Jump to content

Nokia 5730 XM


kappa
 Share

Recommended Posts

Nokia 5730 XM

 

Mājas lapa: Nokia.com

 

Attēls:

b180861.jpg

 

Tehnisko aprakstu skatāmies te: GSM Arena

 

Turpinājumā mani iespaidi par šo tālruni:

 

Nokia 5730 XM- ar ko šis tālrunis ir interesants? Tas, iespējams, ir lētākais risinājums ar pilno tastatūru, kas izbīdāma uz sānu. Principā, telefons ir tas pats E75, ar atsevišķām atšķirībām programmnodrošinājumā, kas nāk līdzi jaunam tālrunim- tā, piemēram, E75 ir aprīkots ar pilno Office programmatūru, ne tikai tā lasītāju. Vēl ir tur daži sīkumi, kā divi interfeisa ekrāni un speciālie E sērijas saīsnes taustiņi. 5730 toties lepojas ar labākām austiņām komplektā, 8GB atmiņas karti un “īso” USB savienotāj kabeli un ērtiem mūzikas taustiņiem korpusa malā blakus displejam :D

 

Tālruņa kopruss pilnībā veidots no melnas plastmasas. Dekoratīvos nolūkos augšējai daļai, apkārt pa perimetru, ir plāna metāla plāksnīte, vairāk kā dizaina elements, iespējams, mazāk skrāpēsies stūri. Vēl šur tur pavīd sarkanas krāsas elementi, ir arī pelēkā versija, bet sarkanā ir izteiksmīgāka. Sākumā varētu šķist, ka šis ir neveikls, klucīgs viengabala tālrunis, jo nekas neliecina, ka tam ir izbīdama pilnā tastatūra, bīdāmais mehanisms ir izgatavots kvalitatīvi un nekas tur neļogās, arī spraugu neredz. Kad tīšām sāk bakstīt un bīdīt, tad, protams, spēka ietekmē korpusa daļas var palauzīt pretējos virzienos, tādējādi radot nobīdes starp daļām. Pareizi bīdot, tastatūra izlec ar patīkamu kliķšķi, nofiksējas un ir stingra savā vietā, pati ciet nekrīt un aizvērt arī nesagādā problēmas. Virinot tastatūru, displejs automātiski pagriežas vajadzīgajā leņķī. Var uzlikt arī automātisko pagriešanu, kad tālruni sagāžot uz sāniem tas maina pozīciju. Baterijas vāciņš ir fiksēts uz 8 lielākiem un mazākiem klipsīšiem, turas stingri un rādās, vienīgi tās austiņas varētu būt viegli atlauzt, neuzmanīgi apejoties ar ierīci. Skaļrunis tālrunim ir iebūvēts zem vāciņa, tādējādi pasargāts no putekļiem. Skan labi, arī ieliekot kabatā tam tik ļoti neaizspiežas mute. Vēl korpusa sānos ir smuki noslēptas MicroUSB un atmiņas kartes pieslēgvietas, kā arī otrā pusē ir skaļum regulēšanas taustiņi un kameras aktivizācijas un bildēšanas taustiņš. Ar to nedaudz ir jāpiešaujas rīkoties- jo stingri spiežot, reizēm pabīdās slide mehanisms un bilde aizmiglojas, ar laiku pie šīs lietas pierod. Korpusa augšā ir 3.5mm audio izeja, bet lejas daļā ir lādētāja ieeja- mazais Nokia puļķītis un aukliņas cilpa.

1/3 šī aparāta ekstru ir tā pilnā tastatūra, par to tad arī šeit nedaudz uzrakstīšu.

Lietot parastās pogas ir ļoti ērti- tās ir mīkstas un precīzas. Arī centrālā poga darbojas nevainojami un atšķīrībā no E-sērijas, nav sudrabotā krāsā, kura tūlīt noberžas. Pārslēdzot uz pilno tastatūru, jāsecina, ka tā ir ērta, bet ne priekš latviešiem. Proti- garumzīmju taustiņš ir tikai kreisajam īkšķim, bet, lai dabūtu č, ž, ā, š vai ē, nākas pavingrot ar pirkstiem. Tā ir lieta, kas kaitina un lietot latviešu simbolus ātri vien pāriet vēlme. Citādi tastatūra ir ērta un, rakstot tikai angļu burtiem, teksta ievade sanāk nesalīdzināmi ātrāka. Draugi, kuriem es rakstu, man reizēm prasa, vai es tās sms jau sagatavoju iepriekš?! :) Tastatūra viennozīmīgi domāta abām rokām, ar vienu labāk uzreiz rakstīt ar standarta taustiņiem. Bet te gan viens darvas piliens ir- jaunā T9 vārdnīca ir tāda nedaudz jocīga, tā mainot vārdu izmet sarakstu un tad pa to staigā, no vienas puses- ērti, bet adaptēties pēc gadiem pierastās sistēmas ir ļoti grūti, bez tam, lai dabūtu komatu, agrāk bija skaidri zināms, ka tas bija otrais simbols, bet tagad- izlec tā rinda ar piedāvājumu, man tas nešķita ērti un ātri nosita apetīti izmantot T9 vārdnīcu. Turpinot par pilno tastatūru- to var izmantot teju visās lietojamprogrammās, kas to atbalsta, par nožēlu jāatzīst, ka OperaMini īsti negrbi ar to draudzēties- teiksim backspace taustiņš nestrādā ievadot web adresi, ļoti neparocīgi, jāver ciet, lai izmantotu C, jo atvērtā veidā standarta taustiņi nestrādā. Uz Opera Mobile viss ir kārtībā, tikai tas uz web lapu ielādi patērē 10x vairāk datu pārraides. Jā, no vienas pues, ļoti ērti- ar Bite 3G tīklu skatīties YouTube video klipus var praktiski bez aiztures, skaņa un bilde nāk ātri, pidevām, uz lielā ekrāna, bet te nu jāsecina, ka datu pārraides 40 bezmaksas MB ātri iztek. Turpinot taustiņu tēmu- šim tālrunim virs ekrāna ir divi N-Gage speciālie taustiņi, kuri “iedegas” tikai atverot N-Gage spēli, ekrāns sagāžas horizontāli un spēle var sākties. N-Gage fani noteikti novērtēs, spēlītes atgādina 15gadīga datora veiktspēju- atceros, bija reiz tāds Fatal Racing, kuru caurām dienām dzenāju, nu tad tagad Asphalt 4. Nedaudz atgriežoties pie pilnās tastatūras ērtībām, tad jāatzīmē, ka komandas Ctrl+C, Ctrl+V un līdzīgas darbojas ne tikai teksta režīmā, bet arī bilžu izīmēšanā un rediģēšanā un vēl šur tur, bet ne visur. Arī Shift komandas darbojas. Tas ir ļoti ērti un, salīdzinot kaut vai ar Nokia 5800 (kas būtībā ir tas pats tālrunis, tikai ar skārien jutīgo ekrānu un bez pogām), tad šim bilžu iezīmēšana, lai kaut vai dažas no saraksta pārsūtītu izmantojot BT, ir daudz ērtāka.

 

2/3, kāpēc šo tālruni varētu gribēt iegādāties, ir salīdzinoši labā kamera par to cenu.

Kamera ir ierastā 3.2Mpix CZ ar auto fokusu, tāda pati, kā lielā daļā šādas cenu grupas Nokia tālruņu, veiktspēja ir pietiekoši laba, cik nu no šādas kameras var prasīt. Salīdzinot ar N82 5Mpix kameru, mega lielu atšķirību nemana, varbūt vienīgi tumsā N82 būtu pārāks. Konkrēti ar šo tālruni nevarēja nobildēt vien absolūtā tumsā laukā,kad zibspuldzes, kas šeit ir vienkārša gaismas diode, stari izkliedējas tā īsti neapgaismojot vajadzīgo objektu. Telpā aina ir labāka, mākslas foto neuzņemsi, bet no tusiņa smieklīgus kadrus atvest varēs. Dienā kamera darbojas daudz pārliecinošāk, AF praktiski nekļūdīgi ķer kadru, saules gaismā bildējot, bildes sanāk aptuveni tādas, kā kādu laiku padzīvojušam entry-level digitālajam ziepim. Arī video klipu uzņemšana ir sakarīga, saprast var pat koncerta ierakstu, arī skaņa ir ok, tikai nevajag tuvināt, tad gan attēls būs nebaudāms, tikai skaņa.

 

3/3, kapēc šo tālruni varētu iegādāties, ir tā mūzikas atskaņotājs-

pielāgotās pogas tālruņa korpusā, komplektācijā esošā pults un austiņas- ir arī komplektācijas ar sliktākām austiņām, tur kāds piegādātājs, vai kāda partija, bet nu atšķiras, pirmajiem bija labākas austiņas, pēdējiem tagad skatījos, ka visiem tādi draņķīši vien ir, bet nu, austiņas var piepirkt kādas vien grib, jo kā jau augstāk minēju, tālrunī ir 3.5mm izeja. Skanējums atkarīgs no failiem, kurus baro, bet būtisku atškīrību no MP3 playera nav, vieni faili ar vienām un tām pašām austiņām skan vienādi. Pogas pie ekrāna- ērtas, kabatā ejot var viegli nospiest, arī ar cimdiem. Visa navigācija pa sarakstiem notiek bez aizķeršanās, vienīgi, dziesmu sarakstus labāk pirms tam izveidot uz datora, tas ir ērtāk un ātrāk.

 

Kas man patika šajā tālrunī-

>Salīdzinoši ērta pilnā tastatūra, tai ir savi trūkumi, bet galvenokārt tā noder un rakstīšana ar to ir nesalīdzināmi ātrāka.

>Tālruņa ātrdarbība nerada domstarpības- viss notiek veikli un bez īpašas aizķeršanās, salīdzināt pirmo paaudžu Symbian šeit būtu nevietā.

>Iebūvētā kamera ir laba savā cenu kategorijā, ar to var nobildēt gadījuma bildes un, dienas gaismā bildētās, pat izdrukāt.

>Vienkārši lietoajams mūzikas atskaņotājs, pārbaudīju, ka ap 10-12h tas var nospēlēt, tiesa, tas bija pieslēdzot tālrni pie akustiskās sistēmas, ar austiņām varbūtu būtu mazāks baterijas laiks.

>Tā, starp citu, šeit ir arī tādi labumi kā A-GPS, HSDPA, BT 2.0, video zvans, dažādas interesantas lietojamprogrammas.

>Kad tastatūra ir nobloķēta, spiežot uz centrālā taustiņa kādu no virzieniem, skaisti iededz pulksteni un tūlīt pat nodzēš, kad tausiņu atlaiž. (uz E66 bija līdzīgi, bet- kad nospiedās cits tausiņš un izleca paziņojums par taustiņu bloķēšanu, atkārtoti spiežot vairs nerādīja laiku).

 

Kas man nepatīk šajā tālrunī-

>Plastmasa, laikam jau cenas dēļ kaut kas ir jāupurē.

>Pilno tastatūru nevar pielāgot, tikai defaultie iestatījumu, varbūt ar laiku hakeri ko izdomās (šeit es domāju Sym taustiņa dublēšanu ar kādu no citiem, vai kaut vai izmainīt tā darbību, lai ievadīt garumzīmi, pietiek, ka nospiež un paliek atmiņā, bet nē- vajag turēt un tad būs). Starp citu- arī E75 ir šī pat nelaime :(

>Korpusā nav neviena īsceļa taustiņa- pierasts jau, ka E-sērijai to reizēm pat par daudz ir.

>Komplektācijā iekļautais USB vads ir smieklīgs- atraduši uz ko taupīt, ļoti neērti ar 15cm garu vadu.

 

Kopā 8/10, man šeit trūka metāla korpusa un mazliet piestrādātākas pilnās tastatūras.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...