegli dauzot. Tā kolonnas skaņa, darbojoties tai, nāca tikai no posma, kur švamme bija daļā - klusums.Tērauda sabrukšanas produkti nav gaistoši un katalizējoši, taka vienīgais mīnuss ir nepietiekams kalpošanas laiks un dzivotspējīgās pildīluma daļas bojāeja.

Labots - constrig
Link to comment
Share on other sites

Ronalds

Nu kā s=pi*r^2 - pamatskolas ģeometrijas formula - riņķa laukums. 

 

Dzelzs oksīdi kaut arī nav toksiski tomēr "patīkami" ietekmē gala produkta garšu un krāsu.  Ne nu ja patīk kandža ar sarkandzeltenu nokrāsu..... 

Pats takš teici ka "nerūsējošā tērauda" švammes ar h20 + NaCl = rūsēšana.... 

Link to comment
Share on other sites

constrig

oksīdi nav gaistoši, un galprodukta sastāvu neietekē, to masas daļa procesē ir 1/1000, un kaitējums no tiem ir noteikti mazāks par produktu.

Labots - constrig
Link to comment
Share on other sites

 

Pastāsti vairāk kā tika taisīts!

Katrs jau mēs izgatavojam šādas un tādas konstrukcijas atbilstoši savām iespējām un varēšanai.Man tā lieta vairāk profesionālā līmenī un pamatā aparāti tiek vairāk vai mazāk tiražēti. Grūti pateikt vai mani padomi amatieriem atradīs pielietojumu, bet dažas detaļas varbūt...?

Nedaudz par pašu destilācijas kubu.Tā tilpums atkarīgs, kā standarta loksni, pirms valcēšanas, bez atgriezumiem sadala.Piemēram, no viena 1m x 2m gabala sanāks 4 sāni 40l(h=500; d=~320)(kā pēdējā bildē) tilpumiem utml. Es sāniem lietoju 1.5mm(~50,-), bet galiem 2mm(~60,-) loksni.Tas ir optimums, gan izgatavošanā, gan ilglaicīgai lietošanai.Metināšana- tikai TIG , vietumis kontaktmetināšana.

Var pirkt,vairāk gan, ja strādā ar elektrodiem, arī lielizmēra caurulles gabalus. Teiksim, ''Alfa Metāls'' griež gabalos  406x3 trubu 1m t.i. 125litri izmaksās ~80,- kuba galiem var izmantot caurulļu galu kapes(tas gan padārgi, bet jau autoklāvs iznāk... :) )

Kuba kaklam izmantotas 139x3(~7,-) caurulļu rotējošo atloku atdures(izurbti 8x8mm caurumi) un 3(4)mm vāks ar 2" saskrūvi(~15,-) centrā.Vāku var apvirpot, lai glītāk iznāk.

Teni 2x2kw(~14,-)kapara, hromēti. To gali iestrādāti 60X40 kantcaurullēs ar standarta plastmasas korķi, plus indikācijas LED.

Materiāli pirkti augšminētajā ''Alfa Metāls'' un ''Sanistal'', kur daudzus materialus(trubas) arī sagriezīs vajadzīgajā garumā.

Kolonai lietota 51x1.2 (~5,-) vai 53x1.5(~7,-) caurulles ar pulēto iekšsienu. Dzesētājs 51x1.2 un 38x1.2 trubas, līkums 1''(3/4'')

Darbības principiem nepieskaršos, bet pieregulējot tenu jaudu, 1m kolonai ar izejas t°C viss OK...

P.S. Ronald, kvalitāti un ''товарный вид'' aparātiem var panākt arī vēl labāku, tikai krietni kāpj tā pašizmaksa...

Link to comment
Share on other sites

constrig

ar tādu apziņu pat paģira otrā rītā šķietami mazāka, vai ne?

 

 

Jā tā ir!

Paģiras ir ievērojāmāki savādākas, salīdzinot ar veikalā iegādajamo ekvivalentos daudzumos mērot, no tirgū nopērkamās šmigas.

Pohas ir ievērojami vieglākas ( kā mēraukla tiek, likts priekšā, Rus. Standart un Zeļonaja marka). Kaltē no rīta. Galvasāpju un dulluma galvā nav. Bet tas tā, mans subj. viedoklis, nākamais rīts ir atkarīgs daudz no kā!

 

Visiem, Priecīgas Lieldienas!

Labots - constrig
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

 Nedaudz tēma pieklususi.

Ielikšu kādu nopietnāku konstrukciju, kur pasūtītājs vīrs ar licenci stipro dzērienu ražošanā-bitenieks.Pirms tam bija mocijies ar poļu haltūru(foto varēs redzēt)

Aparāts ar izolētu 120l kubu un jauktu uzsildīšanu: gāze + teni(Elektrolīnija gara, netur jaudīgu pieslēgumu) .Pagraba griesti atļāva konstrukcijai 2.40m augstumu. Ražība ~14l/h destilāts un ~3l/h spirts.

Nesen puiši cilāja nerūsošā tērauda TIG metināšanu, nu un šeit izgatavošanā bez tās nu nekur. Protams, automātika utt. arī pašam jāsamontē un iesākumam process lauku vīram arī man jāpalaiž.

Vakar gan vēl nodevu turīgiem Maskavas klientiem vēl lielāku komplektu, kur grādīgo ražos no graudiem utt., bet domāju, tas diezin vai šeit kādu ieinteresēs...

post-72256-0-65304700-1378059129_thumb.jpg

post-72256-0-45137400-1378059160_thumb.jpg

post-72256-0-13270400-1378059195_thumb.jpg

post-72256-0-35716500-1378059209_thumb.jpg

post-72256-0-89177500-1378059226_thumb.jpg

post-72256-0-81484600-1378059243_thumb.jpg

post-72256-0-18425700-1378059261_thumb.jpg

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

cik tāds aparāts maksā (nu apmēram?) Varētu būt arī mazāk jaudīgs, bet lai atbilst visām PVD normām? 

lēnām plānoju ko iesākt ar savu ābeļdārza produkciju.

Link to comment
Share on other sites

Tāds, kā foto vilks uz nepilnu tūkstoti un viss protams pēc apstākļiem.Dabiski, visiem izmantotajiem materiāliem sertifikāti, ja vajag. Lai gan vairāk ar papīriem un oficiālo pusi neķēpājos, tad cena visam trīskāršojas utt. utml. Varam runāt privāti, bet aizņemtība man ļoti liela, it sevišķi nopietnajā līmenī, jo tirgus vairāk ar visādiem ''murzilkinu'' izstrādājumiem piepildīts.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...