Jump to content

Sals kniebj / Karstums cepina


Bastjens
 Share

Recommended Posts

Hidrometeroloģiskajās stacijās visās temperatūru mēra vienados apstākļos ar vienādiem termometriem. Tie atrodas speciālās kastēs ar žalūzijām, vai kā tās sauc un tas skaitās oficiālais mērijums. Skaidrs, ka temometrs pie mājas stūra vējā rādīs zemāku temperatūru, bet termometrs pie silta loga augstāku. Īstenība pilnīgi pofig vai -19, vai -23, auksti ir vienalga un autiņa starteris, no rīta, negribīgi griež motoru.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Pirms 25 minūtēm , Ronalds teica:

ļoti lēni

vinji faktiskaa laika karti atjauno reizi stundaa ar nobiidi ap 15-20 minuutes ....

Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

Netatmo ir ideāla doma, bet praksē kārtīgi klibo. Jāliek to cilindru 2m no mājas, 1m virs zemes un ēnā. Nav reāli daudzzīvokļos, arī privātmājā tad jātaisa speciāla vieta. Kādu laiku man bija, bet sapratu, ka 160 eur var daudz feināk notrallināt.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 7 minūtēm , kevins teica:

vinji faktiskaa laika karti atjauno reizi stundaa ar nobiidi ap 15-20 minuutes ....

Tieši tā un reālā temperatūras atšķirība ir dažu km attālumā. Teikā, centrā, Imantā un lidostā atšķirība var būt līdz pat 10 grādiem. Rīgas t tiek ņemta no LU ēkas, kur tipiski ir daži grādi siltāk, bet tendence ir redzama. Teikā, no manis 1/2 km attālumā ir Toma Briča meteostacija, kas izvietota uz skolas un man praktiski sakrīt rādījumi.

 

Par tām prognozēm - esmu salīdzinājis dotās un pēcāk reālos laikapstākļus (no meteo mājaslapas). Reāli ticamība ir uz max 3 dienām, kam ir arī loģisks skaidrojums. Vispār par šo tēmu var palasīties www.meteolapa.lv un pameklēt netā, kur Toms Bricis stāsta. :)  

Link to comment
Share on other sites

Vetntuskais ir prognozes modelis ar realitāti sakars nekāds, tik vien, ka smuks.

Katram gribās, ka viņa ulmaiņlaiku (psrs vai ķīniešu) termometrs būtu visprecīzākais un vēlams rādījis garāku kā oficiālajiem mērījumiem. Skaidrs, ka novērojumu stacijas nav uz katra stūra un ir iespējams temperatūra reāli atšķiras, braucot ar auto ļoti labi var novērot.

Oficiāli standartizēti mērījumi ir tikai www.meteo.lv, vēl var skatīties http://www.balticroads.net/ kam datu avots ir lvceļi, tomēr tur ir novēroti diezgan dīvaini rādījumi.

Ja kāds šodien spētu sarēķināt ilgtermiņa prognozi varētu pārcelties uz jebkuru pasaules malu un kļūt par miljonāru.

Link to comment
Share on other sites

Vai tiešām sauso termometru rādījumus ietekmē vējš?

 

Man pārsteigums, ka tai netatmo tik daudz staciju. Cena nešķiet draudzīga. Pašam jau variākus gadus vienā vietā T mērījumus ievāc ar narodmon un thingspeak sadraudzēts ESP8266. Ir ok. Aizpagājušā nakts bija aukstāka par pagājušo.

Link to comment
Share on other sites

1 stundu atpakaļ, Žaks Noriss teica:

Kādu laiku man bija, bet sapratu, ka 160 eur var daudz feināk notrallināt.

 Arī sākumā skatijos, bet ... sakrāmēju pats . Izmaksas kopā ar arā devēju kaut kur 30-35 EUR . Istabā mēra temperatūru , mitrumu, spiedienu, CO2. Arpusē temperatūru  un mitrumu .  Nu gan redzu mājās, uz kārtīga LED matrices displeja,  gan internetā kas notiek . Nu ar minimālu piepūli max labums/pašam izklaide. Starp citu to problēmu lai āra sensoram  vienmēr būtu gaisa plūsma/neskādētu mitrums, atrisināju savdabīgi: balta kanalizācijas caurule vertikāli ar jumtiņu un viss notiek . Nu kā saka ''skurstenis ar vilkmi'' . Viemēr cirkule gaiss. Protams normālāk būtu tas standarta meteodevēju http://www.cometsystem.com/products/reg-F8100

bet nevar dabūt pa lētām naudām. Āra devējs uz mājas balkona , ziemeļu pusē. Nu saule sāk skādēt (pa tiešo sildīt) tik pašā vasaras vidū, īsi pirms rieta.

Labots - oxygen
Link to comment
Share on other sites

Pirms 43 minūtēm , oxygen teica:

30-35 EUR . Istabā mēra temperatūru , mitrumu, spiedienu, CO2

Kādu CO2 devēju izmanto?

Link to comment
Share on other sites

Šito https://ru.aliexpress.com/item/MH-Z19-infrared-co2-sensor-for-co2-monitor/32535524294.html

Manām vajadzībām pietiek. Labāks esot šis https://ru.aliexpress.com/item/1pcs-Original-genuine-senseAir-infrared-CO2-carbon-dioxide-sensor-S8-0053/32802010130.html

ko izmanto visādos krutos aparātos pa 200eur, bet bija slinkums pašam burties ar ESP8266. Tā ka https://wifi-iot.com/

ir tik MH-Z19 atbalsts, tad paliku pie šā.

 Ja gribās miniatūras/vissvienā, tad ķiniesiem ir arī šitāds https://www.alibaba.com/product-detail/NEW-Temperature-and-humidity-VOC-TVOC_60610703963.html?spm=a2700.9099375.35.7.52ff3628ZbNTGJ

Faktiski tajā esot iebāzti divi - CCS811 priekš CO2 un organikas ( ne pārāk labas atsauksmes par precizitāti) un Si7021 priekš temperatūras un mitruma. Tik neraža ka aliekspresis tirgo pa baiso naudu, kaut ražotājs piedāvā par centiem. Tā varētu nopirkt un paspēlēties.

Labots - oxygen
Link to comment
Share on other sites

Mēģinu taisīt pēc šī. Man displeju nevajag, lai tik attālināti var nolasīt. Vēl gaidu sensoru BME280. Pamēģināju ieliet zosti plikā ESP8266. Wifi tīklus redz, bet neslēdzas klāt. Mēģināju ar vairākiem ESP8266 moduļiem, ruteriem un AP. Citos projektos šie paši ESP slēdzas klāt pie wifi nevainojami. Man tie lielie ESP8266 ar programatoru un 5V -> 3.3V. Kad atnāks sensors, ja tad neies, būs jāraksta autoram. Es ar to arduino kompilāciju uz jūs, līdz šim darbojos ar gataviem .bin. Oxigen projekts interesants, bet tur vēl jāiebrauc, kur vispār sākums tam visam.

Link to comment
Share on other sites

pirms 13 stundām , Didzis teica:

Skaidrs, ka temometrs pie mājas stūra vējā rādīs zemāku temperatūru

Kas tās par muļķībām?

Tas, ka Tev pašam liekas ka ir aukstāks, tas nenozīmē, ka temperatūra ir zemāka!

Labots - KinDzaDza
  • Patīk 3
Link to comment
Share on other sites

Tam  manējam variantam sāls ir tur , ka arduino vispār var neko nezināt. Tanī https://wifi-iot.com/  piereģistrējies un saliec konstruktorā ķekšus ko gribi. Dabūsi gatavu failu ar programmu kas jāiešuj ESP.  ESP ieteiktu ietot tipa šo . Viss ir , nevajag nekādu programatoru un domāt  par barošanu. Priekš tā ir USB caurums. Nu , varbūt mīnus wifi-iot projektam ka bezmaksa ir tik minimālam daudzumam sensoru. Bet tos nieka pāris EUR vienreizējo maksu konkrētajam čipam neuzskatu par dižu summu, toties tad ir pielaide visām iespējām. Nu tā konstruktora autors ir pelnijis. Ir arī nevājs forums  , tik japrot krievu valoda. Liels plus šim projektam ir ka datus var sūtīt ( uzkrāt, līknes) uz dažādiem bezmaksa saitiem ( narodmon vai TtingSpeak ). A tālāk ... kad gribi , tad skaties attālināti . Manā saprašanā šis ir ideāls projekts ja negribi  dziļi brist arduino . Starp citu sapratu ka vislabākais displejs šim ir šis . Saštepselē divus kopā un sanāk skrejošā rinda ar astoņam matricām . Nu kaut kā .

Labots - oxygen
  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Tas MH-Z19 ir pašvaks. Arī kaut kad gribēju ko līdzīgu samontēt, papētīju resursus un sapratu, ka nav jēgas uz tā neko taisīt. Šim max levelis ir 1000ppm. Autokalibrācija kaut kāda diezgan pasūdīga. Datasheet crapains.

Faktiski tas ir digitālais sensors - labs gaiss, sāk palikt slikts gaiss. Un viss. Jo 1000ppm ir robeža, pie kuras vēl varētu būt OK, bet jau sāk palikt slikts.

Labots - e = d
Link to comment
Share on other sites

1 stundu atpakaļ, oxygen teica:

ESP ieteiktu ietot tipa šo

Kā reiz man šitādi arī ir. Paldies, mēģināšu kožot izkost.

Link to comment
Share on other sites

Manā ieskatā, ja netaisi kādam ekspertīzi, tas MH-Z19 ir gana labs . Varat apskatīt ko samēra, man. Kāpec pa dienu tā nokrīt tie ppm? Pie vainas ir puķes . Baigi izteikti, kad saulaina diena , tad momentā CO2 ir zem 399, ja apmākusies , tad lēnām. Un, domāju, pateicoties zaļajiem augiem , istabā, dienā tas CO2 ir krietni mazāks kā ārpusē, atmosfērā. Ja tas aparāts autokalibrējās pienēmot ka zemākais līmens ir 399 ppm (ka ir āra gaisā) , tad... faktiski nepareizi nokalibrējas no tā ka reāli telpā ir vēl zemāks. Bet, mani pārāk neuztrauc ka +/- 100 ppm. Galvenais ka saproti kad būtu laiks izvēdināt.

 Esot, tam MH-Z19 jaunais modelis MH-Z19B . Nu kas tur labāks ( laikam varot atslēgt kalibrāciju), jaskatās kādos specializētos forumos.

 Vienu, gan, man palīdzeja saprast- kad iededzini gāzes plīti, telpa momentā CO2 ''debesīs'' .Tagad visi ir iemācīti neturēt vaļā virtuves durvis, kad kas tiek gatavots lai nepieķezās gais visā dzīvoklī. Virtuve ir nosūce un pieplūde, kad beidz darbināt plīti, pamazām tur normalizējas . A tā pa visu dzīvokli, beigās krietni jatur vaļa logs.

chart.jpeg

Labots - oxygen
Link to comment
Share on other sites

pirms 2 stundām , oxygen teica:

Tanī https://wifi-iot.com/  piereģistrējies un saliec konstruktorā ķekšus ko gribi. Dabūsi gatavu failu ar programmu kas jāiešuj ESP.

Ne sliktāks (varbūt pat labāks) ir zemāk minētais opensorciskais variants ar gatavu firmvāri un konfigošanu brovserī.
https://www.letscontrolit.com/wiki/index.php/ESPEasy
P.S. Var paspēlēties ar dev, test versijām - ir papildus sensori.
 

Link to comment
Share on other sites

Pirms 15 minūtēm , snukurins teica:

tēma varētu saukties ,,Laika vērotāji,,

Te jau vēro un atskaitās un nu jau DIY mērīšanas ierīces vēl pa vidu.

Link to comment
Share on other sites

Tam letscontrolit labāks ir ka vairāk sensoru (arī S8 krutais CO2) bet wifi-iot  tomēr bez sensoriem ir vesela kaudze labumu . Mani parsteidza ka letscontrolit nebija tas  matricas displejs uz to MAX mikreni. Tikai segmentu . Teiksim tā -vajag paprovēt abus lai saprastu kas kuram tuvāks/piemerotāks pēc vajadzībām. Bet, abi ir labi iesācējam kas grib paspēlētie ar elektroniku bez parāk dziļas līšanas programmēšanā vai arī vajag ātri vienreizējam projektam.

   Un nedaudz ne par tēmu: spēlējos ar Domotiz ( sensoru informācijas krāšanai) . Nu bija feini skatīties ka kaimiņi slēdz iekšā -ārā savas lampas ar ''krutiem '' distances vadības slēdžiem. Nu niezēja nagi pieslēgt raidītāju un paslēdzelēt viņu vieta naktī  :) . Būtu šiem pārsteigums. Nu kaut kā mani nepārliecina visādas ''gudrās mājas'', ja kāds no ārpuses , nepiederoš var pavērot un ''piepalīdzēt''. Daudziem ir pilnīga nesaprašana par šadu ierīču drošibu.

  Bet par to vai tie meraparāti atbilst topika tēmai? Domāju pat ļoti . Ieliekam šitādu aparātu mājas un dodamies ciemos. Laiku pa laikam palūram internetā(mobīlajā) vai nav kas ne tā ar temperatūru mājā un vai nav jābeidz ciemoties, citādāk sasals visi radiatori mājā. Nu tipa kas noticis ar apkuri vai kāds nelietis ar akmeni izsitis logu , bet ārā -30 ar visām no tā izrietošam sekām mājā. Bija pat variants, kad var ielikt SIM karti un izmantot arī bez mājas interneta.

Labots - oxygen
Link to comment
Share on other sites

pirms 10 stundām , oxygen teica:

Daudziem ir pilnīga nesaprašana par šadu ierīču drošibu.

Tak mūsdienās pat dažu labu auto caur internetu uzlauž un pārņem vadību, pakaļu no dīvāna nepaceļot. Kāda tur vēl drošība "viedajām mājām"…

Link to comment
Share on other sites

pirms 11 stundām , snukurins teica:

Jā,tēma varētu saukties ,,Laika vērotāji,,

HVZ vai esošā db un kvota spēs izturēt to ūdens liešanu. :D

Link to comment
Share on other sites

pirms 6 stundām , snukurins teica:

āpēc tad vispār iet ciemos,lai spaidītu trubu?Sviests.

Redzi, tai sistēmai ir funkcija, kad kāds sensors sasniedz kādu kritisko līmeni, atsūtīs ziņu mobīlajā aplikācijā un mobīlais sāks ''vaimanāt''.Nevajag nemaz nepārtraukti lūrēt. Un, ciemos, dažreiz cilvēki brauc ne tik uz stundu, bet arī vairākām dienām.

Link to comment
Share on other sites

Likumu pieņemt vajag, bet tā nosacījumus regulāri pamainīt, atbilstoši plānotajiem laika apstākļiem, lai (snukurins) netiktu pie otras apmaksātās sievietes :jester:

Link to comment
Share on other sites

Njā demogoģija sit augstu vilni-viss ir slikti...  Lai jau paliek tiem kas mīl pieliet acis , tiem jau nevajag. Kam vajag tas sapratīs un lietos . Kā saka : ''Nevajag visus mērīt pēc savas olekts''

Labots - oxygen
  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

?Es jau janv.vai febr. Līcī nodžumīju pirms saliem...un1.maijā ezerā..tad gan ūdens bija ap 12-14.

Link to comment
Share on other sites

Man 11 gadīgā meita sestdien jūrā izdomāja, ka jāatklāj. 9-10 grādi. Nav it kā roņu treniņu, bet vasarā ar iet, kad tik 13-14 grādi. Bez sekām. :)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Pirms 11 minūtēm , 138 teica:

Kāpēc saulgriežos nakuj līst? Neatceros, ka tā jel kad būtu bijis.

Ko...tu...stāsti. :D

Lietiņs lija Jāņu nakti zeltītām lāsītēm
Jānīšam trīs meitiņas zeltītiem matiņiem

 

 

Labots - Artanis
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

laikamTak
Pirms 44 minūtēm , 138 teica:

Kāpēc saulgriežos nakuj līst?

Droši vien lietus laikā ar stāvošu kuju bez biksēm ārā stāvi. ;) 

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Par cik es atdzīstu tikai saulgriežus, tad tiešām tas ir man liels brīnums. Parasti saulgriežos nelīst un kaifs klusumā pasēdēt pie ugunskura. Regulāri līst tieši līgo vakarā un pa Jāņiem, bet tos skaļos alusdzērāju svētkus es īpaši neatzīmēju. Dienžēl, šovakar ugunskuru uzkurt nesanāk. Nekas, ir arī vēl rītvakars.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
Antons Burvīgais

Varbūt kādam ir kāds praktisks ieteikumi, ko darīt, lai darbā no kondicioniera vēsā un sausā gaisa nesāpētu kakls?

Šoreiz kondicionieru izslēgšana vai uzturēšanās ārpus telpas nederēs.

Link to comment
Share on other sites

Nevajag pārāk daudz griezt virsū kondicionieru, ja ej uz pusdienām izslēdz , atpakaļ nākot uz biroju uzreiz neslēdz iekšā kondicionieru.

Link to comment
Share on other sites

tak vk nevajag pārspīlēt ar kondicioniera uzstādījumiem... un temp nelikt pārāk zemu + jāskatās kādi režīmi ir pieejami, lai nebūtu sauss gaiss

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...