Jump to content

Naži un to asināmie


Gestapo
 Share

Recommended Posts

Īstenībā lieta nebūt nav vienkārša - pats medīju jau vairāk kā 20 gadus bet nazi normāli uzasināt tā arī neesmu iemācījies. Kaut kā jau sanāk, bet ne tā kā gribētos. Ir veči, kas paņem galodu, pāris vilcieni un nazis ass. Daru it kā tāpat bet figu, nekā :( Ir man arī lansky sharpener, ar visiem tiem leņķiem arī nesanāk ātri uzasināt līdz iztur testu. Mans tests nav iepriekš minētā spalvu dzīšana, bet vienkāršāks - ja pa īkšķa nagu neslīd, tad ir ass.

Link to comment
Share on other sites

Asinu uz smalkas galodas un nekādu problēmu.  Zem tekoša krāna ūdens, lai nav "pa sauso" . Virtuvei pietiek. Pārbaude vienkārša - j apaskatās uz nazi no asmens šķautnes puses, Tad asmeņa malu nedrīkst redzēt, nekadus atspīdumus, tad ir ass, ja redz atspīdumu no pašas kantītes, tātad tur nav uzasināts.



Tas kā onka asināja tajā video ... nu nezinu gan , figņa pilnīgā. Manuprāt yoptubes idiots māca citus idiotus, kā te viens biedrs trāpīgi izteicās :)

Labots - mafijs
Link to comment
Share on other sites

viesturs0711

Kad asinu tad tomātu it labi griež. Asinu ar parasto padomju laika galodu.

 

 

 

Bet mājas apstākļiem vissakarīgākais ir tomāta tests, manuprāt. :) Ja tomātu griež normāli, tad OK, ja negriež, tad neOK :D
Link to comment
Share on other sites

Jau n-tos gadus asinu dažādus griezējinstrumentus.Nav nekāda raķešuzinātne.

Tai pašā youtubē krievu puikas visu labi paskaidro.Mājas vajadzībām nekādi lanskeri nav vajadzīgi.

 

 

Link to comment
Share on other sites

zhagis: ir cilvēki kam asināšana no rokas padodas viegli un bez problēmām , un ir tādi kam tas sagādā grūtības. Tiem tad arī lansky/gatco ir domāti.

Link to comment
Share on other sites

Guest wersa

Galoda, dažreiz uz ripas, tad normāli. Uz ripas viegli pārkarsēt, jāņem ar pārtraukumiem. Visi rīki ļoti senatnīgi.

Gaļai, dārzeņiem parasta tērauda, sēnēm, sieriem nerūsējošā. Galda piederumos, protams nerūsējošais tērauds.

Labots - wersa
Link to comment
Share on other sites

jarajara

ne tik sen tiku pie  virtuves naža. kaut kur bija viena kantora ( gribēsiet atradīsiet, kantori) reklāma - japāņu naži. kļuvu par upuri, reklāmas. ieminējos , ka kaut ko tamlīdzīgu gribētu, un saņēmu dāvanā - Tajiro Santoku.

 atklāti sakot , ar tāu nebiju griezis. tomātu šķērē tik plāni, ka cauri var redzēt. nepārspīlējot papīra labas biezumā i tomātus , i mīkstu baltmaizi.

 ja kādam vajag, iesaku. šamējie tirgo arī galodas. padārgi. pāri par 20ls. bet cik nu viņas vajag pirkt. ir tā vērta. man pasam viena jau gadus 4. un vēl 3 + ilgākam laikam pietiks.

Link to comment
Share on other sites

wersa.

Ja maza diamertra dimanta ripiņa(100 mm),tad var uz šmirģeļa.Nekarsīs.Abrazīvs emulsijas šķidrums gan derētu.

Link to comment
Share on other sites

Minēto Spyderco trīs leņķu asinātāju pats iegādājos pagājušā gada augustā. Asinu ar to gan kabatas nažus, gan virtuves nažus. Teorētiski vēl var asināt šķēres, kaltus utt. Līdzi nāk manuālis gan papīra, gan video formātā. Tur arī viss ir rakstīts un parādīts. Asina ļoti labi un visi kuri ir pamēģinājuši manus nažus, gandrīz, vienmēr izsaka komplimentus par asumu.

 

Nav nemaz jāsūta no ēbreja, var dabūt arī te pat uz vietas. Uzskatu, ka cena tādai mantai ir atbilstoša un nekur īpaši lētā nedabūs.

 

http://arsenal-lv.com/NaA-i-un-iekAe-rtas/NaA-i-un-daudzfunkcionAe-lAe-s-iekAe-rtas/Spyderco/AsinAe-mAe-js-SPYDERCO-TRIANGLE-SHARPMAKER/prod_926.html

 

edit: pēc asināšanas ar nažiem var arī skūties.

Labots - Guncha
Link to comment
Share on other sites

Tā kā man ir tikai virtuves naži, tikai plānie asmeņi, lētie Tramontina. Kad uznāk luste, ar parastāko galodu pāreju. Kad jūtu, ka tomātā pats iekšā atkal vairs nekrīt, tad uz ātro ar otru nazi (lielu mazu, pofig) asmeni pret asmeni un gatavs. Tādējādi abi pie viena tiek uzasināti.

Link to comment
Share on other sites

ieminējos , ka kaut ko tamlīdzīgu gribētu, un saņēmu dāvanā - Tajiro Santoku.

 

 

no tā paša kantora nopirku tādas pašas sērijas - Narihira pavārnazi. Mums mājās žiletes nevajag - gana daudz sieva ir šņāpusi pirkstos bezmaz līdz kaulam. Bet šitais smalki sagriež visu tad, ja akurāti piespiež. Tā nemaz neliekas ass, bet galdautu vai maizes maisiņu mierīgi pārgriež, ja neuzmanās. Bet pirkstus, kas galvenais, neaiztiek. asināt vēl asāku nav vajadzības. Visādus dārzeņus, maizi līdzeni un viegli sagriež - pilnībā pietiek :)

 

un vēl gurķus var smalki sagriezt, neko pat neasinot. smalki, tā lai var skatīties cauri. taisīt par žiletēm, lai griež pilnīgi visas mīkstās lietas, ir bail.

Labots - usver
Link to comment
Share on other sites

Skumji kad tomēr nav neviena,kas man iemācītu pareizi asināt uz galodas,jo tomēr uzskatu,tas būtu pareizāk,nāksies pirkt tos asināmos,cerībā,kad tomēr atradīšu kādu vīrieti,kas man to iemācīs,ļoti vēlos iemācīties pareizi tomēr to darīt.

 

Tagad atliek vien izdomāt kuru nazi ņemt Global Yoshikin,Tajiro Santoku vai kaut kāds Magaroku gemosa bija???

Link to comment
Share on other sites

Triplazants

ŅemTojiro.8 gadu laikā ne reizi nav bijis jāasina.Vidējā cenu kategorijā tie ir vieni no labākajiem.

Link to comment
Share on other sites

muldoņa

sanga, nav tur nekas baisi pie skolotaaja jaamaacaas. paskaties video, panjem kaadu nevajadziigaaku nazi un mochii. isumaa: ja stipri nochakareets, tad saakumaa uz rupjaakas galodas, peec tam smalkaakas. lenjkjis apmeeram 1/4 no 90 graadiem esot jaatur, es parasti censhos tajaa lenjkjii, kaads tam nazim ir.

pats galvenais - pacietiibu.

kaapeec rupjaaka -> smalkaaka? Jo rupjaaka labaak njem, bet ar rupju nevar dabuut asu nazi, var dabuut tikai aatri notrulinoshos zaagji. ja nav smalkas galodas un nezini kur dabuut, var ar smilshpapiiru uz koka kluciisha izliidzeeties. nav paaraak ilgstoshs pasaakums, bet uzasinaat varees.

Ja gribi asu kaa zhileti, tad beigaas jaapulee uz aadas ar puleeshanas pastu., bet domaaju, ka parasti tik traki asu nevajag, lai arii man patiik :D.

 

daargu nazi gan neasini, kameer nav paarlieciibas par rezultaatu ;)

Link to comment
Share on other sites

es parasti censhos tajaa lenjkjii, kaads tam nazim ir

Vo, kā šito var noteikt un pie tā pieturēties?
Link to comment
Share on other sites

jarajara

normāli ražotāji parasti norāda , kādā leņķi nazis ir asināts. man gan Helle, gan Gerber , gan Tojiro nažiem tas ir norādīts. parasti katram nopietnam ražotājam ir arī lapa , kur var atrast informāciju , par asināšanu. nekādu problēmu atrast arī citu vērtīgu info par asināšanu.
ir gan entuziastu lapas , gan ražotāju, gan speciālu žurnālu, piem,. http://www.blademag.com/ , gan forumi. interesanti , lasam , meklējam. patiesība var prāta sajukt cik smuki ir naži.
sanga , ko tu vēl gribi ?
http://tojiro.net/en/training/sharpen_whetstone.html
skatamie un atkārtojam. bet nu katram ražotājam savi ieteikumi. un visi pareizi.

 p.s. man ir gerber saliekamais . teksts  no lapas - Use the Gerber Diamond Sharpener and lay the shaft of the sharpener in the serrations at a 15-degree angle

 nopietni ražotāji tik tiešām pasaka priekšā

 15 gradi ir  arī populārākais

Labots - jarajara
Link to comment
Share on other sites

Aleksejs

@sanga, žēl, bet klātienē personīgi nevarēšu palīdzēt.

 

Par leņķiem - ja vien nav nopirkts kāds japāņu nazis, kuru japāņu meistars ar rociņām ir noasinājis, visticamāk ka leņķis būs ļoti konservatīvi liels.

Tas tādēļ, ka lielākā daļa no patētrētājiem uzskata, ka nazis ir arī cirvis, lauznis un skrūvjgrieznis.

Leņķi izvēlas no pielietojuma un no metāla cietības nodilumizturības. Manuprāt, ļoti labi aprakstīts te:

http://www.zknives.com/knives/sharpening/index.shtml

 


There are a few more reasons, as to why you should sharpen your knives, especially factory knives:

  • Factory knives in 99% cases are not sharpened well, sometimes simply dull;
  • Even when they are shaving sharp, they are still far from their full potential, because the sharpening job is geared towards the average user, who(the statistical average user) is treating knives real bad. E.g. one of my all time favorite folders, BM 710, as usual comes with the edge that measures 45°-50° included, sometimes even thicker. It still can shave, but what's the point... Now bring the edge down to 30°-35°, or even lower, and you will see the cutting performance increase 5-7 times, sounds good? Kitchen knives are the worst case, majority of them requiring thin edges by definition, and still having 50° edges on them.
  • The edge angle and type, most likely will not be optimal for the knife and/or your use
Link to comment
Share on other sites

Guest wersa

zhagis

Man lielāks aparāts, pamatā domāts metālapstrādes un akmens apstrādes instr asināšanai. Ripas lielākas.

Dimanta ar ir, emulsijas visādas ir. 

Galodas- rupjāk, vidēja un smalka, tad divas ļoti smalkas. Attiecīgi secībā asini, leņķis gaļas, dārzeņu nažiem uz acīti. Tomātu easy sīkās šķēlēs, gurķīši, gaļa arī easy.

Link to comment
Share on other sites

jarajara

interesanta grāmāta ir  - D.Morrell  The Naked Edge. ir arī  latviski tagad. man jau autors kopš rembo laikiem patīk. grāmata , starp citu , interesantāka kā filma.

 nu un tur iet runa par nažu testu. aizmirstam tomātus . brīvi karājoša collu resna virve . griezt , nevis cirst, ir asuma rādītajs. ar japāņu nemēģināju, bet savus ikdienā lietojamos līdz 10-12 mm asinu. līdz collai , kā līdz ķīnai rāpus.

 

 

p.s. smukumam http://www.bladeforums.com/forums/showthread.php/737477-I-think-I-just-found-the-most-exspensive-knife-in-the-world

 

 

Buster Warenski 'King Tut Dagger" replika ir tāds kā etalons . smuks maita. :). un dārgs. laikam tika piedāvāts ap pus miljonu. 

 grāmatā bija foršs moments -

Q. kurš nazis ir visdārgākais.

A. Buster Warenski 'King Tut Dagger"

 - nepareizi , visdārgākais ir tas , ka atņem tev dzīvību.

Labots - jarajara
Link to comment
Share on other sites

Guest wersa

Jāatceras, jo tievāka smaile, jo zemāka mehāniskā izturība. Daudzus nažus tuvu pamatam neasina tik asus. Speciāli, lai var uzsist, pielikt vairāk spēka.

 

Izpletņlēcēju nazim  kāds asmens? Tas tieši noslogotu virvju griešanai ātrā tempā.

Link to comment
Share on other sites

Es gribu lai kāds mani redz,kā es to daru,un varētu pakoreģēt kā ir pareizāk!(jo ja iesākšu nepareizi to darīt,nu nezinu,tad arī tā turpināšu,un nazis būs neass,un nevarēšu atrast vainu,kur es kļūdos)

 

PALDIES Visiem par atsauksmēm!!!

Link to comment
Share on other sites

jarajara

tak asini tikai. par meistaru nepiedzimst. es vienmēr esmu  uzskatījis , ka galvenais ir mēģināt, tad jau sanāk. tagad jau grūti , ko izdarīt nepareizi, pamācību vairrāk kā vajag. a es sīks pirstus griezu, izkapti trīt mācoties. vēl tagad uz rādītājpirksta atmiņa.

Link to comment
Share on other sites

Paldies,es kaut kā arī ,dažus rītus agrā bērnībā paņēmu pa kluso izkapti vecmammai,un kā mācēdams,ar galodu asināju(domāju tā nebija asināšana,bet kaut ko jau varēja nopļaut,pat mīksto zāli,un nopļāvu pļavu 800m2,Paldies Dievam viss beidzās veiksmīgi:D

Link to comment
Share on other sites

Pēc manas saprašanas, ja iesācējs grib asināt, tad nu nav nekā labāka par  šo http://www.aliexpress.com/store/product/Professional-Kitchen-Knife-Sharpener-System-Fix-angle-4-Stones-Freeshipping-Dropshipping/325037_703354816.html

Kaut ķiniešu pakaļdarinājums tam amerikānu orģinālam, bet cena atbilst tā mehānisma sarežģitībai. Nu , ja grib, tad oŗģinālās var pirkt tās galodiņas, nevis visu mehānismu pa 200$

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Sorry, ka atdziivinu mironi, gribu "atskaitiities" par Spyderco Triangle Sharpener kjiinieshu pakaljdarinaajumu. Komplektaa divi keramikas akmenju paari, videeji rupjais un smalkais, peec izmeeriem tieshi taadi pashi kaa origjinaalie, taatad varees iegaadaaties veel super smalko akmeni, ja buus veelme. Bet vajadzibas nav, jo ar smalko jau var uzasinaat kabatas resno nazi (40') taa, ka var griezt spalvas. Galodas vairs neizmantoju, visu asinu ar sho asinaamo. Esmu asinaajis ari shkjeeres.

Taa sisteema ko iesaka augstaak man nepatiik, neerta/ilga izstaadiishana un aiznjem daudz vietu.

Link to comment
Share on other sites

· Hidden by Mezavecis, Aprīlis 18, 2014 - Herņa
Hidden by Mezavecis, Aprīlis 18, 2014 - Herņa

Pareizi dari!


Citādāk te fobija.

Link to comment
  • 4 weeks later...

Sveiki. Radusies nepieciešamība pēc sakarīga virtuves nažu komplekta - kādu jūs ieteiktu nepieciešams, lai viens ir garāks (gaļai), viens vidējs un kartupeļu/gurķu mizojamais? 

Link to comment
Share on other sites

Ko sakat par Fiskars nažiem, pašam tīri dizainiski patīk...

Link to comment
Share on other sites

Baigais Janka

 Sievai iejautājos (viņa ir šefpavāre) - sarauca degunu, nu, mājas apstākļiem vēl kaut kā +/-, kā saka - s pivom soiģot, a tā - Fiskars ir viduvējs nazis par atbilstošu cenu. Viņi tā labāk zināmi, jo bija vieni no pirmajiem, kas ienāca Latvijā "no krutajiem" tuteņiem. Fiskars bija ~OK, un Tramontina - mēsli pēdējie. Tā vēl Victorinox esot lietojami - labāki par Fiskaru. Tālāk jau tiešām - mētājam pirkstus ar japāņu n-slāņu tuteņiem :)

Labots - Baigais Janka
Link to comment
Share on other sites

Atbalsti vietējo - John Neeman http://www.neemantools.com/en/about-us/who-where-and-why

 

Bet tā, neesmu šefpavārs, der jebkura ražotāja nazis (OK, kaut kāds galīgs ķīnietis, kas ražots no utilizētām bundžām nederēs), ka tik uzasināts. Protams, dažādiem darbiem prasās dažādi izmēri, dažreiz arī spala novietojums pret asmeni svarīgs.

Labots - ju
Link to comment
Share on other sites

 

 

Tramontina - mēsli pēdējie

Jā, nazis lēts, piemērs. Mazāki vēl lētāki. Bet turi uzasinātu, griež bez piepūles visu. Nu ja kauli jācērt tad neder, tam var paņemt atsevišķu rīku. Bet ja šis kalpo 10+ gadus, kur jēga pirkt nazi pa 100€, ja virtuvē ar viņu griež tikai dārzeņus un gaļu 1 stundu dienā?, Ja darbības paskaitītu, pat tik nesanāktu.

Nu ja tu gribi ņemt virtuves nazi un iet uz mežu vai laucinieks uz sētu, tad tur arī var speciāli citu paņemt.

Profesionālai nodarbei, kur 24/7 jālieto, tad gan saprotu, ka tiek iegādāti dārgie/speciālie.

Link to comment
Share on other sites

Es pat tieši tādu tramontinu laikam ikdienā lietoju. Man nogreizt sieru vai tml. pilnīgi pietiek. Arī salātus var sagreizt.

Principā man pat vislabāk ikdienā patīk kaut kas šim līdzīgs ar zobiņiem http://www.musutrauki.lv/index.php?route=product/product&path=3_20_90&product_id=1256

 

Asināšanai vienu brīdi lietoju tādu speciālu Fiskars http://www.fiskars.lv/Virtuves-majsaimniecibas/Produkti/Nazi/FunctionalForm-Nazi/857000-Roll-Sharp

Pēdējā laikā esmu iecinījis šāda tipa http://www.musutrauki.lv/index.php?route=product/product&path=3_79&product_id=5487

 

Ir arī šādi divi mājās http://www.fiskars.lv/Virtuves-majsaimniecibas/Produkti/Nazi/Edge-Nazi/978308-Pavara-nazis-liels

abi uzdāvināti, netiek lietoti, jo ir asi kā žilete. Sieva pamēģināja, pēc minūtes bija sagreizusies. Teica, ka vairs nekad rokā neņemšot.

 

Fiskaram šīs šķēres labas http://www.fiskars.lv/content/view/full/10052

var izjaukt, lietot kā nazi, un vēl visādas fukcijas. Šo arī dāvināja, un tiek lietots.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Viņi tā labāk zināmi, jo bija vieni no pirmajiem, kas ienāca Latvijā "no krutajiem" tuteņiem. 

 

Taisnība.

Jānis Poruks (1871-1911) "Kauja pie Knipskas". Biezie skolnieki (Buņģa kompānija) kūpina papirausus, viens no viņiem izvelk kabatas nazi un saka - redz, kāds man! Pārējie prasa - "bet vai tikai ir īsts piskars?". Jautātais sadusmojas un kaut ko uzkliedz, ka viņa nazi tā apšauba.

 

:mrgreen:

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...