Jump to content

Rīgas tehniskā koledža


arhimeds
 Share

Recommended Posts

Tākā jābeidz 9 klase, jau laicīgi sāku domāt, ko darīt tālāk. Elektronika, darortehnika, informātika iet pie sirds, domāju tālāk iet mācīties nevis uz vidusskolu, bet uz profesionālo vidusskolu Elektronikas programmā. Par nelaimi, internetā neatradu nevienu vietu, kur būtu kas apspriests par šo skolu. Normāli jautājumus varētu uzdot kad vasarā - atvērto durvju dienās, bet mans prāts mani neliek mierā, un vēlētos uzdot dažus jautājumus:

  • Man viens cilvēks teica, bet īsti pārliecināts nebij... Ja es piemēram beidzu šo profesionālo vidusskolu (nomācos 4gadus kā ēlektronikas tehniķis (links)), un tālāk vēlos doties uz RTU ETF, tad es it kā varu sākt studēt universitātē no otrā kursa (jo nomācijos 3 nevis 4 gadus vidusskolā). Tā ir?
  • Skolā, it kā neatkarīgi no atzīmēm, skolniekiem ir jāizpilda iestājeksāmeni, kuri sastāv no divām daļām: 1)Latv.val, Angļu.val, Matemātikas, Fizikas (nieks priekš manis) ; 2)zināšanām par izvēlēto specialitāti (šajā gadījumā elektronika). Nu tas 2. mani uztrauc. Tur būs jābūt kādām noteiktām (papildus) znāšanām par elektroniku, vai arī vienkārši zināt par elektroniku, to kas pamatskolā mācīts ?
  • Vai ir kāds cilvēks (varbūt tev ir paziņa/rads/draugs), kas mācijies šajā skolā un vēlētos padalīties pieredzē - kāda pati skola/mācības/līmenis ; kāds latviešu īpatsvars (vai vispār ir kādi skolotāji kuri bez stopstīšanās/akcenta spēj normāli runāt Latviski)

arhimeds

Labots - arhimeds
Link to comment
Share on other sites

neesmu tur elektroniku macijies, bet ar latvieshu valodu tur nav problemu, bet kaa jau visaas vietaas riigaa ir labak ja tu proti krieviski runaat un lasiit.

iestajeksameniem vari sevishki neuztraukties, tie paredzeti tikai, lai pilnigaakos amurus atsijatu un ja tev pamatskolaa ir bijushas normalas sekmes, tad tiksi iekshaa taa vai taa :D

Link to comment
Share on other sites

Pastāstīšu stāstu kapēc uztraucos par to latviešu/krievu valodu. Sagadījās tā, ka es pagāšvasār, atvērto durvju dienās, vienam cilvēkam aizbraucu līdzi uz universitāti (ja pareizi atceros transporta un sakara universitāte). Tur paši profesori stāstīja interesantiem par skolu. Bija lielas ļaužu masas, un tapēc sadalīja cilvēkus pa divām auditorijām : latviešu plūsma (kur par skolu stāstīs latviski) un krievu plūsma (kur krieviski stāstīs). Un krievu auditoriju aizgāja nedaudz virs piecdesmit cilvēkiem, bet uz Latviešu plūsmu bija tikai kādi ~6 cilvēki. Un pats profesors, kas stāstīja latviešiem, runaja ar drausmīgu krievu akcentu un stostījās pie katra vārda. Nu man tā t''ada daļēja trauma palikusi, un tapēc esmu piesardzīgs :)

Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

Esi pārliecināts, ka RTU tev kāds atļaus izlaist 1. kursu? Tur jau parasti visus fuksē ar augstāko mateni, fizikas laboratoriju un mehāniku. Diez vai arodskolā tādas lietas iemāca...

 

Otrkārt sākumā pamatīgi noskaidro vai kādu tavs beigšanas diploms interesēs. Nu faktiski jāuzzvana uz RTU un jāapvaicājas kas un kā. Ķipa man būs tāds un tāds diploms, vai es pēc tam varu stāties uz attiecīgo mācību kursu RTU. Parasti jau uz šitām profesionālajām skatās ar šķību aci, gluži kā uz vakarenēm.

 

Treškārt, kas ir tas, kas liek domāt, ka tas ko tu šobrīd domā ar vārdiem

Elektronika, darortehnika, informātika

būs tas ko vēlies un spēj mācīties? Un turpmāko dzīvi vēlies darīt, lai pabarotu sevi, kaķi, varbūt pat ģimeni. Parasti jebkurš pamatskolnieks pēc sekmīgas XP instalēšanas sajūtas kā guru. Kur nu vēl, ja spējis ieskrūvēt korpusā jauno CD-ROM un palaist to dziesmā. Varu tev par visiem 100 apgalvot, ka apgūstamā viela (it īpaši RTU) būs pasmaga, nāksies diezgan pašam apgūt, turklāt darīt to pietiekami ātros tempos.

 

Es tevi negribu sabaidīt, bet RTU nav vieta luņiem. Ar tiem ļoti ātri izrēķinās pirmajā un otrajā semestrī.

Link to comment
Share on other sites

Realitāte tāda, ka lai kļūtu par labu speciālistu elektronikā, tev viss jāpgūst pašam. Ne koledzā, ne RTU to neizdarīs. Tur tu dabūsi diplomu par izglītību. Ja interesē elektronika, tad droši stājies koledžā. Nekā jau labāka nav. Ja interse par elekroniku zudīs, varēsi pēc tam mācīties citur.

Labots - Aigars
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Par iestaj eksameniem tur neko nezinu, bet koledža visnotal laba (nu vismaz man patik) iemaca to ko vajaga a nevis k-ko paraleli vel megina ieboret. Mmm no visiem auzdzekniem apmeram tikai 20% Krievvalodigo, bet visi macās Latviešu valoda, pagaidam nesmu tur manijis tadu skolotaju kur nemacētu normali runāt Latviski, k-gan sodien tik padzirdeju ka itka viens tads tur esot. Pasniedzeji visā kopsuma normali saprotoši ar kuriem vienmer visu var sarunat, skaidro ari itka normali vielu.

Link to comment
Share on other sites

Neatkarīgi, no tā ko cilvēks ir beidzis, ja viņš ir nopietni pats kaut ko darījis, tad ar problēmu ar darbu nebūs. Tie, ka ir ieguvuši savā specialtātē tikai izglītību vēl nav speciālisti. Pašlaik nedomā par RTU. Pabeidz vienu, tad domā par citu.

Link to comment
Share on other sites

Žaks Kustō, es nezinu kas es vēlos būt, bet zinu ka vēlos mācības/turpmāko dzīvi saistīt ar to kas mani interesē. Par informātiku, no programmēšanas pilnīgi neko nesaprotu, bet vēlētos to apgūt, kaut vai tik daudz lai varētu mikrenes programmēt (cik saprotu programmēšana ir iekļauta jebkurā vidusskolas izglītības sistēmā). Par datortehniku, laikam bij gadi 10/11 gadi pirmoreiz sadalīju partīcijās HDD, klonēju to uz cita HDD, pārinstalēju OS. 12 gadu vecumā jau testēju kuras termopastas labāk pārvada siltumu, un datoram vāku skrūvēju nost 5x nedēļā, bet tas viss tādā hobija līmenī. Nevēlētos pēc gadiem 10 meklēt haltūras, kur kādam pārinstalēt OS, vai saslēgt datorus tīklā. Par elektroniku, nopietni šij lietai pievērsos tik 9 klases sākumā. Priekšlaicīgi izlasīju 9 klases fizikas grāmatas nodaļu par elektrību. Tad pievērsos vidusskolas mācību literatūrai par elektroniku. Tālāk pašmācības ceļā internetā angliski izstudēju par transistoru, diožu, kondenstaru (u.c. komponomenšu) slēgumiem, pielietojumu, nozīmi. Lodēju pirmās shēmas, un veidoju datorā izkārtojumus uz paštaisītām PCB platēm Sāku pievērsties U.Zītara "Elektronikas pamatiem" mācību materiālam (cik noprotu no šī laikam RTU EEF 1 kursā mācās). Šī nepilnā pusgada laikā interese par elektroniku vēl nav zudusi, bet vienīgais, kas mani ierobežo ir finanses. Es uzskatu, ka tā nebūs problēma tikt līdzi mācību apgūstāmajam materiālam. Godīgi sakot man pat nav ne jausmas par tālakām karjeras iespējām (kur strādāt), pēc skolas/universitātes beigšanas šajā jomā. Es nezinu ko es ar to diplomu darīšu, varbūt labošu tosterus?

Un tapēc jau rodas jautājums, vai mācīties vidusskolā, vai arī pārcelties uz citu pilsētu, un mācīties arodskolā, jo ja man pēc arodskolas beigšanas tāpat būtu jāiet RTU no pirmā kursa, tad sanāk ka es zaudēju 1 gadu.

Labots - arhimeds
Link to comment
Share on other sites

kā mājaslapā var redzēt, tad RTU ir programmas(profesionālās programmas), kas paredzētas kā turpinājums koledžas izglītībai

http://www.rtu.lv/content/view/1168/1141/lang,lv/

 

ā, pamanīju, ka tāda te tik viena programma norādīta - Datorsistēmas

 

Varu kļūdīties, bet esmu dzirdējis, ka tieši no RTK pārejot uz RTU tiešām ir kkādi atvieglojumi,tipa mācoties mazāk gadus nekā pārējie, kas sākuši tikai ar RTU, var dabūt profesionālo(ne akadēmisko) augstāko izglītību.

Labots - Parasts
Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

Vari man netaisnoties ko esi vai neesi darījis. Ne es mamma ne eksāmena pieņēmējs. Tik savos gandrīz jau 25 un vēl drusku esmu diezgan daudz mēslus izēdis dēļ aplamas mācību programmas izvēles, kur likās, ka tas ir tas īstais.

 

Diemžēl pieredze tāda, ka gandrīz katrs "CS kapātājs" sevi uzskata par ūberhakeri un programmatūras pārzinātāju. Nesaku, ka tu tāds esi, bet ir reāli jāpaskatās nākotnē un jāmēģina saprast ko tu ar savu diplomu varēsi darīt. Jo dažas mācību programmas ir tādas, kur beigās no tevis iznāk jēls teorētiķis un tu vari tikai skolā vai augstskolā pasniegta šauru kursu par specifisku vielu.

 

Karoč dari tā, lai pēc augstskolas pabeigšanas nav jākar zobi vadzī vai jālasa sēnes svešās zemēs. Kaut gan kad pats mācījos bija baigais spiediens iet uz RTU arhitektiem vai būvniekiem. Teica, ka šādi speciālisti būs mūžam vajadzīgi. SKUJU viņi visi tagad vajadzīgi :pooh_door:

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Skuju normālie ir pietiekami nopelnījuši + vēl aizbruac uz Krieviju, kas gan ir cits stāts no citas operas, jo tā ir Krievija

Labots - labiitis
Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

SKUJU - ne visi ir lielie šiškas, kuri tiek klāt dienvidu tiltam, gaismas pilij un akustiskai koncertzālei. Tādi normālie ir uz divu roku pirkstiem saskaitāmi, visādi Sīļi, Zāberi un Kļavas, bet tiem jau arī tagad ir aste bluķī iespiesta.

Link to comment
Share on other sites

Varu kļūdīties, bet esmu dzirdējis, ka tieši no RTK pārejot uz RTU tiešām ir kkādi atvieglojumi,tipa mācoties mazāk gadus nekā pārējie, kas sākuši tikai ar RTU, var dabūt profesionālo(ne akadēmisko) augstāko izglītību.

Nu tieši šo es arī gribu noskaidrot. Esmu to dzirdējis no cilvēkiem, bet viņi paši par to nebij īsti pārliecināti.

 

 

 

Karoč dari tā, lai pēc augstskolas pabeigšanas nav jākar zobi vadzī vai jālasa sēnes svešās zemēs. Kaut gan kad pats mācījos bija baigais spiediens iet uz RTU arhitektiem vai būvniekiem. Teica,

 

Nu tas mani arī uztrauc. Es tā padomāju, un nevaru izdomāt nevienu profesiju, kur tas diploms elektronikas nozarē būtu nepieciešams. Varbūt jūs varat dot kādu piemēru?

Nu man jau liekas ka arhitekts ir pieprasīta profesija, bet ja paskatās cik RTU tie simti gribētāju uz tām pārdesmit vietām, tad liekas ka mirstīgais tur nevar tikt. Katrā ziņā tasmani nepiesaista.

Link to comment
Share on other sites

Ja galva strādā, tad nebūs problēmu. Man bija kolēģi, kuri strādāja uz pusslodzi un mācījās koledžā. Bija sajūta, ka lielāko daļu negāja uz lekcijām. Sekmīgi pabeidza, taču vienīgā problēma, ka RTU tik vienkārši neiet cauru. Uz pilnu slodzi strādājot mācības grūti pavilkt. Ja problēmas ar finansēm, tad vairāk interesējies nevis ko māca, bet kā var apvienot mācības ar darbu. Ja aiziesi pēc vidusskolas, tāpat būs jāpiestrādā, taču pēc koledžas tev jau būs diploms specialitātē. Lielākā daļa, kas koledžā mācās, specialitāte neinteresē un no viņiem neiznāk dižie speciālisti. Labam speciālistam darbs vienmēr atradīsies.

Labots - Aigars
Link to comment
Share on other sites

Tātad dāmīte pateica, ka pilnīgi vienalga vai esi beidzis vidusskolu vai arodskolu, tas nekādas priekšrocības nedod.

Link to comment
Share on other sites

Atvieglojumi var būt dažos priekšmetos. Ja tajā priekmetā koledžas programma atbilst RTU programmai, tad var dabūt automātisku ieskaiti. Bet principā RTU bāzīs matemātiku visos priekšmetos pa visiem caurumiem iekšā. Vidusskolas matemātika liksies primitīva lieta.

Labots - Aigars
Link to comment
Share on other sites

sen jau RTK ir pabeigta :) Tad,kad vēl deva inženieri specialitātē,bez augstākās ;) Videnes programma divos gados,augstākās matemātikas pamati,fizika padziļināti...pirmie divi kursi ir ļoooti intensīva mācīšanās,pēc tam,liekas,ka iestājas pilnīga haļava :D Tad gan vēl bija piecu gadu mācīšanās :)

Link to comment
Share on other sites

Par to arī padomāju. Paskatījos RTK stundu sarakstus, kur iekļauti tādi priekšmeti kā elektrotehnikas pamati, mikroelektronika, radiomērijumi. Ja arī pēc šīs arodskolas beigšanas pārdomāšu, un negribēšu iet tālāk ETF, tad vismaz iegūtās zināšanas noderēs hobija līmenī.

  • Patīk 1
  • Slikti! 1
Link to comment
Share on other sites

Konstatators

bet RTU nav vieta luņiem. Ar tiem ļoti ātri izrēķinās pirmajā un otrajā semestrī.

 

Visam piekrītu, bet šitas gan durās acīs...

Nu nevajag, lūdzams, liet par šo. Redzēts kā tādi klauni izšļūc cauri visiem gadiem, nu točno jābrīnās. "Abonements" iekš Meža 4, kaut kur ieziepē, kaut kam uzsmaida, kaut ko nospiež u.t.t, rezultāts - papīrs ir, aiz papīra totāls žuļiks. Neviens nesaka, ka slikts vai kopumā dumjš cilvēks, bet ar papīram neatbilstošām zināšanām gan. Un ņemot vērā kāda RTU nereti ir attieksme pret studentu prasmēm, nav nekāds brīnums, ka šādi tiek cauri. Papīrs akūnais, a reāli neko lāgā neprot. Jā, var jau gadīties, ka tevi dhrāzīs līdz nemaņai ar kādu vielu, bet tikpat labi var gadīties, ka pat pats nesapratīsi kādā veidā esi dabūjis to parakstu... Kas principā tomēr ir nepieļaujami.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Fizika, vismaz teorijas ekši rtu izskatās noliekami. Ķīmijas, matenes kā kuram.

Vecs topiks, bet tā rtu fizika uz ķīmijas un mateņu fona neliekas nekas mirstams, tāpēc iepostēju.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Neviens nesaka, ka slikts vai kopumā dumjš cilvēks, bet ar papīram neatbilstošām zināšanām gan.

Jāpiekrīt, man viena kursa biedrene dabūja diplomu, neskatoties uz to, ka diplomdarbā pie secinājumiem: "un secinājumi ir...".

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...