Gestapo Posted December 3, 2009 Share Posted December 3, 2009 Sveiki, tautieši. Uznāca pagurums no politisko tēmu apspriešanas un piemetās dikti lielas slāpes. Alu dabūt nav problēmas, bet zaceni allažiņ gribās kaut kādu savādāku, jo laiki, kad ar klasesbiedriem tumšā "poģikā" izdzerti Trīs jāņi tika uzskatīti par foršu alus dzeršanu, ir garām. Alus dzeršanas kultūra tomēr ir jākopj un tie eļļā vārītie kartupeļi ar dažādām garšām arī nav nekas laps. NC savulaik pabikstīja ar vienu receptīti šo jomu, bet kopumā vienalga ir to šeit ļoti maz. Labprāt gribētos palasīties, ko citi kolēgas interesantu gatavo kā zaceni. Sastāvdaļas: Kalmāra liemeņi, dilles un sāls (rupjā) Vēl drusku par sastāvdaļām, es kalmāru sarūpēju maksimā pie saldētajām zivīm, bet nu viņi ir ne vienmēr. Maksā samērā lēti - kilograms liemeņu ap 2 ls +. Domāju, ka nav vērts pirkt tipa "svaigos" kalmārus, jo viņi dzīvo no mums pietiekami tālu, lai liktu domāt, ka vienalga arī svaigie ir bijuši pirms tam sasaldēti un vēl tā ņemšanās ar kāju atbrīvošanu no piesūcekņiem un ādām kā arī tie parasti maksā ap 8 ls kilogramā. Arī dilles iegādājoties derētu pievērst tām vērību - labāk izvēlēties tās ar iespējami resniem kātiem un sūds par tiem smalkajiem zariņiem - tie var būt arī pavītuši, mums šoreiz galvenais ir kāti, jo garša nāk no turienes lielākoties. Tad nu sāksim - visupirms ir jāatbrīvo kalmārs no maisa un jāliek atlaidināties, kad tas ir noticis, tad sagriežam diļļukus lielos gabalos. Liekam kalmāru katlā un aplejam ar ūdeni tā, lai apņem visu un vēl drusku, jo ūdens gatavošanas laikā drusku novārīsies nost, bet nevajag arī piegāzt visu katlu pilnu ar ūdeni, lai paša kalmāra garša nepaliek ūdeņaina, pa virsu dilles un liekam uz vislielākās uguns lai ātri sāk vārīties. Tikko ir palikta uguns zem katliņa - tā uzņemam laiku. Kad virums ir uzvārījies - tā griežam uz uguni uz mazāku tā, lai pamazītiņām burbuļo savā nodabā. Kad pagājušas minūtes 25 no uzņemtā laika momenta, tad ir īstais brīdis pievienot sāli, jo teju jau nāks gatavs. Tālāk jāskatās un jābaksta, kad kalmārs nāk jau mīksts, tad arī jāņem nost, tas varētu būt 35-40 minūtes no gatavošanas sākuma, baigi nebūtu vēlams nokavēt laiku, jo pārlieku mīksts viņš arī nav foršs. Tālāk atliek vien izņemt no katliņa, sagriezt uz pamakšķerēt dilles dekoram no katliņa. Ir pa pirmo tāda zacene - klāt vēl kāds sierelis ar zivi un var godam nobaudīt alu. p.s. Recepti iesaku tikai cilvēkiem, kam garšo kalmāri un vispār jūras veltes, jo produkts diezgan specifisks un visiem noteikti nepatiks. Labu. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
doms Posted December 3, 2009 Share Posted December 3, 2009 Respect...Par dillēm taisnība-vasaras sezonā(Latvijas) audzētām garša un aromāts nāk no lapiņām(vai kā to sauc),bet rudens un ziemas nāk no stumbriņiem,bet kā kalmārus var izvārīt līdz jēdzīgai ēšanas gatavībai-tā joprojām man ir mīkla.Jo ilgāk vārīju,jo vairāk pēc gumijas likās...Paldies,mēģināšu pēc Gestapo receptes. Link to comment Share on other sites More sharing options...
burvis Posted December 3, 2009 Share Posted December 3, 2009 (edited) Taisni gribēju teikt, zace na ļubiķeļa, man no šitiem rauj uz augšu, bet sievai uztaisīšu, tā būs stāvā sajusmā. Man pašam dikti labi pie alus iet siera standziņas, vai siera/svieta cepumi. Standziņu recepti jau biju ielicis, briivdienas tiek plānoti cepumi, tad arī to recepti ielikshu sheit. P.S. Kas uz dillem attiecas tad baigi labaa štelle ir sladēt svaigas. Vasrā dārzā saaudzēju, pāris bundulīšus sasaldēju, un tagad ir kā svaigas kad lieku pie ēdiena. Piekrītu ka saldējot varbūt zūd vitamīni, bet ir krietni lētāk nekā ziemā veikalā pirkt. Edited December 3, 2009 by burvis Link to comment Share on other sites More sharing options...
Igelkott Posted December 3, 2009 Share Posted December 3, 2009 ot pie alēna kūpinātus karaliskā kalmāra taustekļus, ot tā ir ņamma! Link to comment Share on other sites More sharing options...
osscar Posted December 3, 2009 Share Posted December 3, 2009 Man gan pašam kalmāri so so, bet vobla gan ir ģēla. Palikšu vecāks pievērsīšos balto zivju copei - tad gan voblas kaltēšu. Man paziņas copmaņi kaltē - nu super manta ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
cash^ Posted December 3, 2009 Share Posted December 3, 2009 Man kaltētie kalmāri labāk, vienīgi tos pašam nav tik viegli sataisīt Nezinu vai šādā variantā pagatavotus, būtu spējīgs dabūt lejā. Anyway, man ļoti interesētu ķiploku grauzdiņu recepte. Cik pats esmu taisījis, nekas pārāk baudāms tur nav sanācis Link to comment Share on other sites More sharing options...
maritis Posted December 4, 2009 Share Posted December 4, 2009 Bērnību atcerējos,pirms gadiem 25-iem dzēru alu ar tēvabrāli,parasti,pirms bezfilmas gājām uz pagrabu pēc kalmāru konserviem(talonu laiki bija,pilns pagrabs ar konserviem...),uzēdām un gulēt... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alkoholokausts Posted December 4, 2009 Share Posted December 4, 2009 Parasti jau tāpat alus dzeršana beidzas ar čipsiem vai siera gabalu, jo tā tomēr ir baigā gatavošanās - vakarā izdzert pāris alus ar relatīvi ilgi pagatavojamām uzkodām. Protams, ja tā nav kaut kāda, pirms tam rūpīgi plānota pasēdēšana īpašā kompānijā ... Lai nu kā, vieglāk/ātrāk un droši vien arī lētāk ir vienkārši nopirkt kaut kādu random zaceni, random veikalā, bet nu + par pavārtriku, kas beidzot ir lietderīgs un kuru varbūt pat kāds kādreiz mēģinās atkārtot, lol Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gestapo Posted December 4, 2009 Author Share Posted December 4, 2009 zivs, labāk visupirms paprovē random bodē nopirkt konservu "Kalmārs savā sulā" un pagaršot, tas ir samērā tuvs šim un ja nepatiks, tad zaudējumi nebūs pārlieku lieli (bundža ~70 santīmi), vienkārši atceros kā Tu savulaik pie manis no Latvijas siera rīstījies Link to comment Share on other sites More sharing options...
anakreonts Posted April 29, 2011 Share Posted April 29, 2011 Atļaušos pacelt: uz kalmāru iepakojuma (pirku Rimi) ir kkāda recepte, bet tur norādīts, ka atlaidināti kalmāri jāvāra ne vairāk kā 3 minūtes, savādāk paliks cietāks un negaršīgs. Nerastos jautājumi, ja nebūtu tik liela starpība starp 3 un 45 minūtēm. Neesi ņēmis kādreiz ārā ātrāk? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gestapo Posted April 29, 2011 Author Share Posted April 29, 2011 Ar kalmāriem ir triks (brīnos, ka nepieminēju receptē), ka varot tiešām arī novārīt 3-4 minūtēs gatavus, bet kā parasti ir viens BET, man nekad nav sanācis noķert to pirmo klikšķi, jo cik saprotu, viņš ir ļoti īsu mirkli un pēc tam kalmārs atgriežas atkal sākumstadijā un nākas vien vārīt pilno laiku. Baigi bieži netaisu kalmāru, bet nu pagaidām nav sanācis, veiksmi klikšķa ķeršanā. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kitai Posted April 29, 2011 Share Posted April 29, 2011 Plusiņš par recpeti. Pie alus dievinu voblu - pats kaltēju būs arī kaut kad jāiemt process, lai gan tas jau ir gaužam vienkāršs. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Domugrauds Posted April 29, 2011 Share Posted April 29, 2011 Vobla ir svēta lieta, pats iepriekšējā vasarā ap 50 asariem biju sakaltējis,bet ar pāris pasēdēšanā visi tika apēsti,šogad būs vairāk jāuzkaltē Link to comment Share on other sites More sharing options...
anakreonts Posted April 29, 2011 Share Posted April 29, 2011 Vienu strēmeli vārīju 3 minūtes, pārējās ~40. Ilgāk vārītās sanāca tumšākas (laikam, ka no dillēm), un sāļākas, jo vēlāk metu vēl klāt sāli. Cietuma/mīkstuma ziņā vienādi. Par garšu: ēdamas ir, tik vēl īsti nevaru saprast, vai ir domāts priekš manis. Bet tas būs jūtams vēlāk, tāpat kā ar olīvām un garnelēm. Pirms pāris gadiem nevarēju ieēst ne vienu, ne otru, bet tagad diezgan bieži lieku visur klāt, vai ēdu tāpat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fruzz Posted August 27, 2013 Share Posted August 27, 2013 (edited) Ja kādreiz kalmārs negaršoja, tad tagad pilnām mutēm ēdu. Paldies par recepti. Edited August 27, 2013 by Fruzz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest wersa Posted August 27, 2013 Share Posted August 27, 2013 Ja tēma pacelta. Kādreiz liku citrona marinādē to kalmāru. Kotletes sanāca briesmīgas, vārīšana vienreiz labi jo labi izdevās. Vēlāk uztaisīju gabaliņos, bet maita sīksts, tāds glumš sanāca. Zivtiņu vieglāk pagatavot. Link to comment Share on other sites More sharing options...
androidz Posted August 27, 2013 Share Posted August 27, 2013 Manas piecas kapeikas - lēti un labi - maksimās ir vitināts lasis ~ 8ls kilogramā. Cena ir smieklīga, jo vītināts viņš ne sūda ne sver. Bet cena droši vien tāda, jo gatavo no atgriezumiem - laša vēderiem, ragiem, nagiem un pārējām štruntiem, kas nekur citur neder. Bet any way super zacene pie alus un ne tikai. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest wersa Posted August 27, 2013 Share Posted August 27, 2013 Bute, sapals, karpa forši, karpa ar mērcīti. Vobla, jēra gaļas ēdieni, kazas gaļa. To kalmāru nekā neiemanījos pagatavot, visādi provēju, tikai vienreiz sanāca labs. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fruzz Posted August 27, 2013 Share Posted August 27, 2013 (edited) Kazas gaļa gan nav ēsta. Kalmārus gatavojot tik vienreiz gumija sanāca. Edited August 27, 2013 by Fruzz Link to comment Share on other sites More sharing options...
viesturs0711 Posted August 27, 2013 Share Posted August 27, 2013 +1 par recepti. Arī man dikti garšo Kalmāri visādos veidos pagatavoti. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nigerskijs gangsterskijs Posted August 28, 2013 Share Posted August 28, 2013 Ar kalmāriem ir triks (brīnos, ka nepieminēju receptē), ka varot tiešām arī novārīt 3-4 minūtēs gatavus, bet kā parasti ir viens BET, man nekad nav sanācis noķert to pirmo klikšķi, jo cik saprotu, viņš ir ļoti īsu mirkli un pēc tam kalmārs atgriežas atkal sākumstadijā un nākas vien vārīt pilno laiku. Baigi bieži netaisu kalmāru, bet nu pagaidām nav sanācis, veiksmi klikšķa ķeršanā Sākumā lasiju un nevarēju saprast kāpēc tu tik ilgi viņus vāri, ar tiem kalmāriem tiešām ir tā, ka ja tos var izvārīt pāris minūtēs, ja ilgāk paliek gumja, bet ar saldētiem pat nēsmu mēģinājis, jo kalmāri arī kaut kā negaršo/ Vispār tas proces pēc "parastās cūkgaļas", kur ilgāk gandrīz vienmēr ir labāk šķiet drusku pretdabisks. Link to comment Share on other sites More sharing options...
specuks Posted August 29, 2013 Share Posted August 29, 2013 Piekrītu androidz maksimā pirktie vītinātie laša vēderiņi ir labi kopā ar gaišo brenguļu alu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rename Posted June 27, 2014 Share Posted June 27, 2014 Pamēģināju nesen tavu recepti ļoti patika. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ggg97 Posted June 27, 2014 Share Posted June 27, 2014 Krājam postiņus? Tiešām recepti pamēģināji? Link to comment Share on other sites More sharing options...
JuutpaudisMaigcilveeks Posted June 27, 2014 Share Posted June 27, 2014 Nē, viņa mānās! (arī krāju postiņus). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gestapo Posted July 11, 2014 Author Share Posted July 11, 2014 Mīkstie. Btv 5 gadi pagājušo no receptes, ple laiks skrien un aulekšo. O_O Nesen (katru dienu) skatījos austrāļu gatavošanas šovu MKR , vārdam nav vietas, jau kurā sezonā ir ļoti laba un pat baudāma, īpaši, ja atceras mūsu "hītus" Gatavo ar sevi, Gatavo ar zvaigzni, Gatavo ar Puzikovu, Gandrīz ideāls pilnmēness utt. Bet, atraujoties no lirikas, viens tupais autrālis gatavoja kalmārus uz pannas, nodomāju wtf, nevar tik ātri, apdegs un neizsils, briedu un ar nopirku kādu nieku liemeņus. Pannu uz plīts, eļļu (bija olīvu EV), un kalmārus virsū (karstums indukcijai 7 no 9), biki pacepināju, tad pa virsu kajēnas piparus un jūras sāli, vēl drusku pacepināt un gatavs, cepināju apmēram piecas minūtes, Čalis @mkr teica, ka gatavs esot tad, kad kalmāri vairs nav caurspīdīgi, ok - es to brīdi neredzēju, jo bija viss apbirdināts ar pipariem, bet nu tā, ar lāpstiņu uzspiežot jau teju sadalījās, tad ņēmu nost. Garša ļoti labi, dabīgi, ka viņš nedalās šķiedrās kā pusotru stundu sutināts, bet saēst varēja ne sliktāk kā pusžāvēto desu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
esters Posted July 11, 2014 Share Posted July 11, 2014 Kur silvestra sāls ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
JuutpaudisMaigcilveeks Posted July 11, 2014 Share Posted July 11, 2014 Baigi neestētiska bilde sanākusi, kā no laukiem. Aaa.. ogre.. viss ok! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gestapo Posted July 12, 2014 Author Share Posted July 12, 2014 Tā varētu būt, bet iemet salīdzināšanai linku uz savām fotoreceptēm, vai atkal vecais triks, ka ar vārdiem Rīgā, bet ar darbiem Madlienā? Kur silvestra sāls ?? mhm, un vispār, kur ir mērce? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts