Jump to content

Kādas programmēšanas valodas lai apgūst?


Skull
 Share

Recommended Posts

Lieta sekojoša. Zinu VB (.Net) un C++. Augstskolā vēl tiks apgūti C# un Java. Jautājums: ko vēl derētu apgūt pašmācības ceļā, lai kļūtu rentablākam darba tirgū? Atbilde: visu - neder :)

Labots - Skull
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 80
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • Vilx-

    6

  • Mezavecis

    12

  • hmmz

    7

  • Inspektors Caps

    15

Mezavecis

Programmēšanas valodas nav jāapgūst, bet gan ir jāzina, lai var kaut ko programmēt. Liels skaits neko neizsaka. Galvenais, kā prot pielietot.

 

Nobeigumam vajadzēs SQL.

Link to comment
Share on other sites

to ka zināsi daudz valodas nepalīdzēs

iemācies vismaz vienu tā lai vari kādu kapeiciņu nopelnīt ;)

 

protams ja maizi pelni zāģējot dēļus un programmēšanas valodas ir tavs hobijs tad ja jo vairāk apgūsi jo labāk :D :D

Labots - jrtw
Link to comment
Share on other sites

sāc apgūt pielietojumu valodām, kuru sintaksi esi apguvis. iemācies izveidot programmas, kas strādā ar datu bāzēm, datortīklā, kā web aplikācijas, ar ārējām iekārtām utt..

Labots - paulis
Link to comment
Share on other sites

Inspektors Caps

Principaa taa ir, ka valoda nav galvenais programmeeshanaa! Bet tomeer, lai neapguutu lieki visaadus mee*lus, tad vadliinijas var nodereet. Tad nu piemineeshu manupraat apguushanas veertaas lietas, kas attiecinaamas uz x86 arhitektuuru un Windows OS, seciibaa no apashas uz augshu...

 

* Microsoft Assembler jeb MASM - ar sho izpratiisi kaa straadaa procesors un dators vispaar. Lai gan apguut visos smalkumos tieshi x86 nav katram nepiecieshams, tomeer pamatlietas visaam arhitektuuraam ir vienaadas.

 

* programmeeshanas valoda C (nevis C++) - ar sho viennoziimiigi vislabaak sapratiisi, kas iisteniibaa ir "iistaa" programmeeshana. Ja saakumaa liekas par sarezhgjiitu, tad, iespeejams, maaciibu meerkjos noder paseedeet pie PASCAL, peec kura nebuusgruuti paarsleegties uz C, jo ideja tiem ir taa pati.

 

* C# un .NET - ar sho sapratiisi kaa normaalaa programmeeshanas valodaa programmeet .NET, ar ko jau esi saskaaries apguustot VB .NET.

 

Taalaak jau ne iisti programmeeshanas valodas, bet ne mazaak svariigas lietas muusdienaas...

 

* SQL - valoda ar ko manipuleet ar datu baazeem. Te vareetu ieteikt populaaraakaas realizaacijas: Microsoft SQL, MySQL un PostgreSQL.

 

* HTML - weblapu pamatu pamats, no kaa browseris renderee maajas lapu.

 

* PHP vai ASP (nevis ASP .NET) - skriptu valodas, ko, webserveris izpildot, principaa gjeneree HTML un JavaScript tekstu.

 

* JavaScript - skriptu valoda, ko, clienta browseris izpildot, manipulee ar rendereeto HTML lapu.

 

 

 

Izvairiities ieteiktu no dziljas C++ apguushanas, jo tas ir ljoti nesakaartots, murgains, sarezhgjiits un tam muusdienaas ir zudusi arii jeega. Jeega no shiis saimes paliek tikai C un C# katram savaa nishaa. Abiem neapshaubaami eertaakaa un citaadi labaakaa izstraades vide ir Visual Studio. Jaapieziimee, ka ar Visual Studio un C# paliidziibu buus arii visvieglaak saakt darboties ar datu baazeem, iipashi, protams, Microsoft SQL.

 

Visual Basic (gan .NET, gan vecais)... aizmirsti! Ja esi apguvis, tas nekaadaa gadiijumaa par sliktu nenaak un tikai paliidzees, bet, ja gribi attiistiities, tad atstaaj VB tur, kur tam ir iistaa vieta - veestures meeslainee.

 

 

 

Perl un citi briinumi - vispaar parodijas par programmeeshanas valodaam.

Link to comment
Share on other sites

darba tirgū nosacīti rentabls var kļūt, jau iemācoties lietot fotošopu un rakstīt HTML.

 

ja gribi ar programmēšanu, nevis mājaslapiņu štancēšanu maizi pelnīt, tad iesaku konkrētās valodas advancētās lietas apgūt.

piem javā ir EJB, Hibernate un Spring. pie C# ļoti piestāvētu ASP.NET pamatu apgūšana.

tas, ka zini valodu, vēl neko nenozīmē - katrs IT bakalaurs "prot" kaut vienu valodu. bet ne katrs students var, teiksim, smuku grafisku kāršu spēli uztaisīt attiecīgajā valodā. noteikti ne katrs students prot uztaisīt, teiksim, daudzpavedienu (multithreaded) IRC serveri vai ZIP klientu, kas integrējas windows šellā. tur tā sāls - uztaisīt kaut ko smuku, ko vari celt priekšā eventuālajam darba devējam. :smile2:

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Caps

 

baigā jēga ņemties ar C un Pascal, ja ir jau abgūts .NET un C++. Neesi iesūnojis attīstībā? Nafig to Pascal, tāpat pielietojuma dzīvē nekāda.

 

Ja mācās, tad mācās to, kas der kaut kam.

 

Un beidz muldēt par VB un VB.NEt. Tas tiek joprojām izmantots diezgan plaši lielos projektos. Izlien ārā no savas būdas un apskaties apkārt. Vismaz man šajā ziņā darba lauks pietiek ilgam laikam.

Labots - mezhavecis
Link to comment
Share on other sites

ņemot vērā augošo popularitāti, Applescript un co varētu būt modē, bet jamos cērtoši speciālisti (kādu ir maz) - pieprasīti.

Labots - Smii
Link to comment
Share on other sites

malinens2

Laikam Java ir tā lieta, kurai ir visplašākais pielietojums visdažādākajām situācijām...

Link to comment
Share on other sites

Inspektors Caps

Pascal piemineeju tikai starpcitu un kaa maaciibu valoda, kam tas arii ir radiits. Maacoties ar VB taapat neko nemaz programmeet iisti neiemaacies, tikai taa pa virsu apgraabstiit. C nevietaa noliec, jo tam ir sava nisha, gluzhi kaa asembleriem - pa vidu starp high-level valodaam un asambleriem. Ja gribeesi uzrakstiit draiverus, aatru softu vai galu galaa savu OS, tad 80% koda rakstiisi C. Tad jau CPU kaa taadi arii ir novecojushi, jo kopsh 70-ajiem gadiem nekas principiaali jauns nav izgudrots! ;)Cilveeks teica ka apguuts ir VB .NET, nevis C++. Un attiistiibaa nebuut neesmu iesuunojis - iesuunojis ir tas kursh komplektaa prieksh .NET iesaka C++ nevis C#!

 

Plashos projektos izmanto arii COBOL un citus briinumus, tomeer to par sakariigu programmeeshanu ir gruuti nosaukt.Un arii VB ar savu cilveekvalodas sintaksi tikai jauc galvu! Nav jau ne tuvu taa sliktaakaa valoda, bet no labaakaas taa ir veel taalaak...

 

Un beidz muldēt par VB un VB.NEt. Tas tiek joprojām izmantots diezgan plaši lielos projektos. Izlien ārā no savas būdas un apskaties apkārt. Vismaz man šajā ziņā darba lauks pietiek ilgam laikam.

 

Es apskatos apkaart. Un ko es redzu? Leeto darbaspeeku kas nejeedz neko citu kaa biznessoftaa podzinjas ar peli biidiit un izcili gljukainus HTML kjeepaat. Piedevaam pat to pashu liela dalja dara prieksh aarzemju pasuutiijumiem, jo ir leetais darbaspeeks... ;)

 

P.S. Es nerunaaju par kaadu personiigi, bet par tautas tendenci kopumaa un to kaadi studenti naak aaraa no augstskolu "fabrikaam".

 

 

 

--- edit

 

Kaut kaa C++ nebiju pamaniijis. Nu, bet tad jau C ir tikai paaris programminju uztaiishanas jautaajums... ;) A ieguvums buus taads, ka sapratiis, kas ir pointeri, jo C++ shajaa zinjaa nedaudz samudzhina saprashanu.

Link to comment
Share on other sites

aha - par VB un VB.NET - taisnība, ka atrodas zinātājiem darbs. agrāk bija tā - ir firma, kam vajag, lai strādā automātiska komunikācija, vienalga, caur XML vai ko citu. koderi, protams, paņem fiksāko variantu - VB, lai var žigli salikt formiņas un sarakstīt onclick eventus un strādā. vēlāk kods apaug-apaug un tagad tās sistēmas dažas ir jau monstrozas. turklāt paši koderi viņas daļēji pie iespējas portē un integrē ar VB.NET, līdz ar to ir papildus ņemtne. bet speciālistu - sakarīgu trūkstot. ir visādi, kas atnāk, pastrādā mēnešus-pusgadu, aiziet - bet spageti kods ta paliek. un darba pietiek.

 

zaļam gurķim tur grūti gan būtu sākumā. arī es - javā virs augstskolas līmeņa programmējies (e-paraksta integrēšana PHP uzskaites sistēmā, lai no klienta tikai JS ieslēgtu un smārtkartes esamību prasa (un Java kodēšana tur ir līdz baltām pelītēm)), taisījis visādas uzskaites sistēmas iekš PHP, dotNETā GUI kursadarbus un utilītas taisījis, tīrā Win32 API/Winsock/WMI programmējies, arī delfos un utilītas rakstījis (arī trojāņveidīgas), pat ar VoIP libiem spēlējies, bet mazdrusciņ baidos nākotnē krasi mainīt darbavietu uz tādu, kur ir tīra C++/.NET/Java programmēšana ar lielāku mantoto kodu. jo nav jau nemaz tik daudz tās informācijas, kādi tad ir tie projekti un ko tur vajadzētu zināt un kādā līmenī būt. par to parasti ir ļoti skopa informācija. sanāk tā - ko iemācies uz savu galvu, ar to arī ej uz interviju. līdzīgi kā šajā gadījumā, kad jaunietis pats gatavojas un patstāvīgi ceļ kompetenci dažādos virzienos, kas ir ļoti apsveicami.

 

Java noder tur, kur vajag daudzplatformu lietas - piem no vidēja līmeņa projektiem tas pats e-paraksts. dotnetu daudz lieto uzskaites sistēmās un citās vebiskās lietās ar ASP.NET (piem doclead, doclogix, e-portfelis, namejs .. ).

Link to comment
Share on other sites

Kāpēc C++ samudžina prātu par pointeriem atšķirībā no C?

C++'ā tieši pointeri pacelti nākamjā "attīstības" pakāpē - gudrie pointeri un viņu draugi (weak pointeri, intrusive pointeri, ...). C pointeris ir vienkāršības kalngals. Ja saprot C++ pointerus, tad kur nu nesaprast plikos C pointerus.

Link to comment
Share on other sites

Haskell, F#, Prolog. Par pielietojumu var strīdēties, bet toties domāšanu labi attīstīs.

Link to comment
Share on other sites

Inspektors Caps

bubu, vot tieshi visas taas weak, intrusive un cita "labaas fishkas" jau ir tas, kas visu sarezhgjii. Pie tam C++ daudz kur nosleepj pointerus, kas veicina programmeeshanas neizprashanu, un atkal kaut ko nepaveic liidz galam - nenosleepj pilniibaa, kaa tas ir C#. Bet prieksh kam sarezhgjiit vienkaarshas lietas? C++ visa valoda ir taada maaksliigi uzpuusta - sataisiits miljons lietu, kas vienkaarshi nevienam nav vajadziigas, rada milzums probleemu un bugu. Pie tam, runaajot par OOP, C++ ir totaali shkjeersaam un ljoti taalu no taa, kas iisteniibaa bija domaats OOP... ;)

Link to comment
Share on other sites

Sarežģī? Manuprāt tieši otrādi - atvieglo un padara vienkāršāku salīdzinot ar C (domāšanu un programmēšanu). Citāi jau no C++ jēga nebūtu.

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Caps, baigi vaig tie pointeri. Javā vispār nav ar tiem čakars.

Link to comment
Share on other sites

Inspektors Caps

"Ja saprot C++ pointerus, tad kur nu nesaprast plikos C pointerus." un "atvieglo un padara vienkāršāku salīdzinot ar C" - Pretrunu nesaskati?

 

"Citāi jau no C++ jēga nebūtu." - tak to es arii saku, ka nav jeegas! :D

 

C++ bija 90-to gadu hiits un taa vietu tagad ienjem daudzkaart labaak paardomaataakais un "iztiiriitais" C#. Savukaart C paliek tajaa plauktaa, kur tusee asambleri un citas lietas, kas nenoveco un bez kuraam vienkaarshi nav iespeejams iztikt.

 

mezhaveci, chakars tas ir tikai tiem, kuri vot maak programmeet TIKAI Javaa. Diez kaadeelj neviena kvalitatiiva un populaara lietujumprogramma nav taisiita Javaa?

Link to comment
Share on other sites

Diez kaadeelj neviena kvalitatiiva un populaara lietujumprogramma nav taisiita Javaa?

hmm, sitiet mani nost ja maldos, bet openoffice gadījumā nebija taisīts iekš javas?

wikipedia saka: "Written in C++, Java"

 

Inspektors Caps, pointeri ir jāizprot kā suga nevis kā sintakse. tālāk jau lietojamība iekš C++ ir vairāk "uzlabota" priekš baltajiem cilvēkiem nekā iekš C

Labots - paulis
Link to comment
Share on other sites

Diez kaadeelj neviena kvalitatiiva un populaara lietujumprogramma nav taisiita Javaa?

Zend Studio - tieši priekš PHP lietotājiem līderis, kam pietuvojas Komodo, Maguma utml izstrādes vides. varbūt kļūdos par līderību, taču Zend Studio ir ļoti funkcionāla un lietojama programma.

Eclipse ir zvērīgi laba lieta. Lotus Notes v8 ir taisīts uz tās bāzes. es gan neteiktu, ka šīs ir mazpopulāras un reti lietojamas programmas.

 

par OOo: sweb.exe, scalc.exe, swriter.exe, simpress.exe. pilns ar DLL failiņiem. Javā un pitonā tur ir rakstīti tikai plugini, nevis pati bāze.

Link to comment
Share on other sites

Inspektors Caps

OpenOffice par kvalitatiivu var uzskatiit tikai daljeeji, pie tam, saliidzinot ar MS Office, tas ir tikai taads WordPad++, kam veel bonusaa ir open source pasaules "bonusi". Kaa arii tas pieder SUN, taa kaa tur skaidrs kaadeelj ir Java...

 

Zend Studio un Eclipse... Iipashi Eclipse kaa IDE! Nu to nu toch nesauktu par kvalitaati. Ne no viena viedoklja. Ja neskaita kaarshanos un 101 gljuku, tad GUI ergonomija ir peec labaakajiem Linux standartiem...

 

Lotus Notes - dazhi iznjeemumi jau visur gadaas. :)

 

Vispaar jau pret Java un C++ nekaada speciaalaa naida arii nav. Pret VB gan!

 

 

 

Klau, bet par teemu autoram...

 

Driizaak cilveekam vajadzeetu ieteikt apguut dazhaadas datu struktuuras! Savaadaak vinjsh saka, ka esot apguvis VB un C++, bet vai elementaaru steku, rindu, grafu, grafa apstaigaashanu utt. vinjsh prot uztaisiit tajaas valodaas? :)

Link to comment
Share on other sites

no Java softiem "CollabNet Sourceforge" ir liels analogs Jira utml sourču/tāsku vadības sistēmām. gan par brīvu - limitēta (bet pašrocīgi viegli krakojama ;>) versija max 15 jūzeriem, gan arī maksas variants :smile2:

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Vot nesaprotu, kas vainas VB. Nevar paveikt uzdoto mērķi? Nevar uztaisīt programmu? Sāku ar VB, tagad turpinu ar VB.NET. Visu kas ir vajadzīgs, var paveigt. Mūsdienās no nulles maz pogrammas cepina un lielās naudas grozās ap esošu risinājumu integrēšanu. Fanātus, kas if-else nosacījumus optimizē un ar ASM ģenerē Windows GUI nav jāņem nopietni.

 

Katrai valodai ir savs pielietojums un nevar nospraust robežu, ka viena valoda ir sūds, bet citas ir baigi krutās. Kapēc neizvēlēties ērtāku valodu, ja ir tāda iespēja un rezultāts būs viens un tas pats? Ja salīdzina VB.NET, J# un C# tad mainās praktiski tikai sintakse ar dažām niansēm.

 

Vispaar jau pret Java un C++ nekaada speciaalaa naida arii nav. Pret VB gan!
Labots - mezhavecis
Link to comment
Share on other sites

Inspektors Caps

Ar tiikliem esi kaut ko njeemies? Forsha un vienkaarsha lieta, ar ko iesaakt ir pasham uztaisiit savu chata serveri un klientu. Taadus mazus un vienkaarshus. :) Un taisiit ar socketiem (piemeeram, Windows Sockets 2 jeb Winsock), nevis kaut kaadaamgatavaam komponeneteem, kas visu izdara Tavaa vietaa. Taa apguusi pamatus tam kaa straadaa tiikla socketi un TCP/IP.

 

Tad atkal, protams, datu baazes. Te nu kas vien ienaak praataa. Teiksim var uztaisiit datoru komplekteeshanas programmu, kur datu baazu vienaa tabulaa ir komponenentes, citaa komplekti, veel citaa, varbuut, klienti utt.

 

Nu, un tad veel baigi laba lieta buutu panjemties ar kaut kaadu failu lasiishanu, rakstiishanu un apstraadi. Nu kaut vai programmu, kas ielasa kaut kaadu *.csv failu un paraada to tabulaa. Protams atkal ne jau ar kaut kaadaam gatavaam parseru komponenteem, bet tieshi atverot failu un lasot no taa. Peec tam apvieno ar ieprieksheejo ideju un iedzen tos datus datu baazee. Tad apvieno veel ar pashu pirmo ideju un uztaisi, ka klienta programma lasa *.csv, nosuuta datus Tavam serverim un tas iedzen datu baazee!

 

Kad shito buusi izgaajis cauri, tad jau buus pavisam cits skats uz dziivi! ;)

 

P.S. Es jau nezinu - varbuut Tu jau sho maaki? :)

Link to comment
Share on other sites

Inspektors Caps
Ja salīdzina VB.NET, J# un C# tad mainās praktiski tikai sintakse ar dažām niansēm.

Tieshi jau par to arii runa - valoda ir tikai sintakse. Tad kaadeelj VB saliidzini ar Windows API? Arii C++ var vaaleet .NET un arii VB var vaaleet Windows API. Te tad arii jautaajums - ja C++ un C# shii sintakse nu ir nesaliidzinaami eertaaka, lasaamaaka un vieglaak saprotama, kaa arii ar DAUDZ vairaak iespeejaam, tad kaadelej neizmantot to un neatmest VB?

 

Taadi dazhi siikumi...

 

Dim sMainigais1 As DatuTips

String sMainigais1, sMainigais3, sMainigais3;

Un kaa defineet sMainigais2, sMainigais3 utt.? Katram jauna rinda? Un kaada ir Dim un As eksistences jeega? Absoluuti lieki vaardi! Taapat kau vai pieskaitiishana:

 

a = a + b

a += b;

 

VB maaca domaat divos soljos: 1 - saskaitu a ar b, 2 - summu pieshkjiru a. C tipa valodas maaca domaat taa kaa domaa cilveeks pats pie sevis galvaa un pie tam taapat kaa dara procesors regjistros - pie a pieskaitu klaat b.

 

Kaa funkcijas izsauc...?

 

Katrs atsevishkji tas it kaa ir siikums, bet taada taa valoda ir viscaur un caur. Bet tieshi shie siikumi jau arii veido sintaksi.

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Caps

 

Redz, tu vēl dzīvo VB6 laikmetā. Protams, tur bija ļoti daudzas neefektīvas konstrukcijas, kā galveno var minēt try..catch..finally neesamība, kas apgrūtināja klūdu apstrādi.

 

Bet VB.NET tas viss strādā korekti un praktiski nav nekādas atšķirības.

 

Dim = dimensija un tā tas vēsturiski iegājies. Ja pierod, tad nav nekādas problēmas to uzrakstīt.

 

Piemēri.

 

		a = "sdsdf"
	b = "wewer"
	a &= a & b
	c = a
	Dim k, p As Integer
	k = 1
	p = 2
	k = k + p
	'k = 3

	k += p
	' k = 5

Link to comment
Share on other sites

neviena valoda nav sliktaka par citu katvai Qbasic spēj kalnus gāzt ja tam ir pareiz algoritms iedots ...

 

 

totālas muļķības gvelz

 

to ko var izdarīt Prolog'aa sava QBasicaa neizdarīsi u.t.t par Javam, C#, Haskel, Smalltalk nerunāsim. Katram ir sava specifika kur to vislabāk pielietot

Labots - jrtw
Link to comment
Share on other sites

tev tak teicu beidz gvelzt muļķibas

kādas A4 lapas

tu no kuras alas izlīdi

 

paņem web lapu uzkodē QBasicā apstāstiīsies

 

ja neparādīsi piemēru vari iet nosist kulakā un domāt tālāk savas gurdās runas

Link to comment
Share on other sites

Inspektors Caps
        a &= a & b
        Dim k, p As Integer
        k += p

 

Taatad tas ir tas pats C/C++/C# tikai padebilies Dim un As ir palikushi. Tad jautaajums kaadeelj man no divaam gandriiz vienaadaam valodaam, kur vienaa ir shie stulbumi bet otraa nav, buutu jaalieto taa kuraa ir? Pie tam veel, ja otraa ir populaaraaka un labaak atbalstiita jau gadu desmitiem!

 

Nu un kaa tad izsauc funkcijas un kaa taas definee? Kaa ar IFiem un cikliem? ;) Programma tak no tie ir viens peec otra un ieksh otra. Uzraksti kaadu netriviaalu kontrukciju abaas un paskaties objektiivi no malas...

 

Bet runa jau nav par to ka ar VB kaut ko nevareetu. Runa ir par to, ka, ja maacos ko jaunu vai uzsaaku jaunu projektu, kaadeelj to dariit neertaakaa un idejiski nepareizaa valodaa, ja var eertaakaa un pamatoti labaak atbalstiitaa? :)

Link to comment
Share on other sites

Manā kontā nav daudz pabeigtu aplikāciju, taču ir diezgan daudz projektu kuri ir veltīti dažādu ideju izmēģināšanai. Neesmu gluži no tiem studentiem, kas uzdevumus programmēšanā noraksta no kāda pēdējā vakarā pirms nodošanas.

 

P.S. Es vēl atceros QBasic :)

 

 

paņem web lapu uzkodē QBasicā apstāstiīsies

 

Drīkst es šo citēšu atsaucoties uz autoru?

Labots - Skull
Link to comment
Share on other sites

NormaalsCilveeks - valoda ir rīks ar, ko darboties. Piemērs - Lai ar datubāzēm darbotos ir jāzin gan par normālformām, indeksiem utt, gan ari SQLs. Sintaksi iemācities ir pāris dienu jautājums, teoriju - gadu .

 

Bet katrai valodai ir arī savas standartbibliotēkas un visvisādi API, kurus atkarībā no darba uzdevuma ir jāzin.

.NET un Java rullē - ja pieproti C++, C# šķitīs pazistamāks.

 

Web lapu QBasikā - īzī. Caur CGI var taisīt weblapas da jebkurā valodā. Kāds esot uztaisījis arī forumu QBasikā - http://groups.google.com/group/alt.lang.ba...5310e02a173ee63. Par kaut kādu BASIC dialektu - Liberty Basic - var vēl vienkāršāk kodēt webam .www.libertybasic.com/RunBASICBreakthrough.pd.

Link to comment
Share on other sites

dibenzelliasiņ mazais - ja tu nespej aplikācijas algoritmu uz papīra uzcept tad ej izpis menesi debesīs varoni . :)

 

tas ceļš ir tavs

Laimīgu Ceļu - Koderi neveiksminiek

 

ielīdi sfērā no kuras nekā nejēdz apstāstiies un aizmuki tagad tik muti gudri māki virināt

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Caps

 

Būtu kaut vienu klasi uzrakstījis ar VB.NET, tad saprastu, ka ir ar tām funkcijām. Nekas tāds savādāks nav. Par pārējo parūpējas IDE aizpildot vajadzīgo kodu. Ikdienā paralēli nākas dragāt gan Java un VB.NET. Principi līdzīgi, tikai nianses, ka .NET kurbulējas tikai uz Windows, bet Java vari lietot kur vēlies.

 

Mana pirmā valoda bija VB, lai gan palasījos pirms tam par C++, kas joprojām liekas samudžināts ar liekām darbībām. Visādi mistiskie pointeri, atmiņas dalīšana, kā rezultātā pēc tam nokompilētā progā atrast kļūdu praktiski neiespējami. Iekš stacktrace ir spēks. Mūsdienās tomēr svarīgāka ir progas produktivitāte, nevis tas, ka tā bakstīta n reizes ilgāk un labākā gadījumā pa 5% būs ātrāka.

Link to comment
Share on other sites

Ko man līdzētu visas teorijas, ja es prastu SQLa procedūru uztaisīt nemācētu ? Starp citu, mācot Karnītis Datubāzēs māca Microsoft SQL - uz jamā esot jāpilda praktiskie darbi .

Man tagad no programmēšanas māca C++ pamatus, kuri jau sen ir veiksmīgi nolikti un aizmirsti.

SQLs ir valoda, pareizāk valodu kopums, kuram ir dafiga dialekti . Domāšana ir ER, kuru sastādot arī ir jāsaprot par normālformām, relāciju modeli, algebru un citām teorētiskām lietām.

ER realizē ar SQL konkrētā DBVS. Nezināsi DBVS fīčas (prasts piemērs par MySQL storage enginiem un tas, ka katra DBVS indeksus izmanto pa savam), aplikācija sanāks draņķīga un nelietojama, par spīti tam, ka ir teorētiski pareiza.

 

mezhavecis, par to nav runa, ka šodien rullē augsta līmeņa valodas, jo pie šodienas koderu algām un dzelžu cenām lētāk ir uzlikt niknāku dzelzi, nevis maksāt koderim par to, ka jams veic dažādas zema līmeņa optimizācijas. I šā vai tā vislielāko bremzi parasti izraisa tīri algoritmiski atrisināmas problēmas un ja var jau arī "smagāko" daļu sarakstīt kaut vai C/C++

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Kristaps, koda optimizācija nekur nav zudusi. Ne visur tomēr var piepirkt dzelzi.

 

Labs piemērs progas priekš mobilām ierīcēm. Lai arī tur ir visi modernie principi, bet ātrdarbību tur var pacelt tikai sēžot un kodu optimizējot, jo to verķu izmaksas ir stipri augstas un apgreids neeksistē.

Link to comment
Share on other sites

Inspektors Caps
Būtu kaut vienu klasi uzrakstījis ar VB.NET, tad saprastu, ka ir ar tām funkcijām. Nekas tāds savādāks nav. Par pārējo parūpējas IDE aizpildot vajadzīgo kodu.

mechaveci, atkal Tu man te pin kopaa valodu ar IDE! ;) Mana pirmaa valoda bija QBASIC, tad Pascal, C++, Delpi, C#, Java, COBOL un citi briinumi. Vecajaa VB neesmu rakstiijis, bet vot VB .NET gan! Un, paldies - ceru, ka nekad vairs to nedariishu!

Mana pirmā valoda bija VB, lai gan palasījos pirms tam par C++, kas joprojām liekas samudžināts ar liekām darbībām. Visādi mistiskie pointeri, atmiņas dalīšana, kā rezultātā pēc tam nokompilētā progā atrast kļūdu praktiski neiespējami. Iekš stacktrace ir spēks.

 

Kaa jau es ieprieksh teicu C++ tieshaam ir nevajadziigi samudzinaats! C ir daudz vienkaarshaaks un ar skaidru ideju. Kaada veel atminjas daliishana? Pachuksteeshu vienu lietu - C/C++ labi programmeri vispaar nepieljauj warningus. T.i., piemeeram, Visual Studio uzliek "Treat warnings as errors". Shaadaa veidaa kompilators nemaz nekompilees liikus kodus un 24 stundu laikaa buusi sapratis kas ir kas ar pointeriem. Par neiespeejamiibu atrast kljuudu... nu nevajag, ja! IDE taa pati Visual Studio un debugoshanas iespeejas tieshi taas pashas kas Tev VB .NET. Kur probleema atrast kljuudas?

 

Bet ar to C ir taa... kameer neiebrauksi, labumu nesapratiisi! Savulaik pats baigi labi orienteejos Pascal un Delphi un C galiigi nebija eerts. Bet dazhu sakariigu chomu un intereses izzinaat vadiits piespiedu sevi ar domu "iebraukshu un, ja nebuus taa kaa shie staasta, tad palikshu pie taa pasha Delphi". Nu, iebraucu... Un, paldies - atpakalj uz tiemi skatiities negribaas! :)

 

Mūsdienās tomēr svarīgāka ir progas produktivitāte, nevis tas, ka tā bakstīta n reizes ilgāk un labākā gadījumā pa 5% būs ātrāka.

Es jau ieprieksh teicu - shim meerkjim C# ar .NET. Un C# ir daudz vienkaarshaaks par VB, kaa arii pointeri tur vairs nav vajadziigi utt.! Bet par performanci, laikam, izpratnes Tev nav gan! Performance no valodas tieshaam ir atkariiga varbuut 5%. Bet no izmantotajaam biblioteekaam... ujj! Un, ja saliidzinam .NET ar Windows API, tad 5 reizes (!!!) jau buus tuvaak realitaatei! ;)

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Caps, es nerunāju par kompilācijas kļūdām, bet gan pašu progu ekspluatējot. Piemēram, ierastais NullPointerException. Visu nekad nevar paredzēt.

 

Ja jau C# ir tik pat varens, tad VB.NET var izdarīt to pašu un nemaz nepatērējot vairāk laika :)

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share


×
×
  • Izveidot jaunu...